Měnové kurzy devizového trhu a jejich vliv na podnikatelské prostředí Zlínského kraje Vývoj trhu Ing. Pavel Kochta 19.09.2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
Advertisements

MAKROEKONOMICKÁ SITUACE V ČESKÉ REPUBLICE
BURZY A BURZOVNÍ OBCHODY
Měnový kurz 9.
Kam kráčí eurozóna Trutnov,
Mikroekonomie I Měnový kurz Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
VY_32_INOVACE_ Finanční trh.
Trh peněz Ing. Vojtěch Jindra
Mezinárodní měnový systém Ing. Vojtěch Jindra
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
ÚROKOVÉ SAZBY V PRAXI Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
Systémy měnových kurzů Platební bilance
Podnikatelské prostředí: Makroprostředí
Přijetí eura v Estonsku I.Břicháčková. Historie ► Estonsko je 1. zemí bývalého SSSR, které přijalo euro - k ► Během krátké doby podruhé vyměnili.
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Bankovní soustava Autor: Jaroslav Kvapil kód.
SVĚTOVÁ EKONOMIKA 7 Světová ekonomika SU OPF.
Bankovní systém říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana.
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Firma a hospodářská politika. Souvislosti.
Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
DŮCHODOVÁ, CENOVÁ a ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA – 5. a 6. nástroj hospodářské politiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu.
VNĚJŠÍ MĚNOVÁ POLITIKA – 4. nástroj hospodářské politiky – 2. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Mikroekonomie I Platební bilance a obchodní bilance Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Mezinárodní trh peněz.
ÚROKOVÉ SAZBY V PRAXI Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Mezinárodní měnová politika
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_131.
MONETÁRNÍ POLITIKA květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060215
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
3. Kurzové systémy a platební bilance
Instituce finančního trhu
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Bankovnictví. ČNB (Česká národní banka)  je právnická osoba, která má postavení veřejnoprávního subjektu se sídlem v Praze  není zapsaná v obchodním.
Platební / obchodní bilance
Česká národní banka.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Základy ekonomie Seminář 10..
Monetární (měnová) politika
4. MĚNOVÉ KURZY.
3. PLATEBNÍ BILANCE.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Evropská ekonomická integrace.
Bankovnictví.
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
VNĚJŠÍ VZTAHY 1. OTEVŘENOST 2. PLATEBNÍ BILANCE 3. MĚNOVÉ KURZY.
Mezinárodní finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_15 Název materiáluMěna a měnové.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_62_FINANCNIGRAMOTNOST_10_02_měno vý kurz Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Ekonomika Hospodářská politika 4. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.4_2_02.
Česká národní banka Centrální banka ČR Podléhá pouze ústavě Veřejnoprávní objekt Sídlo v Praze Hospodaří samostatně s majetkem, který jí byl svěřen státem.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Devizové intervence Národní hospodářství. Základní pojmy I měnová politika → cenová stabilita měnověpolitické režimy – cílování inflace – cílování měnového.
Bankovnictví Téma 2: Centrální bankovnictví 1.Soudobé funkce centrální banky 2.Centrální banka jako subjekt monetární politiky 3.Centrální banka jako zdroj.
Devizové intervence Měnové právo.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Monetarismus Milton Friedman (1912 – 2006)
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
MONETÁRNÍ POLITIKA.
Peníze a měnová politika
EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE Ing. Martina Šudřichová
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Základy ekonomie Seminář 10..
Transkript prezentace:

Měnové kurzy devizového trhu a jejich vliv na podnikatelské prostředí Zlínského kraje Vývoj trhu Ing. Pavel Kochta

Režimy měnových kurzů Vázaný na komoditu – Zlatý standard Volně pohyblivý kurz – čistý floating Dirty floating – ovlivňovaný centrální bankou, případ ČNB a většiny centrálních bank Intervence slovní a skutečné Fixní měnové kurzy, před vstupem do EMU Měnový koš světových měn

Volně směnitelné měny Pružné neustále se měnící se kurzy Kurz kolísá pouze podle nabídky a poptávky na devizovém trhu Devizové intervence centrální banky Řízený floating v rámci limitů – hranice fluktuačního pásma Vázané kurzy – měnové koše

Vlivy na měnové kurzy Nabídka a poptávka po měně na trhu Větší objemy obchodů Statistika obchodní a platební bilance Výše úrokových sazeb a emitování bankovek Ekonomická a politická situace Vládní stimuly na podporu ekonomiky Rating země a kapitálový trh

Centrální banky Dělení podle vlastnictví státu : V soukromém vlastnictví (Švýcarsko) V rukou státu (GB, FR, CHN) Ve smíšeném vlastnictví (USA, JPN) Devizové rezervy ECB nástroj měnové stability EUR EUR jako nástroj trhu

FIXING ČNB Metodika stanovení kurzů koruny k jiným devizovým měnám je platná od Vyhlášené kurzy odpovídají kurzům na mezibankovním devizovém trhu ve 14:15 Aritmetický průměr kotací referenčních bank v systému REUTERS bez nejvyšší a nejnižší hodnoty je vyhlášen 14:30 na následující den

FOREX – devizový trh

Vliv devizového kurzu na firmy Výrobci exportéři Výrobci pro tuzemský trh Služby celosvětové působnosti Služby regionální úrovně Obchodní řetězce Nadnárodní společnosti Euro nástroj trhu

Příklady vlivu měnového kurzu na vývoj firem Zlínského kraje Tajmac – ZPS SVIT Zlín – firma BAŤA BARUM Continental Fatra Napajedla JZD Slušovice a jeho přidružená výroba Zbrojovky Uh.Brod a Vsetín

Diskuse a závěr