Zdraví kostí a osteoporóza

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

Osteoporóza Role potravy v prevenci i léčbě
Nutný rozsah vyšetření při diagnostice a léčbě osteoporozy MUDr
Soustava žláz s vnitřním vyměšováním
Konference se zaměřením
OBEZITA.
Indikace k celotělové densitometrii
VÝŽIVA – základní složky potravy
Osteoporóza Co vyšetřit, jak léčit ?
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Celiakie Zuzana Chaloupková.
živiny z přírodních zdrojů
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Léčba osteoporózy : monitoring Dr C. Brasseur Praha, 2 února 2008.
-poruchy metabolismu vápníku
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
B Í L K O V I N Y a jejich denní doporučené dávky
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Co znamená, že máte revma?
Obezita Hejmalová Michaela.
Vylučovací soustava Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Křivice Téma: Štefková Kristýna 2.HB.
Žena a sport.
Výživa a potraviny Metabolismus člověka Obrázek:
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Název Tělní tekutiny, opakovací test Předmět, ročník
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Stopové prvky Olivia Stamates.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Vylučovací soustava Je tvořena ledvinami a močovými cestami.
HOBITI.
Příprava stravy v rodině
Opěrná soustava Člověk patří mezi obratlovce- tzn. má pevnou osu těla- páteř tvořenou obratli a na ní navěšeny kostry horní a dolní končetiny Počet kostí.
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
VY_32_INOVACE_04_ Přírodověda pro 4. ročník
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
OSTEOPORÓZA Iveta Antoszyková 2.HA.
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do 1 Revmatologie.
Stavba kosti.
Osteoporóza Hejmalová Michaela.
VYSOCE NENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY (VNMK)
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Nutriční aspekty osteoporózy Zuzana Derflerová Brázdová Ústav preventivního lékařství LF MU.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Lékařské odezvy na otylost.  Obezita, česky otylost je stav, ve kterém přirozená energetická rezerva savce která je uložena v tukové tkáni, stoupla nad.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Nutriční aspekty osteoporózy
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Oběhová soustava Krev.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Osteoporóza.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Zdraví kostí a osteoporóza Leanne Krause

Fyziologie kosti Kost – orgán (např. femur) nebo tkáň (např. trabekulární kostní tkáň) Každá kost obsahuje tkáň dvojího typu: trabekulární (~20%) a kortikální (~80%) trabekulární kost – řidší, porézní kost

Buňky kostí Osteoblasty (OB) – odpovědné za tvorbu kosti; obsahují estrogenové receptory (ER). Osteoklasty (OK) – odpovědné za resorpci a odbourání kosti Osteocyty – odvozené z OB; komunikují s OB na povrchu kostí

Homeostaze vápníku je-li příjem vápníku nízký, tělo čerpá vápník z kostí, aby udrželo koncentraci vápníku na dané úrovni (~10 mg/dl). Parathyroidní hormon (PTH) – přímo odpovědný za úbytek kosti (proti tomu pomáhají vápníkové doplňky) 1,25-dihydroxyvitamín D (kalcitrol) – ↑ účinnost absorpce Ca v horní polovině tenkého střeva

Formování kostí Týká se růstu kostry, dokud tato nedosáhne dospělé výšky Nejdříve dochází k formování nové kosti; pak následuje resorpce staré tkáně Dívky – ukončeno mezi 16. a 18. rokem Chlapci – ukončeno mezi 18. a 20. rokem Když skončí růst – nastává konsolidace kosti (viz dále…)

Přeměna kosti Dochází k ní jako k reakci na: napětí na kostře změny v životním stylu a v příjmu potravy udržování dané koncentraci vápníku v mimobuněčné tekutině opravy mikrofraktur Osteoklasty tvoří malé dutinky na povrchu kosti – urychlují proces resorpce (několik dnů).

Hmotnost a hustota kosti Obsah minerálů v kosti (BMC) – stanovuje jejich kumulaci před ukončením růstu Hustota minerálů v kosti (BMD) – popisuje kost po období vývoje BMD je užitečná hlavně při zkoumání dospělých Kostní denzitometry – měří kostní hmotu Duální rentgenové absorptiometry (DXA)

Maximální kostní hmota (PBM) Dosažena ve věku 30 let nebo krátce poté Když člověk dosáhne plného vzrůstu, kostní hmota se začíná doplňovat – konsolidace Konsolidaci ovlivňují: dědičné předpoklady příjem vápníku posilování svalstva užívání orální antikoncepce hmotnost těla

Ztráta kostní hmoty U obou pohlaví – okolo 40 let věku Velmi vzrůstá u žen po padesátce nebo v menopauze Obě pohlaví – v 70-ti letech se ztráta vyrovnává Ženy – 2-3%/rok v 5-10 letech po menopauze; pak klesne na 0,5% až 1% Starší ženy – asi 300mg vápníku odchází močí a stolicí Adaptivní mechanismus vitamínu D ↓ s věkem

Výživa a kosti Vápník Odpovídající příjem (AI) pro: Věk 1-3: 500mg

Výživa a kosti Vápník Vápník z potravy – ženy po 11. roce věku obvykle nedosahují doporučené výše příjmu vápníku Vápník z potravinových doplňků Studie ukazují, že vstřebatelnost vápníku obsaženého v anionu citrátu je lepší než u jiných forem ↓ sekrece PTH

Výživa a kosti Další důležité živiny: Fosfor – jeho nadbytek ↓ vápník v krvi → ↑ PTH → úbytek kosti vitamín D hořčík vláknina – nadměrný příjem → ↓absorpci vápníku ve střevě bílkoviny – nadměrné množství → ↑ vylučování vápníku Rostlinné vs. živočišné bílkoviny? živočišná bílkovina – kyselejší → ↑vylučování vápníku

Výživa a kosti Další důležité živiny : sodík – nadbytek → ↑vylučování vápníku kofein – nadměrný příjem → ↓ BMD alkohol – hlavní činitel úbytku kostní hmoty

Osteopenie a osteoporóza: Definice metabolická nemoc kosti určená nízkou kostní hmotou způsobující křehkost kosti; to zvyšuje riziko zlomenin osteopenie: hustota kostí je pod normálem, ale ne tak nízko jako u osteoporózy křehkostní zlomenina: zlomenina způsobená silou nižší než by odpovídala pádu z výšky velikosti stojící postavy (známá též jako netraumatická fraktura)

Normální kost Osteoporózní kost

Diagnóza Dokumentuje typickou osteoporotickou zlomeninu : Netraumatická zlomenina zápěstí, kyčle, obratle (tlaková zlomenina), žebra, pánve, paže Naměří nízkou hustotu kosti (T-hodnota < -2,5) T-hodnota: Jednotkou je standardní odchylka T-hodnota -1 znamená, že BMD je 1 standardní odchylku pod průměrem (T-hodnota = 0) BMD u AM populace žen před menopauzou. Normální BMD: T-H je (+1; -1) Osteopenie: (-2,5; -1) Osteoporóza: < -2,5

Etiologie (příčiny choroby) Ztráta kostní hmoty vedoucí ke zlomenině může vycházet z: ↑ resorpce kosti, hlavně po menopauze hodnota kostní hmoty pod optimem

Rizikové faktory věk kavkazsko-asijská rasa výskyt osteoporózy nebo netraumatické zlomeniny v rodině hubená postava nedostatek hormonů; menstruační stav kojení nedostatečný pohyb kouření zneužívání alkoholu dřívější netraumatická zlomenina léky faktor stravy

Klasifikace osteoporózy Primární – nemá vazbu na zdravotní stav ani na užívání léků: popřechodová podmíněná věkem

Klasifikace osteoporózy Sekundární – způsobená jiným zdravotním stavem nebo užíváním léků: dlouhodobé užívání kortikosteroidu (Prednison) léky na křeče (fenobarbital, dilantin) transplantační léky chemoterapie, methotrexat (cytostatika) nehybnost (para - nebo kvadruplegie) chronická nemoc ledvin chronická nemoc jater syndrom malabsorpce (Crohns, celiakie) diabetes 1. typu nedostatek vitamínu D nedostatek vápníku

Doporučení screeningu BMD (Národní ústav osteoporózy) všechny ženy po přechodu mladší 65 let aspoň s jedním rizikovým faktorem (vedle menopauzy) všechny ženy nad 65 let bez ohledu na další faktory ženy po přechodu, které utrpěly nějakou zlomeninu (kvůli potvrzení diagnózy a určení rizikovosti nemoci) ženy, které uvažují o léčbě osteoporózy (pokud by test BMD mohl k jejich rozhodnutí přispět) ženy, které delší období podstupovaly substituční hormonální terapii

Klíčová je prevence… Výživa vystříhat se užívání tabáku dostatek vápníku (aspoň1300mg) a vitamínu D (slunění) odpovídající příjem energie a bílkovi (vyhnout se podvýživě → zlomeninám) vystříhat se užívání tabáku alkohol užívat střídmě, pokud vůbec zátěžové cvičení vystříhat se pádů

Malý test… k určení příjmu vápníku stravou: Produkt porcí / den obsah vápníku Vápník celkem mléko (230ml) x 300 mg = sýr (30g) x 200 mg jogurt (230ml) x 400 mg zmrzlina (230ml) x 250 mg CELKEM mg

A jiné cvičení… Produkt porcí / den obsah vápníku Vápník celkem Sójové mléko s vápníkem (230ml) x 300 mg = Tahini – sezamová pomazánka (2 lž) x 128 mg Collard greens (230ml) x 357 mg Surová melasa (2 lž) x 400 mg CELKEM mg

Product Amount Vápník (mg) Tofu se síranem vápenatým 120 g 420 Surová melasa 2 lž 400 Collard greens, vařené 240 g 357 Pomerančová šťáva obohacená vápníkem 300 Sojové nebo rýžové mléko obohacené vápníkem 200-300 sójový jogurt 100-270 Vařené listy tuřínu 249 Tofu s mořskou solí nigari 80-230 Tempeh (sójový sýr) 215 Vařená kapusta 179 Vařené sójové boby 175 Vařená okra (ibišek jedlý) 172 Bok choy, vařený 158 Listy hořčice, vařené 152 Tahini (tehina) 128 Vařená brokolice 94 mandle 60 g 89 Mandlové máslo 86 Obyčejné sójové mléko 80