ČESKÁ PRÓZA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Josef Čapek.
Advertisements

Jakub Deml Život, dílo, citáty. Jakub Deml Život, dílo, citáty.
Název: Honoré de Balzac Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Česká poezie po r VY_32_INOVACE_31-15 V. Hrabě, E. Bondy.
VY_32_INOVACE_31-17 Česká próza po r Ota Pavel.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_31-11 Česká poezie po r Oldřich Mikulášek.
VY_32_INOVACE_31-18 Česká próza po r Ladislav Fuks.
Název školy Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP Název OP OP Vzdělávání.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_06 Tematická.
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
MARCEL PROUST Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Bratři Čapkové.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady08 Číslo.
Nikola Burdová, C1B Gymnázium Jiřího Ortena
Karel Čapek.
Český spisovatel, novinář,
KAREL ČAPEK.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady08 Číslo.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
1. světová válka ( ).
František Halas Novotná Martina, V8A
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_07.
Jan Werich Jiří Voskovec
Karel a Josef Čapek Štěpánka Bořková Naty Kalousková Terka Koldinská Pája Kormošová Monča Bartůšková 9.A.
VY_32_INOVACE_31-12 Česká poezie po r Karel Šiktanc.
Jaroslav Žák a Únor 1948 VY_32_INOVACE _1B18
VY_32_INOVACE_31-19 Česká próza po r Milan Kundera.
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: Galík, J.: PANORAMA ČESKÉ LITERATURY Bauer, A.: Čeština na dlani, přehled světové a české literatury.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Literatura na počátku 20.století
František Hrubín Jan Musil.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Ladislav Fuks životopis, romány,
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Karel a Josef ČAPKOVI bratři a spisovatelé.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_16.
OTA PAVEL Praha Praha Obrázek
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Eduard Petiška Český jazyk 6. ročník ZŠ
(*2.července 1930 Praha +31.března 1973 Praha)
Karel Čapek.
Karel Čapek. Kdo to je? Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Narodil se v Malých Svatoňovicích. Studoval na gymnáziu.
ČESKÁ PRÓZA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ
Mgr. Marie Havránková ODRAZ 1. SVĚT. VÁLKY VE SVĚTOVÉ LITERATUŘE Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Čapek II. Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Mgr. Marie Havránková KATOLICKÝ PROUD, RURALISTÉ Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Česká literatura 20.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
VY_32_Inovace_ Arnošt Lustig Český jazyk 9. ročník
Vypracoval: Ondřej Dutka
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Mgr. Marie Havránková PROLETÁŘSKÁ POEZIE Literatura 1. pol. 20. stol.
Erich Maria Remarque VY_12_INOVACE_Rů_I_36
Městská tematika – Ignát Hermann
Naturalismus v české literatuře
Kultura v předválečném Československu
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ JAZYK
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ JAZYK
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Česká próza mezi válkami
VY_32_INOVACE_Jir_I-21 Pavel Kohout Název projektu: OP VK
VY_32_INOVACE_34 JOSEF KAJETÁN TYL 1808 – 1856.
Transkript prezentace:

ČESKÁ PRÓZA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ EXPRESIONISMUS KATOLICKÁ PRÓZA Mgr. Michal Oblouk

EXPRESIONISMUS protiklad impresionismu a naturalismu životní pocit rozkladu hodnot, úzkosti, absurdity světa válka tento pocit zvýraznila – únik od reality ke snu skutečnost spisovatele deformována (grotesknost) vyjádření obavy o osud člověka, chápání reality zevnitř vyjádření duševních pocitů úzkosti, tísně, zoufalství, děsu, hrůzy z násilí, útrap a strádání v českém prostředí se rozšířil po válce zásluhou brněnské Literární skupiny (Lev Blatný, literární kritik František Götz, básník Josef Chaloupka, prozaik Čestmír Jeřábek)

LADISLAV KLÍMA (1878 – 1928) SVĚT JAKO VĚDOMÍ A NIC – filozofický spis filozof, prozaik, dramatik a básník narodil se v Domažlicích v rodině mlynáře z domažlického gymnázia byl vyloučen za hanlivý výrok o habsburské monarchii, přestoupil na gymnázium do chorvatského Záhřebu, které nedokončil od r. 1904 žil v Praze samotářským životem přispíval do různých časopisů (Tribuna, Právo lidu) žil jednak z dědictví po příbuzných, jednak z drobných příspěvků od přátel, neustále zápasil s bídou, byl alkoholik a silný kuřák zemřel v Praze na tuberkulózu dílo: SVĚT JAKO VĚDOMÍ A NIC – filozofický spis VELKÝ ROMÁN I. – III. – torzo hrůzostrašného románu UTRPENÍ KNÍŽETE STERNENHOCHA – „groteskní romaneto“, příběh třiatřicetiletého německého šlechtice a jeho podstatně mladší ženy Helgy, kterou obdivuje i nenávidí, Helga svého muže všemožně ponižuje a dopouští se i zločinu, že zabije jejich dítě; psychicky týraný kníže ji nechává zemřít hladem a pronásledován výčitkami sám umírá SLAVNÁ NEMESIS – novela o touze poznat tajemství života a smrti

RICHARD WEINER (1884 – 1937) básník, prozaik a publicista židovského původu narodil se v Písku vystudoval chemii, obor pivovarnictví, věnoval se ale literatuře v 1. světové válce bojoval na srbské frontě, ale r. 1915 musel být propuštěn pro nervový kolaps po válce pracoval jako zahraniční dopisovatel Lidových novin v Paříži zemřel v Praze dílo: LÍTICE, NETEČNÝ DIVÁK A JINÉ PRÓZY, ŠKLEB – povídkové soubory, otřesná zkušenost z války LAZEBNÍK – esej a 4 prózy, kritika evropské civilizace, odcizení člověka, otázky smyslu života a smrti HRA DOOPRAVDY – dvojice delších próz (Hra na čtvrcení, Hra na čest a oplátku) MNOHO NOCÍ, ZÁTIŠÍ S KULICHEM, HERBÁŘEM A KOSTKAMI, MEZOPOTÁMIE – básnické sbírky

JAN WEISS (1892 – 1972) spisovatel (prozaik), jeden ze zakladatelů české sci-fi, nositel titulu zasloužilý umělec narodil se v Jilemnici po maturitě na gymnáziu ve Dvoře Králové začal studovat ve Vídni práva r. 1914 musel narukovat do 1. světové války, bojoval na italské a ruské frontě r. 1916 byl zajat a prošel zajateckými tábory na Sibiři (onemocněl skvrnitým tyfem) r. 1919 se přidal k československým legiím, do ČSR se vrátil v r. 1920 v letech 1920 – 1939 (po okupaci musel odejít do výslužby) a 1945 – 1947 pracoval jako úředník na ministerstvu veřejných prací od r. 1947 se věnoval pouze literatuře zemřel v Praze jeho dcerou je spisovatelka Jana Dubová

WEISSOVO DÍLO Barák smrti, Bláznivý regiment – povídky o zajateckém táboře zamořeném tyfem, prolínání konkrétních skutečností se sny a halucinacemi vojáků Zrcadlo, které se opožďuje – povídky s imaginativními zápletkami Dům o tisíci patrech – utopický román, románový přepis horečnatých vizí vojáka nakaženého tyfem, tomuto vojákovi (Petr Brok) se svět promění v tisíci patrový dům, kde probíhají procesy jako v běžném životě, ty jsou však umocněny představami o uvězněné princezně, boj detektiva se zločincem Škola zločinu – kriminálně psychologický příběh Mlčeti zlato, Spáč ve zvěrokruhu – psychologické prózy Země vnuků, Hádání o budoucím - sci-fi

LEV BLATNÝ (1894 – 1930) básník, dramatik, prozaik, divadelní kritik a dramaturg narodil se v Brně v hudebnické rodině vystudoval práva na UK, jako právník působil u státních drah v Brně v letech 1915–1918 byl vojákem v Haliči, Bukovině, Sedmihradsku a Albánii byl spoluzakladatelem a prvním předsedou brněnské Literární skupiny, redaktor jejího časopisu Host v letech 1925 – 1928 byl lektorem a dramaturgem brněnského Národního divadla jeho syn Ivan Blatný byl básník zemřel na tuberkulózu v Kvetnici u Popradu dílo: VÍTR V OHRADĚ, POVÍDKY Z HOR – téma války, smrti nebo tragikomické příběhy KOKOKO-DÁK!, SMRT NA PRODEJ – groteskní provokativní hry

JOSEF VÁCHAL (1884 – 1969) malíř, grafik, ilustrátor, sochař, řezbář, spisovatel a básník, zasloužilý umělec narodil se v Milavčích u Domažlic (jeho otec byl bratranec Mikoláše Alše) nedokončil gymnázium, nakonec se vyučil knihvazačem r. 1910 spoluzaložil výtvarné sdružení Sursum aktivně se účastnil 1. světové války po nástupu komunistického režimu se postupně dostával do kulturní i společenské izolace zemřel ve Studeňanech u Jičína autor vzácných bibliofilií, propagátor spiritismu, studoval náboženství a magii dílo: KRVAVÝ ROMÁN - skládá se z padesáti spíše kratších kapitol, které rozvíjejí na sobě nezávisle několik dějových linií, které se různě propojují, hl. téma: boj jezuitů se svobodnými zednáři, autor si knihu sám vysázel, opatřil dřevoryty, kniha vyšla v 17 exemplářích

JAKUB DEML (1878 – 1961) kněz, básník a spisovatel narodil se v Tasově v rodině chalupníka a kupce studoval na třebíčském gymnáziu, vstoupil do brněnského semináře a r. 1902 byl vysvěcen na kněze jako kněz působil na různých místech, např. ve Staré Říši, pro své nonkonformní názory a spory s církví byl ale předčasně penzionován r. 1922 postavil v rodném Tasově dům, ve kterém žil až do smrti počátkem 30. let prožíval osobní i uměleckou krizi, rozešel se s řadou přátel po válce byl obviňován z kolaborace kvůli svým kritickým výrokům o Židech (nepotvrdilo se, na přímluvu V. Nezvala dostal jen podmínku) v 50. letech nesměl vydávat zemřel v Třebíči na jeho tvorbu mělo velký vliv přátelství s O. Březinou a spojení s Katolickou modernou

DÍLO J. DEMLA Hrad smrti, Tanec smrti – lyrické prózy laděné expresionisticky, téma smrti, existenciální úzkosti z ohrožení Moji přátelé – lyrizovaná próza, oslovuje zde květiny, nahlíží na ně jako na osoby Miriam – milostná poezie v próze Šlépěje – 26 svazků deníkových zápisků z let 1917 – 1941, básnické i prozaické texty, poznámky, komentáře Zapomenuté světlo – nejznámější autorovo dílo, výpověď o vlastním zoufalství (konflikt smyslovosti a kněžství), soubor vzájemně propojených esejů, rodný Tasov

JAROSLAV DURYCH (1886 – 1962) vojenský lékař, katolický prozaik, básník, dramatik a publicista narodil se v Hradci Králové v rodině novináře vystudoval lékařskou fakultu v Praze během 1. světové války působil jako vojenský lékař v Haliči po válce si v Přerově zřídil soukromou praxi, brzy se vrátil do vojenské služby, v československé armádě dosáhl hodnosti plukovníka v době nacistické okupace a komunistického režimu žil v izolaci a jeho díla nesměla být vydávána svými názory se řadí k nejkonzervativnějším autorům své doby (tvrdě kritizoval K. Čapka) ve 30. letech otevřeně podporoval frankismus ve Španělsku, obdivoval katolické země zemřel v Praze psal historickou imaginativní prózu, obdivoval dobu baroka (kontrastnost)

DÍLO J. DURYCHA Sedmikráska – novela, milostný příběh s prvky symbolismu Bloudění – tzv. Větší valdštejnská trilogie, téma bloudění = cesta ke katolictví, 2 dějové linie: období baroka od Bílé hory po Valdštejnovu smrt s hrůzami třicetileté války (ospravedlnění rekatolizace) vedle milostného příběhu českého emigranta, protestanta Jiřího a španělské katoličky Anděly Rekviem – tzv. Menší valdštejnská trilogie, 3 povídky s tematikou osudu Albrechta z Valdštejna (doba po jeho smrti) Boží duha – novela, milostný vztah staršího muže a německé dívky v troskách pohraniční vesnice po odsunu Němců Služebníci neužiteční – tetralogie, o utrpení jezuitských misionářů v Japonsku v 17. století Masopust – historický román z doby vpádu Pasovských do Prahy

JAN ČEP (1902 – 1974) spisovatel a překladatel katolické orientace narodil se v Myslechovicích u Litovle v rodině chalupníka vystudoval filozofickou fakultu UK v letech 1926 – 1927 pracoval ve Staré Říši u vydavatele Josefa Floriana (byli přátelé), pak v Praze jako lektor v nakladatelství Melantrich publikoval v různých časopisech (Tvar, Akord) během války žil ve svém rodišti r. 1948 byl vyloučen ze Syndikátu českých spisovatelů, následně emigroval do Francie v letech 1951 – 1954 žil v Mnichově, kde působil v rádiu Svobodná Evropa, pak se vrátil do Francie mimo svoji vlast se necítil šťastný, protože k ní měl velmi silný vztah r. 1965 prodělal mozkovou mrtvici, což mu znemožnilo další veřejnou činnost zemřel v Paříži psal především povídky

DÍLO J. ČEPA Hranice stínu – autorův jediný román, hl. hrdina, učitel Randa, se po milostném zklamání a existenční prohře vrací do rodného kraje, svěřuje se svému dědečkovi a ve vesnickém prostředí a víře mizí jeho deprese a nachází smysl svého života Dvojí domov – povídky z vesnického prostředí Zeměžluč, Letnice, Děravý plášť, Modrá a zlatá, Tvář pod pavučinou – povídkové soubory, motiv hledání domova jako ztraceného ráje, hrdinové překonávají těžký osud návratem k rodovým tradicím a náboženskou vírou Sestra úzkost – francouzsky psané vzpomínky a meditace o smyslu života

ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/Ladislav_Kl%C3%ADma http://cs.wikipedia.org/wiki/Richard_Weiner http://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Weiss http://cs.wikipedia.org/wiki/Lev_Blatn%C3%BD http://cs.wikipedia.org/wiki/Josef_V%C3%A1chal http://cs.wikipedia.org/wiki/Jakub_Deml http://cs.wikipedia.org/wiki/Jaroslav_Durych http://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_%C4%8Cep http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=296 http://www.reflex.cz/clanek/kultura-literatura/35557/v-ucte-vas-josef-vachal.html http://www.cesky-jazyk.cz/zivotopisy/jan-weiss.html http://www.rozhlas.cz/ctenarskydenik/doporucujeme/_zprava/506037