Stoletá válka Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Únor 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Anglie v 17. a 18. století král Karel I. Stuart měl oporu v severní a západní Anglii (venkovská anglikánská a katolická šlechta) parlament ovládal jihovýchod.
Advertisements

Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Johanka z Arcu Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Vpád Tatarů Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Boj mezi Francií a Anglií o nadvládu v západní Evropě Stoletá válka
Jan Lucemburský.
Soupeření Anglie a Francie
České země po roce 1306 Dějepis 2. stupeň
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
STOLETÁ VÁLKA.
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Vzrůstem malý Pružný Chytrý Výborný stratég Vystudoval vojenskou akademii Velký Silný Udatný Od malička cvičen k boji Bojuje většinou sám Drobná Prostá.
LUCEMBURKOVÉ od r. 1310, sňatkem Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny (sestra Václava III.) - lucemburská dynastie (1310 – 1437) = Jan Lucemburský,
Státy západní Evropy Označení materiálu:
(1337 – 1453) Stoletá válka.
Středověká vzdělanost
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Cestopis Zpracovala: Mgr
ČESKÝ STÁT ZA VLÁDY LUCEMBURKŮ
Jan Lucemburský Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Test D6 - 1 Zpracovala: Mgr
Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová
7. ročník Středověk ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Lucemburkové na českém trůnu (Jan Lucemburský – 2.část)
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_10_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
Zkus předvídat jaký mohl být a jak se mohl choval panovník, který získal toto označení: Král cizinec Král rytíř Král diplomat.
Stoletá válka 1337–1453 Spor o Flandry 3 fáze/etapy 1.etapa( )
VY_32_INOVACE_2D.7.16 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Kréta Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Únor 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor:
Anglie 15. a 16. století Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Západní Evropa v 16. století
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Západní Evropa za vrcholného středověku
VY_32_INOVACE_2D.7.07 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martina Kadlčková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR. Václav.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA (VII. ČÁST) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
Francie Označení materiálu: VY_32_INOVACE_06_francie.ppt
Český stát za vlády Lucemburků
Vznik Svaté říše římské
Středověká Evropa Šimon Balham C4B 2013/2014.
Stoletá válka
Dějepis Stoletá válka 1.
DĚJINY VÝZNAMNÝCH STÁTŮ A NÁRODŮ V EVROPĚ
Stoletá válka
Stoletá válka Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o situaci v Evropě v době stoleté války.
Volba nového českého krále po roce 1306 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě VY_32_INOVACE_02_02_13.
Volba nového českého krále po roce 1306 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Pokus o sjednocení Itálie. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Pokus o.
Masarykova základní škola Debř, Mladá Boleslav, příspěvková organizace Název a číslo materiálu: VY_32_INOVACE_04_Člověk a společnost_7. ročník_Francie.
Tomáš Havlický. Karlova Rodina  Otec: Jan Lucemburský  Matka: Eliška Přemyslovna  Jeho pravé jméno: -Václav IV Eliška Přemislovna Jan Lucemburský.
Název školy:ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:Mgr. Zuzana Medveďová Název:VY_32_INOVACE_D Téma:Jiří z Poděbrad a Jagellonci Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Francie, Anglie, Španělsko ve vrcholném a pozdním středověku
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
uč. s rodokmen 1. Jak se jmenovala matka sv. Anežky české?
Stoletá válka
Pravěk a středověk JAK TO BYLO?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Obchodní akademie, Střední odborná škola
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Dějiny významných států v evropě
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_10
Francie Označení materiálu: VY_32_INOVACE_06_francie.ppt
Člověk a společnost, Dějepis
Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
VZTAHY MEZI STŘEDOVĚKÝMI EVROPSKÝMI STÁTY.
Transkript prezentace:

Stoletá válka Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Únor 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis - středověk Výukový materiál doplňuje informace o stoleté válce, situaci před ní a po ní. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kadlčková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.

Anglie x Francie Zápas o nadvládu v západní E., o Nizozemí A. na vrcholu moci ve 2. pol. 12. stol. za vlády Jindřicha II. Z rodu Plantagenetů - získal polovinu F. => F. se s tím nechtěla smířit => válka, ve kt. byla F. úspěšná

Jan Bezzemek Vládl na poč. 13. st. v A. syn Jindřicha II. - ztráta území ve F. => oslabení královské moci Musel vydat listinu Magna charta (Velká listina svobod) – slíbil, že bude přihlížet k názoru zástupců šlechty a měst = základ pozdějšího anglického parlamentu

Úkol: Jaké pravomoci má náš školní parlament? Co všechno by se mohl snažit ovlivnit – změnit?

Francie Po odchodu A. z fr. území byla nejsil. státem záp. E vropy

Stoletá válka A. chtěla rozšířit své území o Flandry (výroba sukna), kt. patřily F. ↓ 1337 válka A. x F., která trvala přes 100 let -zpočátku převaha A. (hlavně b. u Kresčaku – bojoval zde Jan Lucemburský) -boje na území F. => zpustošení země -F. se vyhýbala velkým bitvám a výpady do měst a hradů postupně vytlačily A. ze země

Morová epidemie (1346 – 53) -z Asie → středomořs. přístavy → E. -¼ obyvatel E. zemřela

Rolnické povstání v Anglii Na trůně nová dynastie Lancasterů (zpoč. nepevné postav.) → výpad do F., kde se jim zpoč. dařilo X nečekaný obrat ve F. = vlast chránil prostý lid pod vedením Jany z Arku odrazila Angličany, kt. obléhali Arléans -dobyla zpět Remeš -padla do zajetí A. – měla být upálena, což mělo oslabit F., ale stal se opak → 1453 vítězství F.

A. úpadek moci, boje o moc + vyvraždění větš. angl. šlechty

Zdroje ČECHURA, J. – DUDÁK, V. – NEŠKUDLA, B. – RYANTOVÁ, M.: Dějepis pro 7. ročník ZŠ – středověk a raný novověk. 2.vyd. Praha: SPN ISBN