Romové v České Republice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vývoj politické mapy Evropy
Advertisements

Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání
Aktuální problémy EU.
Svět po 1. sv. válce.
Postavení národnostních menšin v ČR učebnice str. 41
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Chorvatsko.
DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: interaktivní VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Dějepis
Kdo mohl být nepřítelem nacistů? Proti komu mohli nacisté vystupovat?
Jihovýchodní Evropa Albánie, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Černá Hora, Chorvatsko, Itálie, Kypr, Maďarsko, Řecko, Makedonie, Moldavsko, Rumunsko, Slovinsko,
 Proč někteří lidé museli v historii nosit nějaké zvláštní označení na oděvu?  Co může dělat člověka odlišného od jiných lidí?
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_90.
Romové v České Republice
Indoevropská jazyková skupina
Autor:Mgr. Jana Šlancarová Zpracováno: Ročník (obor)3., K/81 – Gymnázium K/41 – Gymnázium Tematická oblast Multikulturní výchova.
Autor:Mgr. Jana Šlancarová Zpracováno: Ročník (obor)3., K/81 – Gymnázium K/41 – Gymnázium Tematická oblast Multikulturní výchova.
Holocaust českých Židů a Romů
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ AKADEMIE, 17. listopadu.
Studijní obor: Sociální činnost
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Věra Floriánová Třída/ročník:
Holocaust Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Dobešová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Kontakt: Sídlo: Pošta: Údolní 53Arna Nováka Brno
EVROPSKá UNIE.
THEME 7 Social Security Welfare State Types of Social Security Systems.
SVĚTOVÁ MIGRACE A PRACOVNÍ SÍLA.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Ilona Čechová Sametová revoluce VY_32_INOVACE_2B17.
Národnosti Jazyky.
Sociokulturní struktura populace ČR
ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček 2011/2012
ZEMĚ A NÁRODY NA ÚZEMÍ ČESKOSLOVENSKA
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
SVĚTOVÉ A SLOVANSKÉ JAZYKY
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_D9_10 Sada DŮMDějepis 9 Předmět Dějepis Název materiáluHolocaust Anotace Prezentace vysvětluje pojem holocaust.
Národ, národní identita a národní hrdost v Evropě
POLITICKÉ A ÚZEMNÍ DŮSLEDKY
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
REALIZACE PRÁV PŘÍSLUŠNÍKŮ NÁRODNOSTNÍCH MENŠIN
VLAST 6. ročník.
Obecné výklady o českém jazyce
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
MIGRACE.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Státní symboly ČR N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193, Tel.: , Tel.řeď./fax: ,
Multikulturní výchova NÁRODNOSTNÍ MENŠINY V ČESKÉ REPUBLICE.
STÁTY A JEJICH VLAJKY II.. ? ? ALBÁNIE Oficiální název: Albánská republika Hlavní město: Tirana Měna: Albánský lek Obyvatelstvo: 3,6 miliónu.
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Holocaust Autor: Mgr. Pavla Rosyvková Datum: Březen 2012 Předmět: Dějepis Cílová skupina: 9. ročník.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Státní symboly Vlastivěda 5.ročník Zpracovala: Mgr.Dana Kučerová.
Protektorát Čechy a Morava
Podpora žáků - mluvčích cizích jazyků z pohledu MŠMT
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK
JV Evropa - opakování.
Národ VY_32_INOVACE_03-46 Ročník: 6. Vzdělávací oblast:
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Základní škola Zaječí, okres Břeclav
Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Socioekonomické změny regionů čr
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ DOLNÍ BENEŠOV
Romové. -Původ Indie - Romské etnikum je nejpočetnější v Evropě a v Americe -V rámci Evropy se nachází zejména v jihovýchodní Evropě. Studiem Romů se.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Transkript prezentace:

Romové v České Republice Rebecca Pardue

Introdukce 250,000 do 300,000 Romů v České Republice 8,000,000 v Evrope Menšina bez státní příslušnosti Kultura je odlišná od Česká kultura Evropané imají mnoho špatných představ o romským populaci

Jména: Rom Cikán ali Rom? Rom je slovo pro “muž” na romštinu i je označení národa. Na sjezdu v Londýně v roce 1971 se Romové usnesli, že označením příslušníků romského národa je etnonmym Rom. V Česku je běžně používáno označení Cikán, přestože je toto označení většinou Romů vnímáno jako hanlivé. Jak řekl v roce 1990 v Československé televizi tehdejší předseda Romské občanské iniciativy Emil Ščuka: “Cikáni je označení deklasované sociální skupiny, Romové je označení národa”.

Romská vlajka byla přijata na mezinárodní sjezdu v Londýně v roce 1971. Vlajka se skládá z modrého pruhu v horní polovině, zeleného pruhu v polovině dolní a z červené čakry s 16 paprsky umístěné uprostřed. Čakra je i na vlajce Indie. Ona odkazuje na indický původ romského národa. Zelený a modrý pruh symbolizují život věčných poutníků po zelené zemi pod oblohou.

Jazyk Romština se vyvinula ze sanskrtu. Dnes nacházeli jazykovědci, že jazyk Romů pochází z jednoho severozápadního dialektu staré hindštiny. Romština má narozdíl od češtiny osm osm pádů. (Osmí pad je ablativ) Na území bývalé československé federace, jsou třemi nejrozšířenějšími dialekty: dialekt slovenský, maďarský a olašský. Slovenským dialektem přitom hovoří přibližně 80 procent Romů, maďarským 10 procent, stejně jako olašským. Romové, hovořící olašským dialektem, mohou nejsnáze komunikovat s Romy na celém světě. Dnes existuje konečně pravopisu romštiny spolu s romsko-českým a česko-romským slovníkem

Historie Romů v České republice Nexistuje psané historie Romů Z Indie odcházeli mezi pátým a desátým stoletím. Na Balkáně se snad první Romové objevují v 9.-11. století. Nejprve jsou romské skupiny zaznamenány na území dnešního Iránu, odkud pokračovaly v migraci dále na západ. Od první čtvrtiny 15. století se podle dochovaných zpráv začínají Romové objevovat ve střední a západní Evropě. Mapka migrace Romů z Indie do Evropy (http://skola.romea.cz)

Historie nespravedlivosti Cikánský tábory v Letech u Písku a v Hodoníně u Kunštátu byly koncentrační tábory po dobu nacistů Deportovaný Romů v Osvětimi-Březince Sterilizace žen do 1989 Ghettoizace

Zbývající problemy Romů Diskriminace a násilnost  Nedostatečný bydlení  Nezaměstnanost a diskriminace zaměstnavatelů Neexistují školy s programy v rodným jazyku   Dvojjazyčny školy

Dekáda integrace Romů Dekáda Romů je projekt Světové banky a Institutu otevřené společnosti. Osm států střední a východní Evropy se zavazuje ke zlepšování podmínek Romů v letech 2005 až 2015. Oni jsou Bulharsko, Česko, Chorvatsko, Maďarsko, Makedonie, Rumunsko, Slovensko a Srbsko. Mezinárodní program má zlepšit životní úroveň Romů, snížit nezaměstnanost a zvýšit vzdělanost. či zvýšit vzdělanost, má proběhnout na mezinárodní úrovni Přislíbily konkrétní opatření ke zlepšení situace Romů ve školství, zdravotnictví, zaměstnanosti a bydlení. .

Bibliografie Wikipedie. 25. Listopadu, 2006. http://www.wikipedia.cz Institut Terezínské iniciativy. 25. Listopadu, 2006. http://holocaust.cz Lačhe Čhave online. 25. Listopadu, 2006. http://www.lache-chave.cz Romea.CZ. 25. Listopadu, 2006. http://www.romea.cz