VY_32_INOVACE_29-02. Smlouva o EU je platná od 1. 11. 1993 Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_ 13 Instituce EU I
Advertisements

1 Ing. Vít Beneš, Ph.D. Ústav mezinárodních vztahů, v.v.i.
I NSTITUCE EU II VY_32_INOVACE_ 14 Instituce EU II.
EU a Česká republika Instituce EU
FUNGOVÁNÍ EUROZÓNY, FEDERATIVNÍ PRVKY V EU
EVROPSKÁ UNIE Je regionální uskupení sdružující evropské státy, jehož cílem je vytvoření hospodářské, politické a měnové unie členských zemí.
Instituce v EU Vypracovaly: Robenková Pavlína Šmírová Lucie
KOMBI Obsah: Legislativa Evropské unie.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Předsednictví ČR v Radě EU Agenda a Priority
VY_32_INOVACE_29-06 DUM 6 PRÁVO EU.
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Instituce EU Evropská rada Rada Evropské unie Evropská komise
Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) Vzniklo v roce 1951 jako první ze tří evropských společenství. Jeho cílem byla podpora rozvoje dvou tehdy klíčových.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín EVROPSKÁ UNIE 1 1.
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE Je nás sedm společných institucí EU. Máme také poradní orgány a další evropské instituce jako sousedy a spolupracovníky.
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
Historické milníky evropského práva
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
Světová ekonomika OPF 1 SVĚTOVÁ EKONOMIKA 9. Světová ekonomika OPF 2 1) Charakteristika 2) Vývoj EU 3) Maastrichtská kriteria 4) Orgány EU 5) Rozpočet.
Integrační procesy v ekonomice
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
Právo v Evropě Pavel Šuranský. Jsme občany ČR a zároveň i EU Plynou nám z toho nějaké výhody? Vyplývají z toho pro nás nějaké povinnosti nebo negativní.
DUM 6 VY_32_INOVACE_ a)Velká Británie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo b)Belgie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo.
Evropská unie.
DUM 6 VY_32_INOVACE_ a)Belgie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo b)Velká Británie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo.
Tato prezentace byla vytvořena
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
Tři hlavní orgány Evropský parlament - hlas občanů Hans-Gert Pöttering
Mezivládní organizace – jediná úroveň
Evropská Unie.
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
1 Politika koheze – Kohezní fond VŠFS – kombinované studium SF a FK ( )
Evropská unie - instituce
1 Politika koheze – Kohezní fond VŠFS – kombinované studium LS 2006/07 SF a FK ( )
Intergovernmental Organization one level State D State C State E State F State A State G State B Intergovernmental Organization.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Evropská ekonomická integrace.
EVROPSKÁ UNIE.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Hana Kavánková Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
Hospodářská politika Téma 2 Evropská integrace. Evropská integrace Historie „společné“ Evropy Instituce EU.
Hlavní orgány v EU Monika Matysová.
Evropská unie EU. Historie Zakladetel Robert Schuman, francouzský ministr zahraničí předložil návrh o sjednocení Evropy. Zakladetel Robert Schuman,
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. PRÁVO EVROPSKÉ UNIE Vývoj a organizační struktura Masarykova univerzita Brno 2016.
EVROPSKÁ UNIE OFICIÁLNÍ VZNIK EU 1993 Současná politická společnost má neustálou potřebu se sdružovat. Sdružení jako hlavní myšlenku má i Evropská.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. AUTOR: Mgr. Vlasta Geryková VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_32_Zeměpis_16_Evropská unie,
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
EVROPSKÝ DŮM 27. ÚNORA 2013 MILENA VICENOVÁ KSAP, MINISTERSTVO ZAHRANIČNÍCH VĚCÍ „Kdo určuje směřování EU?“
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Evropa - Stadia Ekonomické Integrace
Evropská integrace= SCELOVÁNÍ, SJEDNOCENÍ
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Společné a koordinované politiky EU
Digitální učební materiál
Fáze ekonomické integrace
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
Evropské hospodářství
EVROPSKÁ UNIE 7. TŘÍDA, ZŠ SUCHDOL.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Renata Pitrová Název materiálu:
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_29-02

Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita cen – inflace nesmí přesahovat výsledky tří nejlepších členů o více než 1,5 procenta. 2.Schodek rozpočtu nepřekračující 3% HDP. 3.Státní dluh snížený pod 60% HDP.

Smlouva o EU přináší dělení do tří pilířů „Maastrichtský chrám“ První pilíř: Rada EU hlasuje kvalifikovanou většinou, jednotná měnová, zemědělská, obchodní a dopravní politika Druhý pilíř: jednomyslné hlasování, společná zahraniční a bezpečnostní politika Třetí pilíř: jednomyslné hlasování, sektor vnitřních věcí a spravedlnost zaveden název Evropská unie

Součástí změn v prvním pilíři bylo i utváření měnové unie. Velká Británie a Dánsko si v otázce společné měny vyjednaly výjimky ze smlouvy – opt outs „severní rozšíření“ – v roce 1995 přistupuje Finsko, Švédsko, Rakousko Nutnost reformy institucí!!!

vize jednotného prostoru svobody, spravedlnosti a bezpečnosti posílila pravomoci EP pro občana EU: státy mají za cíl lépe koordinovat své politiky boje proti nezaměstnanosti zahrnuta poprvé jako součást politiky EU základní lidská a sociální práva instituce nereformovala další cíl integrace – vytvoření politické unie, dosažení společné zahraniční politiky

přinesla zásadní změnu ve fungování všech evropských institucí – počet členů Evropské komise a parlamentu – rozdělení hlasů v Radě EU příprava na nové rozšíření z východní a střední Evropy ujasňuje obsah politické unie

návaznost na neúspěšnou myšlenku Evropské ústavy další snahy o politickou integraci EU doplňuje a prohlubuje zakládající dokumenty upravuje fungování institucí – posiluje úlohu EP (příjem rozpočtu), rozšíření počtu oblastí rozhodováním kvalifikovanou většinou Radou EU citlivé oblasti (daně, sociální politika) – jednomyslné rozhodování ruší dělení do pilířů změna v oblasti společné zahraniční politiky

cíl 90. let průběh v několika fázích – volný pohyb kapitálu – spolupráce centrálních bank zemí EU – zavedení jednotné měny euro (1999) Evropská centrální banka – koordinace měnové politiky zemí EU

Evropská rada vrcholný orgán členy jsou předsedové vlád nebo prezidenti členové se setkávají 1x za čtvrt roku v Bruselu Rada EU hlavní rozhodovací orgán skládá se z ministrů členských zemí (př. ministr dopravy) předsednictví: každý půlrok předsedá jiný stát

Evropská komise má právo navrhovat evropskou legislativu Evropský parlament přijímá evropskou legislativu přímá volba europoslanců (5 let) Princip vyváženosti mezi nadnárodním a mezivládním přístupem!!!

Poradní a kontrolní orgány – Výbor regionů – Hospodářský a sociální výbor – Evropský soudní dvůr (kontrolní orgán) – Účetní dvůr (kontrolní orgán)

Děkuji za pozornost Mgr. Monika Brzá Zdroj obrazového materiálu: KLIPARTY MS OFFICE