Služby knihoven v el. prostředí; Gec/Matula 30. 9. 2008.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Seriály v Souborném katalogu ČR Olomouc, 21. září 2006 Danuše Vyorálková.
Advertisements

Co na knihovnický web? Aleš Brožek Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem.
Deník veřejné knihovny na rok 2009 Změny v evidenci činnosti knihoven.
Veřejné informační služby poskytované prostřednictvím Internetu Městskou knihovnou v Ústí nad Orlicí n okres Ústí nad Orlicí - MěK Ústí nad Orlicí s reg.
Městská knihovna Ústí nad Orlicí
Získávání primárních dokumentů * Mgr. Miluše Mírková Univerzitní knihovna ZČU URL:
E-knihy E-čtečky Zkušenosti NTK Jana Římanová, Národní technická knihovna,
Setkání účastníků neformální konsorcia Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha Brno
Výsledky Analýzy mzdové, věkové a vzdělanostní struktury pracovníků knihoven v ČR 2003 – 2004 Zlata Houšková Pardubice listopad 2005.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Veronika Peslerová Konference Knihovny současnosti 2011 Informační vzdělávání uživatelů ve veřejných knihovnách není nutné zlo.
Eva Filípková Informační zdroje = zdroje, který přináší uživatelům informace, = zdroje, který přináší uživatelům informace, poznatky.
OD FAKULTNÍCH KNIHOVEN KE KNIHOVNĚ CENTRÁLNÍ Dana Lošťáková Knihovna UP Olomouc.
, Elektronické služby knihoven prakticky, Praha Portál STM Lucie Hejná Státní technická knihovna
Budou chodit do knihoven? Průzkumy dospělé populace 1996 – 2007 – 2010 a nová koncepce rozvoje knihoven ČR Národní knihovna ČR.
Zpřístupnění plných textů vědeckých publikací v prostředí systému Medvik Helena Bouzková, Filip Kříž, Lenka Maixnerová, Eva Lesenková, Ondřej Horsák, Adéla.
Využívání elektronických informačních zdrojů na UP v Olomouci Celostátní porada vysokoškolských knihoven
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Záměry Knihovny Antonína Švehly v oblasti poskytovaných služeb pro knihovníky Knihovna Antonína Švehly 2014.
Serials Solutions – další krok k rozvoji informačních e-služeb knihoven ČVUT Ilona Trtíková Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských.
Oborová informační brána KIV Jak ji využívat. Bránu KIV vytvořili Hlavní garant: Knihovnický institut NK ČR Technologie: Ústav výpočetní techniky UK v.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
Seriály v Souborném katalogu ČR Ústí nad Orlicí, 6. října 2006 Danuše Vyorálková.
Seriály v Souborném katalogu ČR Opava, 21. června 2006 Danuše Vyorálková.
Jindřichův Hradec, Školní a veřejné knihovny – spolupráce v regionu Konkurence? Ne! Spolupráce …
Do knihovny po Internetu, na Internet do knihovny 28. února 2005 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel: ,
1 Mgr. Daniela Nová E-čtečky, e-knihy, e-vydavatelství ve vysokoškolském prostředí, seminář ČVUT Akvizice e-knih z pohledu vysokoškolské knihovny.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Informační blok k předmětu Jazykový projev (2012/13)
Jaký byl Březen měsíc internetu 2005? 20. dubna 2005 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Národní knihovna ČR Tel: ,
Setkání účastníků neformálního konsorcia Brno Praha
Portál - kultura a historie Prahy Ivan Seyček Miroslav Váňa Lada Králová Magistrát hl. m. Prahy ePraha ISSS/LORIS/V4DIS Portál – kultura.
MV RPS, 1. červen 2005 RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Informační zdroje v jednotném prostředí: SEN VŠECH KNIHOVNÍKŮ Jan Pokorný, Ústav výpočetní techniky UK.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Koncepce rozvoje knihoven v ČR na léta 2004 – 2010 Usnesení vlády č. 679 ze Vít Richter Národní knihovna ČR ISSS – Hradec Králové.
I sss I nternet, elektronické informační zdroje a s lužby pro o s oby se s pecifickými potřebami v knihovnách Zlata Houšková, Jana Vejsadová Internet ve.
ProQuest Central Martin Krčál Školení pro studenty FSSBrno, a představení databáze.
Věcné zpracování trochu jinak Ze zkušenosti Centra informačních a knihovnických služeb (CIKS) VŠE v Praze.
Databáze EBSCO. MŠMT ČR – program LI, 1N R – program LI  projekt eIFL Direct  národní licence  obory – společenské vědy, ekonomika, medicína….
Setkání účastníků neformální konsorcia Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha Brno
Výsledky ankety Univerzitní knihovny ZČU Jak hodnotíte služby Univerzitní knihovny ZČU?
Co by měla splňovat pověřená knihovna (Atest) Pardubice Zlata Houšková.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
WEBOVÉ PORTÁLY KNIHOVEN z pohledu informačních zdrojů Jan Pokorný, Ústav výpočetní techniky UK.
Internet – výhoda pro znevýhodněné 29. února 2008 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel: ,
Ústřední knihovna FSS MU Zprávám z médií a tisku na stopě!
Co by měla splňovat pověřená knihovna Brno
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Osnova Prezentace.
Databáze Bibliografie dějin českých zemí jako cesta k plným textům v domácích i zahraničních knihovnách Václava Horčáková Elektronické služby knihoven.
Nikola Dynybylová Úvod do elektronických informačních zdrojů FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Rešerše. Bibliografické databáze Web of Science ISI Web of Knowledge – WoS + Journal Citation Report Placené – PřF MU je uživatelem Bibliografická citace.
Dana Mazancová Databáze Anopress a ČTK ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Jak vyhledat kvalitní dokumenty a správně je citovat Bc. Radmila Kouřilová.
1 Martin Vojnar Bibliografie jako nezbytná součást jednotného vyhledávaní SNK v Martine, 7. listopadu 2011.
ODBOR SLUŽEB Seminář pro vedoucí pracovníky infrastrukturních útvarů NK ČR 13. ledna 2016.
ZKUŠENOSTI S KIS DAWINCI V NÁRODNÍ LÉKAŘSKÉ KNIHOVNĚ Filip Kříž, Ondřej Horsák, Lenka MaixnerováFilip Kříž, Ondřej Horsák, Lenka Maixnerová 2011.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Vyhledávání informací Zdroj: pixabay.com. ÚVODEM  Seznámení  Cíl semináře  Zpětná vazba  Prezentace Vaše zkušenosti?
Centrální systémy v českém knihovnictví PhDr. Radka Římanová UISK FF UK
Knihovna UTB ve Zlíně a její (nejen) elektronické služby PhDr
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
Svět e-zdrojů na FSV UK Mgr. Daniela Uhrová
Oborová informační brána Musica
Ústřední knihovna FSS MU Jak se dostat Wiley pod sukni
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
Informační zdroje pro vědu a výzkum na ČZU
Elektronické informační zdroje
Elektronické informační zdroje (VIKBA25)
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
MOŽNOSTI PORTÁLU KNIHOVNY.CZ NEJEN PRO KNIHOVNÍKY
Transkript prezentace:

Služby knihoven v el. prostředí; Gec/Matula

Tradiční knihovní služby v elektronickém prostředí Operace spojené s knihovním fondem: - vyhledávání v katalogu – OPAC (Online Public Access Catalogue) – tradiční katalog v prostředí webu doplněn postupně dalšími službami spojenými s knih. jednotkami (rezervace, objednávka) a čtenářským kontem (přehled výpůjček, možnost prolongace) - posléze doplněno službou SDI (adresní rozšiřování informací)

Ukázka SDI

Tradiční knihovní služby v elektronickém prostředí Adresné služby ve výpůjčním protokolu (předupomínky, upomínky a další upozornění formou u nebo SMS, předregistrace) Webové formuláře na tradiční knihovní služby (objednávka MVS, rešerše) Faktografické databáze na webu (regionální osobnosti případně doplněné kalendáriem výročí)

Ukázka předregistrace

Nové služby a druhy dokumenty – 90. léta Digitální nosiče ve fondu (CD-Audio, multimediální CD-ROM, přílohy knih a časopisů s programy) Veřejně přístupný Internet Komerční elektronické informační zdroje (bibliografické a fulltextové databáze článků, předplatné el. časopisů) Elektronické dodávání dokumentů Vznikají fyzické souborné katalogy

Nové služby a druhy dokumentů po roce 2000 Vznikají konsorcia na nákup databází (myšleny komerční produkty) – většinou kolem NK (Anopress, EIFL Direct, OCLC FirstSearch), STK (produkce nakl. Elsevier a Springer), Knihovny Akademie věd (Web of Science), Ústřední knihovna UK (ProQuest5000/PCI) Vznikají portály integrující sekundární informace o dokumentech a vlastní primární dokumenty, a to z nejrůznějších inf. zdrojů ve stejném rozhraní Nové služby typu Ask your Library Katalogizace web. zdrojů

Nové služby a druhy dokumentů po roce 2000 Wi-fi přístup k Internetu Nástup čipů a selfchecků Interaktivní napovědy k využití elektr. inf. zdrojů (dále EIZ) Nástroje pro zpětnou vazbu a interní komunikaci (elektronické ankety na webu, nástup Intranetů) Digitalizace knihovního tištěného fondu Další výstupy činnosti knihoven v el. podobě (nahrávky přednášek, texty besed) Dálkový přístup do databází

Aktuální problémy - EIZ Kvalitní a placené EIZ jsou vybaveny sofistikovanými vyhledávacími nástroji, jejichž efektivní užívání bývá poměrně komplikované. To může odrazovat řadu uživatelů, pokud k těmto zdrojům přistupují jen občas. Knihovny mohou v tomto případě plnit úlohu určitého integrátora a nabídnout jednotné uživatelské rozhraní pro různé EIZ, mohou nabídnout uživatelům pomoc při potřebě profesionálního vyhledávání informací ve specializovaných databázích a mohou také poskytnout svým uživatelům bezplatně nebo za dotovanou cenu přístup do EIZ určených pro vzdělávání, výzkum a všeobecnou informovanost.

Aktuální problémy - EIZ Silným impulsem pro širší využívání EIZ v českých knihovnách byl od r čtyřletý program Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR „Informační zdroje pro výzkum a vývoj“. 3 projekty byly dostupné v rámci tzv. národní licence[1]. Licenční podmínky v těchto případech umožnily zapojení knihoven veřejných, ve smyslu městských nebo obecních.[1] Tento experiment nenašel mezi knihovnami a jejich uživateli příliš velkou odezvu. Pokud se podíváme například na údaje o využívání databáze EBSCO v roce 2003, zjistíme, že podíl rešerší zpracovaných ve veřejných knihovnách činil pouhých 1,32%. Jako hlavní důvody, proč jsou EIZ ve veřejných knihovnách málo využívány, byly nejčastěji uváděny jazyková orientace na angličtinu a přílišná odborná specializace databází. [1][1] Jednalo se o projekt eIFL Direkt, který zpřístupňoval databáze americké firmy EBSCO, dále databáze ProQuest a konečně služba SpringerLink.

Aktuální problémy - EIZ V případě bází TamTam a ČTK odpadá problém jazykových bariér a přílišné odbornosti databází, ale přesto ani v tomto případě se jejich využívání ve veřejných knihovnách příliš nerozšiřuje, naopak spíše stagnuje (nyní 75 knihoven). Pravděpodobné příčiny: průzkum vzdělanostní struktury pracovníků knihoven z roku 2004 prokázal, že dovednosti pracovníků veřejných knihoven pro práci s databázemi nejsou zatím běžnou záležitostí. Schopnost zpracovávat rešerše v databázových centrech je zpravidla omezena na poměrně úzký okruh pracovníků. Současně platí, že zpřístupnění EIZ vyžaduje od knihovny podstatně aktivnější přístup k uživatelům. EIZ totiž nestačí pouze nakoupit, ale je nutno je aktivně nabízet, začlenit je do činnosti knihovny, školit uživatele a zajímat se více o potřeby uživatelů.

Aktuální problémy - veřejné knihovny na webu Webová stránka knihovny by v současné době měla být samozřejmou součástí nabídky služeb. V závěru roku 2005 provozovalo celkem 520 veřejných knihoven webovou stránku. Vlastní stránku mají všechny knihovny působící v městech nad 12 tisíc obyvatel. V kategorii obecních knihoven mělo vlastní webovou prezentaci 163 knihoven. Velké knihovny vlastní doménu druhého řádu, menší knihovny využívají stránky obce či města.

Aktuální problémy - veřejné knihovny na webu Na první pohled by se mohlo zdát, že dynamika zveřejňování webových stránek knihoven je dobrá, ale skutečnost je taková, že vlastní webové stránky má dnes jen necelých 9% veřejných knihoven a pouze 19% těch, které jsou již k internetu připojeny. Z uvedených čísel je zřejmé, že v této oblasti mají knihovny ještě celou řadu rezerv. Většina obcí a měst má dnes vlastní webovou stránku a pokud knihovna nemá dostatečný potenciál k provozu vlastního webu, je pouze otázkou dobré spolupráce, aby na webových stránkách obce či města umístila vlastní webovou prezentaci.

Aktuální problémy – obsah webových stránek Webové stránky mají poskytnout informace o tom, kde se knihovna nachází, jak má otevřeno, jaké akce pořádá, jaké služby poskytuje, jaké dokumenty vlastní a měla by obsahovat také odkazy na další zajímavé stránky, specializované databáze, dále poskytovat možnosti rezervace a prodlužování dokumentů, předregistrace, navržení deziderát, upozornění na vrácení dokumentu a další služby. Řada knihoven velkých knihoven má informačně bohaté stránky a kvalitní prezentace najdeme i v menších městech a obcích. Je ale také velké množství těch, pro které webové stránky zatím nejsou ničím jiným, než jen zanedbanou nástěnkou.

Aktuální problémy - veřejné knihovny na webu Stránky jsou mnohdy vytvářeny bez znalosti potřeb uživatelů a často chybí i nejzákladnější adresní informace a kontakty. K jednomu z velkých dluhů webových stránek veřejných knihoven patří skutečnost, že zpravidla nenabízejí specializovanou nabídku pro nejdůležitější skupiny uživatelů, zejména pro dětské čtenáře a mládež. V řadě zahraničních knihoven jsou k dispozici stránky zaměřené například na pomoc při zpracování domácích úkolů, dětskou literaturu, podporu čtenářství apod.

Aktuální problémy - veřejné knihovny na webu Všechny knihovny nemají OPAC, což nemusí být překážkou k tomu, aby se webová stránka i malé knihovny stala kvalitním rozcestníkem ke zdrojům a službám, které nabízejí jiné knihovny či systémy knihoven. Každá knihovna může svým uživatelům nabídnout, aby si ověřili, zda publikace, kterou hledají, byla vůbec vydána, či je dostupná v některé domácí nebo zahraniční knihovně. V tomto případě by stačilo uvést odkazy na „Českou národní bibliografii“, souborné katalogy, „Jednotnou informační bránu“ či službu „Ptejte se knihovny“ a portál „Knihovny.cz“ apod. Tyto odkazy nenajdeme na všech webových stránkách knihoven. Na některých je po dlouhém hledání objevíme, ale jsou tak ukryté, že je normální smrtelník nemá šanci nalézt.

Aktuální problémy - služby na webu Po vzoru zahraničních knihoven vznikla také v ČR služba „Ptejte se knihovny“ ( kde každý uživatel může položit své knihovně dotaz z jakékoliv oblasti. V současné době se systémem „Ptejte se knihovny“ spolupracuje 46 knihoven. Každý měsíc je zodpovězeno průměrně 200 dotazů na informace o knihovně, o vydaných dokumentech, informace z oblasti historie, jazykovědy, literatury, lékařství, umění, geografie apod. V českém prostředí je „Ptejte se knihovny“ zatím zcela unikátní informační službou. Většina veřejných knihoven s vlastní webovou stránkou ji nenabízí na své úvodní stránce svým uživatelům.

Aktuální problémy – školení práce s ICT S rozšířením veřejného internetu a se zvýšením dovedností pracovníků knihoven při práci s informačními technologiemi se předpokládalo, že se knihovny stanou místem, kde veřejnost může naučit základy práce s počítačem a internetem. Zdá se ale, že tato očekávání nebudou naplněna. V roce 2005 školilo veřejnost 206 knihoven, tj. pouze 4% knihoven z celkového množství.

Aktuální problémy - propagace Každým rokem jsou organizovány celostátní akce typu „Týden knihoven“, „Březen – měsíc internetu“ (BMI) či „Noc s Andersenem“ orientované na nejširší veřejnost. Cílem těchto aktivit je propagace činnosti knihoven, posílení práce s veřejností, získávání nových uživatelů a propagace četby. Mediální analýzy prokazují, že aktivní a soustředěná prezentace knihoven v médiích může být vysoce účinná. Například letošní „Noci s Andersenem“ se zúčastnilo více než 17 tisíc dětí a dospělých. Podle odhadů na aktivity knihoven v rámci BMI přišlo cca účastníků. Přes proklamovanou celostátnost však na těchto aktivitách participuje jen poměrně omezený okruh přibližně čtyři sta nejaktivnějších knihoven, což je 6 – 8% z celkového počtu veřejných knihoven.

Literatura Pasáž Aktuální problémy čerpá z příspěvku dr. Richtera na konferenci Knihovny současnosti 2006: RICHTER, Vít. Špatná zpráva o úspěšném rozvoji českých veřejných knihoven. In: Knihovny současnosti Brno : Sdružení knihoven ČR, 2006, s