Autor: Mgr. Hana Baroušová. Houby (Fungi) IV. Odpovídejte prosím na dále uvedené otázky, vaše odpovědi si zapisujte. Otázky řešte postupně, nelistujte.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HOUBY – PEXESO TROCHU JINAK
Advertisements

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
VY_32_INOVACE_M.8.20-Thaletova věta-prezentace
Autor: Vít Lazecký Datum vytvoření: Téma: Stavba srdce.
Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Tak vás všechny pěkně vítám na testu poznávání hub
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Zdravá strava
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Nemoci Kód VM:VY_52_INOVACE_20 Vzdělávací předmět:Výchova ke zdraví Tematická oblast:Zdraví a jeho ochrana.
Autor: Mgr. Hana Krajčová
OCHRANA DRUHŮ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt.
OBYVATELSTVO ČR 9. třída Mgr. Jakub Karásek
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Autor: Mgr. Helena Uhříková
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Relaxace Kód VM:VY_52_INOVACE_17 Vzdělávací předmět:Výchova ke zdraví Tematická oblast:Zdraví a jeho ochrana.
ZŠ a MŠ Olšovec, přísp. org. Autor : Zuzana Klumparová ZKOUŠÍM, BÁDÁM, VYRÁBÍM HOUBY VY_32_INOVACE_17.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
KOŘENOVÉ A MECHOVÉ PATRO CHŘIBSKA
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace a informační gramotnosti I/2
POHYBY MOŘSKÉ VODY 6. třída Mgr. Jakub Karásek
Historie a současnost ochrany přírody v České republice
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Houby Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou hub stopkovýtrusných.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.20 Název pro školu:
VODNÍ NÁDRŽE ČESKÉ REPUBLIKY
Autor: Mgr. Helena Koždoňová
STŘEDNÍ EVROPA 8. třída Mgr. Jakub Karásek
Savci – řád hlodavci (úvod)
NÁZEV ŠKOLY : ZŠ a MŠ Blatnice pod Sv. Ant.
Baroko II. Sochařství. Baroko II. Sochařství Anotace: Materiál je určen pro práci žáků 4. ročníku ZŠ v předmětu Výtvarná výchova na téma barokní sochaři.
Houby Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Chráněná území v České republice
Houby (Fungi) I., opakování
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: Číslo DUM: VY_32_INOVACE_20_FY_B Ročník: I. Fyzika Vzdělávací oblast: Přírodovědné vzdělávání.
Autor: Mgr. Helena Uhříková
Houby (Fungi) IV., opakování
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Autor: Mgr. Hana Baroušová
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_146 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Daniela Kemrová Předmět.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_148 Název školy Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Daniela Kemrová PředmětBiologie.
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název a číslo učebního materiálu: VY_52_INOVACE_32_PLICNI_VACEK Anotace:Interaktivní výukový materiál v programu Power Point zaměřený na popis plicního.
Škola:. Základní škola Kladruby
Houby jedovaté Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Autor: Vít Lazecký Datum vytvoření: Téma: Určování hub bez plodnic
Houby (Fungi) II., opakování
Autor: Vít Lazecký Datum vytvoření: Téma: Určování nejedlých hub.
Sekty Novák.
Autor: Vít Lazecký Datum vytvoření: Téma: Určování jedovatých hub.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Poznávání jednoděložných rostlin
Houby jedovaté Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Druhy živých organizmů, jméno rodové a druhové
RISKUJ přírodopis 6 vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Houby a lišejníky.
HOUBY (výklad) VY_32_INOVACE_06-46 Ročník: 3. Vzdělávací oblast:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
AUTOR: Mgr. Lenka Rousová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3B_09
Poznávačka houby Michal Dáňa ZŠ Holýšov.
Název školy: ZŠ J. E. Purkyně a ZUŠ Libochovice
Transkript prezentace:

Autor: Mgr. Hana Baroušová

Houby (Fungi) IV. Odpovídejte prosím na dále uvedené otázky, vaše odpovědi si zapisujte. Otázky řešte postupně, nelistujte v snímcích prezentace dopředu a zpět. Za každou správně zodpovězenou otázku získáváte 1 bod, tj. u každého snímku můžete získat 3 nebo 4 body. Řešení a hodnocení je uvedeno na konci testu. Samostatné opakování pro studenty

Zástupce č Jak se jmenuje zástupce na obrázku? Uveď rodové i druhové jméno. 2. Do kterého oddělení z hlediska systému patří? 3. Je jedlý, jedovatý, nejedlý?

Zástupce č Jak se jmenuje zástupce na obrázku? Uveď rodové i druhové jméno. 2. Do kterého oddělení z hlediska systému patří? 3. Jaký je praktický význam tohoto zástupce? 4. Který keř je prvním hostitelem tohoto zástupce?

Zástupce č Na obrázku je kvasinka pivní (Saccharomyces cerevisiae). Uveď příklad jiného druhu kvasinek. 2. Do kterého oddělení z hlediska systému kvasinky patří? 3. Některé druhy kvasinek produkují enzymy pro tzv. alkoholové kvašení. Které chemické látky jsou produktem tohoto kvašení?

Zástupce č Jak se jmenuje zástupce na obrázku? 2. Do kterého oddělení z hlediska systému patří? 3. Je jedlý, jedovatý, nejedlý? 4. Je to vzácná či hojná houba?

Zástupce č Jak se jmenuje zástupce na obrázku? 2. Do kterého oddělení z hlediska systému patří? 3. Je jedlý, jedovatý, nejedlý?

Zástupce č Jak se jmenuje zástupce na obrázku? 2. Do kterého oddělení z hlediska systému patří? 3. Je jedlý, jedovatý, nejedlý? 4. Na čem roste?

Zástupce č Jak zní rodové jméno zástupce na obrázku? 2. Do kterého oddělení z hlediska systému patří? 3. Jak se jmenuje nemoc ovocných stromů a plodů, kterou způsobuje? 4. Jaká je ochrana před touto nemocí?

Zástupce č Jak se jmenuje zástupce na obrázku? Žije v mykorhize s listnatými stromy, často břízami. 2. Do kterého oddělení z hlediska systému patří? 3. Je jedlý, jedovatý, nejedlý?

Zástupce č Jak zní rodové jméno zástupce na obrázku, jehož druhové jméno je „vrhavka“? 2. Do kterého oddělení z hlediska systému patří? 3. Je jedlý, jedovatý, nejedlý?

Zástupce č Jak zní rodové jméno zástupce na obrázku? Klobouk bývá pokryt lepkavou mazlavou hmotou. 2. Do kterého oddělení z hlediska systému patří? 3. Je jedlý, jedovatý, nejedlý?

Zástupce č Jak se jmenuje zástupce na obrázku? 2. Do kterého oddělení z hlediska systému patří? 3. Je jedlý, jedovatý, nejedlý?

Zástupce č Jak se jmenuje zástupce na obrázku? Na řezu roní oranžové mléko. 2. Do kterého oddělení z hlediska systému patří? 3. Je jedlý, jedovatý, nejedlý?

Řešení a hodnocení: Za každou správnou odpověď si započítejte 1 bod, za částečnou půl bodu. U jednoho snímku tedy můžete získat 3 nebo 4 body. Celkový počet bodů je 40.

Zástupce č Jak se jmenuje zástupce na obrázku? Uveď rodové i druhové jméno. Hřib hnědý, též suchohřib hnědý (Boletus badius) 2. Do kterého oddělení z hlediska systému patří? Houby stopkovýtrusné (Basidiomycota) 3. Je jedlý, jedovatý, nejedlý? Jedlý a výtečný druh. Celkem 3 body.

Zástupce č Jak se jmenuje zástupce na obrázku? Uveď rodové i druhové jméno. Rez travní (Puccinia graminis) 2. Do kterého oddělení z hlediska systému patří? Houby stopkovýtrusné (Basidiomycota) 3. Jaký je praktický význam tohoto zástupce? Parazit lipnicovitých rostlin včetně obilovin, snižuje výnosy obilovin. 4. Který keř je prvním hostitelem tohoto zástupce? Dřišťál. Celkem 4 body.

Zástupce č Na obrázku je kvasinka pivní (Saccharomyces cerevisiae). Uveď příklad jiného druhu kvasinek. Např. kvasinka vinná. Též např. Candida albicans aj. 2. Do kterého oddělení z hlediska systému kvasinky patří? Houby vřeckovýtrusné (Ascomycota) 3. Některé druhy kvasinek produkují enzymy pro tzv. alkoholové kvašení. Které chemické látky jsou produktem tohoto kvašení? Etanol a oxid uhličitý. Celkem 3 body.

Zástupce č Jak se jmenuje zástupce na obrázku? Hřib žlučník (Tylopilus felleus, Boletus felleus) 2. Do kterého oddělení z hlediska systému patří? Houby stopkovýtrusné (Basidiomycota) 3. Je jedlý, jedovatý, nejedlý? Nejedlý, velmi hořký. 4. Je to vzácná či hojná houba? Hojný druh. Celkem 4 body

Zástupce č Jak se jmenuje zástupce na obrázku? Vláknice začervenalá, syn. vláknice Patouillardova (Inocybe erubescens) 2. Do kterého oddělení z hlediska systému patří? Houby stopkovýtrusné (Basidiomycota) 3. Je jedlý, jedovatý, nejedlý? Smrtelně jedovatý druh. Celkem 3 body.

Zástupce č Jak se jmenuje zástupce na obrázku? Choroš šupinatý (Polyporus squamosus) 2. Do kterého oddělení z hlediska systému patří? Houby stopkovýtrusné (Basidiomycota) 3. Je jedlý, jedovatý, nejedlý? Mladé plodnice jsou jedlé. 4. Na čem roste? Na dřevě, na kůře stromů. Celkem 4 body.

Zástupce č. 7 1.Jak zní rodové jméno zástupce na obrázku? Hlízenka (Monilinia) 2. Do kterého oddělení z hlediska systému patří? Houby vřeckovýtrusné (Ascomycota) 3. Jak se jmenuje nemoc ovocných stromů a plodů, kterou způsobuje? Monilióza 4. Jaká je ochrana před touto nemocí? Ochrana je chemická, postřiky. Celkem 4 body.

Zástupce č Jak se jmenuje zástupce na obrázku? Žije v mykorhize s listnatými stromy, často břízami. Kozák březový (Leccinum scabrum) 2. Do kterého oddělení z hlediska systému patří? Houby stopkovýtrusné (Basidiomycota) 3. Je jedlý, jedovatý, nejedlý? Jedlý druh. Celkem 3 body.

Zástupce č Jak zní rodové jméno zástupce na obrázku, jehož druhové jméno je „vrhavka“? Holubinka. Přesný druhový název je holubinka vrhavka (Rusula emetica). 2. Do kterého oddělení z hlediska systému patří? Houby stopkovýtrusné (Basidiomycota) 3. Je jedlý, jedovatý, nejedlý? Jedovatý druh. Celkem 3 body.

Zástupce č Jak zní rodové jméno zástupce na obrázku? Klobouk bývá pokryt lepkavou mazlavou hmotou. Klouzek. Přesný druhový název klouzek obecný (Suillus luteus). 2. Do kterého oddělení z hlediska systému patří? Houby stopkovýtrusné (Basidiomycota) 3. Je jedlý, jedovatý, nejedlý? Jedlý a chutný druh. Celkem 3 body.

Zástupce č Jak se jmenuje zástupce na obrázku? Muchomůrka citrónová (Amanita citrina) 2. Do kterého oddělení z hlediska systému patří? Houby stopkovýtrusné (Basidiomycota) 3. Je jedlý, jedovatý, nejedlý? Jedovatý druh. Celkem 3 body.

Zástupce č Jak se jmenuje zástupce na obrázku? Na řezu roní oranžové mléko. Ryzec pravý (Lactarius deliciosus) 2. Do kterého oddělení z hlediska systému patří? Houby stopkovýtrusné (Basidiomycota) 3. Je jedlý, jedovatý, nejedlý? Jedlý a výtečný druh. Celkem 3 body.

Hodnocení: Za každou správnou odpověď jste si započítali 1 bod, za částečnou půl bodu. Celkově jste mohli získat 40 bodů. Převedení bodů na známku: 40 – 37 bodů (100 – cca 92 %): výborný 36,5 – 30 bodů (cca 91 – 75%): chvalitebný 29,5 – 20 bodů (cca 74 – 50%): dobrý 19,5 – 13 bodů (cca 49 – 33 %): dostatečný 12,5 a méně bodů: nedostatečný

Zdroje a literatura: Rez travní. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Hřib žlučník. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Hřib žlučník. [online]. [cit ]. Dostupné z: Hřib hnědý. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Alkoholové kvašení. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Kvasinka pivní. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Vláknice Patouillardova. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Choroš šupinatý. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Monilióza. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Kozák březový. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Holubinka vrhavka. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z:

Zdroje a literatura: Klouzek obecný. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Muchomůrka citrónová. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Ryzec pravý. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: JELÍNEK, Jan a Vladimír ZICHÁČEK. Biologie pro gymnázia. 9. vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, ISBN