Klasicismus, osvícenství, preromantismus

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Klasicismus, osvícenství,preromantismus
Advertisements

43.1 Baroko, klasicismus a osvícenství
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Martina Daňková Zpracováno:9.12.
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18.
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček 2011/2012.
KLASICISMUS.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Johann Wolfgang Goethe
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_12_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. et Mgr. Gabriel Juchelka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava,
Klasicismus a romantismus
Osvícenství.
Klasicismus umělecký směr 17. století, Francie
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VY_32_INOVACE _19 Romantismus
OSVÍCENSTVÍ 18. století bylo dobou, kdy si společnost uvědomila vědecký přínos 16. a 17. století. Konečně.
století vznik kapitalistické společnosti
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Hana Šplíchalová Č í slo materi á lu 3_3_D_08 Datum vytvořen í Druh učebn í ho materi á lu Prezentace.
Nikola Burdová, C1B Gymnázium Jiřího Ortena
2. V zajetí řádu klasicismu 3. Jen konat povinnost Ó krutý hlase cti! Čím přimět tě k té ráně! Pierre Corneille.
Victor Hugo ( ).
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_13_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Číslo:VY_32_INOVACE_24_04 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Johann Wolfgang.
Klasicismus - vzniká ve Francii v době Ludvíka XIV.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
DUM - Digitální Učební Materiál
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 2. června 2012 Název: VY_32_INOVACE_4.2.2.
2. V zajetí řádu klasicismu 2. Duchaplnosti salonů Chci marně chytat vlastní stín, chci jít, však stojím pevně, běda! A zlo v mé duši spát mi nedá, ač.
Klasicismus v literatuře PaedDr. Hana Vítová
Friedrich Dürrenmatt Katka Berková, V8A
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Německý preromantizmus
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Molière Anna Coufalová C1B.
Téma: Lakomec - Molliére
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Opakování z literatury 8. r. 1. část
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Číslo:VY_32_INOVACE_24_05 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Victor Hugo.
Johann Wolfgang Goethe Utrpení mladého Werthera.
Plánování hodiny pozpátku Text: Ivan Klíma, Jak daleko je slunce Příprava hodiny literární výchovy pro žáky 4. a 5. ročníku ZŠ A. Studentka vyhledá text.
Osvícenské reformy a proměny Duchovní kultura Evropy ZS 2014 Pátek, sudý, 8:45 Barbora Beňová.
17. stol. - ve znamení vědy a pokroku na evropském území nedochází k velkým válkám myslitelé vystupující proti velkému vlivu šlechty a církve na královskou.
AUTOŘI. PREROMANTISMUS umělecký proud, který vznikl zhruba ve 2. pol. 18. století reakce na klasicismus a osvícenství, a který ohlašoval blížící se romantismus.
Klasicismus - literatura made by M & H Bulín, J Korec, D Smolík, K Mourková, M Votíková KVINTA | 2008.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Romantismus Název sady: Český jazyk 8. ročník Číslo projektu:
Osvícenství v literatuře
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Klasicismus a osvícenství
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
OSVÍCENSTVÍ.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ROMANTISMUS období historizujících slohů tzv.pseudoslohy
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_20 Klasicismus
Osvícenství Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Kultura 1. poloviny 19. století
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření Listopad 2011 Ročník 8
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_.
Klasicismus Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
KLASICISMUS.
Klasicismus Konec 18. stol. Autor: Lenka Mulačová
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
VY_32_INOVACE_22 ROMANTISMUS obecný úvod. VY_32_INOVACE_22 ROMANTISMUS obecný úvod.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Preromantismus.
Rozvoj vědy a změny ve společnosti – konec 17. a 18. století
Transkript prezentace:

Klasicismus, osvícenství, preromantismus Umělecké směry 17. a 18. století

Klasicismus Na následujících obrázcích jsou tři klasicistní stavby. Prohlédněte si je a zkuste odpovědět na otázky. Jaký je základní stavební prvek klasicistní architektury? Ke kterému historickému období se klasicismus vrací?

Klasicismus Velké divadlo - Varšava

Klasicismus Kostel La Madelaine - Paříž

Klasicismus Brandenburská brána - Berlín

Klasicismus název z latiny – vzorový, dokonalý konec 17. století až 18. století inspirace antickou kulturou opouštění barokní nábožnosti důraz na rozumovou kázeň (René Descartes Myslím, tedy jsem)

Klasicismus - literatura Klasicistní literatura rozděluje žánry na vyšší a nižší. Jakým čtenářům jsou jednotlivé typy žánrů určeny? Jací budou hrdinové jednotlivých typů žánrů? Jak se liší jazyk jednotlivých typů žánrů? Zkuste rozlišit žánry na vyšší a nižší. Bajka, epos, komedie, óda, satira, tragédie

Klasicismus - literatura Vysoké žánry óda, epos, tragédie hrdinové z vyšších vrstev dodržování jednoty místa (v 1 prostředí), času (1 den) a děje (jen 1 dějová linie) spisovný jazyk

Klasicismus - literatura Nízké žánry bajka, satira, komedie neurození hrdinové cílem bylo pobavit neexistovala pevná pravidla hovorový jazyk

Klasicismus - literatura Pierre Corneille – Cid http://www.ctenarsky-denik.cz/Pierre-Corneille- Cid-16223 Jean Racine – Faidra http://cs.wikipedia.org/wiki/Jean_Racine

Moliere - Lakomec Harpagon: (vběhne prostovlasý) Chyťte zloděje! Chyťte zloděje! Chyťte vraha! Stráž! Panebože na nebi! Je po mně! Zabili mě! Podřezali mě! Ukradli mi moje peníze! Kdo to mohl být? Kam se propad? Kde se skrývá? Kam se vrtnout, abych ho našel? Kam běžet? Kam neběžet? Není tamhle? Nebo tady? Kdo je to? Stůj! Vrať mi mé peníze, padouchu! Fuj, to jsem já. Jsem z toho celý tumpachový: už nevím, kdo jsem, ani co dělám. Ach, peníze, penízky, vy moji zlatí drahouškové! Vzali mi vás! Jste pryč, a pryč je má opora, má útěcha, má radost! Pro mne je všemu konec! Nemám už, co bych na tomto světě pohledával! Bez vás nemohu žít! To je hotová věc, prostě nemohu! Umírám, jsem nebožtík, jsem pod drnem. Copak se nenajde někdo, kdo by mě vzkřísil? Kdo by mi vrátil mé drahé peníze nebo aspoň mi řekl, kdo mi je vzal? Cože? Říkal jste něco? Nic. Nikdo ani muk! Ať to byl kdo byl, kdo mi je vzal, moc a moc dobře si to vyčíhal - zrovna, když jsem se domlouval s tím svým nezdarou. Vzhůru! Pryč! Přivedu policii a celou domácnost dám vzít na skřipec: služky, sluhy, syna, dceru, a sebe taky! Co to je za shromáždění lidu? Ať se podívám na koho se podívám, není tu človíčka, abych ho neměl v podezření, a v jednom každém z nich vidím toho, co mě okrad. Co? O čem si to tam povídají? O tom zloději? Proboha živého, kdybyste se něco o něm dověděli, na kolenou vás prosím, řekněte mi to! Neskrývá se mezi vámi? Všechno to kouká po mně a směje se mi. Všichni v tom máte prsty. Proto vzhůru! pro komisaře, pro dráby, soudce, mučidla, šibenice a katovy holomky! Všechny dám oběsit, a jestli se neshledám se svými penězi, oběsím se potom sám.

Moliere - Lakomec http://www.youtube.com/watch?v=JcyWEMDGIN 0&feature=related

Jean de La Fontaine Co je to bajka? Mezi jaké žánry bajky patří? autor bajek Co je to bajka? Mezi jaké žánry bajky patří? http://www.cesky-jazyk.cz/citanka/ jean-de-la-fontaine/bajky.html

Carlo Goldoni italský dramatik Sluha dvou pánů Poprask na laguně

Osvícenství

Osvícenství Ve vědě znamenalo velký průlom vydání Encyklopedie, aneb Racionálního slovníku věd, umění a řemesel. Jednalo se o na svou dobu grandiózní projekt několika učenců nazývaných encyklopedisté, kteří pod vedením filozofa Denise Diderota a matematika Jeana d'Alembert, kteří vytvořili naučný obrázkový slovník, jenž vycházel v letech 1751 až 1772. Tento projekt měl ve své době pokrýt veškeré lidské znalosti a dovednosti. Dobře dokumentuje jinou osvícenskou hodnotu - snahu po univerzálnosti. www.wikipedie.cz

Osvícenství politická a společenská ideologie 18. století (Francie, Anglie) rozvoj techniky, průmyslu a věd → důraz na (racionalismus) prosazování lidských práv a svobod (svoboda myšlení, bádání, rovnost lidí) kritika absolutismu (Co je absolutismus?) Kterou politickou událost ovlivnilo osvícenství?

Denis Diderot - Jeptiška V ukázce, kterou si za chvíli přečtete, vyhledejte odpovědi na tyto otázky. Jakou situaci autor popisuje? V jakém prostředí se ukázka odehrává? Co pronesla hlavní postava? Jak reagovaly ostatní jeptišky? Jaký byl autorův záměr? Co chtěl vyjádřit

Denis Diderot - Jeptiška http://www.cesky-jazyk.cz/citanka/denis- diderot/jeptiska.html

Další představitelé osvícenství Denis Diderot – Jeptiška, Jakub a jeho pán Voltaire – kritika lidské hlouposti a zaostalosti, Zastánce rozumu, kritik církve a feudalismu Charles-Louis Motesquieu – Perské listy román v dopisech, putování Peršanů po Evropě, kritika tehdejších spol. a politických poměrů

Libertinismus Ukazuje uvolněnost morálky francouzské šlechty Choderlos de Laclos – Nebezpečné známosti, román v dopisech kritika nemravného a lehkovážného života šlechty Markýz de Sade – posedlost erotikou a zlem

Dobrodružný román rozvíjí se hlavně v anglické literatuře Jonathan Swift – Gulliverovy cesty fiktivní cestopis a ostrá satira anglické společnosti, Gulliver se setkává s liliputány, obry a zvířecími bytostmi Daniel Defoe - Život a zvláštní podivná dobrodružství Robinsona Crusoe, námořníka z Yorku

Robinson Crusoe http://cs.wikipedia.org/wiki/Robinson_Crusoe

Robinson Crusoe http://www.cesky-jazyk.cz/citanka/daniel- defoe/robinson-crusoe.html Přečtěte si ukázku a odpovězte na otázky. Jaká situace je v ukázce popsána? Jak se v ukázce projevuje osvícenství?

Preromantismus Když tak uvážím, jak úzká je klec, která svírá všechny činorodé a poznávací síly člověka, že všechna činnost má jen jeden cíl: ukojit potřeby, které zase nemají jiného účelu než prodloužit naši ubohou existenci, a když si pak musím doznat, že všechno uklidnění v některých otázkách je jenom polosnovou rezignací, která pomalovává stěny vězení, ve kterém trčíme, pestrými postavami a jasnými prospekty: to všechno, Viléme, mi rdousí slovo v hrdle. Vracím se do sebe a nalézám tam celý svět. Ovšem že zase víc ve svých tuchách a temných touhách než ve výrazu a živoucí síle. A tu mi všechno před očima plyne, a usmívám se a sním si dál.

Preromantismus Jaké pocity zachycuje předchozí text? Kde autor textu hledá vysvobození? Nachází vysvobození? Jak asi bude řešit svůj další život? Je jeho jednání rozumové? Čím se řídí ve svém životě?

Preromantismus reakce na klasicismus (pevná pravidla) a osvícenství (rozum) klade důraz na cit a vášeň vyjadřuje životní postoje měšťanů odmítá pravidla, příkazy a řád vrací se k přírodě, lidové slovesnosti a historii vzorem je venkovský nezkažený člověk a prostý způsob života

Preromantismus typické motivy jsou jezera, hřbitovy, půlnoc, trosky hradů, postavy mnicha, poustevníka, vězně, poutníka autor vystupuje v roli mluvčího národního kolektivu ,nebo jako anonymní lidový pěvec typický znak – světobol – rozervaná nálada mladých lidí omrzelých životem a světem předchází romantismu

Preromantismus Francouzská literatura Jean-Jacques Rousseau – žádal návrat k přírodě a nezkaženosti, člověk je dobrý dokud není zkažen civilizací Emil čili O výchově Francois-René de Chateaubriand - Atala

Preromantismus Německá literatura hnutí Sturm und Drang (bouře a vzdor), prosazují tvůrčí svobodu pro umělce, upřednostňují cit, vášeň a fantazii, odmítají společenské konvence, kritizují útlak

Preromantismus Johann Wolfgang Goethe – básník, prozaik, dramatik a filozof, většinu života prožil ve Výmaru, léčil se v Čechách (Teplice) Utrpení mladého Werthera román v dopisech a deníkové záznamy. Příběh mladého člověka, který řeší své citové problémy sebevraždou.

Preromantismus Váží si víc mého rozumu a mých schopností než mého srdce, které je přece jedinou mou pýchou, které je jediným pramenem všeho, veškeré síly, veškerého blaženství a veškeré bídy. Ach, co vím, může každý vědět. Své srdce mám já jediný. J. W. Goethe Utrpení mladého Werthera Najděte v textu znaky typické pro preromantismus.

Preromantismus Faust http://www.cdmo.wz.cz/z-faust.htm Když se mi zalíbí klid zápecníků, potom ať nadejde můj čas! Když uspokojen sebou samým, lží hodnou sladkých lichotnic i tvými požitky se zmámím, pak půjdu klidně smrti vstříc. Vsaďme se! Překlad J. Pokorný

Preromantismus Friedrich Schiller – filosof, básník a dramatik, odsuzoval politický i osobní útlak, oceňoval lidské city a mravní ideály. Loupežníci Úklady a láska Óda na radost (L. van Beethoven – 9. symfonie) http://www.youtube.com/watch?v=Wod-MudLNPA

Zdroje MOLIÉRE. Lakomec. In Lakomec, Misantrop, Tartuffe. Praha : Mladá fronta, 1966. 284 s.