KAREL KRYL (1944 KROMĚŘÍŽ – 1994 MNICHOV).  zpočátku chtěl být hrnčířem po pradědečkovi, brzy se ale rozhodl věnovat hudbě a poezii  první vydanou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lidice.
Advertisements

Berlínská krize.

Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Metodický list Pořadov é č í slo: VY_32_INOVACE_I.A.19 II N á zev pro š kolu: EU ČJ 19 II N á zev materi á lu: Karel Kryl Autor: Mgr. Barbora Baránková.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Název šablony: Inovace v HV 32/Hv14/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Historie české populární hudby Autor:
Proč pláčeš, maminko? Hudba: Percy Sledge "Ave Maria"
VY_32_INOVACE_31-11 Česká poezie po r Oldřich Mikulášek.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_DEJEPIS2_11 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Radka.
Kutná Hora: Dějiny v Obrázkách. Město Střibra Leží 60 km jihovýchodně od PrahyLeží 60 km jihovýchodně od Prahy Hlavní čast historii města je střibra.Hlavní.
Wilhelm Conrad Röntgen
Co (ne)vím o Pražském jaru a 60. letech. 1. Zhodnoťte své znalosti týkající se 60. let 20. století, Pražského jara a okupace Československa v roce 1968:
Vývoj populární hudby v ČSSR v letech
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
ICT 2 – 3 – 26 HV Karel Hašler Anotace: Materiál seznamuje žáky s hudebními díly a životem autora. V prezentaci se nachází pracovní list a odkaz na poslechovou.
Tři Skoti seděli u baru.   "Až umřu," říká starý Skot, "polejte můj hrob nejlepčí skotskou whiskou."   "To pro tebe uděláme," řekl jeden z mladších mužů.
ICT – 2 – 3 – 36 HV Dětský sbor Anotace: Prezentace slouží k procvičení poslechových dovedností dětí a zopakování pojmů z hudební výchovy. Prezentace.
jméno autora Mgr. Lenka Čechová název projektu
VY_32_INOVACE_ČJ.9.04_Karel Kryl Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM : Jazyk a jazyková komunikace_Český jazyk.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK 1
Jakub Jan Šimon Ryba Přeštice
Autor: Květa Stejskalová
MASOPUST.
6.-7. Literatura 10 Literatura 20 Literatura 30 Literatura 40
Kapitoly z muzikoterapie
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Povídání o Bachovi.
Literatura na počátku 20.století
Božena Němcová VY_III/2_INOVACE_82_Božena Němcová Mgr. Jana Svobodová.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_358_Leoš Janáček AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
LIDOVÉ PÍSNĚ, FOLKLÓR Chodský folklór.
Název šablony: Inovace v HV 32/Hv08/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Historie české populární hudby Autor:
Název šablony: Inovace v HV 32/Hv13/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Historie české populární hudby Autor:
Karel Kryl – „básník s kytarou“
Tadeáš Skála 3.A Moje kniha Moje kniha =PtWafYfzTIQ.
Český jazyk – Karel Kryl – 9. ročník
Tři Skoti sedí u baru. „Až umřu,“ říká starý Skot, „polejte můj hrob nejlepší skotskou whiskou.“ „To pro tebe uděláme,“ řekl jeden z mladších mužů,
Já, písnička – zpěvník pro ročník
Poezie, písnička (V domě straší duch)
Bo ř ek Králík.  50. léta 20. století v USA  vytvo ř ili ho Afroameri č ané  objevil „ č ernou“ muziku pro bílé Ameri č any a Evropany.
JMÉNO AUTORA: MGR. HANA BOHÁČOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_12_INOVACE_23_CJL_L ROČNÍK: IV. ČESKÝ JAZYK A LITERATURA VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Láska za hrob….
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj
Český jazyk – Urči autory a názvy děl– 9. ročník.
Nejdůležitější letopočty dějepisu 9.ročníku
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Autorská pohádka výklad pojmu.
Jan Neruda * 1834 Praha † 1891 Praha básník a novinář
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 1. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
(*2.července 1930 Praha +31.března 1973 Praha)
Božena Němcová (1820 – 1862).
ICT – 2 – 3 – Solmizační slabiky
K AREL K RYL Dan Jehlička, V8A, GJO,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Dopis Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
JAN NERUDA ( 1834 – 1891 ) - český básník, prozaik, novinář.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Kryl Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Karel Kryl NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 19/14
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 19/17
Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
Já chtěl bych tam být 1. V den kdy skončí naše dlouhá cesta, přijde pro nás Ježíš Král. otevřou se brány jeho města, řekne nám: „Tak pojďte dál.“ Ref:
Alkoholické.
Wilhelm Conrad Röntgen
ČESKÁ LITERATURA 8-9 JAN NERUDA- PRÓZA
Transkript prezentace:

KAREL KRYL (1944 KROMĚŘÍŽ – 1994 MNICHOV)

 zpočátku chtěl být hrnčířem po pradědečkovi, brzy se ale rozhodl věnovat hudbě a poezii  první vydanou písní je Nevidomá dívka, kterou v r nahrála skupina The Bluesmen a nazpívala Hana Ulrychová  jeho nejznámější písnička Bratříčku, zavírej vrátka vznikla krátce po vpádu vojsk varšavské smlouvy (v noci z 20.na 21. srpna 1968), brzy však byla zakázána

 v roce 1969 emigroval do západního Německa, kde brzy získal i občanství, československého se však nevzdal  do Čech se vrátil na konci listopadu 1989  přesto, že přijel na pohřeb své matky, mluvil později o týdnu zde stráveném jako o nejhezčím týdnu svého života  je pochován na Břevnovském hřbitově

 jeden z nejuznávanějších zástupců protikomunistického protestsongu  Tvorba:  Píseň neznámého vojína  pamflety: Král a klaun, Bakterie  Jidáš  Maškary  Veličenstvo Kat

Píseň neznámého vojína Zpráva z tisku: Obě delegace položily pak věnce na hrob neznámého vojína. A co na to neznámý vojín? V čele klaka,  pak ctnostné rodiny  a náruč chryzantém,  černá saka  a žena hrdiny  pod paží s amantem,

 kytky v dlaních  a pásky smuteční  civí tu před branou,  ulpěl na nich  pach síně tanečních  s bolestí sehranou.  Co tady čumíte? Vlezte mi někam!  Copak si myslíte, že na to čekám?  Co tady civíte? Táhněte domů!  Pomníky stavíte, prosím vás, komu?

 Jednou za čas  se páni ustrnou  a přijdou poklečet,  je to trapas,  když s pózou mistrnou  zkoušejí zabrečet,  pak se zvednou  a hraje muzika  písničku mizernou,

 ještě jednou  se trapně polyká  nad hrobem s lucernou.  Co tady civíte? Zkoušíte vzdechnout,  copak si myslíte, že jsem chtěl zdechnout?  Z lampasů je nám zle, proč nám sem leze?  Kašlu vám na fangle! Já jsem chtěl kněze!

 Nejlíp je mi,  když kočky na hrobě  v noci se mrouskají,  ježto s těmi,  co střílej’ po sobě  vůbec nic nemají,  mňoukaj’ tence  a nikdy neprosí,  neslouží hrdinům,

 žádné věnce  pak na hrob nenosí  Neznámým vojínům.  Kolik vám platějí za tenhle nápad?  Táhněte raději s děvkama chrápat!  Co mi to říkáte? Že šel bych zas? Rád?  Odpověď čekáte? Nasrat, jo, nasrat!

 Nevidomá dívka:   Píseň neznámého vojína:   Bratříčku, zavírej vrátka:   Veličenstvo Kat: 

ZDROJE:  g g      karel/pisen-neznameho-vojina-8330