e_faktury, správci a příkazci, PKI

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Enterprise řešení pro elektronický podpis VerisignIT
Advertisements

Seminář k výběrovému řízení 2014
e_žádanky, správci a příkazci, PKI
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Nejčastější pochybení při administraci Monitorovacích zpráv se žádostí o platbu, monitorovacích hlášení a monitorovacích zpráv o zajištění udržitelnosti.
jak to funguje ? MUDr.Zdeněk Hřib
Elektronický podpis.
Počítačové praktikum Úvod do předmětu
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
IS na podporu Projektu vzdělávání zdravotníků - prohlubování a zvyšování úrovně odborných znalostí Ing. Michal Opat.
KIV/ZI cvičení 2 Tomáš Potužák.

Předmět: Účetnictví, Aplikace, Účetní software
Benefit7+ - vyplňování Monitorovacích zpráv (MZ) se žádostí o platbu
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
JIP a KAAS Co umí. A co nabízí ve vztahu k základním registrům.
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík
Finanční kontrola prováděcí vyhláška 416/2004Sb., aplikace v praxi
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
ISSS Pavel Kopecký, Zlínský kraj Václav Mařík, Marbes consulting s.r.o.
Seminář pro žadatele o finanční podporu z OP VK 2007 – 2013 FINANČNÍ ČÁST.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004 – 2006 ŽÁDOST O PODPORU Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Novela zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Mgr. David Kotris ISSS 2005 Hradec Králové
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část finanční Praha, 15. března 2006 Ing. Kateřina Auerveková
Předmět: Účetnictví, Aplikace, Účetní software Téma: UCTO200X – program pro daňovou evidenci Skladová evidence, příjem na sklad s přenosem údajů do jiné.
1 Elektronický podpis v ČR Bezpečnost IS/IT Jaroslav Malý.
Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica, Elektronické schvalování v praxi Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Datum:
Ing Jiří Krump, UOOU, náměstek předsedy pro ekonomiku a provoz
PENĚŽNÍ DENÍK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Finanční kontrola prováděcí vyhláška 416/2004Sb., aplikace v praxi Kurz právního minima Jihlava 26. – Ing. Libuše Nivnická.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
David PETR, Kateřina VOISOVÁ
Předběžná finanční kontrola Příkazce operace. Úvod S účinností od byl na fakultě upřesněn vnitřní kontrolní systém předběžné finanční kontroly.
Webová aplikace IS KP14+ Ing. Bohumila Kubíková
Business Consulting Services © 2005 IBM Corporation 9. ICT Forum, Praha Elektronická daňová správa Klientský přístup k daňovým subjektům.
WEBOVÁ APLIKACE MS2014+ Ing. Josef Šetek Seminář pro SC 3.2 ZVYŠOVÁNÍ EFEKTIVITY A TRANSPARENTNOSTI VEŘEJNÉ SPRÁVY PROSTŘEDNICTVÍM ROZVOJE VYUŽITÍ A KVALITY.
Rozpočtové hospodaření obcí  Rozpočtové hospodaření územních samosprávných celků  rozpočtový výhled  rozpočtové provizorium  rozpočet 
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+.
VZ Zajištění podpory procesů a materiálně technického zázemí pro jednání pracovních skupin Informační systém Národní soustavy kvalifikací Návod na obsluhu.
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+. URL aplikace IS KP pro korektní fungování aplikace je nezbytně nutné dodržovat.
PROBLÉMOVÁ MÍSTA PŘI ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OP VK 15. prosince 2011.
Základy práce s portálem CzechPOINT HW, SW, tokeny, certifikáty, administrace.
Charakteristika daňové evidence Příjmy a výdaje v příkladech.
Seminář k výběrovému řízení 2016 Přihlašování do výběrového řízení Statutární město Ostrava Magistrát Odbor sociálních věcí, zdravotnictví a vzdělanosti.
Informace o konkrétních nedostatcích zjištěných MF při kontrolách hospodaření PO v rámci přezkoumání hospodaření JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských.
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+. URL aplikace IS KP pro korektní fungování aplikace je nezbytně nutné dodržovat.
Aplikace Monitorovací systém
Internet – pojmy, služby
Železniční doprava pro kraje Praha, 28. listopadu 2016
Aplikace zákonů č. 101/2000 Sb. č. 227/2000 Sb.
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
PENĚŽNÍ DENÍK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Praha, Mgr. Ljubomir Džingozov
Webová aplikace MS2014+ Ing. Josef Šetek
Administrativní bezpečnost a certifikační politika
Brno, Ing. Lenka Skopalíková
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2014
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+.
Aplikace Monitorovací systém
Aplikace Monitorovací systém
Webová aplikace MS2014+ Ing. Josef Šetek
Zabezpečení www stránek
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2015
Praha, Mgr. Martina Brandejsová
Distribuční portál (DIP)
Základní informace Možnost zadání rozpočtu i v cizí měně
Finanční kontrola v příspěvkových organizacích kraje
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+.
Transkript prezentace:

e_faktury, správci a příkazci, PKI INIS & Faktury e_faktury, správci a příkazci, PKI

Motivace Zabezpečení finanční kontroly Řídící kontrola je jednou ze součástí systému finanční kontroly. Systém finanční kontroly se řídí samostatnou směrnicí ZČU. Tento stupeň vnitřního kontrolního systému má za úkol zabezpečit průkaznou kontrolu při používání veřejných finančních prostředků, zejména při operacích výdajového charakteru. Efektivní oběh faktur – elektronicky Implementace elektronického podpisu

Legislativní vymezení Zákon č. 320/2001 o finanční kontrole Směrnice ZČU   4R/2006 Stanovení příkazců operací, správců rozpočtu a hlavních účetních na Západočeské univerzitě v Plzni 

Současné možnosti Papírový formulář – toho se chceme zbavit a urychlit oběh INIS – eviduje správce a příkazce, využívá elektronický podpis V současnosti jsou možné dočasně obě varianty, ale na jedné fakultě vždy jen jedna z nich

Proces schvalování faktur schéma Procesu schvalování se zúčastňují pouze správci a příkazci. Proces startuje účetní a zde též končí. Objednací místo a majetkový odbor dostává jen patřičné informace.

Proces schvalování faktur účetní Došlé faktury zavede do Magionu a naskenovanou fakturu připojí. reakce INIS: Načítá nezaúčtované faktury a dle zdrojů informuje příslušné správce.

Proces schvalování faktur správce Každý může měnit zdroje financování (zakázka, pracoviště, činnost) nejen v rámci svých pravomocí, ale zcela libovolně. Nemá-li oprávnění schválit nově zadané zdroje, přechází schvalování na příslušné další správce. V rámci upřesňování zdrojů lze řádky i množit. Při ukládání se kontroluje celková cena i cena DPH – musí být zachována. Musí doplnit „Účel použití“ a „Druh majetku“. K dispozici má komunikační zónu „Upřesnění dodávky“ neodpovídá-li dodávka objednávce a změna je nepřijatelná, lze fakturu zamítnout (stačí libovolný řádek) reakce INIS: Po schválení všemi správci dle zdrojů informuje příslušné příkazce. Pokud je faktura zamítnutá, informuje účetní, nic se nepřenáší a proces končí.

Proces schvalování faktur příkazce pouze schvaluje reakce INIS: Zapisuje data do Magionu, informuje fakultní účetní. Dle čísla objednávky informuje příslušné objednací místo. Týká-li se faktura majetku (dle Druhu majetku), informuje majetkový odbor. Pokud je faktura zamítnutá, informuje účetní, nic se nepřenáší a proces končí.

Proces schvalování faktur účetní Dostane zprávu o schválení, bere na vědomí, zaúčtuje (využívá při tom i nepřenášené údaje (upřesnění, účel …) tj. musí se podívat do INISu V historii (v Magionu) vidí původní stav před schvalováním

Proces schvalování faktur OSRA Objednací místo Je určeno podle posledního dvojčíslí dokladové řady objednávky. Pokud neexistuje objednávka a faktura je vystavena na základě smlouvy, objednací místo se vynechává. Nastavuje vykrytí objednávky. Majetkový odbor V případě, že předmětem dodávky je majetek, který se eviduje, zaeviduje se majetek z faktury přímo v Magionu. V případě užití akreditovaného zdroje financování se udává cena s DPH, jinak bez DPH. Vytiskne se „Zápis o převzetí“ a odešle na příslušné pracoviště včetně vytištěných inventárních čísel.

Proces schvalování faktur knihovna Specifika knihovny spočívající v tom, že faktura i zboží jde nejprve do knihovny, kde dojde k věcné kontrole a předzpracování faktury zůstanou zachována. Při vlastním schvalování správci a příkazci již tedy nepůjde o věcnou kontrolu nýbrž pouze o potvrzení či změnu zdrojů financování.

Neschválení na pracovišti Správce faktura či dodávka je v rozporu s objednávkou Nesouhlasí s navedením faktury účetní Příkazce nesouhlasí a postupem správce

Neschválení - účetní Pokud správce či příkazce fakturu neschválí, dostane se do stavu "neschváleno" a tak zůstane, poté lze: nechat ji tak, adekvátní je storno v Magionu (aby to celkově mělo smysl) pustit ji znovu do oběhu bez úprav (zpravidla pokud příkazce nesouhlasí s postupem správce) upravit fakturu v Magionu a pustit ji do oběhu opravenou

Procesy Založení faktury a předání ke schválení Schválení správcem Schválení příkazcem Přenos do Magionu

Subjekty Hlavní (fakultní) účetní Příkazce – oprávněný schvalovat Správce – oprávněný schvalovat Administrátor – eviduje příkazce a správce na libovolné úrovni (univerzita, fakulta, katedra) Správce a příkazce lze evidovat na nákladovém středisku (katedře) či na konkrétní zakázce Správce certifikátů - CIV

Přihlášení http://inis.zcu.cz Jméno a heslo z Orionu

Volba Faktury Volba Faktury

Nabídka dle práv Zpravidla jen jedna nabídka dle funkce: - Účetní - Objednací místo - Správce Příkazce Administrátor

Seznam ke schválení Filtr Seznam Detail Tisk

Filtr Omezuje seznam zobrazených faktur, zpočátku doporučuji nepoužívat Při průběžném vyřizování je seznam vždy krátký Výjimkou je „Stav“ (implicitně „Schvaluje …“) – umožňuje sledovat vyřizování

Schvalování - detail Hlavička jen čtení řádek zdroje Upřesnění - komentář schvalování Účel (druh) Podpis Zobrazení naskenované faktury

Zobrazený soubor

Papírová košilka zdroje Upřesnění - komentář Účel (druh) schvalování

Schválená faktura

Přípustné změny – dělení řádku Rozdělit Určení počtu řádků

Úpravy po rozdělení řádku Částka se rovnoměrně dělí, následně lze upravit Zdroje se kopírují, následně lze upravit

Pravidla rozesílání e-mailů Po předání faktury ke schválení jde mail Správci s pořadím 1 dané zakázky (střediska) dle číselníku Po schválení všemi správci jde mail příkazcům dle stejných pravidel Pokud během schvalování někdo z příkazců / správců zamítne jakoukoliv položku faktury, přechází tato do stavu ZRUŠENA a jde mail o zrušení účetní. Pokud všichni příkazci/správci schválili všechny položky, jde mail účetní.

Příklad upozornění Přechod na schvalování

Přístup ke schvalování Z e-mailu přímo na formulář V rámci nabídek Faktury – „schválení příkazcem“ nebo „schválení správcem“ Nutné vlastnit funkční osobní certifikát na autentizačním tokenu nebo JIS kartě

Přístup k aplikaci Prostřednictvím prohlížeče Internetu podporované prohlížeče: Mozilla Firefox, Internet Explorer jednotné přihlášení WebAuth Pro schvalování příkazcem/správcem musí být na počítači nainstalován: Java Runtime Environment Version 1.5.0_03 a výš (http://www.java.com) podpora tokenu IKey3000 – více na http://support.zcu.cz/index.php/Ikey3000 Zajištěno pro počítače IS

El. podpis faktury podepsány jsou klíčové položky faktury pozdější změna je zjištěna při kontrole podpisu zobrazením certifikátu schvalovatele určím osobu pouze certifikáty ZČU

Osobní certifikát jednoznačně určuje osobu držitele vydáván certifikační autoritou ZCU root CA obsahuje login e-mailovou adresu privátní klíč (PK) – prokazuje oprávněné držení certifikátu, největší tajemství el. podpisem prokazuji držení PK PK pro os. certifikát pouze na tokenu nebo JIS kartě

Autentizační token chrání privátní klíč pro použití PK vyžaduje zadat PIN název tokenu: key_<login> potřebuje ovladače nutné nastavit pro Firefox a Thunderbird

Token + osobní certifikát přihlašování SSO přes WebAuth el. podpis e-mailu šifrování e-mailu po výměně el. podepsaných zpráv

Zpracoval: Ing. Pavel Grigar Ing. Pavel Jindra http://home.zcu.cz/~grigar/objednavky/