Trendy na světových trzích Pavel Kohout Property Index, Partners for Life.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konec recese v ČR? David Marek listopad Přehled témat •Krátké ohlédnutí za dvěma recesemi v rychlém sledu •Jak je na tom česká ekonomika dnes •Pohled.
Advertisements

Studie finančního serveru Měšec.cz Vývoj zadluženosti českých domácností.
NEJLEPŠÍ KVALITOU PENĚZ JE JEJICH KVANTITA KKCG FINANCE Aktivní správa peněžních prostředků ATLANTIK AM Ekonomický zlom – vyfouknutí bublin a jak dál?
Finanční trhy prosinec 2007 Jaromír Zdražil. 2 Anatomie hypoteční krize v USA Začátky krize je třeba hledat několik let zpět ● Postupný pokles sazeb Fedu.
Investiční společnosti a podílové fondy
Zadlužení, inflace, demografie
Tři poznámky k bankovní unii David Marek. Tři úhly pohledu Bankovní unie v kontextu evropské integrace Bankovní unie a evropské krize Problémy dosavadní.
Spoření a investování Spoření = pravidelné odkládání menší částí příjmu a jeho ukládání na bankovní účet Nízké riziko Nízký výnos Investování = poskytování.
Dopady předlužení občanů na hospodářství
GLOBÁLNÍ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ A JEHO RIZIKA Jan Frait ředitel samostatného odboru finanční stability Restrukturalizační fórum roku 2013 Turnaround Management.
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
1 Finanční trhy Ostatní informace Petr Krajcigr
Zadluženost domácností v ČR Smilovice 5. června 2007 Zdeněk Veselý MF ČR Názory a závěry prezentované dále jsou autorovy a nemusí tak být v souladu s postojem.
Hospodářský cyklus. Ekonomický růst.
Velká hospodářská krize
Ceny nemovitostí a euro Pavel Kohout. Důsledky zavedení eura na peněžní zásobu Euro znamená ztrátu kontroly nad peněžní zásobou V malé otevřené ekonomice.
Současná (finanční) krize – pohled a doporučení OECD
Globální finanční krize a finanční stabilita v ČR Smilovice, 2. prosince 2008 Jan Frait Samostatný odbor ekonomického výzkumu a finanční stability.
Investice 2011: uklidnění nebo další stres? David Navrátil tel.: , Ekonomické a strategické analýzy.
Stanislav Polouček Vysoká škola sociálně-správní, Havířov
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
BANKOVNICTVÍ Depozitní obchody.
Jednoduchá cesta k optimálnímu rozložení investic
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Současný vývoj koruny k euru a dolaru Aneta Pospíšilová.
Investice 2011 – Tsunami na finančních trzích? David Navrátil.
Nedepozitní finanční instituce Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta Karviná.
Real Estate Market > Autumn 2006 Komerční nemovitosti a budoucnost výnosů Současný vývoj výnosů na trhu nemovitostí v České republice PRAHA, 5. října 2006.
Zpráva o finanční stabilitě 2005
MONETÁRNÍ POLITIKA květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060215
Emise dluhopisů a snížení základního kapitálu DŮVĚRNÉ PRACOVNÍ VERZE 2013/07/22.
Jak předpovídat propady cen nemovitostí?
Aktuální vývoj na finančních trzích Petr Budinský Prorektor VŠFS Praha, 11. listopadu 2008.
VNITŘNÍ MĚNOVÁ (MONETÁRNÍ) POLITIKA – 1. nástroj hospodářské politiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy : Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Zadluženost domácností a její dopady na ekonomiku ČR
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy:Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Mezinárodní obchod a pohyb kapitálu
Zpomalení růstu na Západě a souvislosti s vývojem ČR Pavel Kohout Property Index, Partners for Life.
Hlavní druhy bank Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
Červenec ’15 AKTUÁLNÍ VÝVOJ NA FINANČNÍCH TRZÍCH Ing. Jiří Opletal, MBA.
Soudobé trendy a perspektivy kolektivního investování prostřednictvím podílových fondů v České republice 2008 Jan Svoboda.
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
Měnový kurz.
Mezinárodní finance a rozvoj Vladan Hodulák. Osnova Měnový×finanční systém Měnový×finanční systém Kapitálové toky Kapitálové toky Dluhová krize RZ Dluhová.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_06 Název materiáluDluhopis.
ObligaceObligace. Obligace je dlužný cenný papír. Jeho vlastník má právo na vyplacení úroku a po uplynutí doby i vyplacení nominální hodnoty obligace.
Dopady CMU na reálnou ekonomiku a související změny ve fungování finančního trhu Rozvoj a inovace finančních produktů /2/2016.
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování 1. Časová hodnota peněz ve finančním rozhodování podniku 2. Riziko ve finančním rozhodování.
J&T LIFE 2025 / 2030 / 2035 Fondy životního cyklu 1.
Soudobý svět Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Finanční trhy Globální ekonomika Dluhopisy Forex Akcie Komodity Deriváty.
Příčiny a důsledky hypoteční krize. Finanční krize – příčiny; hypoteční krize pád nadhodnocených akcií internetových firem většina společností.
Druhy bank. Obchodní banky (komerční) Hypoteční banky Úvěrová a spořitelní družstva (kampeličky) Banky se speciálními funkcemi.
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
Finanční a kapitálový trh VOKT (P-1)
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
MONETÁRNÍ POLITIKA.
Globalizace kapitálových trhů VOKT (P-13)
Good News Success Universe leden 2011
Hospodářský cyklus Pavel Seknička.
Kolektivní investování
Hospodářský cyklus TNH 2 (S-3)
FINANČNÍ TRHY Úvod, současné trendy.
Vývoj dluhopisů u Nás a v evropě…
DUM - Digitální Učební Materiál
Domácnosti na úvěrovém trhu
Globalizace kapitálových trhů VOKT (P-11)
Výkyvy světového trhu v časové ose
Transkript prezentace:

Trendy na světových trzích Pavel Kohout Property Index, Partners for Life

 Vyspělý svět: úvěrová krize v bankovním sektoru – nikoli ovšem kvůli špatným investičním úvěrům  Emerging markets: nadbytek likvidity stále trvá  Inovativní finanční produkty: struktury, ETF, fondy kvalifikovaných investorů…  Nový fenomén: státní rezervní fondy

 Možná ne  Proč?  Začíná nová „sezóna zkracování“ – pokles úrokových sazeb  Evropa i USA mají velký prostor pro snižování daní – stimulace růstu  Objem „subprime loans“ je nepatrný ve srovnání s velikostí ekonomik USA, EU

 Příčina: Úvěrová expanze v USA a v EU od roku 2002  Souvislosti: Rekordně nízké sazby po 9/ , po splasknutí technologické bubliny, a po přijetí eura  Stav: Dochází k částečnému vystřízlivění a nastolení „normálnějších“ sazeb. Rizikové prémie se vracejí k normálu.  Pozor: jde o jiný typ krize než v Japonsku 90. let  Vyhlídky: Následky úvěrové expanze umějí centrální banky řešit jen další úvěrovou expanzí.

 Od roku 2002 vedla měnová expanze k přetlaku likvidity na světových trzích  Příliš mnoho peněz chtělo koupit příliš málo aktiv – ceny rostly  Současně se banky věnovaly rozvoji do té doby opomíjených sektorů – zejména „subprime“ hypotéčních klientů  V létě 2007 tento vývoj vedl ke krizi  Krize bude řešena další měnovou expanzí

PROČ JSOU HYPOTÉKY DŮLEŽITÉ Edward Leamer (UCLA): „Rezidenční investice poskytují daleko nejlepší indikátor blížící se recese.“ Slabost tohoto sektoru předpověděla 8 z 10 poválečných recesí Pouze v letech 1953 a 2001 tento indikátor selhal (důvody: konec korejské války, resp. internetová bublina) Nyní ukazují údaje na recesi v USA v roce 2008

PROČ NEBUDE BANKOVNÍ KRIZE Delikvence a ztráty jsou absolutně i relativně stále velmi nízké Banky mají dostatečné rezervy Příčinou krize nejsou obrovské masy špatných úvěrů, ale momentální nedostatek důvěry, který postupně odezní Tím se současná západní minikrize liší od asijské a české krize (1997) a od Japonska (od r donedávna)

 Začátkem léta 2007 bylo riziko zřejmě nejlevnější v novodobé historii lidstva  Americká hypotéční krize zvýšila cenu v některých segmentech  Jinde (Čína, Indie, Brazílie ) se nic nezměnilo: tlak likvidity trvá, ceny rostou

 Nízké sazby = nízká atraktivita pevně úročených nástrojů  Inflace likvidity = paušální nárůst cen akcií  Finanční inovace = rozmach strukturovaných a garantovaných produktů  Vyšší mobilita kapitálu = emerging markets jsou nyní „mainstream“

 Začátkem léta 2007 bylo riziko zřejmě nejlevnější v novodobé historii lidstva  Americká hypotéční krize zvýšila cenu rizika v některých segmentech  Jinde (Čína, Indie, Brazílie, částečně Rusko ) se nic nezměnilo: tlak likvidity trvá, ceny rostou  Vnímání rizika BRIC a vyspělých trhů se oddělilo

 Nejvyšší výkon v poslední době mají trhy s relativně menším zadlužením domácností (BRIC, ČR)  Naopak vysoce zadlužené trhy (USA, Británie) rostou pomaleji  Západní kontinentální Evropa je někde mezi  Trh tedy silně vnímá míru zadluženosti jako odhad prostoru pro růstu

 Je takto vysoký výkon udržitelný?  Dlouhodobě nikoli: tempo růstu 126 % za dva roky nemůže pokračovat dlouho  Růst není tažen (jen) fundamentálně, ale především likviditou  Likvidita pochází z domácích i zahraničních trhů; roste význam úspor domácích středních tříd

 Růstové faktory podobné jako u BRIC  Rychlý růst HDP: Pobaltí, Slovensko, ČR  Hlavní důvod: úvěrová expanze, zejména v oblasti hypoték  Druhotný důvod: ekonomiky s rovnou daní rostou rychleji v důsledku menších deformací

 CDO (Collateralized Debt Obligations): pomohly „úspěšně“ rozšířit paniku z hypotéční krize  Garantované fondy: pomohly soustředit zájem investorů na akciové trhy v míře doposud nevídané  Hedge fondy: proces „retailizace“, otevírání vůči drobné klientele i ke konzervativnějším institucím

 Státní fondy jsou novým faktorem na akciových trzích  Rezervy Číny, Ruska, arabských ropných států, atd., byly dříve investovány jen do státních dluhopisů  Nyní se pozornost obrací na akcie, zejména ve finančním sektoru  Zejména Čína bere tento proces jako strategickou záležitost

 Za prvé, dobře investovat  Za druhé, pokusit se ovládnout strategické oblasti Západu: banky, burzy, hi-tech, síťová odvětví  Zejména Čína vidí možnost „koupit si Západ“ jako nedestruktivní alternativu vojenské expanze  Putin to vidí podobně

 Recese v USA je vysoce pravděpodobná  Úvěrová krize v Evropě bude řešena další lavinou levných peněz; alternativu (hlubokou recesi spojenou s deflací) centrální banky nepřipustí  To znamená všeobecný pokles sazeb  Růst HDP středoevropského regionu bude pokračovat, protože prostor pro úvěrovou expanzi je stále velký a setrvale nízké úrokové sazby ji budou podporovat

 Inflace likvidity bude zdražovat akcie a nemovitosti, naopak bude snižovat výnosy pevně úročených cenných papírů  Příležitost: akcie západních společností (např. bank), které se líbí čínským a ruským stratégům  Akcie BRIC, střední Evropa: minulá výkonnost není zárukou…  Bude pokračovat boom garantovaných fondů: růstová „story“ bez rizika