Fuzzy logika.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číselné obory -Zákony, uzavřenost a operace
Advertisements

Úvod do Teorie her. Vztah mezi reálným světem a teorií her není úplně ideální. Není úplně jasné, jak přesně postavit herněteoretický model a jak potom.
ČÍSLICOVÁ TECHNIKA zpracování informace
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
STŘÍDAVÝ PROUD PROUD MĚNÍCÍ SVŮJ SMĚR.
Jak inteligentní je pračka – fuzzy logika
Odhady parametrů základního souboru
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING
Plošná interpolace (aproximace)
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
C) Fuzzy logika Mlhavý úvod do Fuzzy logiky Fuzzy [fazi] = mlhavý, nejasný, neostrý, rozplizlý… 1965 – Lofti Asker Zadeh Iránský elektrotechnik, působící.
Analýzy administrativních procesů. Analýzy ve 2 krocích Analýza dokumentů Analýza administrativních procesů.
Mlhavý úvod do FUZZY logiky Motivace pro použití fuzzy logiky: člověk je schopen rozhodovat a řídit systémy i na základě nepřesných informací - stroj tak.
Modelování a simulace podsynchronní kaskády
Základní číselné množiny
Kvantové počítače Foton se může nacházet „současně na více místech“ (s různou pravděpodobností). Nemá deterministicky určenou polohu. To dává šanci elementární.
ANALÝZA KONSTRUKCÍ 6. přednáška.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
VÍCEHODNOTOVÁ LOGIKA Petr Jelínek, Osnova (Dávejte pozor, budu se ptát !) co je to vícehodnotová logika? počátky Fuzzy logika obecné využití použití.
Síla jako FV Skládání sil - opakování (FV) - opakování (síly)
Mikroekonomie I Chování spotřebitele, poptávka na trhu produktů
Úprava RVP ZV 2013 Matematika
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
LOGICKÉ ŘÍZENÍ GEORGE BOOLE
ZÁVISLOST ODPORU NA TEPLOTĚ
Číselné obory Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ČÍSLOVKY.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č.materiáluVY_32_INOVACE_450.
Radomir Tarabič, Egor Ivkin
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
1. Derivace Derivace je míra rychlosti změny funkce.
Tomáš Moravec Seminární práce z předmětu ZTVH
Fuzzy logika, fuzzy množiny
Tato prezentace byla vytvořena
Bezpečnost chemických výrob N Petr Zámostný místnost: A-72a tel.: 4222
Tato prezentace byla vytvořena
Jedno-indexový model a určení podílů cenných papírů v portfoliu
Pojem účinného průřezu
Sčítání, odčítání, násobení a dělení úhlů (početní)
Ekonometrie „ … ekonometrie je kvantitativní ekonomická disciplína, která se zabývá především měřením v ekonomice na základě analýzy reálných statistických.
Fuzzy logika pro řízení světelné signalizace křižovatky
Dominik Šutera ME4B. NOR NAND je způsob grafického vyjádření příslušnosti prvků do množiny a vztahů mezi množinami.
Zpracování neurčitosti Fuzzy přístupy RNDr. Jiří Dvořák, CSc.
Počítání, vývoj matematiky,... Asi milion let uplynulo od doby, kdy se na naší planetě objevil člověk. Během této doby se naučil poznávat tvary a směry,
Mlhavost Fuzzy logika, fuzzy množiny, fuzzy čísla
Trocha fyziky VY_32_INOVACE_Mul4a0209Mgr. Jiří Mlnařík.
5.4. Účinné průřezy tepelných neutronů
Optimalizace účinnosti elektrického pohonu s AM pomocí fuzzy logiky
Mlhavost Fuzzy logika, fuzzy množiny, fuzzy čísla
Racionální čísla.
Ústav technických zařízení budov MĚŘENÍ A REGULACE Ing. Václav Rada, CSc. ZS – 2003/
Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb CW01 - Teorie měření a regulace © Ing. Václav Rada, CSc. ZS – 2009/ reg.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Blokové schéma počítače.
Algoritmizace a programování Aritmetické, Relační a Logické operátory, Knihovny.
Kybernetika Od mechanizace ke kybernetice.  Na samém počátku je nezbytné upozornit na to, že k pochopení těchto textů musí student znát minimálně základy.
Kritéria kvality metod a výzkumného šetření
Regulátory v automatizaci
Fuzzy-množinová QCA Karel Kouba.
FUNKCE – grafické znázornění
Základy zpracování geologických dat Rozdělení pravděpodobnosti
Spojitá a kategoriální data Základní popisné statistiky
Logický výraz VY_32_INOVACE_08_153
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
DEFINICE FUNKCE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Logické funkce a obvody
Číselné soustavy a kódy
Induktivní statistika
Transkript prezentace:

Fuzzy logika

Fuzzy logika - vznik Fuzzy logika se poprvé objevila v roce 1965 v článku, jehož autorem byl profesor Lotfi A. Zadeh z Kalifornské univerzity v Berkeley. fuzzy - neostrý, matný, mlhavý, neurčitý, vágní.  Aplikace: v umělé inteligenci, v matematice, v logické analýze jazyka i v průmyslu (fuzzy regulátory) a v kvantové fyzice.

Obecné vysvětlení U fuzzy řízení není základem řízený systém a jeho model, ale pozornost je zaměřena na člověka (tzv. experta), který umí systém řídit, ale přitom nemá pojem o klasickém matematickém modelu řízeného systému. Fuzzy regulátor musí nejprve přiřadit zvoleným vstupním veličinám jazykovou hodnotu: 1. krok - funkce příslušnosti – bývají voleny obvykle ve tvaru lichoběžníka či trojúhelníka. Tato etapa je označována jako fuzzifikace 2. krok - určí fuzzy regulátor na základě znalostí experta slovní hodnoty akčních veličin (např. regulační odchylka je záporná malá). 3. krok - převede se slovní vyjádření na konkrétní číselné hodnoty veličin – tzv. defuzzifikaci. Toto řízení je vhodné pro řízení systémů, které nedovedeme popsat, ale které dovedeme řídit. Je možné určit hodnotu výstupu, aniž známe vzorce mezi vstupem a výstupem. Tam, kde klasické logické uvažování vyžaduje pouze hodnoty ano a ne, může fuzzy logika pracovat s pojmy jako možná, skoro či velmi.

Proč je vlastně fuzzy logika tak důležitá? Jednak je potřeba pracovat s vágními daty a jednak používání přesných popisů nás vede k idealizování skutečností reálného světa a tedy k odklonu od reality. Zavedení fuzzy množin Každému prvku přiřadíme stupeň příslušnosti, který vyjadřuje míru příslušnosti daného prvku do fuzzy množiny. Např.: Každé hodnotě rychlosti přiřadíme číslo z intervalu <0,1>, který vyjadřuje míru našeho přesvědčení, že daná rychlost je nízká. Čím vyšší (nižší) je stupeň příslušnosti, tím více (méně) platí, že příslušná rychlost je nízká.

Funkce příslušnosti Jeden z hlavních problémů je určení funkce příslušnosti. Funkce příslušnosti umožňuje přiřadit příslušnost k množinám v rozmezí od 0 do 1, včetně obou hraničních hodnot. Fuzzy logika tak umožňuje matematicky vyjádřit pojmy jako „trochu“, „dost“ nebo „hodně“. Přesněji, umožňuje vyjádřit částečnou příslušnost k množině. V případě, že prvky universa jsou reálná čísla, existuje více možností matematického popisu průběhu růstu respektive klesání hodnot stupně příslušnosti. Pro prvky universa v okolí hraničních bodů by mělo platit, že čím víc se blíží prvky universa k hraničním bodům, tím pomaleji roste (klesá) hodnota stupně příslušnosti.

Průběh síly v závislosti na teplotě Teplota Síla příslušnosti Slovní vyjádření 5 zcela jistě není příjemná 10 0,2 asi sotva 15 0,3 sotva 20 0,5 snad 25 0,8 téměř jistě 35 1,0 zcela jistě

Je nutné si uvědomit zásadní rozdíl mezi číslicovým zpracováním (sčítání, odčítání, násobení, dělení, mocniny…) a logickým zpracováním (AND, NAND, OR, XOR…). Pokud snímáme teplotu a používáme dvouhodnotovou logiku, pak když měříme např. teplotu vody, do 100 oC nevře - log0, od 100 oC vře – log1. Pokud použijeme fuzzy systém, pak můžeme předpokládat, že voda vře od 80 C do 120 C a pravdivostní hodnoty mohou být rozložené podle závislosti na obrázku

Blokové schéma fuzzyregulace