Problematika nezaměstnanosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
V ÝUKOVÝ MATERIÁL VYTVOŘENÝ V RÁMCI PROJEKTU „EU PENÍZE ŠKOLÁM “ ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ.
Advertisements

Právní úprava podnikání
7 Nezaměstnanost.
Obyvatelstvo zaměstnaní nezaměstnaní.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Voda Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 3
Autor:Ing. Libuše Sušická Předmět/vzdělávací oblast:Ekonomika Tematická oblast:Zaměstnanci Téma:Získávání pracovníků Ročník:3. Datum vytvoření:prosinec.
Kovy Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 11
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Finanční produkty Autor: Jaroslav Kvapil kód.
OSTATNÍ DRUHY DOPRAVY.
Chrom, mangan Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 17
Typy firem, právní podklad jejich vzniku a fungování Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ Aktivita č.2: Podnikání.
Trh, pracovní síla jako zboží
Základní ekonomické pojmy
Základní ekonomické systémy
Obecné podmínky podnikání, právní úprava podnikání 1 Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ Aktivita č.2: Podnikání.
EKONOMIE JAKO PŘEDMĚT EKONOMIE
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 1 Autor: Lenka Poláková
Majetek podniku Aktivita č.2: Podnikání a právo Prezentace č. 7 Autor: Jiří Lysák 1 Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/
Nezaměstnanost.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 1. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.1.
Makroekonomie I ( Cvičení 7 – Nezaměstnanost)
Daňová soustava, přímé daně 1 Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ Aktivita č.2: Podnikání a právo Prezentace.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Ekonomie - předmět Autor: Jaroslav Kvapil.
Trh práce „pomyslný prostor, v němž zaměstnavatelé hledají pracovní sílu a pracující ji nabízejí ve snaze obstarat si prostředky k obživě. Vzájemný poměr.
Řízení organizace, základy managementu
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší školeNázev:TrhAutor: Jaroslav Kvapil kód DUMu: VY_32_INOVACE_Ek.8.4.
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 9 Autor: Lenka Poláková
Fiskální politika státu, veřejné rozpočty
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší školeNázev:PenízeAutor: Jaroslav Kvapil kód DUMu: VY_32_INOVACE_Ek.8.2.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Bankovní soustava Autor: Jaroslav Kvapil kód.
N EZAMĚSTNANOST Makroekonomické problémy na trhu práce.
ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PROJEKT: CZ.1.07/1.5.00/
 Mgr. Michal Oblouk.  výskyt osob bez placeného zaměstnání  za nezaměstnaného je v ekonomické teorii považována osoba schopná a ochotná pracovat, která.
ZAMĚSTNANOST. Práce, pracovní síla práce = účelná a cílevědomá lidská činnost přeměňující přírodní látky na statky nebo činnost spojená s poskytováním.
NEZAMĚSTNANOST – 3. ukazatel úrovně ekonomiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření:
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Petr Machala. Znáte odpověď na otázky? Osobní aktiva jsou: a)oprava vlastního automobilu b)osobní spotřební předměty c)vše co nám přináší příjem d)rekreační.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší školeNázev: Nedostatek finančních prostředků Autor: Jaroslav.
HOSPODÁŘSKÝ CYKLUS – 2. ukazatel úrovně ekonomiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření:
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší školeNázev: Přebytek finančních prostředků Autor: Jaroslav.
Petr Machala. Anketa: ANO: 53,8% NE: 20,8% NEMÁM PRÁCI: 25,4% Celkem hlasovalo čtenářů. nezamestnanost-je-v-cesku-rekordni.html.
NEZAMĚSTNANOST.
NEZAMĚSTNANOST V LIBERECKÉM KRAJI
Nezaměstnanost Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Nezaměstnanost a trh práce
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
NEZAMĚSTNANOST Druhy nezaměstnanosti: FRIKČNÍ CYKLICKÁ STRUKTURÁLNÍ
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Nezaměstnanost.
Trh práce a politika zaměstnanosti
Ztráta zaměstnání jako sociální událost
NEZAMĚSTNANOST, INFLACE
Úvod do problematiky, definice základních pojmů 1. přednáška.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Nezaměstnanost. nezaměstnanost vzniká, pokud na trhu práce převyšuje nabídka zaměstnanců poptávku firem.
N á zev š kolyS Š HS Kroměř í ž Č í slo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Eva Zme š kalov á N á zev š ablony VY_32_INOVACE EKO N á zev DUMu EKO
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Ekonomika Nezaměstnanost 4. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.4_2_15.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Nezaměstnanost ve městě Brně Daniel Kovář. Cíle práce Hlavní cíl: - vyhodnotit nezaměstnanost ve městě Brně.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Nezaměstnanost Definice nezaměstnaného:
Studijní obor: Sociální činnost
NEZAMĚSTNANOST, INFLACE
Obecná ekonomie STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Trh práce a politika zaměstnanosti
zpracovaný v rámci projektu
ZAMĚSTNANOST.
Transkript prezentace:

Problematika nezaměstnanosti ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/02.0007 Problematika nezaměstnanosti Aktivita č.2: Podnikání a právo Prezentace č. 8 Autor: Hana Mužíková

Definice pojmu „nezaměstnanost“ existence skupiny práceschopného obyvatelstva, která aktivně usiluje o nalezení zaměstnání, ale nemůže jej získat procentuální podíl této skupiny na obyvatelstvu v ekonomicky aktivním věku udává míru nezaměstnanosti

Nezaměstnanost v historii nezaměstnanost jako taková se vyskytuje v tržních ekonomikách ve starověkých i novějších formách otrokářství nenechávali majitelé otroků své otroky typicky zahálet (přinejhorším je mohli prodat někomu jinému) za feudalismu měli nevolníci přístup k půdě a museli pracovat centrálně řízené ekonomiky, jako v bývalém Sovětském svazu a jeho satelitech, obvykle poskytovaly práci každému občanovi, a to i za cenu přezaměstnanosti v ČSSR existovala pracovní povinnost a trestný čin příživnictví, trestající osoby „soustavně se vyhýbající poctivé práci

(1) obydlí nezaměstnaných na pražské periferii v roce 1930

Ukazatelé míry nezaměstnanosti v ČR OBECNÁ REGISTROVANÁ je zjišťována Českým statistickým úřadem zjišťuje se na základě výběrového šetření pracovních sil u určitého vzorku občanů je zjišťována Ministerstvem práce a sociálních věcí výsledek vychází z údajů získaných od úřadů práce

Druhy nezaměstnanosti NEDOBROVOLNÁ DOBROVOLNÁ jde o skutečnou nezaměstnanost čítá občany, kteří o práci usilují, aktivně práci hledají nebo se na ni připravují např. rekvalifikací zahrnuje občany, kteří práci nehledají jde o osoby v domácnosti, rentiéry, lidi, kteří dávají přednost odpočinku

Typy nezaměstnanosti frikční strukturální cyklická sezonní (2)

Frikční nezaměstnanost vyvolána přirozenými změnami zaměstnání důvodem bývá nedostatečná informovanost o volných místech nebo nedostatečná mobilita pracovníků je krátkodobá a nepůsobí závažnější problémy

Strukturální nezaměstnanost plyne z technického pokroku a změn požadavků zákazníků nesoulad nabídky a poptávky práce (přebytek lidí s humanitním vzděláním - nedostatek technických odborníků) postihuje celá odvětví, je dlouhodobá v ČR se projevila po roce 1989 ve zbrojním a textilním průmyslu

Cyklická nezaměstnanost je řízena ekonomickým cyklem v období recese (poklesu) klesá počet pracovních příležitostí přibývá nezaměstnaných trvá v období ekonomické krize

Sezonní nezaměstnanost dána ročním obdobím (3) (4)

Politika zaměstnanosti politika účelného a účinného využívání dostupného počtu pracovních sil, lidského kapitálu stát zasahuje zejména ze sociálních důvodů stát reguluje výši minimální mzdy a snaží se využití nabízené práce

Negativa nezaměstnanosti pro stát ekonomika nevyužívá všechny dostupné zdroje nezaměstnanost vyvolává nespokojenost, ztrátu sociálních jistot, pokles popularity vlády, kriminalitu, prohlubování sociálních rozdílů nezaměstnaní neplatí daně, sociální a zdravotní pojištění nezaměstnaní pobírají podporu v nezaměstnanosti nebo sociální dávky

(5)

Péče o nezaměstnané podporu zaměstnanosti má v ČR na starosti zejména Ministerstvo práce a sociálních věcí, pod které spadají úřady práce jejich pomoc je bezplatná a má 4 formy poradenské a informační služby zprostředkování práce zprostředkování rekvalifikací a kurzů vyplácení finanční podpory uchazečům o zaměstnání (aktuální mírou nezaměstnanosti v ČR a podrobnostmi o ÚP se budeme zabývat v pracovním listě)

Zdroje Knihy: Klára Bartoníčková, ladislav Buček, Gabriela Michalčáková, Jan Mochťák, Klara Panovská, Ivana Rabinská, Jiří Svoboda, Lukáš Zapletal, Petr Wawrosz. 2009. Občanský a společenskovědní základ. Brno : Computer Press, 2009. ISBN 978-80-251-2631-8. Petr Klínský, Otto Munch, Danuše Chromá. 2012. Ekonomika, ekonomická a finanční gramotnost. Praha : EDUKO, 2012. ISBN 978-80-87204-65-8. Obrázky:  (cs:ŠJů), ŠJů. 2011. stavba domu. Wikimedia Commons. [Online] 26. 10 2011. [Citace: 08. 12 2013.] http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Peka%C5%99sk%C3%A1,_Botanica_Vidoule,_stavba_domu.jpg. bpsusf. 2012. :Job interview. Creative Commons. [Online] 08. 09 2012. [Citace: 07. 12 2013.] http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Job_interview_0001.jpg. Jäpel, Jens. 2006. reife Erdbeeren. Wikimedia Commons. [Online] 15. 07 2006. [Citace: 07. 12 2013.] http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Reife_Erdbeeren.jpg. Kychot. 2011. demonstrace. Creative Commons. [Online] 17. 11 2011. [Citace: 08. 12 2013.] http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Protivl%C3%A1dn%C3%AD_demonstrace_na_V%C3%A1clavsk%C3%A9m_n%C3%A1m%C4%9Bst%C3%AD_v_Praze_2010-11-17.jpg. Unknown. 2009. Wikimedia Commons. hledat obrázky. [Online] 14. 02 2009. [Citace: 06. 12 2013.] http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Obydl%C3%AD_nezam%C4%9Bstnan%C3%BDch_na_pra%C5%BEsk%C3%A9_perif%C3%A9rii.gif?uselang=cs