Kdo skáče přes snídaně? Mgr. Dominika Machačová - MVDr. Halina Matějová Katedra výživy člověka, LF MU, Brno.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sexuální zneužívání v České republice: Výsledky národního výzkumu
Advertisements

Vyhodnocení dotazníku – Barcamp Brno 2013 Magdaléna Katolická magdalena [at] marketingovevyzkumy.cz
Stodůlky 1977 a 2007 foto Václav Vančura, 1977 foto Jan Vančura, 2007.
PRŮZKUM NA TÉMA: „Dopady finanční krize“ eficia .
Vyhodnocení dotazníku – Barcamp Brno 2012 Magdaléna Katolická magdalena [at] marketingovevyzkumy.cz
B.Procházka Poděbrady 16. –
PaedDr. Zuzana Horváthová, Ph.D. doc. Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Kvantitativní metody výzkumu v praxi
Přehled základních výsledků šetření Rušiče spánku a nykturie Březen 2009/ Tisková informace k výsledkům šetření / STEM/MARK a.s.
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
Vizualizace projektu větrného parku Stříbro porovnání variant 13 VTE a menšího parku.
VY_32_INOVACE_INF_RO_12 Digitální učební materiál
Respond & Co, Masná 3A, Ostrava 1, , telfax : , Anketní výzkum u uživatelů přípravku Urinal.
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Školní stravování Souhrnné informace ze zjištění České školní inspekce v oblasti školního stravování.
Zásady výživy sportovce
Zábavná matematika.
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Stav studie „Seroprevalence VHC u injekčních uživatelů drog“ k Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti Úřad vlády ČR tel.
stravovací režim školáků
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
B Í L K O V I N Y a jejich denní doporučené dávky
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
ODČÍTÁNÍ DO 100 S PŘECHODEM DESÍTKY
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Sexuální život u pacientů s mentálním postižením v ÚSP
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ V OBORU DO 100
Rozdíly ve stravování dětí s normální hmotností a nadváhou/obezitou
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
DĚLITELNOST Prvočísla Dělitel Násobek Znaky dělitelnosti Čísla složená.
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
Žena a sport.
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Úkoly nejen pro holky.
PREZENTACE PRO SCHŮZKU RODIČŮ ZŠ A MŠ.  PŘIHLAŠOVÁNÍ A ODHLAŠOVÁNÍ STRAVY LZE PROVÁDĚT DEN PŘEDEM A TO NEJPOZDĚJI DO 13,30 HOD. NÁSLEDOVNĚ:  em:
Přednost početních operací
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
Slovní úlohy řešené soustavou rovnic
Školáci potřebují dostatek energie především dopoledne
KONTROLNÍ PRÁCE.
Porovnání výroby a prodejů vozidel ve světě
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
Svačiny českých (a slovenských) dětí
PITNÝ REŽIM NA ŠKOLÁCH a jak ho naplňovat
Poruchy výživy starších nemocných
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
Stravování středoškoláků Zlínský kraj Odbor Hygieny dětí a dorostu Krajské hygienické stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně Prezentace: MUDr. Jana.
Zdravé stravování KC3.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
OBEZITA U DĚTÍ prim. MUDr. Martin Zítek Dětské oddělení Krajská nemocnice Liberec,a.s.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Životní styl žáků ZŠ Královehradeckého, Pardubického a Libereckého kraje H. Střítecká Univerzita Obrany Fakulta vojenského zdravotnictví Katedra vojenské.
PREZENTUJÍCÍ Olga Johanidesová Vyhodnocení úkolu hlavního hygienika ČR „Monitoring nabídky stravování v základních školách“ (podklady MZ ČR)
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
VÝŽIVA „Patrně jediný způsob, jak si zachovat zdraví, je jíst, co ti nechutná, pít, co se ti oškliví, a dělat, co se ti nechce.“ Mark Twain.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Víš co jíš? Web MZe.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
ŽIVOTNÍ SPOKOJENOST U VYBRANÝCH POMÁHAJÍCÍCH PROFESÍ
Klinika adiktologie 1LF UK a VFN v Praze
Klinika adiktologie 1LF UK a VFN v Praze
Transkript prezentace:

Kdo skáče přes snídaně? Mgr. Dominika Machačová - MVDr. Halina Matějová Katedra výživy člověka, LF MU, Brno

Etymologický původ snídaně Anglie, Španělsko : „přerušit půst“ (noční hladovění) Portugalsko, Francie: „malý oběd“ Německo, Japonsko, Čína: „ranní jídlo“ Brazílie: „káva rána“ Turecko: „před kávou“ → káva má v Turecku velkou tradici, pojem snídaně je poután ke kávě

Pojem snídaně Snídaně je první jídlo dne, které by mělo být snědeno před začátkem jakékoliv denní aktivity (např. práce, cestování, procházka). Konzumace snídaně je doporučována cca do 2 hodin po probuzení, ne později jak do 10 hodiny dopoledne. Samotná snídaně by nám měla dodat 20 – 25 % celkové denní energie a zároveň by měla být klidným startem do nového dne.

Model vztahu pravidelné snídaně ke vzniku obezity a chronických onemocnění

Snídaně může ovlivňovat příjem energie, nutrientů během dne Pravidelná vyvážená snídaně – prevence obezity a chronických onemocnění Příznivý vliv na kognitivní funkce (paměť, prostorová představivost) a schopnost soustředit se, na rychlost a přesnost řešených úkolů Po snídani – lepší nálada, spokojenost Zavedení školních snídaní-lepší nutriční bilance i školní prospěch ( program School Breakfast)

Snídající rodiče - snídající potomek

Cíl práce Zmonitorovat dopolední stravování studentů prvních, druhých, třetích a čtvrtých ročníků vybraných SOU, SŠ a gymnázií Jihomoravského, Moravskoslezského a Královéhradeckého kraje. Zjistit, zda je konzumace snídaní a přesnídávek ovlivněna pohlavím a typem střední školy. Posoudit složení snídaně u pravidelných a občasných konzumentů dle frekvenčního dotazníku. Posoudit kognitivní schopnosti adolescentů, kteří v den šetření snídali a adolescentů, kteří před vyplněním tzv. testu pozornosti snídani vynechali. Zjistit, zda vynechání snídaně má vztah k tělesné hmotnosti

Materiál a metodika šetření bylo provedeno v Jihomoravském, Moravskoslezském a Královéhradeckém kraji dotazníkovou metodou sběr dat probíhal od měsíce ledna do měsíce března 2010 součástí dotazníku byl i frekvenční dotazník a test pozornosti data zpracována pomocí tabulkového editoru Microsoft Excel 2003 Pearsonův χ2 test nezávislosti

CHARAKTERISTIKA SOUBORU skupina 518 ( - 9) studentů ze 16-ti škol Jihomoravského, Moravskoslezského a Královéhradeckého kraje věkové rozmezí 15 – 20 let 45,38 % chlapců a 54,62 % dívek nejčastěji byla zastoupena věková skupina 17 let (29,47 %) a 16 let (28,49 %) nejvíce žáků navštěvovalo střední odbornou školu (42,04%)

Složení respondentů podle pohlaví a věku.

Složení respondentů podle pohlaví a bydliště

Výsledky

Frekvence snídaně u celkového souboru respondentů

Podíl studentů, kteří v den šetření skutečně snídali/nesnídali

Hypotéza 1 Nulová hypotéza: Vynechávání snídaní není častější u studentů odborných učilišť. Alternativní hypotéza: Vynechávání snídaní je častější u studentů odborných učilišť. Konzumace snídaní závisí na typu střední školy (na 1% hladině významnosti ) – nejčastěji snídani vynechávají studenti SOU

Konzumace snídaní podle pohlaví a typu střední školy vynechávání snídaní je častější u chlapců (23,81 %) než u děvčat (14,03 %) největší četnost pravidelného snídání byla u studentů gymnázií (57,63 %) největší četnost nekonzumentů snídaní byla u studentů středních odborných učilišť (27,97 %)

Konzumace snídaní podle pohlaví

Konzumace snídaní podle typu střední školy

Hypotéza 2 Nulová hypotéza: Adolescenti, kteří nesnídají, nemají vyšší tělesnou hmotnost vztaženou na BMI. Alternativní hypotéza: Adolescenti, kteří nesnídají, mají vyšší tělesnou hmotnost vztaženou na BMI. Vynechávání snídaní souvisí s vyšší tělesnou hmotností (na hladině významnosti 1 % )

Tělesná hmotnost respondentů podle frekvence snídaní srovnatelný výskyt osob s normální hmotností ve všech 3 skupinách (73,21 % nebo 72,33 % nebo 73,40 %) největší zastoupení nadváhy (13,11 %) bylo u osob, které konzumují snídani jen občas u osob, které nesnídají, se vyskytla největší míra obezity I. stupně (4,26 %)

Tělesná hmotnost respondentů podle frekvence snídaní

Důvody adolescentů proč nesnídají podle pohlaví

Délka cesty do školy většímu počtu (23,86 %) žáků, kteří pravidelně snídají a jsou buď z města nebo obce trvá cesta do školy 45 minut a více oproti studentům, kteří nesnídají (21,28 %) a žijí buď ve městě nebo na vesnici Jaký je skutečný důvod nesnídání? → nedostatek času nebo pohodlnost ? u nesnídajících byl současně největší výskyt kuřáků → cigareta vs. snídaně

Kouření cigaret u nesnídajících častější (41,49 %) než u snídajících (21,2 %) nejvíce kouří studenti SOU (33,04 %) → studenti SOŠ (20,96 %) → studenti gymnázií (8,69 %) kouření je v obou skupinách častější u chlapců než u dívek

Frekvence konzumace přesnídávek u celkového souboru respondentů

Hypotéza 3 Nulová hypotéza: Adolescenti, kteří nesnídají nemají snížené kognitivní schopnosti. Alternativní hypotéza: Adolescenti, kteří nesnídají mají snížené kognitivní schopnosti. Snížené kognitivní schopnosti nesouvisely s vynecháním snídaně

Hypotéza 4 Nulová hypotéza: Adolescenti, kteří nesnídají, mají dostatečný příjem tekutin. Alternativní hypotéza: Adolescenti, kteří nesnídají, mají nedostatečný příjem tekutin. vynechávání snídaně narušuje pitný režim na hladině významnosti 1 %

Rozdělení respondentů podle toho, zda měli v den šetření nápoj či nikoli

Frekvenční dotazník studenti SOU nejčastěji bílé pečivo (13,1 %) a uzeniny (11,1 %), z nápojů pak vodu (9,1 %) a ovocný čaj (8,1 %) studenti SOŠ nejčastěji bílé pečivo (11,7 %) a máslo (10,2 %), z nápojů byl nejčetněji zastoupen ovocný čaj (11,7 %) a voda (10,6 %) studenti gymnázií nejčastěji bílé pečivo (10,2 %) spolu s máslem (7,8 %), z nápojů pak voda (12,1 %) a ovocný čaj (10,9 %)

Závěr Konzumace snídaní závisí na typu střední školy Pravidelní konzumenti snídaně měli v porovnání s těmi, kteří nesnídali, menší nárůst hmotnosti Výsledek testu pozornosti se významně nelišil mezi snídajícími a nesnídajícími studenty Opomíjení snídaní přispívá k nedostatečnému pitnému režimu

Závěr nejméně uspokojivé dopolední stravovací zvyklosti převládaly u studentů SOU → nejvíce vynechávají snídaně a současně i přesnídávky → největší výskyt pravidelných kuřáků typický „skipper“ v této věkové kategorii → studenti SOU (chlapci), kteří kouří a dopoledne nesvačí

V budoucnu by se měla věnovat další pozornost → vlivu snídaně na posílení paměťových funkcí → samotnému složení snídaně a vlivu jednotlivých nutrietů na kognitivní schopnosti dětí a dospívajících → školní edukační programy přispívající k formování výživového chování adolescentů (nabídka vhodných variant potravin na snídani a zvýšení konzumace celozrnného pečiva před spotřebou bílého pečiva a uzenin a zařazení ovoce a zeleniny, a to zejména na středních odborných učilištích)

DĚKUJI ZA POZORNOST