ASEP školení pro začínající zpracovatele

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ASEP pracovní setkání Praha Brno.
Advertisements

ResearcherID, ORCID a Scopus Author ID v AV ČR
IPAC - novinky • Slovník – požadavky na změny • Úprava csv • Identifikační čísla vědců • Bookmark - navrhované změny • Fasety • Mobilní IPAC • Nové druhy.
Pracovní setkání ASEP • Ukládání plných textů do ASEP ( příprava na hodnocení) ASEP jako repozitář, ASEP jako archiv • Citace a recenze v ASEP.
V ERZE 20 SYSTÉMU A LEPH ŠKOLENÍ KLIENTA. S TRUKTURA SYSTÉMU Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy  KNA01 ostrá báze Administrativní.
Seminář ASEP Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha, Brno,
Autor práce – autoritní záznam zápis autora – základní pravidla garant - výběr garanta, zápis oddělení – zápis, kontrola aktivita – označení současných.
SEMINÁŘ Jana Doleželová, Knihovna AV ČR Praha.
SEMINÁŘ ARL-EPCA Jana Doleželová Knihovna AV ČR Praha Brno
ASEP-ARL Pracovní seminář Seminář Knihovna AV ČR, Praha.
Seminář ASEP Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i
Seminář pro začátečníky. Zpracovatel - 1 Pokud zpracovatel není vědec Potřebuje úplné podklady, na jejichž základě zpracuje záznam a odešle ho k vystavení.
Pracovní setkání ASEP Jana Doleželová, Knihovna AV ČR Praha Brno.
Odkazování autorit autorů KDY odkazuji: Pokud autor používá různé formy jména provdané autorky přejmenovaní autoři.
SEMINÁŘ ARL-EPCA Jana Doleželová Knihovna AV ČR Praha Brno
Pracovní seminář říjen 2013 Kolektiv ASEP Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha , Brno
ASEP - seminář – Praha Brno Jana Doleželová Pobočka Knihovny AVČR v Brně.
Repozitář AV ČR ASEP Repozitář AV ČR vznik I. VO II. VOIII. VO celkem Ústavy se smlouvou Ústavy bez smlouvy Počet uložených.
Podzimní seminář Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha, Brno,
Zakládání dodavatele 1. i 2. úrovně - obsah 1.Obsah 2.Obecné zásady 3.Seznam dodavatelů – jak rozeznat, jestli má ústav připojený svůj záznam dodavatele.
Tutoriál Vlastní složka My EBSCOhost
Vkládání záznamů do databáze OBD
Repozitář AV ČR, otevřený přístup a příprava na hodnocení vědeckých ústavů Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. Otevřené repozitáře , Brno.
Jarní seminář ASEP Jana Doleželová Praha, Knihovna AV ČR.
Jarní seminář ASEP 2008 Jana Doleželová Praha, Brno Knihovna AV ČR.
ARL klient Stručný přehled funkcí Klient – jiný přístup k datům v systému  Umožňuje používat i další pole v záznamu - Je nezbytný v případě.
Autoritní údaje v záznamu výběr nové autority z rejstříku (ikona nebo SHIFT+F4) kurzorem v propojovacím poli SHIFT+ F4.
Seminář ASEP Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha, Brno,
ARL – web formuláře přihlášení. ARL – web formuláře vstupní obrazovka Vytvoření nového záznamu LIMITY zobrazení DATA.
SEMINÁŘ Jana Doleželová, Knihovna AV ČR Petra Bártková, Knihovna AV ČR Praha.
SBĚR PUBLIKAČNÍCH AKTIVIT 1. LF UK A VFN V ROCE 2012 Ústav vědeckých informací 1. LF UK a VFN únor 2012.
Pracovní Seminář ASEP Hana Munziová Knihovna AV ČR, Praha.
Podzimní seminář ASEP Jana Doleželová Knihovna akademie věd, v. v. i. Praha,
ASEP-ARL Jana Doleželová Seminář Knihovna AV ČR, Praha.
Instalace klienta Instalace klienta se provádí, pokud zakoupíte licenci na program klient (za každý další nainstalovaný program se platí) či pokud změníte.
Vyhledat záznamy: rok sběru, ústav,RIV, typ dokumentu J Košík, tisk Vyhledat záznamy podle systémových čísel Vyhledat své neodeslané záznamy.
Souborný katalog ČR Seriály Seminář knihovníků muzeí a galerií Olomouc, Danuše Vyorálková.
Pracovní seminář ASEP IPAC 3 - novinky.
AUTORITY Autoři Konference. Autoři - webovský formulář Pravidla  Web formuláře: nejdříve ověříme, jestli autor už v rejstříku je – vybereme ho z rejstříku.
ASEP - seminář Praha Brno Jana Doleželová Pobočka Knihovny AVČR v Brně.
KLIENT ARL školení pro pokročilé listopad Vyhledávání: zvolím bázi (epca nebo auth) zvolím jednoduché vyhledávání z rolety zvolím pole pro vyhledání.
Kontrola dat do RIV KONTROLY Doplnit data o nová pole struktury 2012 Zkontrolovat DOI, linky (pozor na dočasné odkazy) Zjistit duplicity (klient) Kontroly.
Pracovní setkání ASEP Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha, Brno,
Klient ARL a IPAC pohled zpracovatele Nina Ramešová, Ústav informatiky AV ČR, v.v.i.
Souborný katalog ČR Dana Vyorálková. Souborný katalog ČR Co je souborný katalog Kde najdete Souborný katalog ČR Co hledat v Souborném katalogu ČR Jak.
OBD 2010 Kde najdeme - INIS - OBD - Publikace OBD Manuál OBD Stručný návod OBD 2.6 Novinky Informace o předávání RIV Popis údajů dodávaných do RIV v roce.
Pracovní setkání ASEP Jana Doleželová, Knihovna AV ČR Praha Brno.
Kopie záznamů s daty Aktuální rok sběru: Zpracovatel pouze kopie záznamů svého ústavu ve formuláři (doporučujeme) v klientu U záznamů již odevzdaných:
Seminář ASEP Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha, Brno,
SEMINÁŘ ARL-EPCA Jana Doleželová Knihovna AV ČR Praha – Brno
KLIENT ARL Školení pro pokročilé. Autority Přehled autorit odkazování (provázání) x spojování opravy – postup (přidání RČ, mazání autorit) další funkce.
Vyhledávání v IPACu Přístup ze stránek Knihovny AV ČR (ústavní bibliografie ASEP – systém ARL, zkušební provoz) Data od roku 1993 Kontrola zpracovaných.
Novinky v registru digitalizace a možnosti další spolupráce RD SK ČR Helena Dvořáková, NK ČR.
Theses Abecední rejstřík klíčových slov.
Autority – granty. Granty výběr z autorit – číslo projektu, ústav.
Pracovní seminář Jana Doleželová Knihovna AV ČR Praha – Brno
KLIENT školení pro pokročilé Duben Klient - program Nahrání klienta, sériové číslo Poplatky od června, celoroční? –(v červnu bude splátka za rok.
RIV11 a sběr publikačních aktivit 1. LF UK a VFN Ústav vědeckých informací 1.LF UK a VFN Pracovní seminář 1. a
Verze 22 systému Aleph školení klienta 1. Struktura systému Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy – KNA01 ostrá báze Administrativní.
ASEP školení pro začínající zpracovatele Základní informace o zpracování a vkládání dat přes webovské formuláře.
Knihovna AV ČR - evidence výsledků výzkumu v AV ČR Jana Doleželová, Zdeňka Chmelařová 1. ASEP – představení systému sběru dat v AV ČR 2. Systém ARL 3.
Vkládání záznamů do databáze OBD – revidovaná verze listopad 2015 Zejména pro účely vykazování do RIV.
NÁVOD NA ZADÁVÁNÍ do databáze OBD dle úprav pro Open Access
Oddělení pro vědu a výzkum, FHS UK Praha
Vyhledávací techniky a editace v klientovi ARL
Seminář ASEP Hana Munziová Knihovna AV ČR, Praha.
Souborný katalog ČR Seriály
(ústavní bibliografie ASEP – systém ARL, zkušební provoz)
Prezentace OBD Orientace běžného uživatele v prostředí osobní bibliografické databáze.
AUTORITY Autoři Konference.
Transkript prezentace:

ASEP školení pro začínající zpracovatele Základní informace o zpracování a vkládání dat přes webovské formuláře.

Databáze ASEP – charakteristika ASEP – evidence publikační aktivity AVČR Bibliografická databáze Personální databáze Databáze, ze které se exportují data do jiných systémů Data od roku 1993 57 ústavů AV ČR (2013) cca 70 zpracovatelů ústavů

Databáze ASEP – kdo se o ni stará Zpracovatel – osoba zodpovědná za data ústavu Zajišťuje správné a včasné uložení dat do systému Spravuje autoritní záznamy ústavu Vytváří soubory pro RIV dle pokynů KNAV Podílí se na vývoji systému z pohledu potřeb svého pracoviště Knihovna AV ČR, v. v. i. Koordinace sběru dat celé AV ČR Pořádání školení, seminářů pro zpracovatele Zajišťuje vývoj a úpravy celého systému Exporty vybraných záznamů

Databáze ASEP – systém Vstup dat – webové formuláře ARL - obsahují záznamy aktuálního roku sběru (vyplněním formuláře se vytvoří záznam, který je ihned k dispozici v on-line katalogu - IPACu) Úpravy dat, výstupy, exporty – klient ARL (program na počítači zpracovatele), úpravy záznamů, které nelze udělat ve formulářích, kontroly dat, kontroly duplicit, specializované výstupy a exporty dat Zveřejnění 1 – on-line katalog ARL – IPAC/Repozitář AV ČR Zveřejnění 2 – Analytika ASEP (bibliografie ústavů, personální bibliografie, statistiky, grafické výstupy – analýzy)

Důležité informace pro zpracovatele Knihovna AV ČR, v. v. i. http://www.lib.cas.cz ASEP homepage http://www.lib.cas.cz/asep/ Formuláře http://library.sk/aRL/epca_login.php?ictx=cav&language=czech On-line katalog/Repozitář AV ČR http://www.library.sk/i2/i2.entry.cls?ictx=cav&language=2&op=esearch Analytika ASEP http://www.lib.cas.cz/arl/ Kontakt arl@lib.cas.cz

Databáze ASEP – export Data z ASEPu jsou upravena tak, aby je bylo možno využít i v jiných systémech. RIV – Registr informací o výsledcích Vybrané záznamy jsou v ASEP označeny k exportu do databáze RIV. NUŠL – Národní registr šedé literatury Data šedé literatury jsou „sklízena“ do systému NUŠL. SEV – databáze vysokých škol

Zpracování - manuál, podpora Manuál ASEP http://www.lib.cas.cz/asep/pro-zpracovatele/manual/ Co patří a co nepatří do ASEP (RIV) Kam zařadit dokument Jak se vyplňují jednotlivá pole Číselníky Podpora ASEP http://www.lib.cas.cz/asep/pro-zpracovatele/podpora/ Stránka, kde na jednom místě najdete informace a praktické rady, které se týkají všech součástí zpracování (formuláře, klient, katalogy)

Způsoby vytváření záznamů 1. Záznamy vytváří pouze zpracovatelé 2. Záznam vytvoří autoři, zpracovatelé záznamy zkontrolují Individuální účet autorů Zpracovatel zažádá o individuální účet pro autora, ten vytváří své záznamy přes webový formulář, může se k nim vracet a opravovat. Anonymní účet Autor vytvoří záznam a odešle a záznam má k dispozici už jenom zpracovatel. Zásada: nové záznamy se vytvářejí přes webové formuláře.

1. Záznamy vytváří pouze zpracovatel potřebuje úplné podklady ke zpracovávanému dokumentu, na jejichž základě zpracuje záznam a odešle ho k vystavení (do IPAC - online katalog) Podklady: - nejlépe originální dokument - kopie titulních listů, prvních stran článků… - oskenované titulní listy - webové zdroje – článek v on-line časopise, WOK, SCOPUS, NK Ulrich…

2. Formulář vyplní vědec – zpracovatel kontroluje, odesílá do IPAC je nutné kontrolovat hlavně správnost a úplnost údajů (především autory, RČ, ISSN/ISBN, projekty, překlady, počet autorů, webové odkazy, afiliace autorů atd. podklady (originální dokument, kopie titul. listů) využívat zdroje na internetu např.: RIV – databáze výsledků, hodnocení, struktura dat, číselníky, metodika CEP – databáze projektů CEZ – databáze výzkumných záměrů Web of Science/JCR Ulrich, ISSN – ověření ISSN českých časopisů SCOPUS/SJR, ERIH JIB , Národní knihovna ČR Linky viz http://www.lib.cas.cz/asep/pro-zpracovatele/podpora/databaze/

Zpracovatel by neměl: vyhledávat podklady pro záznamy sám vymýšlet klíčová slova, anotace, překlady rozhodovat u "nejednoznačných" dokumentů, zda se mají či nemají zařadit do RIV přiřazovat výzkumné záměry a granty nutit vědce ke spolupráci

RIV x ASEP RIV v databázi jsou vybraná data z databáze ASEP, záznamy musí splňovat metodiku RIV databázi provozuje Úřad vlády a odpovídá za ni Rada pro výzkum, vývoj a inovace (zajišťuje aktualizaci dat, určuje strukturu dat, hodnocení dat…) ASEP databázi provozuje Knihovna AV ČR a odpovídá za ni oddělení ASEP zaslaná data můžeme opravovat, vytváří se statistiky…

Rok sběru (odevzdání do RIV) Rok vydání (rok uplatnění) Rok sběru = rok odevzdání dat do RIV (duben, květen), může se lišit od roku vydání, přidělí se automaticky. Překlopení roku sběru provádíme v březnu, do té doby by měly být zapsány všechny záznamy, které zapsat lze. Ve formulářích by měly být pouze záznamy s aktuálním rokem sběru. Rok sběru – pole c26 podpole d = rok vykazování Rok sběru – v klientovi v zákl. zobrazení Rok sběru ve formulářích

Vytvoření záznamu – formuláře http://library. sk/aRL/epca_login. php Zpracovatel se přihlásí do svého webového formuláře Vybere druh dokumentu, který bude vytvářet, zobrazí se prázdný formulář Vyplní pole Záznam uloží – tím se záznamu přidělí jednoznačné systémové číslo (SYSNO) Pokud je záznam zkontrolovaný, může se zveřejnit v on-line katalogu (zaškrtne se Odeslat (zobrazit v IPAC)) Uložený záznam je možno upravovat

Přihlášení do formuláře http://library.sk/aRL/epca_login.php?ictx=cav&language=czech

Poprvé ve formulářích ARL Vytvoření nového záznamu pomocí Přidat Nastavení zobrazení na obrazovce Listování, vyhledání záznamu Data

Nastavení zobrazení na obrazovce, limity POSTUP: Vyberete nastavení limit a potvrdíte tlačítkem APLIKOVAT LIMITY Zobrazte na obrazovce záznamy určitého druhu (např. periodika). Zobrazte na obrazovce záznamy, které nejsou zobrazeny v IPACU. Zobrazte na obrazovce záznamy, které se budou/nebudou exportovat do RIV.

Vytvoření nového záznamu POSTUP: vyberete z rolety druh záznamu, který chcete vytvořit a potvrdíte Přidat záznam Vytvořte nový záznam druhu J – článek v odborném periodiku.

Vyplnění formuláře Manuál ASEP Přepínání – data x formulář Kopie záznamu Výběr - předdefinováno Nápověda k vyplnění pole („poklikem“ na název pole)

Přepínání data x formulář Přepínání záložek formulář-data slouží k zobrazení vyplněných dat ve formátu UNIMARC. Všechny vyplněné položky se ukládají podle pravidel do očíslovaných polí a podpolí. Čísla všech polí jsou uvedena v manuálu ASEP.

Nápověda k vyplnění polí „Poklikem“ na název pole (v tomto případě „Příjmení autora“) se objeví okno nápovědy, kde je popsáno, jak pole správně vyplnit.

Předdefinovaná pole – tzv. autority … Pokud se vedle pole objeví příznak tří bílých teček, pole nevyplňujeme, ale nejdříve se podíváme, jestli není již údaj nadefinován. Pokud údaj nenajdeme, pole vyplníme přímo do formuláře. Postup: Kliknete na tři tečky. Najdete autora. Přidáte ho do formuláře tlačítkem přidat. Pole ve formuláři vyplňujete teprve pokud autora nenajdete.

Autoři Mazání pole – křížek, posun pole - šipka Mazání autora x Posun autorů↑

Předdefinovaná pole – tzv. autority … Autor Názvy periodik Názvy sborníků Názvy konferencí Granty Pozn. Pokud je potřeba autoritu opravit, nelze to udělat přes formuláře, ale přes program klient. Autority časopisů smí opravovat pouze KNAV. Vyzkoušejte si přidání autority autorů, posun a mazání. Přidání autority periodika, konference.

Projekty (granty) … Uvádí se všechny projekty, za jejichž finanční podpory výsledek vznikl. Projekty CEP: uvádí se projekty, kde je ústav příjemcem či spolupříjemcem. U projektů CEP je nutno uvádět správné číslo z číselníku CEP (předdefinované autority …). U projektů, které nejsou v CEP se uvádí číslo, poskytovatel do pole Poskytovatel ostatní a země projektu. Zapište projekt z CEP.

Export dat Export dat do RIV se řídí pravidly, které jsou popsány v Metodice zařazení dat do RIV (viz podmínky zařazení do RIV) Příznak, že je záznam označen k odevzdání do RIV se zobrazí ve zkráceném formátu. 0347543 - KNAV-K 2011 RIV J

Odeslání záznamu do IPAC Odeslání záznamu do on-line katalogu IPAC znamená, že je záznam možné vyhledat (je zveřejněn v katalogu) a začne se zobrazovat v Analytikách ASEP. Pole je přepínací – zobrazování v IPAC lze opět vypnout.

Uložení záznamu Po uložení systém přidělí záznamu jednoznačné systémové číslo. Před uložením je zpracovatel upozorněn na pole, která nejsou vyplněna, záznam lze uložit i přes tato upozornění. Vyzkoušejte uložit záznam bez zaškrtnutého pole a vyhledat v katalogu, potom pole zaškrtněte a najděte záznam v on-line katalogu. Najděte záznam na webových stránkách ústavu.

Editace, mazání záznamu Systémové číslo záznamu. Hledání dle systémového čísla záznamu (číslo musí být zadáno jako sedmimístné – zepředu se doplní nulou). Zkuste podle sysna vyhledat nějaký záznam, který máte ve formulářích. Číslo v CEP

Kopie záznamu Pokud zaškrtnete pole „Uložit jako kopii záznamu“, vytvoří se kopie záznamu s novým systémovým číslem. Využití: např. při zadání většího množství článků z jednoho sborníku.

IPAC - on-line katalog databáze ASEP http://library.sk/i2/i2.entry.cls?ictx=cav&language=2&op=esearch

IPAC - slovník - rejstříky

Linky v IPAC do RIV, DOI, WoS, SCOPUS, repozitář

Analytika ASEP – dynamické webové stránky http://www.lib.cas.cz/aa/

Analytika ASEP

Analytika ASEP – statistika pro oddělení

Analytika ASEP – záznamy, odkazy

Web IS VaV www.vyzkum.cz Metodika hodnocení

Co kde hledat? CEP – centrální evidence projektů, ověření správného zápisu projektů (prefixy…) CEZ – centrální evidence výzkumných záměrů, konkrétní výzkumné záměry pro ústav RIV – registr informací o výsledcích, kontrola již odevzdaných záznamů, hodnocení záznamů

CEP, CEZ, RIV

CEP – centrální evidence projektů

Provázání záznamů CEP – RIV výsledky k projektu

Provázání RIV – CEP Projekt, výzkumný záměr k výsledku

Hodnocení RIV 2013 – „modrý“ web http://www.isvav.cz/h13/

Hodnocení RIV 2012 – „fialový“ web http://www.isvav.cz/h12/prepareResultForm.do

Hodnocení RIV 2011 – „žlutý“ web http://www.isvav.cz/h11/prepareResultForm.do

Hodnocení RIV 2010 – „oranžový“ web http://www. isvav

WoS http://apps.webofknowledge.com/WOS_GeneralSearch_input.do?product=WOS&SID=Z1gnH2A9lhJaDbfP6pN&search_mode=GeneralSearch Podle WoSu je potřeba zkontrolovat: počet autorů, afiliace, název, rok vydání, název časopisu, ročník, číslo, strany od-do, projekty, druh dokumentu, ISSN/ISBN Doplní se DOI, ut wos. Pokud je rok sběru shodný s rokem vydání a záznam není ve WoS a není potřeba ho poslat do RIV na končící grant, je lepší záznam poslat až příští rok, až se ve WoS objeví. Pokud jsou některé údaje v záznamu WoS chybné, je možné je opravit přes Suggest a correction.

SCOPUS http://www.scopus.com/ Podle SCOPUSu je potřeba zkontrolovat: počet autorů, afiliace, název, rok vydání, název časopisu, ročník, číslo, strany od-do, druh dokumentu, ISSN/ISBN Ut scopus (nepovinné), DOI.

Termíny, na co dát pozor systém je on-line - zpracovávat průběžně - opravovat a odesílat do IPAC povinnost hlásit práci má první autor z AV ČR uvedený na zveřejněné publikaci Leden - vytvářejí se statistiky za celou AV ČR + GA AV ČR Duben/květen příprava dat pro RIV Mimořádné opravy předchozích sběrů a opravy rozporů v RIV Hledané projekty bez výstupu Aktuální doporučení Akademické rady psát do všech záznamů do RIV RVO (institucionální podpora) všech AV pracovišť Projekty s příjemcem z AV podle CEP

Kontakty, připomínky, dotazy arl@lib.cas.cz Jana Doleželová Zdeňka Chmelařová Kateřina Durecová Petra Bártková Karolina Podloucká