Oceány a moře ZŠ TGM Rajhrad Mgr. Zdeňka Hohnová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Atlantský oceán - Atlantik-
Advertisements

HYDROSFÉRA.
Oceány a moře HYDROSFÉRA
Evropa-jeden ze světadílů
Vořechovská, Kocián, Jung, Daňková
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Rozdělení zásob vody na Zemi
Počítačová prezentace
ZŠ TGM Rajhrad Mgr. Zdeňka Hohnová
HYDROSFÉRA.
Poloha, členitost ZŠ TGM Rajhrad Mgr. Zdeňka Hohnová
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Oceány a moře.
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
POHYBY MOŘSKÉ VODY 6. třída Mgr. Jakub Karásek
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
HYDROSFÉRA - Vodní obal.
JAK VZNIKAJÍ OSTROVY PEVNINSKÉ OSTROVY
Jak vznikají ostrovy V mořích a oceánech se nachází velké množství ostrovů Známe 3 hlavní druhy ostrovů Obr. 1.
Světový oceán existuje na světě jeden – člověk si ho rozdělil na 4 (5) menších obsahuje 96,5 % vody na Zemi J polokoule (81% vody, 19% pevniny) - více.
POHYBY MOŘSKÉ VODY.
Eva Slováčková, Ondřej Smékal, Jana Mlatečková
Pohyb vody na Zemi.
Co to vlastně voda je? Je to chemická sloučenina vodíku a kyslíku. Se vzduchem tvoří základní podmínky pro existenci života na Zemi. Je to chemická sloučenina.
Světový oceán.
VODA NA ZEMI Hydrosféra – vodní obal země.
video: obří vlny, korálové útesy, Panamský průplav, Suezský průplav
Hydrosféra oceánská voda
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Hydrosféra 23. ledna Co budu umět ? orientovat se v objektech, jevech a procesech a rozložení prvků v hydrosféře, pracovat s porozuměním s pojmy:
Afrika - poloha.
HYDROSFÉRA MOŘÍ A OCEÁNŮ
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Využití energie přílivu
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Hydrosféra Kristýna Kotnová, 8.J.
2.Kolik % povrchu zabírá světový oceán
Hydrosféra Anotace Prezentace zpracovává informace o vodstvu na Zemi, jejím významu, seznamuje se základními pojmy z oblasti hydrosféry, oběhem vody na.
Oceány Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s typy moří, světovým oceánem a.
Pracovní list – cesta kolem světa
HYDROSFÉRA VODNÍ OBAL ZEMĚ OCEÁNY A MOŘE LEDOVCE PODPOVRCHOVÁ VODA
Světový oceán Mgr. Petr Králík.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Oceány a moře vlnění útesy život v oceánu.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření15.11.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – podpovrchovou – vodou v atmosféře – vodou v živých organismech.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
PLANETA ZEMĚ SVĚTOVÝ OCEÁN, KONTINENTY a OSTROVY.
HYDROSFÉRA -Vodní obal země -Oceány a Moře -Ledovce -Podpovrchová voda -Voda v Atmosféře.
Vlastnosti a pohyby mořské vody
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
12.1 Hydrosféra - vodní obal Země
Světový oceán 26. ledna 2014 VY_52_INOVACE_230213
Oceány a moře HYDROSFÉRA
VY_32_INOVACE_Vac_I_16 Hydrosféra
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_14_ZEMĚPIS
Hydrosféra záliv podmořský svět jezero
VY_32_INOVACE_
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_12_ZEMĚPIS
VY_32_INOVACE_ZE6-08 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Stavba Země Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pojmem krajinná sféra a se stavbou zemského tělesa.
VY_32_INOVACE_
Oceány.
Hydrosféra – vodní obal země.
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr
Transkript prezentace:

Oceány a moře ZŠ TGM Rajhrad Mgr. Zdeňka Hohnová Hydrosféra Oceány a moře ZŠ TGM Rajhrad Mgr. Zdeňka Hohnová

Voda na Zemi Hydrosféra = všechna voda na naší planetě. Bez vody by na Zemi nebyl život. Voda se nachází v: oceánech a mořích – 98% veškeré vody na pevnině – řeky, jezera, bažiny pod povrchem v ledovcích v atmosféře – vodní páry

Skupenství vody: a) kapalné – voda v oceánech, na pevnině, pod povrchem b) pevné – ledovce c) plynné – v atmosféře

Oběh vody Voda se nikde neztrácí, ale putuje = oběh vody v přírodě. Oběh vody v přírodě

Oceány a moře Světový oceán dělíme na čtyři celky. SEVERNÍ LEDOVÝ Světový oceán dělíme na čtyři celky. Zopakuj si seřazení oceánů podle velikosti A T L N S K ý TICHÝ INDICKÝ

Moře Jsou menší části oceánu Dělí se na: okrajová – volně spojená s oceánem vnitřní – obklopená pevninou vnitřní moře okrajové moře Najdi v atlase příklady vnitřních a okrajových moří.

Ostrovy a souostroví Ostrovy jsou malé části souše obklopené vodou. Skupiny ostrovů tvoří souostroví (Japonské o.). Ostrovy dělíme na: pevninské – mají podobnou stavbu jako kontinenty, vznikly oddělením od pevniny (Grónsko, Britské o.) sopečné – vznikají sopečnou činností (Azory) korálové (atoly) – vznikají činností korálů (Maledivy)

Najdi v atlase názvy pěti ostrovů a tří souostroví.

Poloostrov Je výběžek pevniny do oceánů a moří, který je ze tří stran obklopený vodou. Skandinávský Jutský Bretaňský Balkánský Pyrenejský Apeninský Najdi na mapě označené poloostrovy.

Záliv Záliv je místo, kde proniká moře do pevniny. Perský záliv Najdi na mapě alespoň tři zálivy.

Průliv a průplav Průliv je zúžené místo mezi dvěma pevninami vyplněné vodou. Průplav je lidská stavba spojující dvě moře, dva oceány nebo moře s oceánem. průplav průliv Najdi na mapě průlivy a průplavy.

Moře a oceány ostrov – voda ze všech stran souostroví – skupina ostrovů poloostrov záliv výběžek pevniny do oceánu voda proniká do pevniny průliv průplav přirozená vodní cesta uměle vytvořená vodní cesta

Vlastnosti mořské vody je slaná – není vhodná k pití a zavlažování není stejně teplá pohybuje se

Doplň do tabulky čísla podle mapy (použij atlas): oceány průlivy ostrovy vnitřní moře průplavy poloostrovy okrajová moře zálivy 6, 8 7, 17 1, 9, 11, 15 5, 13 2, 10, 12 14 3, 4, 16, 9 10 11 12 13 14 15 16 1 2 3 4 5 6 7 8 17

Pohyby mořské vody Příčiny: fyzikálně chemické vlivy (souvisejí se slunečním zářením, oběhem vzduchu, rozdělením srážek, výparem) kosmické vlivy (přitažlivost Měsíce a Slunce) pohyby zemské kůry

Vlnění Vlnění je základní pohyb vody způsobený větrem. Příboj je narážní vln na pobřeží. Příboj Tsunami jsou velmi dlouhé a vysoké vlny vzniklé při podmořských zemětřeseních. U pobřeží mohou mít i 40 m a pohybovat se rychlostí přes 100 km/h. Pro pobřeží jsou velmi nebezpečné. Tsunami

Příliv a odliv Pozorujeme jako změny ve výšce vodní hladiny. Jsou způsobeny přitažlivostí Měsíce a Slunce. Střídají se pravidelně po šesti hodinách. Kolikrát za den je odliv a kolikrát příliv?

Příliv a odliv odliv Měsíc příliv

příliv odliv

Oceánské proudy Voda v oceánech se přemisťuje na velké vzdálenosti v mohutných proudech. Příčiny: pravidelné větry různá teplota a slanost Udržují stálý směr a rychlost, dají se zakreslit do mapy. Dělí se na teplé a studené.

Mořské proudy Doplň k názvům mořských proudů číslo z obrázku a označ, zda se jedná o teplý (červený), nebo studený mořský proud (modrý). Peruánský proud   Golfský proud Labradorský proud Benguelský proud Brazilský proud Kuro-šio 1 3 5 4 6 2 5 3 2 1 4 6

Vlnění příboj Tsunami 100 700 Příliv a odliv Slunce Měsíce 6 Mořské proudy teplé Golfský, Brazilský studené Peruánský. Labradorský těžbou ropy, dopravou, průmyslem

Co je hydrosféra? Kde se na Zemi voda vyskytuje? Jaké má voda skupenství? Co je to moře? Jaký je rozdíl mezi mořem okrajovým a vnitřním? Vyjmenuj základní pohyby mořské vody. Vysvětli oběh vody v přírodě. Jaký je rozdíl mezi průlivem a průplavem? Co je tsunami a jak vzniká?

Co je na obrázku?

Děkuji Vám za pozornost

http://referaty-macinek.webnode.cz/news/voda/ http://sorry.vse.cz/~xkecm01/showpic.php?pic=ledovec.jpg&action=show2 http://hry-vodplan.sazp.sk/index.php?choice=kolobeh http://en.wikipedia.org/wiki/Red_Sea http://cs.wikipedia.org/wiki/Arabsk%C3%A9_mo%C5%99e http://es.wikipedia.org/wiki/Canarias http://www.celysvet.cz/fotky-salamounovy-ostrovy-foto-obrazky?rr=10 http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/vybuch-aljasske-sopky-ohrozuje-leteckou-dopravu/734353 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Coral_atoll_formation_animation.gif http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0ablona:LocMap_Persk%C3%BD_z%C3%A1liv http://ces.smyrna.k12.de.us/Landforms%20Grade%202/Landforms%20Grade%202.html http://blog.travelpod.com/travel-photo/denfrancis/1/1293662989/corinth-canal.jpg/tpod.html http://www.toulky.estranky.cz/fotoalbum/obrazky-z-arcachonu_-francie/obrazky-z-arcachonu_-francie/priliv-a-odliv.-.html http://www.in-pocasi.cz/clanky/teorie/morske-proudy/ http://fld.czu.cz/vyzkum/Nauka_o_lp/biomy/biomy.html http://www.gify.nou.cz/deti5.htm Zeměpis 6, Fraus 2003 Zeměpis pro 5. ročník ZŠ, Fortuna 1995 Pracovní listy do zeměpisu, Holubec Všechno o Zemi, Reader‘s Digest Výběr 1998