Přednáška č. 4 Životní cyklus databáze

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projektové řízení Modul č.1.
Advertisements

Základy databázových systémů
Přednáška č. 1 Úvod, Historie zpracování dat, Základní pojmy
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
Microsoft Office Access
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
Databázové systémy Přednáška č. 3 Proces návrhu databáze.
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
Nabídka personálních služeb
Úvod do databází Databáze.
Databáze Jiří Kalousek.
Analýza a popis pracovního místa
Definování prostředí pro provozování aplikace dosud jsme řešili projekt v obecné rovině aplikace bude ovšem provozována v konkrétním technickém a programovém.
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Řízení přístupových práv uživatelů
3. Životní cyklus a procesy projektu
Analýza informačního systému
D ATOVÉ MODELY Ing. Jiří Šilhán. D ATABÁZOVÉ SYSTÉMY Patří vedle textových editorů a tabulkových kalkulátorů k nejrozšířenějším představitelům programového.
12. OPERATIVNÍ MANAGEMENT
Inovace výuky ve vazbě na požadavky Mezinárodních výukových standardů doc. Ing. Marie Pospíšilová,CSc. SVŠES.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Relační databáze.
Konceptuální návrh databáze
Vypracoval: Ondřej Dvorský Třída: VIII.A
Databázové systémy. Práce s daty Ukládání dat Aktualizace dat Vyhledávání dat Třídění dat Výpočty a agregace.
Základní pojmy Systém je abstrakce, kterou si lidé vytvářejí v procesu poznávání jako nástroj zkoumání reálných objektů.
Databázové systémy Přednáška č. 7 Uživatelské rozhraní.
Luděk Novák dubna 2006 Proč a jak řídit informační rizika ve veřejné správě.
Informatika pro ekonomy II přednáška 10
Databázové systémy 1 Cvičení č. 9 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice.
Databázové systémy Přednáška č. 4 Proces návrhu databáze.
Databázové systémy Přednáška č. 6 Proces návrhu databáze.
4. Lekce Dílčí procesy funkčního testování
Možnosti modelování požadavků na informační systém
Školní informační systémy
Reinženýring cesta ke zvyšování výkonnosti státní správy s využitím procesního řízení Ing. Martin Čulík Notes CS a.s. Konference ISSS 2003 Hradec Králové.
Dokumentace informačního systému
Systémy pro podporu managementu 2 Inteligentní systémy pro podporu rozhodování 1 (DSS a znalostní systémy)
Zvýšení kvality řízení KÚPK aktivita A3 Informační strategie Analýza Workshop
Program zahájení - Petr Pavlinec, KÚ role systémového integrátora - Martin Vimr, PH organizace projektu - Vladimír Kvarda, PH obsazení projektového týmu.
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY. 2 DATABÁZOVÝ SYSTÉM SYSTÉM ŘÍZENÍ BÁZE DAT (SŘBD) PROGRAM KTERÝ ORGANIZUJE A UDRŽUJE NASHROMÁŽDĚNÉ INFORMACE DATABÁZOVÁ APLIKACE PROGRAM.
Konceptuální návrh databáze
Realizační tým ICZ duben 2005
Přednáška č. 1 Proces návrhu databáze
Databázové modelování
EKO VY_32_INOVACE_EKO_12 MARKETINGOVÉ ŘÍZENÍ. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
Databázové systémy Informatika pro ekonomy, př. 18.
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
Databázové systémy Datové modely.
2. Životní cyklus a procesy projektu
BUDOVÁNÍ SYSTÉMŮ MANAGEMENTU
České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební Katedra mapování a kartografie Návrh koncepce prostorového informačního systému památkového objektu.
Databázové systémy Normalizace dat.
Databázové systémy Úvod, Základní pojmy. Úvod S rozvojem lidského poznání roste prudce množství informací. Jsou kladeny vysoké požadavky na ukládání,
Úvod do databází zkrácená verze.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
● Databaze je soubor dat,slouží pro popis reálného světa(např.evidence čkolní knihovny..) ● Relační databaze je databáze založená na relačním modelu.
PROCESNÍ MODELOVÁNÍ AGEND VEŘEJNÉ SPRÁVY Rámcový návrh projektu.
Zálohování dat. Zálohování dat (podle CHIP) důvody zálohování – problémy HW, SFTW, viry, chyby uživatele, viry, hackeři, přírodní katastrofy, krádeže.
Pracovní skupina Standardy Ing. Martin ZEMAN předseda pracovní skupiny NSeZ – neveřejná prezentace Emauzy,
ANALÝZA IS. Životní cyklus IS Specifikace problému, požadavků (studijní fáze) Analýza Návrh Implementace (realizace) Zavedení (instalace) a testování.
SOFTWAROVÁ PODPORA PRO VYTVÁŘENÍ FUZZY MODELŮ Knihovna fuzzy procedur Ing. Petr Želasko, VŠB-TU Ostrava.
Návrh, požadavky, implementace
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Tradiční metodiky vývoje softwaru
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Tradiční metody vývoje softwaru
Návrh, požadavky, implementace
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ
Transkript prezentace:

Přednáška č. 4 Životní cyklus databáze Databázové systémy Přednáška č. 4 Životní cyklus databáze

Životní cyklus databáze Zde začíná i končí životní cyklus databáze Návrh Analýza Analýza start konec Životní cyklus databáze Imple- mentace Údržba Testování Operace

Životní cyklus databáze Analýza Nastává při vzniku potřeby nového způsobu ukládání a zpracování dat Je založena na zkoumání a identifikování problémů, možností a omezení Je rozdělena do 4 kroků: Analyzování organizace Definování problémů, možností a omezení Definování cílů Definování rozsahu Účelem je definovat jednotlivé cíle a rozsah systému

Životní cyklus databáze Analýza – Analýza organizace Je potřeba brát v úvahu: stávající hardware existující strukturu databáze obraz situace celé organizace Účelem je: zjistit co nejvíce informací o organizaci pochopit, co a jak organizace dělá Je vhodné vytvořit si předem seznam otázek, na které potřebujeme jednoznačné odpovědi.

Životní cyklus databáze Analýza – Analýza organizace Možné okruhy otázek pak jsou: Jaký je účel dané organizace? Jak by byl tento účel popsán zákazníkovi? Co je podle vedení účelem a hlavním záměrem organizace? Jaká je hlavní funkce organizace? Jak je možné popsat, co dělá daná organizace? Kolik máte zaměstnanců? Co mají jednotliví zaměstnanci v popisu práce?

Životní cyklus databáze Analýza – Definování problémů Náplní je tázat se uživatele stávající datové struktury na: projevující se potíže a omezení na stávající databázi následné potřeby a cíle kladené na novou databázi omezení, která je potřeba zahrnout do nové databáze budoucí požadavky kladené na databázi Otázky jsou kladeny širšímu spektru uživatelů dat, přičemž je vhodné postupovat od managementu směrem k řadovým zaměstnacům.

Životní cyklus databáze Analýza – Definování problémů Možné okruhy otázek pak jsou: Proč je potřeba nová databáze? Jaká data se týkají procesu sběru? Jak organizace shromažďuje a prezentuje data? Jaké informace v současné době dostávají a jaké jsou potřeby informací v organizaci? Jaké aplikace přistupují k databázi? Jaká omezení se rýsují? Jaké věci se sledují a zaznamenávají a jaké druhy zpráv a hlášení jsou vyžadovány? Existují ještě nějaké další věci, které by bylo dobré do databáze implementovat? Jaký je výhled na budoucí rozšíření organizace a tím i rozšíření databáze?

Životní cyklus databáze Analýza – Definování cílů Cíle jsou tvrzení, která reprezentují obecné úkony uživatele s daty prováděné v databázi Každý cíl jasně definuje jeden obecný úkol Tvoří je základní požadavky organizace na informace a zajišťují výchozí bod pro návrh nové databáze

Životní cyklus databáze Analýza – Definování cílů Například: mějme organizaci, která zákazníkům nějakým způsobem zprostředkovává zábavu (rodinné oslavy, večírky, firemní akce). Otázka: Jak byste definoval roli vaší organizace ve vztahu k zákazníkům? Odpověď: Našim zákazníkům zprostředkováváme služby bavičů kdykoli a pro jakoukoli příležitost. Staráme se o jednotlivé detaily schůzky tak, aby s ní měl zákazník co nejméně práce. Cíl: Potřeba uchovávat data používaná pro zajištění služeb bavičů zákazníkům.

Životní cyklus databáze Analýza – Definování cílů Musíte se ptát dále tak, aby z rozhovoru bylo jasné, co konkrétně potřebuje zadavatel uchovávat. Otázka: Co konkrétně byste chtěli evidovat? Odpověď: Potřebujeme evidovat baviče, které zastupujeme, a typ zábavy, který poskytují, nemluvě o schůzkách pro ně sjednaných. Cíle: Potřeba uchovávat (kompletní)informace o bavičích. Potřeba evidovat jednotlivé zprostředkované schůzky.

Životní cyklus databáze Návrh Cílem je, že databáze musí uchovávat data nutná pro plnění informačních požadavků Data musí poskytovat platné, přesné a účelové informace Při návrhu jde o převedení rámcového pochopení datových struktur na technické chápání Při návrhu využíváme tzv. Datovou a Funkční analýzu Vytváříme konceptuální a technologický model a na závěr volíme vhodný systém řízení báze dat (SŘBD)

Životní cyklus databáze Návrh – Tipy pro lepší návrh Nesouvisející data by měla být v oddělených tabulkách Vypočitatelná data není nutné ukládat Návrh musí odpovídat všem podmínkám, které byly definovány při analýze Při volbě atributů je důležité dbát na jejich jasné názvy. Je vhodné vyhýbat se stejným názvům pro odlišná pole

Životní cyklus databáze Návrh – Tipy pro lepší návrh Není vhodné vytvářet příliš mnoho vztahů, je však potřeba pokrýt vztahy tak, aby bylo možné dohledat veškeré spojitosti. Je nutné rozdělit vztahy kardinality M:N na dva vztahy 1:N a N:1 pomocí fiktivní entity. Je vhodné zamyslet se nad omezením a tedy nad tvorbou limitů, které plynou z použití aplikace Není vhodné ukládat příliš mnoho dat, které nesouvisí s cílem a účelem aplikace

Životní cyklus databáze Návrh – Tipy pro lepší návrh Je nutné provést normalizaci dat a dodržet první tři normální formy Pro tvorbu primárního klíče je vhodné vytvořit nové pole, než jej vytvářet z kombinace již existujících polí. Při zajišťování referenční integrity je nutné dbát na to, aby cizí klíč neměl vztah k nějakému primárnímu klíči jiné tabulky, který již neexistuje. Je vhodné mít na paměti dostatečné zabezpečení databáze a omezení přístupových práv pro jednotlivé uživatele.

Životní cyklus databáze Implementace Existuje 6 základních kroků implementace: Instalace SŘBD na požadovaný hardware Vyladění instalace Vytvoření a optimalizace databáze Nahráváni popřípadě import dat Vytváření uživatelského a bezpečnostního nastavení Implementace režimu zálohování

Životní cyklus databáze Testování Existují 4 základních kroky testování: Testování výkonnosti Testování zabezpečení Testování integrity dat Vyladění parametrů V případě, že výsledky testů nedopadly podle očekávání, pak je možná i změna logického či fyzického návrhu v závislosti na těchto výsledcích testu

Životní cyklus databáze Provozování a údržba Jde o proces předání databáze uživateli (zadavateli) Databáze je vystavena každodennímu ostrému nasazení Při výskytu chyb a závad menšího charakteru se provádí dolaďování V případě výskytu nových požadavků se tyto implementují během sjednané údržby V případě nárůstu objemů dat, zvýšení potřeb údržby a nebo většího množství nových požadavků je vhodné uvažovat o vytvoření nové databáze Pak nastává konec stávající databáze a rodí se nová databáze ve fázi analýzy.

Životní cyklus databáze

Příklad Mějme prodejnu Cyklo-Sport v Havířově. Byli jste požádáni o vytvoření databáze, protože dosud používali klasické papírové kartotéky. K dispozici Vám jsou Majitel firmy, Prodejce a jeden Servisní mechanik. Sestavte seznam otázek tak, abyste se mohli úspěšně dostat k návrhu databáze s dostatkem informací. Definujte potřeby a možnosti databáze a následně formulujte cíle.