Rozhraní a porty Jsou to prvky, které vytvářejí rozhraní mezi počítačem a periférním zařízením.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PC základní jednotka.
Advertisements

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Komunikační rozhraní počítače
HW – Kabely a konektory Název školy
DIAL – UP ISDN ADSL kabelová televize bezdrátové (WiFi) mobilní
Periferní zařízení počítače
Připojení k internetu.
HARDWARE 1 STAVBA PC 6. ročník verze
12.1 Digitální technologie
Základní jednotka PC Obr. 1.
ZÁKLADNÍ DESKA.
Příklad možného řešení. Obsah  Procesor Procesor  Operační paměť Operační paměť  Harddisk Harddisk  Základní deska Základní deska  Zdroj Zdroj.
Sběrnice.
HARDWARE 4. část.
Rozhraní PC.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Porty a konektory PC.
Informatika 1_6 6. Týden 11. A 12. hodina.
USB porty a jejich využití
Počítačová síť a typy sítí
ZÁKLADNÍ DESKA MOTHERBOARD
Sběrnice I. Sběrnice v počítačích. Sběrnice I. Sběrnice v počítačích.
HARDWARE 2 KONEKTORY PC 7. ročník verze
Periferní zařízení počítače
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Zdroj Parametry – napájení všech komponent PC
Komunikační porty a síťová rozhraní.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
* Bluetooth je v informatice proprietární otevřený standard pro bezdrátovou komunikaci propojující dvě a více elektronických zařízení, jako například.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Připojení k internetu (GPRS-EDGE-CDMA a Wi-Fi)
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
Obsah.  Hlavní součást většiny počítačů  Propojuje součástky (hardware) do jednoho celku a poskytuje jim elektřinu  Postupem času se rozvíjela a obsahovala.
Výrok „Já bych všechny ty internety a počítače zakázala.“
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačová sestava – porty
Infračervený přenos.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Sběrnice II. Sběrnice v automatizační a měřicí technice.
1 paralelní (Centronics) pro připojení tiskárny, scanneru Konektor 25 pólový s otvory seriová (COM 1, COM 2, PS/2)myš, modem tato zařízení.
Zvuková karta rozšiřující karta (v provedení ISA nebo PCI) do sběrnice základní desky zajišťující zvukový vstup a výstup někdy bývá přímo integrována na.
Standardy a trendy kancelářského HW a SW Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Výpočetní technika kód předmětu: VT Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
Klávesnice nejrozšířenější vstupní zařízení počítače
Bezdrátová síť Wi-Fi Wi-Fi - Wireless Fidelity je další z technologií pro tvorbu počítačových sítí. Tato technologie je bezdrátová a byla vytvořena pro.
INFORMATIKA 9 USB port III2 – I9- 12.
Rozhraní počítače 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Šperl. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Wifi, LAN a internet v elekt. drátech Počítačové sítě naší školy.
Procesory.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: USB zařízení Číslo DUM: III/2/VT/2/1/17 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
Principy funkce počítače (4). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Historie počítačových sítí Co je to síť Důvody vzájemného sdílení zařízení Co je to rozhraní (interface) a protokol Historicky standardní rozhraní PC.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Personal Area Network - PAN Osobní počítačové sítě © Mgr. Petr Loskot.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
1.5 Porty. porty  slouží k připojení externích zařízení  existuje řada typů portů seriový paralelní PS/2 USB FireWire grafické, zvukové, síťové …
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Základní desky Marek Kougl 1.L.
PC sestava. Základní deska (MB) Chipset Je skupina integrovaných obvodů (čipů), které jsou navrženy ke vzájemné spolupráci a jsou obvykle prodávány.
PC základní jednotka.
Porty a rozhraní Markéta Koubíková.
Rozhraní a porty Jsou to prvky, které vytvářejí rozhraní mezi počítačem a periférním zařízením.
Zapojení PC NÁZEV ŠKOLY
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Síťová karta
Název školy: Základní škola Městec Králové
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Sběrnice v automatizační a měřicí technice
Informační a komunikační technologie
Počítačová síť.
Autor: Mgr. Václav Chvál
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Periférie: Periferie je zařízení, které se připojuje k počítači a rozšiřuje jeho možnosti. Zpravidla slouží ke vstupu a výstupu dat do/z počítače. K.
Transkript prezentace:

Rozhraní a porty Jsou to prvky, které vytvářejí rozhraní mezi počítačem a periférním zařízením.

Komunikační rozhraní - porty Na zadní straně počítače jsou zásuvky (porty) pro připojení externích zařízení k počítači. Základní druhy jsou: sériový, paralelní, USB, PS/2 port, FireWire.

Sériový port Je pomalejší, pracuje na principu postupného (sériového) odesílání dat. Dnešní základní deska obsahuje 1 sériový port (dříve 2, COM1 a COM2). Používaly se k připojení myši a modemu (dnes je nahrazován USB 2.0). Konektory jsou dvojího druhu, 25 pinový a 9 pinový, vždy typu male (z konektoru vycházejí jehlice).

Paralerní port Je rychlejší, protože umí posílat jednotlivé bity současně(paralelně). Používá se typicky pro připojení tiskárny a levnějších variant externích velkokapacitních mechanik nebo scanneru (dnes je nahrazován USB 2.0). Obvykle počítač obsahuje jeden paralelní port. Na straně počítače je 25 pinový konektor female (obsahuje zdířky pro jehlice).

USB Universal serial bus je rozhraní pro rychlé (480 Mb/s - USB 2.0). Podporuje sdružené zařízení (zařízení s mnoha sdruženými funkcemi) autoidentifikace periferií, automatické mapování funkce a konfigurace driveru. Varianta USB 1.0 a 1.1 ( max. přenosová rychlost 12 MB/s ) se dnes téměř nepoužívá, USB 2.0 je mnohokrát rychlejší, dnes je na něj připojena většina periferií. Schéma zapojení USB do PC→

FireWire Označované jako i.Link nebo IEEE 1394 je standart sériové sběrnice pro připojení periférií k počítači. Díky své technické jednoduchosti a pořizovací ceně nahrazuje dříve používané způsoby připojení, především SCSI. V současnosti se používání tohoto rozhraní zúžilo zejména k připojení digitalních videokamer. Rozdíl mezi USB a FireWire → ← FireWire

PS/2 Slouží k připojení klávesnic, myší a jiných polohovacích zařízení (dnes je nahrazováno USB 2.0). Modrý pro myš a zelený pro klávesnici.

Bezdrátová rozhraní V následující kapitole se budeme věnovat bezdrátovým komunikačním rozhraním: 1) BLUETOOTH- je bezdrátová komunikační technologie sloužící k bezdrátovému propojení mezi dvěma a více elektronickými zařízeními, jakými jsou například mobilní telefon, PDA, osobní počítač nebo náhlavní souprava. bezdrátové sluchátko znak bluetooth bluetooth s USB

Bezdrátové rozhraní 2) INFRA PORT- (Irda) slouží ke komunikaci mezi PC a např. mobilním telefonem, přenosným počítačem, digitálním fotoaparátem, atd. K většině počítačů se infraport nedodává, přesto mají základní desky konektor pro jeho připojení. Protože na desce jsou již integrovány všechny potřebné obvody, je samotný infraport velmi jednoduchý. Infraport je pomalejší než bluetooth a má kratší přenosovou vzdálenost (v centimetrech).

Bezdrátová rozhraní c) Wi – Fi -pro lokální bezdrátové sítě . Původním cílem Wi-Fi sítí bylo zajišťovat vzájemné bezdrátové propojení přenosných zařízení a dále jejich připojování na lokalní (např. firemní) sítě LAN. S postupem času však začal být silný potenciál této technologie využíván i k bezdrátovému připojení do sítě Internet v rámci rozsáhlejších lokalit. Pomalé počáteční rozšiřování Wi-Fi technologie bylo prudce akcelerováno její integrací do mobilní platformy Centrino společnosti Intel. Nejen díky ní se tak Wi-Fi stala standardní součástí mobilních počítačů. Wi-Fi se rozšířilo hlavně díky využívání bezlicenčního pásma, což má negativní důsledky ve formě silného zarušení příslušného frekvenčního spektra a dále častých bezpečnostních incidentů.