Socialismus název socialismus je odvozen od slova sociální, vyjadřuje tak požadavek na sociální spravedlnost společné všem proudům socialismu jsou: a)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IDEOLOGIE A STÁT III. FAŠISMUS A KOMUNISMUS.
Advertisements

Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Sociální politika a Welfare State
Socialismus v ekonomii
Média: nástroj vládnoucí třídy
socialismus komunismus feminismus
Politologie jako věda Politika moc
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
ETICKÉ ASPEKTY OCHRANY PŘÍRODY
Mgr. Terezie Pemová.  Sociální ideje starověkých myslitelů Asie a Severní Afriky by skryty v obecných filosofických, teologických, politických a právních.
Sociální vztahy.
Osvícenství.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Simona Belanová CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.02/Be.
Erich Fromm Vliv moderní společnosti na člověka
POLITICKÝ EXTREMISMUS
Vývoj v Evropě od Vídeňského kongresu do r. 1848
KOMUNISMUS Michal Hess.
VY_32_INOVACE_51_15 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
VY_12_INOVACE_100 Leden 2012Mgr. Regina Kokešová.
TEST 13 POLITOLOGIE Ve které zemi získaly ženy volební právo nejdříve ? A.Norsko B.Rakousko C.ČSR D.Francie.
Teorie státu - pokračování
Cesta a význam dó, tao Staří válečníci se vydávali dokonale připraveni na krvavou cestu života Ani dnes to není jiné, stačí např.nasednout do automobilu…
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
ČLOVĚK VE SPOLEČNOSTI COPYRIGHT MATOUŠKOVÁ 2013.
OBČANSKÁ NAUKA STÁTOVĚDA POLITICKÉ IDEOLOGIE
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
POLITOLOGIE TEST 12.
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Cíle sociální politiky „Základní“ cíle (sociální), obecně: Dimenze ochrany před riziky: –Ochrana před chudobou –Ochrana navyklého životního standardu –Přesun.
VY_32_INOVACE_2D.9.11 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Marxismus a jeho varianty
VY_32_INOVACE_3D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Komunitní sociální práce
Socialistické teorie.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
KOMUNISMUS UTOPIE NEBO ZLOČIN?.
Alexis de Tocqueville / / Karl Marx /1818 – 1883/
Evropské právo životního prostředí Osnova přednášky Ochrana životního prostředí v EU - vývoj EPŽP Environmentální politika + akční programy.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Metodická východiska pro utváření hodnotových postojů ve školní třídě Bc. Jana Kocourková.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 19. Etika, základní etické pojmy Název sady: Občanská nauka Ročník:
N ÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o. AUTOR: Mgr. Naděžda Tománková NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TÉMA: Na přelomu 19. a 20.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření Ročník 8 Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Dějepis Téma – název učebního.
„Filosofové doposud svět vysvětlovali, jde však o to – změnit ho.“
LIDSKÁ DŮSTOJNOSTLIDSKÁ DŮSTOJNOST Renta Lingová | Helena Mihalovicsová | Purkyňovo gymnázium StrážniceRenta Lingová | Helena Mihalovicsová | Purkyňovo.
Projevy marxismu, komunismu, stalinské represe - Gulagy
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Karlových Varech reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Václav Bělohradský * Praha.
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM RUSKU
Marxismus Mgr. Vladimír Velešík.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Politické strany VY_32_INOVACE_03-57 Ročník: 9. Vzdělávací oblast:
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
Politické ideologie a jejich základní proudy
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM SVAZU (SSSR)
Vybrané kapitoly ze sociologie I.
Karl Heinrich Marx
filosofický proud, který navazuje na učení Karla Marxe
Transkript prezentace:

Socialismus název socialismus je odvozen od slova sociální, vyjadřuje tak požadavek na sociální spravedlnost společné všem proudům socialismu jsou: a) odpor ke kapitalismu b) důraz na solidaritu a kolektivismus přirozeným lidským vztahem je spolupráce a vzájemná pomoc, ne soutěživost jedinec je součástí třídy, ty stojí ve společnosti proti sobě, jejich konflikt je příčinou progresivní dějinné změny podle marxismu-leninismu je socialismus první fáze komunistické společenské formace socialisté usilují o zespolečenštění výrobních prostředků a likvidaci společenských tříd

Špatné materiální podmínky podle socialistů plodí další společenská zla (alkohol, násilí) v užším slova smyslu je socialismus demokratická ideologie, která klade důraz na solidaritu v širším slova smyslu socialismus zahrnuje i KOMUNISMUS vedle demokratického socialismu Za porážku socialismu v celosvětovém měřítku se považuje M. Gorbačov svými reformy v Sovětském svazu

ZÁSADY SOCIALISMU Pospolitost sociální a ekonomické problémy jsou lidé schopni lépe řešit jako příslušníci kolektivu než jako individua; jednotlivce nelze od společnosti oddělit; přirozenost člověka je formována prostředím; v lepším prostředí lze člověka odnaučit sobectví a může dojít naplnění a dosáhnout seberealizace. Lidé se budou moci svobodně rozhodovat Spolupráce konkurence podporuje sobectví a agresivitu, spolupráce vede k rozvíjení lepších stránek člověka; energie společenství může být efektivnější než energie souhrnu soupeřících jednotlivců; Rovnost posiluje spravedlnost; nerovnost plodí konflikty a nestabilitu; uspokojování potřeb je základem seberealizace člověka (potřeby jsou stejné); Společenská třída třída je aktérem dějin, nikoliv individuum, třída je též nástroj analýzy; chování a zájmy lidí (včetně morálního hodnocení) jsou určovány jejich příslušností ke společenským třídám; kapitalisté vykořisťují dělnickou třídu; dělnické třídě jde o politický boj a emancipaci jeho prostřednictvím; Společné vlastnictví bohatství vzniká kolektivním úsilím, a proto by mělo být též sdíleno celou společností; cílem socialismu je buď zrušení soukromého vlastnictví výrobních prostředků, nebo jeho podřízení zájmům společnosti; soukromé vlastnictví je nepřirozené, nespravedlivé a morálně korumpuje Veškeré výrobní bohatství světa bude patřit lidem Lidé nebudou pracovat za platy

Socialismus podle histor. vývoje Utopický socialismus Marxistický pojem pro předchůdce marxistů = označovali se „vědeckými socialisty“ Marxisté své předchůdce označovali za utopisty, neboť měli za to, že jejich myšlenky nelze v praxi realisovat Utopický socialismus začali prosazovat vzdělaní lidé, kteří uvažovali o lepším uspořádání společnosti, aby byla nejen občansky svobodná, ale také spravedlivější a humánnější (lidštější) představy o dokonalé společnosti bez soukromého vlastnictví o společném životě lidí v rovnosti a společné práci

Hlavní předchůdce utopického socialismu: François Marie Charles Fourier (1772 - 1837) byl Francouz, jeden z hlavních představitelů utopického socialismu. Doporučoval zakládat jakási družstva - falangy (základní jednotka utopické společnosti, obec skládající se asi z 1600 lidí), v nichž se společně pracovalo a výsledky práce se dělily v kolektivu.

Následný vývoj Vědeckého socialismu Vědecký socialismus Je jím nazývám Marxismus založen Karlem Marxem; rozvinut Friedrichem Engelsem na marxist. Ideologii je založen komunismus druh antikapitalismu – měl jen nahradit měl být založen na studiu histor. Příčin a histor. Následků a na proroctvích vlastního zrodu Následný vývoj Vědeckého socialismu Revizionismu/ reformismus – místo, aby se třídní rozpory zvětšovaly, zmenšují se - je základem dnešních sociálně-demokratických stran Radikalismus – vykořisťování; revoluční převzetí moci Alternativní radikalismus – leninismus; marxismus-leninismus-stalinismus;marxismus-leninismus; trockicmus; maoismus Centristé

„Vše, co je, musí být – a vše co musí být, je!“

Marxistické učení založeno na materialismu Zvětšování třídních rozporů vede k revoluci železný zákon mzdový a armáda nezaměstnaných nevyhnutelně stlačuje mzdy na úroveň životního minima účely(i cesty k nim) jsou určeny vnějšími (materiálními) podmínkami života ekonomické hodnoty se rovnají kvantitám práce bytí lidí není určováno vědomím, nýbrž vědomí je určováno společenským bytím neposuzujeme individuum podle toho, co si samo o sobě myslí, nýbrž podle materiálního života materiální podmínky výroby určují duševní život neuznává vzájemný vztah mezi materiálními podmínkami a lidskými představami základem vývoje je konflikt mezi třídami – končí sociální revolucí Zavedení beztřídního systému společnosti vytvoření organizace třídně uvědomělých dělníků, odhodlaných provést soc. revoluci

věda má přinášet praktické výsledky a předpovídat budoucnost kdo má peníze, má moc nevidí lidského ducha nastolil dogma, ale nehledal potvrzení své myšlenky – vybíral jen to, co se mu hodilo – co se nehodilo, opomíjel Marx nepřipouštěl možnost omylu svého učení nesnášenlivost ke každému, kdo jinak smýšlel Karel Marx Friedrich Engels

Jana Gubišová Jiří Mrnka Roman Krása Zpracovali: Jana Gubišová Jiří Mrnka Roman Krása