Ekofarma Ctiboř Ctiboř, Častrov, Vysočina, Czech Republic °, °

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_ 19_ Rozmanitost přírody Zelenina (SADA ČÍSLO 2)
Advertisements

ZELENINA.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Použití Power Pointu v hod. zeměpisu.
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Rozdělení zeleniny Kód VM:
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
Zelenina Mgr. Iveta Honzejková.
Škola: Praktická škola dvouletá
Zelenina.
Ovoce a zelenina Svět kolem nás
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ilona Trojánková. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Zelenina VY_32_INOVACE_324, 17. sada, SP Svět práce, 6. ročník ANOTACE
Rozdělení zeleniny Střední odborná škola Otrokovice
ZELENINA – VADY, SKLADOVÁNÍ, PŘEJÍMKA
Druhy zeleniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.35
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Čeleď brukvovité Přídopis Autor: Mgr. Irena Hudcová
Čeleď: Brukvovité.
Čeleď: Brukvovité.
Brukvovité.
Makrobiotika, vegetariánství, dieta batolat a dětí předškolního věku
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Živá a neživá příroda IV
Charakteristika jednotlivých užitkových skupin organismů
ČERNÝ PETR – DRUHY ZELENINY
Živá a neživá příroda IV
Název školy: Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:
ZELENINA A JEJÍ POZNÁVÁNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_2.2.7 Zelenina Název sady: Člověk a jeho svět 2.ročník Číslo projektu:
KOŘENOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kořenová, zelenina, mrkev, petržel, celer, červená řepa,
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
Poznej druhy zeleniny Mgr. Heppnerová Eva – ZŠ Nádražní 683, Horní Slavkov VY_32_INOVACE_74_ Poznej druhy zeleniny Šablona III/2.
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Ekosystém okolí lidských obydlí Rostliny Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_12_INOVACE_ ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Člověk a příroda Autor: Mgr. Romana Martináková ROČNÍ OBDOBÍ PODZIM? JARO? LÉTO? ZIMA?
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Hana Klomínská Datum: duben 2013 Název: VY_12_INOVACE_1.2.1_.
Z A H R A D Y Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
* Anotace : * Program slouží k procvičování a opakování přírodovědného učiva ve 4. ročníku.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_17_Ekosystém zahrady a sady Šablona číslo : XVISada číslo: 1Pořadové číslo DUM: 17 Autor: Mgr.Lenka Dědečková.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Zelenina Vypracoval: Lukáš Karlík
Potraviny a výživa - Zelenina
Název projektu: Moderní škola
Potravinářské zbožíznalství
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
PRVOUKA – 2. ročník, ZELENINA
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_54_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
VY_52_INOVACE_63_Zemědělství ČR
AUTOR: Mgr. Marcela Veisová
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
ČLOVĚK A JEHO SVĚT Zelenina Radka Smetanová VY_32_INOVACE_zelenina_01
Autor: PaedDr. Jana Čechová Název : VY_32_INOVACE_7A09Prv2_Zelenina
Název školy : ZŠ Pardubice-Spořilov
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_04_TRIDENI_ZELENINY Název materiálu:
VY_32_INOVACE_56_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
VY_32_INOVACE_55_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
ZŠ Praktická a ZŠ Speciální Uherský Brod Projekt číslo CZ /1. 4
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec Anotace: ZELENINY2
ZELENINA POZNÁVÁNÍ II. Do tabulky zapisuj poznanou zeleninu.
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
Potravinářské zbožíznalství
ROSTLINY Rozdělení rostlin.
Transkript prezentace:

Ekofarma Ctiboř Ctiboř, Častrov, Vysočina, Czech Republic 49.293620°, 15.213606° Rozloha:6 hektarů Sektorové zaměření společnosti- rostlinná výroba Hlavní odběratelé-rodina Zakoupení výrobků-na místě

Pěstování biozeleniny Ekofarma Ctiboř,se nachází v blízkosti Počátek na Českomoravské vrchovině, v nadmořské výšce 620 m. n. m. Manželé koupili v roce 2005 starou zemědělskou usedlost, která byla po mnoho let zčásti využívána místním zemědělským družstvem jako kravín, za účelem zemědělského podnikání a zároveň bydlení. Jejich plánem bylo pěstování biozeleniny v rámci možností této oblasti. Orientují se na ekologickou smysluplnost, takže i celá jejich malá rodinná ekofarma je zaměřena tímto směrem. Od roku 2006 jsou v přechodném období ekologického hospodaření s jedním hektarem určeným pro pěstování zeleniny.

Rostlinné výrobky Zelenina − saláty, ředkvičky, kopr, petrželka, pažitka, cibulka lahůdková, mrkev, petržel, mangold, pór, kadeřávek, kedluben, hrášek, fazolky, kapusta, zelí, cuketa, patizon, pastinák, červená řepa, bílá ředkev, cibule, červené zelí, dýně hokaidó, kedluben gigant, pekingské zelí, brokolice, růžičková kapusta, květák, vodnice, tuřín, česnek.

Stávající situace Zemědělská usedlost kromě obytné části nabízí další hospodářské budovy, které lze po rekonstrukci využít k podnikání. Zemědělská půda zahrnuje 1 ha sadu a 5 ha orné půdy. V blízkosti je potok a dva rybníky. Strojové vybavení je minimální – starý traktor RS-09, kultivátor, hřebové brány, pluh, to vše staré a vyžadující opravy. Pro pěstování zeleniny je nutno mít také dostatek nářadí pro ruční práci. Současným záměrem je rozšířit stávající plochy, pěstování zefektivnit především strojovým vybavením, zajistit skladovací a manipulační prostory.

Možnosti výroby Po zvážení situace a po dvou letech zkušebního pěstování manželé usoudili, že je v jejich podmínkách velmi dobře možné pěstování základních druhů zeleniny jako je bílé zelí, cibule, mrkev, pastinák, tuřín, kapusta, hrách, fazolky, mangold, pór, kapusta kadeřávek, kedlubny, cukety, patisony, speciální dýně hokkaidó ,brokolice, růžičková kapusta, česnek, křen, hlávkové saláty, ředkvičky, ředkve červená řepa, cukety, patisony a naťové bylinky jako petrželka, kopr, pažitka, rukola nebo řeřicha. O něco problematičtější je celer, červené zelí, čínské zelí a květák. Protože ví, že v určitých stravovacích kruzích je zájem i o tak netradiční rostliny jako je lopuch (pro kořen obsahující velmi mnoho minerálních látek), kořen pampelišek, rostlinu jménem shizo, nebo zázvor, chtěli by se manželé pokusit i o pěstování těchto druhů. Jako způsob pěstování by rádi zvolili střídání ploch tak, aby se 5 zelenina na stejném místě objevila s ročním nebo s ještě delším odstupem – velikost jejich pozemků tento druh pěstování umožňuje.

Způsoby pěstování Mezi ekologickými zelináři je rozšířen způsob pěstování podle tratí: − první trať pro rostliny náročné na živiny, např. pro zelí, brokolici či kapustu; − druhá trať pro středně náročné rostliny, např. pro ředkve, cibuli nebo mrkev; − třetí trať pro nenáročné rostliny, např. pro luskoviny (hrách, fazol), saláty a ředkvičky.

Druhy zeleniny a cena