KOMUNISMUS Michal Hess.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Facebook: Popularizace vědy
Advertisements

IDEOLOGIE A STÁT III. FAŠISMUS A KOMUNISMUS.
Alternativní teorie, kritika klasické politické ekonomie
1 2. Problematika služeb A. Teoretická a metodologická východiska.
Sociologie Sociologie je společenská věda, která zkoumá sociální život jednotlivců, skupin a společnosti.
Úvod do sociální politiky ZS 2008/2009
Socialismus v ekonomii
Média: nástroj vládnoucí třídy
socialismus komunismus feminismus
Politologie jako věda Politika moc
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
John Stuart Mill (1806 – 1873).
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
VILFREDO PARETO.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Simona Belanová CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.02/Be.
Erich Fromm Vliv moderní společnosti na člověka
Socialismus název socialismus je odvozen od slova sociální, vyjadřuje tak požadavek na sociální spravedlnost společné všem proudům socialismu jsou: a)
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY DNEŠKA Stanislav Polouček International School of Management Prešov, Slovakia.
VY_12_INOVACE_100 Leden 2012Mgr. Regina Kokešová.
VY_32_INOVACE_2D.9.15 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM RUSKU
VY_32_INOVACE_3D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
TEST 13 POLITOLOGIE Ve které zemi získaly ženy volební právo nejdříve ? A.Norsko B.Rakousko C.ČSR D.Francie.
Práce a společnost PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D..
RUSKO (SSSR) Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Politické ideologie a jejich základní proudy
Socilog, politolog a ekonom Profesor univerzity v Lausanně.
Hannah Arendtová Politická teorie
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Max Weber
VY_32_INOVACE_2D.9.11 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Marxismus a jeho varianty
Albert Camus Barbora Vaňková.
Trojitý zápisník Přečti si citaci.
Socialistické teorie.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Německá historická škola
Teorie rozvoje II. Vladan Hodulák.
Dagmar Zemanová Komunismus
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
KOMUNISMUS UTOPIE NEBO ZLOČIN?.
Alexis de Tocqueville / / Karl Marx /1818 – 1883/
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
Postavení pedagogiky mezi vědami
OBLÍBENÝ PŘEDMĚT. Krátce o předmětu Tento předmět sdružuje široké spektrum oborů, které se týkají soužití lidí ve společnosti i mimo ni. Filosofie Ekonomie.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
N ÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o. AUTOR: Mgr. Naděžda Tománková NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TÉMA: Na přelomu 19. a 20.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
„Filosofové doposud svět vysvětlovali, jde však o to – změnit ho.“
JIŘÍ WOLKER ŽIVOT Kde se narodil busta na jeho rodném domě pohled na město mapa ČR a umístění města a zemřel ?
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada44 Anotace.
Projevy marxismu, komunismu, stalinské represe - Gulagy
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Karlových Varech reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/
Totalita sovětského typu
Historické kořeny levicových hnutí a ideologií
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Stát Definice, funkce, typy.
Marxismus Mgr. Vladimír Velešík.
PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Komunismus a fašismus.
Poklasická filozofie - Marxismus
Politické ideologie a jejich základní proudy
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM SVAZU (SSSR)
Vybrané kapitoly ze sociologie I.
Karl Heinrich Marx
filosofický proud, který navazuje na učení Karla Marxe
Transkript prezentace:

KOMUNISMUS Michal Hess

KOMUNISMUS Společenský systém založený na společném vlastnictví, odmítnutí třídních rozdílů mezi lidmi Myšlenku společného vlastnictví najdeme v historii již v antice Následně se tato myšlenka objevuje v 18. století u francouzského revolucionáře Babeufa Samotný termín komunismus vyjadřuje utopickou vizi společnosti budoucnosti, jak ji předpověděli Marx a Engels Označuje však i ideje a politiku komunistických stran, které vznikly až mnoho let po Marxově smrti a které se jen zdánlivě inspirovaly marxistickými principy Před rokem 1960 byla úloha marxismu v současné filosofii dána především tím, že marxismus-leninismus se v roce 1917 stal oficiálním učením v Sovětském svazu. Ale značný vliv získal marxismus také na Západě. Od roku 1960 nabyl na Západě velkého významu neomarxismus. 

KOMUNISMUS  Ve své teorii historického materialismu Marx zastával toto pojetí: Filosofie, náboženství, ale také mravy, právní řád a umění jsou pouze duchovní nadstavbou nad materiální základnou. Je křesťanství náboženstvím vykořisťovatelské třídy? Marxismus odpovídá takto: Původní náboženství bylo náboženstvím otroků, utlačovaných a vykořisťovaných. Pak se ale křesťanství proměňovalo, až se stalo nástrojem k potlačování vykořisťovaných. Přežívají-li v rozvinutém socialismu ještě zbytky náboženského vědomí, pak je to tím, že se lidové masy nemohou těšit ze života, neboť žijí v socialistickém státě obklíčeném silami kapitalismu a imperialismu, pod hrozbou válečného nebezpečí. Marx sice kritizoval náboženství, nepomýšlel však na to, aby se náboženství potlačovalo násilím. Byl přesvědčen, že zmizí samo od sebe revolučním nastolením beztřídní společnosti.

KOMUNISMUS-KARL MARX německý filosof, ekonom a politik Narodil se v Trevíru jako syn rabína, vystudoval univerzitu v Jeně V roce 1849 emigroval do Paříže, aby se nakonec usadil v Londýně zakladatel marxismu jako vědecké teorie komunistického hnutí aktivně činný v mezinárodním dělnickém hnutí  Tvůrce dialektického a historického materialismu, novodobé politické ekonomie a zakladatel vědeckého socialismu, spoluzakladatel a sekretář první internacionály Člověka pochopil jako souhrn společenských vztahů, jejichž základem jsou vztahy vznikající při materiální výrobě a dělbě práce Na základě podrobné analýzy ekonomického mechanismu kapitalistické společnosti volné soutěže dospěl k přesvědčení o historickém poslání proletariátu a nevyhnutelnosti nastolení nové beztřídní společnosti, která vyřeší všechny reálné rozpory a problémy a bude znamenat úplnou emancipaci lidstva

KOMUNISMUS - ENGELS Německý filosof a ekonom, vůdce revolučního proletariátu, spoluzakladatel marxismu a vědeckého socialismu Vedoucí osobnost první i druhé Internacionály Narodil se v pruském Barmenu Pokusil se o materialistickou interpretaci výsledků vědeckého poznání 19. století Na některá jeho zjednodušení a zploštění filosofických i ekonomických problémů navazoval dogmatický marxismus 20. století Od roku 1850 žil dvacet let v anglickém Manchesteru, zemřel v Londýně