Adéla Volková Eva Dorazilová Tereza Manová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Skupinové kurzy snižování nadváhy
Advertisements

Orientace firmy FitVitalita s.r.o v aktuálním podnikatelském prostředí
B.Procházka Poděbrady 16. –
OBEZITA Hana Škařupová; Veronika Vlachová
OBEZITA.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.20 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:
Světová populace je celkové množství všech živých lidí na Zemi v daném čase.Podle odhadů vydávaných sčítáním lidu dosáhla Zemská populace v roce 2007.
METABOLISMUS LIPIDŮ II Anabolismus
PATOFYZIOLOGIE VÝŽIVY
Pohybová aktivita všedního dne K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové.
Prader – Willi syndrom Olga Lokvencová.
Ovlivnění medikace prostřednictvím dlouhodobé redukce váhy
CUKROVKA /diabetes mellitus/.
stravovací režim školáků
Složení potravy.
Obezita Hejmalová Michaela.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Školáci potřebují dostatek energie především dopoledne
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Ivana Trefilíková 2. ročník MBB
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
OBEZITA.
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
Patofyziologie obezity
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_476.
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Chyby ve výživě II. Dagmar Šťastná.
Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy 3. LF UK
Lze předejít vzniku diabetes mellitus 2.typu?
Preventivní programy v ordinaci PLDD
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
Tělesné složení © Hlúbik Jan. Tělesné Složení 1.Problémy dnešních lidí 2.Jak ho měřit???? 3.Proč se jím zabývat ?
INDEXY Nejčastější indexy a relativní rozměry - Indexy tělesných segmentů - Výškováhové indexy pro určování množství tuku v těle - Vybrané indexy hlavy.
Zdravotní problém lidstva
Zdravé stravování KC3.
Obezita a poruchy příjmu potravy
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Lékařské odezvy na otylost.  Obezita, česky otylost je stav, ve kterém přirozená energetická rezerva savce která je uložena v tukové tkáni, stoupla nad.
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Střední škola KNIH, o.p.s. Brno Bzenecká 23, Brno Maturitní práce 2013/2014 Vytvořil: Simona Bartíková Vedoucí práce: Mgr. Věra Suchánková.
Civilizační choroby. otylost nadměrné hromadění energetických zásob v podobě tuku.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_06 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Obezita Anotace Žáci se v průběhu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Poruchy příjmu potravy. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
PREZENTUJÍCÍ Porada vedoucích zařízení školního stravování Olga Johanidesová.
Poruchy příjmu potravy
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_27 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluVysoký krevní tlak Anotace V prezentaci.
Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ.1.07/1.1.05/ „Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole“ Mgr. Marie Šimková VOZ7_04.
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Pravidelný pitný režim! Pohyb na čerstvém vzduchu!
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Identifikátor materiálu: ICT2-1-56
Víš co jíš? Web MZe.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
5-denní jídelníček.
Obezita.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Bazální metabolismus Výpočet denního energetického výdeje
OBEZITA A PREVENCE OBEZITY
Body mass index Index tělesné hmotnosti Kateřina Červinková.
Transkript prezentace:

Adéla Volková Eva Dorazilová Tereza Manová Obezita Adéla Volková Eva Dorazilová Tereza Manová

Obezita = epidemie 3. tisíciletí přejídání už zabilo víc lidí než všechny války dohromady. V roce 1995 se počet obézních lidí na celém světě odhadoval na 200 milionů. V roce 2000 však toto číslo stouplo na 300 milionů obézních lidí. Česká republika se v počtu obézních propracovala na přední místo v celé Evropě.

V dávných dobách, kdy ještě bylo běžné pravidelné střídání období dostatku potravy s týdny a měsíci strádání a kdy hlad a podvýživa byly častou příčinou úmrtí, staly se symbolem hojnosti, zdraví a plodnosti ušlechtilé tvary Věstonické Venuše.

Od těch časů se ale mnohé změnilo Téměř na každém kroku nás lákají nejrůznější potraviny a pochutiny. Často se stává, že jíme, aniž bychom vůbec měli pocit hladu. Naše tělo si ale stále udrželo zvyk veškerý přebytek ukládat na horší časy a tak jej hromadí ve formě zásobního tuku.

Navíc dnešní moderní doba málokoho nutí k fyzické aktivitě a pohybu vůbec.

Příčiny vzniku obezity nepoměr mezi příjmem a výdejem energie genetické dispozice hormonální vlivy pouze 1%, hypothyreoza, cushing.sy. metabolické vlivy léky antidepresiva, neuroleptika (psychofarmaka) glukokortikoidy, gestageny (hormonální léčba u žen)

nepravidelné stravování, jídelní zvyky psychogenní vlivy deprese mateřské přibírání váhy podzimní přibírání váhy

Diagnostika výpočet BMI: BMI = výška (m2) / váha (kg) měření elektrickým proudem Brocův index- nejjednodušší a nejužívanější ♂ tělesná výška (cm) – 100 ♀ tělesná výška (cm) – 100 – 10% 10% nad tyto hodnty je nadváha, dále pak obezita Měření obvodu pasu Vyšetření tuků v krvi USG

Komplikace obezity

Léčba a prevence pohybový režim dietní opatření farmakoterapie pravidelnost stravování omezování tuku ovoce, zelenina pitný režim omezit solení farmakoterapie antiobezitika chirurgická léčba bipass nebo bandáž žaludku psychotrapie

Zdroje www.obezita.cz www.nutricniporadna.cz http://www.rescue112.cz/medicina/obezita-2_