Eugène Ionesco Jiří Zinek V8A

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vítězslav Nezval (1900 – 1958).
Advertisements

Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Název: Honoré de Balzac Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Rozbor uměleckého textu
Božena Němcová - život o datu a místu narození se dosud vedou spory
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Daňková Daniela, C4B Gymnázium Jiřího Ortena
KAREL ČAPEK -ŽIVOT * Malé Svatoňovice u Trutnova
V.HUGO – CHRÁM MATKY BOŽÍ V PAŘÍŽI
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Česká secese a Alfons Mucha
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_06 Tematická.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Pilátová Gabriela, 8.B, školní rok 2013/2014
VY_32_INOVACE_CJK4_2360_ZEM Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Nikola Burdová, C1B Gymnázium Jiřího Ortena
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Karel Hynek Mácha
Nikola Burdová, C1B Gymnázium Jiřího Ortena
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Samuel Beckett - Čekání na Godotta
1. světová válka ( ).
František Halas Novotná Martina, V8A
Paulo Coelho Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Jan Werich Jiří Voskovec
KAREL ČAPEK - DÍLO PRÓZA DRAMA.
VY_32_INOVACE_31-19 Česká próza po r Milan Kundera.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_05.
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Sourozenci Čapkovi.
William Golding Pán much
Kultura.
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Vzdělávací.
Zdeněk Miler ( – ) autor: Kateřina Marková.
Literatura na počátku 20.století
Název šablony: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT 32/Čj02/ , K. Týleová Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Název výukového.
Dánsko- vzdělání, kultura a kulturní osobnosti
Předmět: Biologie Obor: Technické lyceu Vyučující: Mgr. Kašpar Ludvík Třída: 2L Školní rok: 2014/15 Jméno: Zajonc Petr Předmět: Biologie Obor: Technické.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Daniel Keyes životopis, výklad románu.
VY_III/2_INOVACE_81_Jan Werich
D. Vondráčková, V8A Gymnázium Jiřího Ortena
František Hrubín Jan Musil.
Jméno a příjmení: Marek Janoušek Téma: GPS Třída: 5.A
Carlo Goldoni Anna Bartošová, C1B
KAREL ČAPEK - DÍLO PRÓZA DRAMA.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Portréty literárních osobností světové literatury.
Tento vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu EU – peníze školám Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Absurdní drama charakteristika.
Albert Camus Barbora Vaňková.
John Ronald Reuel Tolkien
OTA PAVEL Praha Praha Obrázek
Friedrich Dürrenmatt Katka Berková, V8A
Blaise Pascal Žil v: stol..
Karel Čapek.
Molière Anna Coufalová C1B.
Dadaismus Předmět: výtvarná výchova. Jak vzniknul a co to je Avantgardní umělecký směr Avantgardní umělecký směr Vznikl v roce 1916 ve Švýcarsku, v roce.
Petr Suk Gymnázium Jiřího ortena V8A
William Shakespeare.
Český jazyk – Karel Václav Rais – 8. ročník
Tomáš Garrigue Masaryk
Karel Čapek.
Vzdejme Pánu díky Ref.: Své kroky rozezpívej, rozezpívej, rozezpívej, láskou je rozezpívej, rozezpívej, rozezpívej. 1. Vzdejme Pánu díky za vše co nám.
Johann Wolfgang Goethe Utrpení mladého Werthera.
Božena Němcová Narození: Vídeň Zemřela: (42let)
Literární druhy a žánry Literární druhy a žánryOB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Karel Čapek.
Transkript prezentace:

Eugène Ionesco Jiří Zinek V8A „Umělecké dílo je výrazem nesdělitelné skutečnosti, kterou se člověk pokouší sdělit jiným - a kterou se někdy podaří sdělit. To je jeho paradox a jeho pravda.“

Obsah Život Život a začátky tvorby Tvorba Díla Plešatá zpěvačka Zdroje

Život 26. 11. 1909 Slatina (Rumunsko) Otec Rumun, Matka Francouzka Francie Rozvod → Rumunsko II. světová válka → Francie

Život a začátky tvorby 1928 Časopis Bilete de papagal (básně) 1929-1933 - univerzita v Bukurešti 1929-1935 - časopisy Vremea, Azi (obživa) 1934- kniha Nu (Ne!) 1936- učitel francouzštiny 1938- útěk z Rumunska Francie (překlad Rumunských autorů, atašé) Smrt 28.3. 1994 (Paříž)

Tvorba Vliv dadaismu (boj proti logice světa a řeči) Tragická bezradná vize světa Člověk je ničen → humor Absurdní dramata (skutečnost je nesmyslná) „antihry“ (nelze je hrát) Přátelé: Jacques Prévert, Boris Vian

Díla Plešatá zpěvačka Židle (staří lidé + řečník, poselství) Nový nájemník- 1955 Nenajatý vrah- 1959 Král umírá- 1962 Cesta k mrtvým- 1980

Plešatá zpěvačka Námět: příručka angličtiny Žánr: absurdní drama (bez děje) Téma: neschopnost dorozumění Doba: autorova současnost Prostředí: dům na londýnském předměstí

Úryvek Paní Smithová: Vida, devět hodin. Pojedli jsme polévku, rybu, brambory opékané na slanině a anglický salát. Děti pily anglickou vodu. Najedli jsme se dnes večer znamenitě. To proto, že žijeme na londýnském předměstí a že se jmenujeme Smithovi. Pan Smith čte dále, pomlaskává. Brambůrky na slanině jsou znamenité, olej v salátě nebyl žluklý. Olej od kupce na rohu je mnohem kvalitnější než olej od kupce odnaproti. Je dokonce lepší než olej od kupce dole pod kopcem. Neříkám, že by jejich olej byl špatný. Pan Smith čte dále, pomlaskává. Ale olej od kupce na rohu je vždycky nejlepší. Pan Smith čte dále, mlaská. Paní Smithová: Máry uvařila tentokrát brambory znamenitě. Posledně je nedovářila. Mám je ráda jen když jsou dobře uvařené. Pan Smith čte dále, mlaská. Ryba byla čerstvá. Paní Smithová: Však jsem si na ní pochutnala. Dala jsem si dvakrát. Ne, třikrát. To mi dělá výborně na stolici. Ty sis také dal třikrát. Ale potřetí sis nabral, méně než prvně a podruhé, kdežto já jsem si nandala mnohem více. Navečeřela jsem se dnes večer lépe než ty.

Otázky Co je absurdní drama? Dají se antihry hrát bez úprav? Jak se jmenuje stěžejní dílo Eugéna Ionesca? Jakým dílem pobouřil Rumunsko?

Zdroje http://www.rozbor-dila.cz/plesata-zpevacka-rozbor-dila-k-maturite/ http://www.cesky-jazyk.cz/zivotopisy/eugene-ionesco.html http://cs.wikipedia.org/wiki/Eug%C3%A8ne_Ionesco https://www.google.cz/?gws_rd=ssl#q=kniha+Nu+Ionesco