Mikrovlnné záření Rakašová Vypracovali: Průchová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektromagnetické vlny a záření
Advertisements

Počítačové sítě Přenosová média
Ultrazvuk Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Připojení k internetu.
Přenos tepla Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
* Mobilní telefon (hovorově mobil) je elektronické zařízení, které umožňuje uskutečňovat telefonní hovory jako normální telefon, jehož uživatel však není.
* V dnešní době se používá především ve významu digitální technika * Co to vlastně je? * počítače, tablety * periferie počítačů * mobilní telefony * navigace.
Elektromagnetické záření
Elektromagnetické kmity a vlnění
Vlnění © Petr Špína 2011 VY_32_INOVACE_B2 - 15
Fyzika mikrosvěta rozměry mikrosvěta, rasrtový elektronový (iontový) mikroskop Jan Andrle 3. B.
Chování částic v látkách při různých skupenstvích
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ60 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
autor: Zuzana Moravcová spoluautoři: Jana Dvořáková Jana Polívková
Ultrazvuk a Dopplerův jev
Dielektrická elektrotepelná zařízení
Elektromagnetické vlny a záření
Využití elektromagnetického záření v praxi
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
referát č. 20: ČINNOST LASERU
potřebné ke změně teploty nebo přeměně skupenství látky
ELEKTROMAGNETICKÉ VLNY A ZÁŘENÍ
Infračervené záření.
Elektormagnetické vlnění
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Elektromagnetické vlny
Název příjemce Základní škola, Bojanov, okres Chrudim Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Škola nás baví Výukový materiál.
Rozvod elektrické energie
Přehled elektromagnetického záření
Elektromagnetické záření
Rozhraní a porty Jsou to prvky, které vytvářejí rozhraní mezi počítačem a periférním zařízením.
Ultrafialové záření.
Teplo Ing. Radek Pavela.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_370 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:1. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál.
V ý u k o v ý m a t e r i á l zpracovaný v rámci projektu Šablona: Sada: Ověření ve výuce: Třída:Datum: Pořadové číslo projektu: VIII.A CZ.1.07/
INFRAČERVENÉ ZÁŘENÍ Melicher Jan Středa Tomáš.
Mikrovlnná trouba.
B V M T část 2. Mikrovlnná technika 1.
Přenosová pásma bezdrátových sítí Wi-Fi
* Bluetooth je v informatice proprietární otevřený standard pro bezdrátovou komunikaci propojující dvě a více elektronických zařízení, jako například.
„EU peníze středním školám“
Aneb Vlastnosti elektromagnetického záření o vln. délce 1 mm až 1 m Jaroslav Jarina, Jiří Mužík, Václav Vondrášek.
Infračervený přenos.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Elektromagnetické záření 2. část
Jan Břečka, Lukáš Folwarczný, Eduard Šubert Garant: František Batysta
VY_32_INOVACE_B3 – 01 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Přehled působení elektromagnetického záření na tkáň
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Vývoj inovativní in-situ sanační technologie uplatňující mikrovlnný ohřev Ing. Jiří Kroužek Ing. Jiří Hendrych Ph.D., Ing. Jiří Sobek Ph.D., Ing. Daniel.
Rozhlas AM - používané kmitočty
Působení elektromagnetického záření na biologickou tkáň
Vysoké frekvence a mikrovlny
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Mikrovlnná trouba Michaela Muchová 3.G.
Hypertermie Pavel Lstiburek.
PB169 – Operační systémy a sítě Přenos dat v počítačových sítích Marek Kumpošt, Zdeněk Říha.
Zapalování – 11 Stupně odrušení Ing. Jiří Špička.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_18 Název materiáluSpektrum.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Fyzika.
E LEKTROMAGNETICKÉ SPEKTRUM Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE Kód EVM: K_INOVACE_1.FY.12.
- vysokofrekvenčí rádiové vlny o vlnové délce 1mm až 10 cm, což odpovídá frekvenci od 300 MHz do 300 GHz - jsou součástí elektromagnetického spektra -
Elektromagnetické záření. Elektromagnetická vlna E – elektrické pole B – magnetické pole Rychlost světla c= m/s Neviditelné vlny, které se.
Jiří Kroužek V. Durďák, J. Hendrych, P. Špaček
Elektromagnetické vlnění
Obrábění paprskem plasmy, laseru
Beata Garšicová Marek Běl Martin Klicpera Jan Mucha
zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

Mikrovlnné záření Rakašová Vypracovali: Průchová

Robert Woodrow Wilson (narozen 10. 1 Robert Woodrow Wilson (narozen 10. 1. 1936) je americký astronom, držitel Nobelovy ceny za fyziku z roku 1978 za objev tzv. reliktního záření, který učinil v roce 1964 společně s Arno Allan Penziasem. Robert Woodrow Wilson

Co to jsou mikrovlny? Mikrovlny jsou elektromagnetické vlny /o vlnové délce větší než 1 mm a menší než 1 m, což odpovídá frekvenci 300 MHz – 300 GHz. Elektromagnetické vlny o větší frekvenci (tedy kratší vlnové délce) nazýváme milimetrovými vlnami, terahertzovým zářením nebo také T-paprsky (T-rays). Vlny delší vlnové délky jsou radiové vlny. Využíváme je v mnoha odvětvích lidské činnosti; nejen k ohřevu potravin ale i například k vysoušení knih či tkanin, obrábění materiálů, přenosu informací, radiolokaci, restaurování uměleckých děl, tavení skla, navigaci a v mnoha dalších.

Magnetron Magnetron je generátor mikrovlnného záření, konstruovaný s důrazem na výkon a účinnost. V mikrovlnné troubě je to energetický zdroj, pomocí něhož jsou generovány elektromagnetické vlny, zahřívající potraviny. Od druhé světové války je magnetron používán u některých druhů radarů. Jak pracuje mikrovlnná trouba? Zjednodušeně lze říci, že mikrovlny prochází izolanty, dorážejí se od kovových materiálů a rozkmitávají molekuly vody, tuku a cukru. Čím rychleji kmitají molekuly látky, tím je látka teplejší. Z tohoto principu je zřejmé, že narozdíl od běžného ohřevu, ohříváme přímo potravinu uvnitř, bez zbytečného ohřívání hrnce, vody a podobně.

Použití mikrovlnného záření Mikrovlny lze v IHC použít: k urychlení difuze při zpracování, k podpoře průběhu chemickým reakcí při barvení, ke stabilizaci proteinů (fixaci teplem), pro revitalizaci tkáňových antigenů, tj. příznivému ovlivnění jejich reaktivity a průkaznosti pro další fáze IHC reakcí (v tom případě se lze někdy obejít bez digesce řezů).

Při použití mikrovln vstupuje do procesu revitalizace antigenních struktur tepelný efekt, který urychluje difuzi, podporuje vznik chemické reakce a stabilizuje bílkoviny. Zde je praxí ověřena určitá výjimka z jinak obecného pravidla, že nadměrně vysoká teplota by mohla nepříznivě ovlivnit tkáň z důvodu denaturace bílkovin. Účinnost řady komerčně dostupných protilátek je závislá na použití mikrovln - je třeba se řídit instrukcemi výrobce protilátky. Využití mikrovln však přináší určitý efekt i v případech, kdy výrobce podmiňuje účinek preparátu použitím speciálního detekčního systému, fixačního média či změnou postupu zpracování. Některá pracoviště provádějí vlastní testování konkrétní protilátky na sérii pozitivních a negativních kontrolních vzorků tkáně, kde porovnávají na stejných tkáňových řezech účinek digesce a mikrovln. Mikrovlny (1m-0,3mm)

Metoda regenerace antigenu (antigen retriever), spočívající v povaření řezu v citrátovém pufru v mikrovlnné troubě, se používá např. pro progesteronový a estrogenní receptor, které jsou uloženy v jádře. Metodu lze interpretovat tak, že konformačními změnami při absorpci mikrovln může dojít k ustálení takového uspořádání antigenu, které je pro danou IHC reakci vhodnější.

Hubení domácích škůdců a vysoušení zdiva Zajimavosti Faktu, že mikrovlny ohřívají hlavně vodu, se využívá i při sušení starých knih a listin. Mikrovlny jsou k písemnostem šetrné, vysouší rovnoměrně a ne od okrajů ke středu a navíc rychle. Toho se využívalo např. při povodních v roce 2002. vysoušení knih- Hubení domácích škůdců a vysoušení zdiva Opět se využívá principu, že mikrovlny ohřívají vodu – těla všech živočichů obsahují významné množství vody, takže působení mikrovln je usmrtí a okolní prostředí (dřevěné trámy, zdi) to nijak nepoškodí.

Zbraně- Přenos informací- Lokální bezdrátové sítě Wi-Fi zajišťující vzájemné bezdrátové propojení přenosných zařízení a připojení k Internetu pracují v oblasti mikrovln. Podrobnější informace naleznete v článku Wi-Fi. Radioreléové spoje využívají rovněž mikrovlnných kmitočtů, dále různá pojítka krátkého dosahu, bezdrátový přenos obrazu a zvuku (pojítka pro kamery, bezdrátové UHF mikrofony, Toslink) sítě mobilních telefonů a další. Zbraně- Díky faktu, že i naše kůže obsahuje mnoho vody, se mikrovlny používají jako zbraně proti demonstrantům, kterým způsobují drobné popáleniny.

physics.nob…/robert_woodrow_wilson.jpg http://www.lfp.cuni.cz/histologie/education/guides/ihc/node21.html http://cs.wikipedia.org/wiki/Robert_Woodrow_Wilson http://encyklopedie.seznam.cz/heslo/446636-magnetron http://cs.wikipedia.org/wiki/Mikrovlnn%C3%A9_z%C3%A1%C5%99en%C3%AD http://www.elektro-garden.cz/infobox/mikrovlnky/ http://www.lfp.cuni.cz/histologie/education/guides/ihc/node21.html www.edunet.souepl.cz/~weis…/ant5_9.gif http://cs.wikipedia.org/wiki/Mikrovlny#Huben.C3.AD_dom.C3.A1c.C3.ADch_.C5.A1k.C5.AFdc.C5.AF_a_vysou.C5.A1en.C3.AD_zdiva