Vypracoval: Radek Navrátil Obor: Technické lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2014/15 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování: 19.12.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ ALKOHOLY A FENOLY.
Advertisements

Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
Jan Dvořák, Tomáš Hradil, Jakub Chovanec
Oxid uhelnatý Bc. Eliška Borůvková, 1. OVZN
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Alergie Robert Navrátil 1.L SPŠE a VOŠ Božetěchova
BUŇKY A TKÁNĚ V LIDSKÉM TĚLE
ANAFYLAKTICKÝ ŠOK v dětském věku
Chemické zbraně.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Chemie Ročník: 9. ročník
První pomoc při poranění elektrickým proudem
Dana Balláková Alena Perníková
Vyučující:Mgr. Ludvík Kašpar Obor: Technické lyceum Předmět: Biologie Školní rok: 2012/13 Třída: 1.L Jméno: Jan DoleželDatum: Referát na téma:
Dioxiny SŠZePř Rožnov p. R PaedDr.Lenka Těžká Modernizace výuky odborných předmětů CZ.1.07/1.1.08/
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Toxicita hasiv Toxicita je vlastnost chemických sloučenin, spočívající ve vyvolání otravy osob nebo zvířat, které látku požily, vdechly nebo absorbovaly.
Vlastnosti živých organizmů (Chemické složení)
Lékařská toxikologie Lekce II. Anorganické jedy
Spánek Vypracoval: Dominik Bobek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Nervová soustava- úvod
Úraz elektrickým proudem
ZÁSTAVA DECHU A OBĚHU Definice
Místní anestezie – lokální anestetika
Člověk.
Kyseliny, zásady, otravy jedovatými látkami, ...
Portál eVIM.
NERVOVÁ SOUSTAVA. NERVOVÁ SOUSTAVA STAVBA Základem je nervová buňka (neuron) CNS (centrální nervový systém) - mozek mícha PNS (periferní.
Nejjedovatější mořští živočichové
Ftaláty Hampejsová Zuzana 4.B.
JEDOVATÉ A OTRAVNÉ LÁTKY
Lékařská toxikologie Lekce V. Bojové otravné látky a pesticidy
Přírodní látky Mgr. Lenka Fasorová.
NERVOVÁ SOUSTAVA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci nervové.
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
Biologie člověka.
Chování v případě nebezpečí
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Karbonylové sloučeniny = aldehydy a ketony VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání.
Základy resuscitace Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je.
Řídící soustavy Nervová a hormonální.
1) Havárie s únikem nebezpečných látek
RZ Prvky 1. Halogeny. Zástupci: F – fluor F – fluor Cl – chlor Cl – chlor Br - brom Br - brom I – jod I – jod Skupina s podobnými chemickými.
AS 2 O 3. Základní informace = arsenik, otrušík, dříve utrejch, utrých  bílá pevná látka  velmi toxický  krystalický nebo amorfní prášek nebo hrudky.
Agnès Sorel Dame de beauté Milenka krále Karla VII otrávena rtutí synem svého milence Karla VII., Ludvíkem XI. z důvodu špatného vlivu na krále.
Kyanid draselný, cyankali, Kalium cyanatum, KCN Jedná se o prudký jed.
Téma: Aids Vypracoval: Bohumil Baroch Obor: Technické Lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Chemické složení organizmů. Mezi přírodní (organické) látky patří: cukry (sacharidy) tuky (lipidy) bílkoviny (proteiny) nukleové kyseliny.
NERVOVÁ SOUSTAVA.
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Zásady poskytování první pomoci - NCHLS Seminář KHS Kateřina Vařáková.
Areny.
Smrt Vypracoval: Matěj Velen Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Alergie Přecitlivělost
BIOLOGIE ČLOVĚKA NERVOVÁ SOUSTAVA
Smrt Vypracoval: Jakub Polášek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Projekt: Moderní výuka
Bolest Vypracoval: Jan Horák
Vliv radiace na člověka
Areny.
TOXICITA LÁTEK Toxicita chemické látky závisí na její dávce. Některé látky jsou toxické již ve velmi nepatrných dávkách (10-9 g), jiné až v dávkách několika.
seminář a praktika z chemie
CHEMIE - Pesticidy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Kouření Vypracoval: Jiří Hanousek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Rulík zlomocný- Atropa bella-donna
Anotace Prezentace slouží k úvodní hodině do tématického celku: nervová soustava Je určena pro žáky 8. ročníku ZŠ.
Nekovy Halogeny VII. A skupina vlastnosti: tvoří anionty
Transkript prezentace:

Vypracoval: Radek Navrátil Obor: Technické lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2014/15 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:

Nervově- paralytické látky (NPL) jsou organické sloučeniny fosforu, vyznačující se vysokou toxicitou vůči savcům. Jsou nejvýznamnější a nejnebezpečnější skupinou bojových chemických látek. Vyznačují se vedle vysoké toxicity rychlým účinkem a průnikem do organismu všemi typickými cestami. Jejich syntéza je poměrně snadná, levná a jsou vojensky i teroristicky lehce použitelné.

Dělí se na dvě velké skupiny, které jsou obecně označovány jako G-látky a V- látky. Sloučeniny stejné struktury se používají v průmyslu jako změkčovadla, hydraulické kapaliny, pro nehořlavé úpravy, ve veterinární či humánní medicíně jako léčiva či jako sloučeniny k výzkumu nervových funkcí. Nejširšího použití mají v zemědělství jako insekticidy k hubení hmyzu.

Fyzikálně- chemické vlastnosti G-látky Jsou to bezbarvé kapaliny podobné vodě bez výraznějšího zápachu, relativně rozpustné ve vodě a dobře v organických rozpouštědlech. Je pro ně charakteristická vysoká těkavost, takže nejpravděpodobnější cestou průniku látky do těla bývají dýchací cesty. V terénu vydrží bez ztráty toxicity hodin.

Do této skupiny řadíme:  Tabun (GA-O-ethyldimethylamidokyanofosfát)  Sarin (GB-O-isopropylmethylfluorofosfonát)  Cyklosin/Cyklosarin (GF-cyklohexylmethylfluorofosfonát)  Soman (GD-O-pinakolylmethylfluorofosfonát)

V-látky Látka VX v chemicky čistém stavu je bezbarvá, méně pohyblivá kapalina bez výraznějšího zápachu. Je pro ni charakteristická velmi nízká těkavost, takže vydrží ve vodě a v terénu velmi dlouhou dobu (týdny až měsíce). Ve vodě je špatně rozpustná, ale naopak velmi dobře ji rozpustíme v organických rozpouštědlech a v tucích. Látka VR je analogem látky VX s velmi podobnými vlastnostmi. Látku VR zavedlo a skladuje především Rusko.

Do této skupiny řadíme:  Látka VX (O-ethyl-S-/2-diisopropyl- aminoethyl/- methylthiofosfonát)  Látka VR (O-iso-butyl-S-(2-diethylaminoethyl)- methylthiofosfonát)

Toxicita a průnik do těla LCt 50 Střední smrtelná dávka pro zamoření nechráněné kůže G-látkyNejzávažnější cestou jsou vzhledem k vysoké těkavosti dýchací cesty. 0,03-0,08 g.min -1.m -3 0,7-7 mg.kg -1 V-látkyJsou toxičtější než G-látky,zvláště při otravě přes kůži. 0,015-0,040 g.min -1.m -3 0,07mg.kg -1 Látky se střední těkavostí Nebezpečná z hlediska všech cest průniku do organizmu. - Cca1,36 mg.kg -1

Mechanismus účinku NPL Nervově-paralytické látky ovlivňují přenos nervového vzruchu mezi neurony (nervovými buňkami). Tento přenos se odehrává na synapsi, což je mezera mezi výběžky neuronů, zde je přenos nervového vzruchu zajišťován chemickou látkou (neuromediátorem) acetylcholinem. Aby neuromediátor působil jen nezbytně krátkou dobu, musí být ihned po přenesení vzruchu enzymaticky rozložen. To se děje díky působení enzymu acetylcholinesterázy (AChE) a to jak v centrálním, tak i v periferním nervovém systému.

Příznaky akutní otravy NPL  Muskarinové příznaky: IntoxikaceI se projeví zúžením zornic, poruchou akomodace, překrvením a otokem spojivek a nosní sliznice atd.  Nikotinové příznaky: Sval. ochablost, třes a záškuby jednotlivě příč. pruhovaných svalů, postupně se rozšiřující na všechny svaly kostry atd.  Centrální příznaky: Porucha v oblasti dechových a kardiovaskulárních center v oblasti prodloužené míchy. Možnost i smrti.

První pomoc při otravě NPL:  podání látek specificky zabraňujících toxickému účinku NPL (antidota)  zamezení dalšího pronikání jedu do organizmu, a to opuštění zamořeného prostoru, nasazením prostředkům individuální ochrany a odmoření zasažených míst, v nutných případech ústní otravy výplach žaludku s přísadou živočišného uhlí  zabezpečení základních životních funkcí (při zástavě dechu umělé dýchání z plic do plic po odmoření obličeje nebo pomocí křísících přístrojů, při zástavě srdeční činnosti nepřímá masáž srdce, stabilizovaná poloha při bezvědomí)

Odkazy:  nku= nku=   EABTPg/UFC9cwzCLDI/AAAAAAAABrM/yOa 9sKXAuDs/s1600/mustard-gas-tested-on-soldiers- via-involuntary-gas-chambers-photo-u2.jpg EABTPg/UFC9cwzCLDI/AAAAAAAABrM/yOa 9sKXAuDs/s1600/mustard-gas-tested-on-soldiers- via-involuntary-gas-chambers-photo-u2.jpg  ns/thumb/3/30/Chemical_synapse_schema_crop ped.jpg/300px- Chemical_synapse_schema_cropped.jpg ns/thumb/3/30/Chemical_synapse_schema_crop ped.jpg/300px- Chemical_synapse_schema_cropped.jpg