Metody zpracování informací - 2 Základní vymezení témat přednášek: Informační služby Informační střediska Knihovny Uživatelé a čtenáři Informace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
INTERNET PRO NEVIDOMÉ A SLABOZRAKÉ Služby veřejných knihoven zdravotně postiženým uživatelům PhDr. Ivana Štrossová Hradec Králové 26.března 2001.
Advertisements

Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, 30. a 31. říjen 2013 Bibliotheca academica 2013 Nová témata – nové výzvy.
Redukce textů, obsahová analýza, anotace
Aktuality. Novela knihovního zákona  Staré:  d) umožnění přístupu k vnějším informačním zdrojům, ke kterým má knihovna bezplatný přístup, pomocí telekomunikačního.
Oborová brána KIV Knihovnický institut Národní knihovna Knihovnictví a Informační věda.
Metody zpracování informací – 4
Eva Filípková Informační zdroje = zdroje, který přináší uživatelům informace, = zdroje, který přináší uživatelům informace, poznatky.
OD FAKULTNÍCH KNIHOVEN KE KNIHOVNĚ CENTRÁLNÍ Dana Lošťáková Knihovna UP Olomouc.
E-PK aktuální stav služeb DDS Markéta Hlasivcová Zuzana Švastová ÚIV - NPKK.
Rešerše Mgr. Anna Vitásková.
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Ústřední knihovna FSS MU Bibliotheca Academica, Brno Irena Šléglová Masarykova univerzita a její knihovny.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Záměry Knihovny Antonína Švehly v oblasti poskytovaných služeb pro knihovníky Knihovna Antonína Švehly 2014.
Získávání a zpracování informací
Metody zpracování informací – 3 Historický přístup ve vyhledávání informací:  Literární informace zdrojem jen psané nebo tištěné dokumenty (knihy, letáky,
STATISTIKA Mgr. Anna Vitásková Vědecká knihovna v Olomouci.
1. 2 Obsah Nabídka služeb Číselné údaje Oddělení pro dospělé Studovna Hudební oddělení Oddělení pro děti a mládež Městské informační centrum Knihkupectví,
Informace 2 Regionální knihovna Karviná. Knihovny Zařízení, ve kterém jsou všem bez rozdílu poskytovány veřejné knihovnické a informační služby a které.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_14 Název materiálu:Knihovny a jejich služby Tematická oblast:Český jazyk 1. ročník Anotace:Prezentace.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
Základní dokumenty knihovny Zřizovatel knihovny: právní subjekt – obec – schvaluje zastupitelstvo jako organizační složku obce nebo je knihovna součástí.
Novostavba NK z hlediska provozu Bohdana Stoklasová ředitelka Novodobých fondů a služeb.
Nepřizpůsobiví uživatelé knihoven. Seminář pro pracovníky služeb knihoven. Středočeská vědecká knihovna v Kladně Metodické vyjádření Ministerstva.
Meziknihovní služby Ludmila Kohoutová Národní knihovna ČR Komise pro služby, Brno
REGIONÁLNÍ FUNKCE KNIHOVEN Pomoc nebo omezení ? Definice RF knihovny Funkce, v jejichž rámci krajská knihovna a další pověřené knihovny, poskytují základním.
Příprava novely autorského zákona Celostátní porada vysokoškolských knihoven Hradec Králové Vít Richter Národní knihovna ČR
Výsledky činnosti neprofesionálních knihoven okresu Brno-venkov 2009 Modřice M. Kubíková.
Metody zpracování informací - 2
Reforma systému výzkumu, vývoje a inovací v ČR  změny v pravidlech pro podporu VaV v právu ES  reforma VaVaI v ČR Inovační potenciál ČR Praha,
Archivnictví a spisová služba
Příprava novely knihovního zákona, novela autorského zákona Regionální funkce knihoven listopadu 2005 Národní knihovna ČR Tel.
Vyhodnocení ankety „Kde a jak hledáte odborné informace?“
I sss I nternet, elektronické informační zdroje a s lužby pro o s oby se s pecifickými potřebami v knihovnách Zlata Houšková, Jana Vejsadová Internet ve.
Bibliografická a rešeršní činnost Jednotná informační brána.
Zpracování rešerše Mgr. Anna Vitásková.
Projekt MedGate – integrace informačních zdrojů pro výzkum a vývoj v medicíně Eva Lesenková, Helena Bouzková, Jarmila Potomková, Eva Chárová MEDSOFT 2004,
Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Společné zařízení Centra pro otázky životního prostředí UK, Fakulty humanitních studií UK, Fakulty sociálních.
Souborný katalog ČR Dana Vyorálková. Souborný katalog ČR Co je souborný katalog Kde najdete Souborný katalog ČR Co hledat v Souborném katalogu ČR Jak.
Semafor služeb NK v bříšku chobotnice letenské.
FRVŠ 2004 TO E V tomto okruhu je možné podat jen jeden projekt za školu. a/využití moderních informačních technologií pro nové systémy zpřístupňování informačních.
PhDr. Stanislava Bícová, CSc. Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE v Praze Dostupnost zahraniční literatury a elektronických informačních.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Metody knihovnické práce (VIKBA04)
UNIVERZITNÍ KNIHOVNA ZČU
Digitalizace a zpřístupňování dokumentů na AMU Iva Horová: Digitalizované primární dokumenty zpřístupněné prostřednictvím prvků informačního systému školy.
Databáze Bibliografie dějin českých zemí jako cesta k plným textům v domácích i zahraničních knihovnách Václava Horčáková Elektronické služby knihoven.
Z latinského „informatio“ = vtištění formy či tvaru, utváření. Informace = srozumitelná a pochopitelná část údajů Metainformace = informace o informaci.
Úvodní hodina do předmětu Knihovnické procesy a služby Martin Krčál VIKBB42 Knihovnické procesy a služby Brno, 19. února 2014.
Rešerše. Bibliografické databáze Web of Science ISI Web of Knowledge – WoS + Journal Citation Report Placené – PřF MU je uživatelem Bibliografická citace.
Městská knihovna Čelákovice a její historie. Městská knihovna v Čelákovicích byla založena jako obecní zařízení v prosinci 1920 na podkladě zákona o knihovnictví,
Nástin přednášek – studijní pomůcky. Pojem správy  vedení, řízení, (ekonomická) péče o něco  záměrná činnost, sledující dosažení určitého cíle (účelu)
Služby knihoven. Co je to knihovna? knihovna – bibliotéka (z řeckého Biblos =kniha a téké=police) Knihovna je instituce, která má za úkolshromažďovat.
Souborný katalog ČR pro veřejné knihovny Veřejné knihovny pro Souborný katalog ČR Celostátní seminář Regionální funkce knihoven 2009 Pardubice září.
Historické a hudební fondy. Organizační struktura.
Vyhledávání informací Zdroj: pixabay.com. ÚVODEM  Seznámení  Cíl semináře  Zpětná vazba  Prezentace Vaše zkušenosti?
Centrální systémy v českém knihovnictví PhDr. Radka Římanová UISK FF UK
Knihovna UTB ve Zlíně a její (nejen) elektronické služby PhDr
Informační zdroje pro STM
e-PK aktuální stav služeb DDS
Mgr. Anna Vitásková Vědecká knihovna v Olomouci
Elektronické informační zdroje
VIKMA06 Rešeršní a studijně rozborová činnost
Akvizice a informační fond
Knihovnická procházka Prahou Petra Ambrušová a Ivana Šnoblová K1
Struktura a plán semestru
WorldCat Obsahuje bibliografické záznamy (knihy, CD, video, …) z více než knihoven z celého světa.
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

Metody zpracování informací - 2 Základní vymezení témat přednášek: Informační služby Informační střediska Knihovny Uživatelé a čtenáři Informace

Metody zpracování informací - 2 Informační služby služby mohou být individuální nebo skupinové poskytují je komerčně i nekomerčně zaměřené organizace (pracoviště), které nabízejí informační služby knihovnického, bibliografického, internetového a jiného typu (např. broadcasting, knowledge management, konzultační služby) založené na zprostředkování a zpracování informací, jež poskytují knihovny a informační střediska uživatelům a čtenářům

Metody zpracování informací - 2 Kdo poskytuje informační služby: Informační střediska Knihovny

Metody zpracování informací - 2 Informační střediska Všeobecná Specializovaná Podniková Komerční Nekomerční Národní Mezinárodní

Metody zpracování informací - 2 Knihovny Organizovaná sbírka knih soukromého nebo veřejného charakteru Kulturní instituce Budova, ve které se knihovna nachází Nábytek, do kterého se vkládají knihy Označení seznamů knih – Bibliotheca universalis Conrada Gessnera

Metody zpracování informací - 2 Uživatelé a čtenáři Čtenář - fyzická nebo právní osoba, která knihovnu užívá (knihovní fondy i služby) Uživatel – každý, kdo chce využít nějaké informace nebo služby

Metody zpracování informací - 2 Informace Sdělovaná fakta (ČSN ISO 5127) Obecný filozofický pojem Jakýkoliv poznatek, údaj, zpráva Informace je výsledkem činnosti lidí, vyjadřovaná a sdělovaná prostřednictvím znakových systémů (I. Wiesenberger)

Metody zpracování informací - 2 Dělení informačních služeb podle vzniku: Při vyhledávání informací Výpůjční služby Rešeršní služby Analytické / studijně rozborové služby Document Delivery Services – zpřístupnění kopií relevantního dokumentu za úplatu

Metody zpracování informací - 2 Dělení informačních služeb podle vzniku: Při zpřístupňování informaci Knihovnické služby Bibliografické služby On-line služby, nejčastěji internetové Publikační a vydavatelská činnost Knihkupecké služby