Makroekonomie a hospodářská politika

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hospodaření s penězi Milena Tichá
Advertisements

Rozcvička Urči typ funkce:
Exponenciální funkce Exponenciální funkcí o základu a nazýváme každou část funkce, která je dána rovnicí: Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Konstrukce lichoběžníku 1
Nástin dějin ekonomických teorií Ing. Vojtěch Jindra
1 Makroekonomie Ing. Vojtěch Jindra.
Rostoucí, klesající, konstantní
Peníze a cena Milena Tichá
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
. Kvadratická funkce ° Narýsuj: -1 -1
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
- Úvodní přednáška 1. - Úvodní přednáška.
Konstrukce trojúhelníku
MAKROEKONOMIE – 2. část Autor: Ing. Vladimír Havlík.
Goniometrické funkce Kosinus Nutný doprovodný komentář učitele.
Úvod do makroekonomie Martina Hedvičáková
Rozcvička Urči typ funkce: Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Goniometrické funkce Kotangens Nutný doprovodný komentář učitele.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Inflace Milena Tichá Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
MAKROEKONOMIE – 1. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření: Klíčová.
Peníze, měna a úloha bank
Důležité ekonomické ukazatele
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Makroekonomie.
Tržní mechanismus a jeho fungování, makroekonomické výstupy
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Orofacionální cvičení I Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
VY_32_INOVACE_ Nabídka a poptávka.
Veřejné finance Dagmar Kostrhůnová Dagmar Kostrhůnová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
Podnikání a jeho formy Milena Tichá
Hospodářský cyklus Milena Tichá
Shrnutí.
Hospodářský mechanismus
Cenné papíry a burzy Milena Tichá Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpo č tu Č R. Provozováno.
Trh a jeho fungování Milena Tichá
2 JAK FUNGUJE TRH.
Ivana Kuntová, Pětiúhelník Přesná konstrukce velikosti strany pětiúhelníku ze zadaného poloměru opsané kružnice Ivana Kuntová,
Hospodářské cykly ekonomiky
(délka, obsah, objem, hmotnost, čas)
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ SYSTÉMY
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZEK_703 Ročník: 2. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Vývoj ekonomického myšlení.
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Trh práce a politika zaměstnanosti
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Lineární funkce VY_32_INOVACE_056_Lineární funkce
Funkce s absolutní hodnotou Využití grafu funkce při řešení rovnic a nerovnic s absolutní hodnotou Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Globalizace Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zaměstnanost a nezaměstnanost Milena Tichá Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Linková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Soudobý svět Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada44 Anotace.
Mezinárodní ekonomická integrace Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu.
Monetarismus Milton Friedman (1912 – 2006)
Zaměstnanost a nezaměstnanost
POPTÁVKa A NABÍDKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Linková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Hospodářský cyklus Milena Tichá
Makroekonomie – úvod TNH 2 (S-1)
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Makroekonomie – úvod TNH 2 (S-2)
K U F R Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Ekonomika Makroekonomie - AD 4. Ing. Miroslava Farmačková
Makroekonomie a hospodářská politika
Procenta % Prezentace je zaměřená na procvičování procent užitím trojčlenky. Obsahuje celkem řešených 15 příkladů. Mgr. Eva Černá, Plzeň Autor © Eva Černá.
Transkript prezentace:

Makroekonomie a hospodářská politika Milena Tichá Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Makroekonomie část ekonomické teorie zabývá se chováním velkých ekonomických subjektů zkoumá národní hospodářství jako celek Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Úkol Uveď příklady základních makroekonomických kategorií Objasni jejich podstatu (pomocí slovníku) Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Úkol Uveď příklady problémů, kterými se makroekonomie zabývá Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Makroekonomické teorie Zahrnují řadu směrů, škol a teoretických koncepcí Členíme je podle toho, jakou úlohu přisuzují trhu v ekonomice Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Soudobé makroekonomické teorie Neoklasický, neoliberální směr Keynesiánství Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Neoklasický, neoliberální směr Hlavním regulátorem ekonomiky – trh Navazuje na klasickou ekonomii 18. a 19. stol. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Představitel klasické ekonomie A. Smith (1723 − 1790) Pojednání o podstatě a původu bohatství národů (1776) Koncepce neviditelné ruky trhu Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Neoklasický, neoliberální směr Rozvíjí se v 70. a 80. letech 20. stol. − oživení klasických teorií Milton Friedman (1912 − 2006) Kapitalismus a svoboda (1962 ) Svoboda volby (1982) Představitel monetarismu Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Keynesiánství Vzniká ve 30. letech 20. stol. J. M. Keynes (1883 − 1946) Obecná teorie úroku, zaměstnanosti a peněz (1936) Trh − důležitým regulátorem ekonomiky Nedokáže využít všechny zdroje V některých oblastech selhává Nutné státní zásahy do ekonomiky Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Makroekonomické teorie Jsou základem hospodářské politiky − praktické ekonomické činnosti Jsou východiskem pro hospodářsko- politické rozhodování Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Keynesiánství a HP Vliv na hospodářskou politiku v 50. a 60. letech 20. stol. Vysoká dynamika ekonomického růstu, nízká nezaměstnanost, nízká inflace 70. léta – nástroje keynesiánské HP vyčerpávají své možnosti – růst inflace Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Neoklasické teorie a HP Vliv na hospodářskou politiku v 70. a 80. letech 20. stol. Velká Británie – thatcherismus USA – reaganomika 80. léta – snížení inflace 90. léta – růst nezaměstnanosti Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Současná HP ve VZ Posilování vlivu keynesiánských koncepcí Snaha zastavit hospodářský propad Boj s recesí Sílí státní zásahy do ekonomiky Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Makroekonomické kategorie Agregátní poptávka AD (Agregate Demand) Agregátní nabídka AS (Agregate Supply) Makroekonomická rovnováha E Cenová hladina P Celková produkce (HDP) Q Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Agregátní poptávka Souhrn poptávky všech ekonomických subjektů na trhu Vztah mezi celkovým množstvím požadované produkce a cenovou hladinou Množství zboží, které jsou kupující při stávajících cenách na trhu ochotni nakoupit Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Autor grafu © Milena Tichá Agregátní poptávka AD Autor grafu: Milena Tichá Autor grafu © Milena Tichá

Agregátní nabídka Souhrn nabídky všech ekonomických subjektů na trhu Vztah mezi celkovým množstvím nabízené produkce a cenovou hladinou Množství zboží, které jsou prodávající při stávajících cenách na trhu ochotni prodat Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Autor grafu © Milena Tichá Agregátní nabídka AS Autor grafu: Milena Tichá Autor grafu © Milena Tichá

Úkol Vysvětli pomocí uvedených grafů na konkrétních příkladech: Proč má křivka agregátní poptávky klesající tendenci Proč má křivka agregátní nabídky rostoucí tendenci Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Makroekonomická rovnováha Autor grafu: Milena Tichá Autor grafu © Milena Tichá

Úkol Pomocí grafu vysvětli, kdy vzniká makroekonomická rovnováha Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Vznik makroekonomické rovnováhy Autor grafu: Milena Tichá Autor grafu © Milena Tichá

Úkol Pomocí grafu vysvětli, jak vzniká makroekonomická rovnováha Použij konkrétních příkladů z praxe Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Literatura KONEČNÝ, Bronislav; SOJKA, Milan. Malá encyklopedie moderní ekonomie. Praha : Libri, 1996. ISBN 80-85983-05-2. VLČEK, Josef a kol. Ekonomie a ekonomika. Praha : ASPI, 2003. ISBN 80-86395-46-4. VLČEK, Josef a kol. Ekonomie pro neekonomy. Praha : Codex Bohemia,1998. ISBN 80-85963- 66-3. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.