Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_230
Jméno autora:Mgr. Bartošíková Hana Třída/ročník:3. (7.) Datum vytvoření: Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Tematická oblast: biochemie Předmět: Chemie Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Metabolismus sacharidů – hormonální regulace metabolismu sacharidů Klíčová slova: Glykémie, inzulín, glukagon, diabetes mellitus, laktosová intolerance Druh učebního materiálu:prezentace
M ETABOLISMUS SACHARIDŮ – 3. ČÁST
G LYKÉMIE koncentrace glukosy v krvi Nalačno: 4,4 – 5,0 mmo/l Měření – laboratorně / glukometry Hypoglykémie – snížená hladina glukosy v krvi Např. při hladovění Hyperglykémie – zvýšená hladiny glukosy v krvi Např. diabetes mellitus
H ORMONÁLNÍ REGULACE METABOLISMU SACHARIDŮ Inzulín Peptidický hormon Produkován buňkami Langerhausových ostrůvků pankreatu Snižuje hladinu glukosy v krvi Zvyšuje propustnost buněčné membrány pro glukosu Zvýšená syntéza glykogenu, lipidů, proteinů
H ORMONÁLNÍ REGULACE METABOLISMU SACHARIDŮ Glukagon Antagonista inzulínu Produkován buňkami Langerhausových ostrůvků pankreatu zvyšuje hladinu glukosy v krvi Stimulace štěpení glykogenu a glukoneogeneze Katecholaminy, tyroxin, růstový hormon
D IABETES MELLITUS - CUKROVKA Nejzávažnější onemocnění spojené s hyperglykémií Porucha sekrece inzulínu nebo jeho funkce spojené s transportem glukosy přes membránu Buňky „hladoví“
P ATOFYZIOLOGIE DIABETU PORUCHA VSTUPU GLUKOSY DO BUŇKY Vzestup hladiny glukosy v krvi – hyperglykémie Glukosa vylučována močí – glykosurie Vylučována i voda – časté močení – polyurie Žíznivost – polydipsie Nadměrná chuť k jídlu – polyphagie Nadměrný vznik ketolátek (aceton v dechu – sladký organický zápach) Porušení acidobazické rovnováhy Může vést ke kómatu Komplikace: slepota, selhání ledvin …
T YPY DIABETU TYP I Úplný nedostatek inzulínu Destrukce buněk Langerhausových ostrůvků pankreatu Léčba: celoživotní podávání inzulínu Samostatná kontrola glykémie Selfmonitoring – reakce na naměřené hodnoty Ukázněnost ve stravování
T YPY DIABETU TYP II – „stařecká cukrovka“ Porucha funkce inzulínu, rezistence na inzulín Většinou po 40. roce, 85 % diabetiků Často spojena s obezitou, malou tělesnou aktivitou Příznaky: únava, špatné hojení ran, vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol, cévní potíže, rozmazané vidění… Léčba: Úprava životního stylu, stravování, snížení tělesné hmotnosti Popř. léky
T YPY DIABETU Těhotenská - gestační cukrovka 3 % těhotných žen Produkce inzulínu nestačí pokrýt zvýšené nároky matky a plodu Léčba: úprava stravování Většinou se upraví po porodu
I NTOLERANCE LIDÍ NA MLÉKO – LAKTOSOVÁ INTOLERANCE Částečná nebo úplná neschopnost trávicího traktu zpracovávat laktosu Nedostatek enzymu laktasy, který laktosu štěpí Nerozštěpený cukr začne ve střevě kvasit Každý 6. člen populace Četnost stoupá s věkem Nejčastější příčina – geneticky podmíněné snižování produkce enzymu Projevy – křeče bolesti, břicha, průjem
P OUŽITÉ ZDROJE Středoškolské učebnice chemie: MAREČEK, Aleš a Jaroslav HONZA. Chemie pro čtyřletá gymnázia: 3. díl. 1. vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc s. r. o., ISBN RŮŽIČKOVÁ, Květoslava a Bohumír KOTLÍK. Chemie II. v kostce. 3. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, ISBN O diabetu. MTE [online]. [cit ]. Dostupné z: diabetes.htm