Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_230.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Advertisements

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_12.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_199.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_46.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_35.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_36.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_22.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Cukrovka Diabetes mellitus
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_01.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_28.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_211.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 40.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_13.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_224.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_49.
DIABETES MELLITUS dětská cukrovka
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_20.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_203.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_16.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_29.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_08.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_09.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 02.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_239.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_11.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 05.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_45.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_432.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_30.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 04.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_10.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 07.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_31.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_56.
SACHARIDY.
Transkript prezentace:

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_230

Jméno autora:Mgr. Bartošíková Hana Třída/ročník:3. (7.) Datum vytvoření: Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Tematická oblast: biochemie Předmět: Chemie Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Metabolismus sacharidů – hormonální regulace metabolismu sacharidů Klíčová slova: Glykémie, inzulín, glukagon, diabetes mellitus, laktosová intolerance Druh učebního materiálu:prezentace

M ETABOLISMUS SACHARIDŮ – 3. ČÁST

G LYKÉMIE koncentrace glukosy v krvi Nalačno: 4,4 – 5,0 mmo/l Měření – laboratorně / glukometry Hypoglykémie – snížená hladina glukosy v krvi Např. při hladovění Hyperglykémie – zvýšená hladiny glukosy v krvi Např. diabetes mellitus

H ORMONÁLNÍ REGULACE METABOLISMU SACHARIDŮ Inzulín Peptidický hormon Produkován  buňkami Langerhausových ostrůvků pankreatu Snižuje hladinu glukosy v krvi Zvyšuje propustnost buněčné membrány pro glukosu Zvýšená syntéza glykogenu, lipidů, proteinů

H ORMONÁLNÍ REGULACE METABOLISMU SACHARIDŮ Glukagon Antagonista inzulínu Produkován  buňkami Langerhausových ostrůvků pankreatu zvyšuje hladinu glukosy v krvi Stimulace štěpení glykogenu a glukoneogeneze Katecholaminy, tyroxin, růstový hormon

D IABETES MELLITUS - CUKROVKA Nejzávažnější onemocnění spojené s hyperglykémií Porucha sekrece inzulínu nebo jeho funkce spojené s transportem glukosy přes membránu Buňky „hladoví“

P ATOFYZIOLOGIE DIABETU PORUCHA VSTUPU GLUKOSY DO BUŇKY Vzestup hladiny glukosy v krvi – hyperglykémie Glukosa vylučována močí – glykosurie Vylučována i voda – časté močení – polyurie Žíznivost – polydipsie Nadměrná chuť k jídlu – polyphagie Nadměrný vznik ketolátek (aceton v dechu – sladký organický zápach) Porušení acidobazické rovnováhy Může vést ke kómatu Komplikace: slepota, selhání ledvin …

T YPY DIABETU TYP I Úplný nedostatek inzulínu Destrukce  buněk Langerhausových ostrůvků pankreatu Léčba: celoživotní podávání inzulínu Samostatná kontrola glykémie Selfmonitoring – reakce na naměřené hodnoty Ukázněnost ve stravování

T YPY DIABETU TYP II – „stařecká cukrovka“ Porucha funkce inzulínu, rezistence na inzulín Většinou po 40. roce, 85 % diabetiků Často spojena s obezitou, malou tělesnou aktivitou Příznaky: únava, špatné hojení ran, vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol, cévní potíže, rozmazané vidění… Léčba: Úprava životního stylu, stravování, snížení tělesné hmotnosti Popř. léky

T YPY DIABETU Těhotenská - gestační cukrovka 3 % těhotných žen Produkce inzulínu nestačí pokrýt zvýšené nároky matky a plodu Léčba: úprava stravování Většinou se upraví po porodu

I NTOLERANCE LIDÍ NA MLÉKO – LAKTOSOVÁ INTOLERANCE Částečná nebo úplná neschopnost trávicího traktu zpracovávat laktosu Nedostatek enzymu laktasy, který laktosu štěpí Nerozštěpený cukr začne ve střevě kvasit Každý 6. člen populace Četnost stoupá s věkem Nejčastější příčina – geneticky podmíněné snižování produkce enzymu Projevy – křeče bolesti, břicha, průjem

P OUŽITÉ ZDROJE Středoškolské učebnice chemie: MAREČEK, Aleš a Jaroslav HONZA. Chemie pro čtyřletá gymnázia: 3. díl. 1. vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc s. r. o., ISBN RŮŽIČKOVÁ, Květoslava a Bohumír KOTLÍK. Chemie II. v kostce. 3. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, ISBN O diabetu. MTE [online]. [cit ]. Dostupné z: diabetes.htm