Přednáška č. 6 Nové směry v toxikologii

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Farmakoterapie u IBD pacientek
Advertisements

Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Doping- metody, omezení, negativní účinky a budoucnost
(Analýza rizik a toxikologie)
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
Imunotoxické riziko potravin Iva Vlčková Zdravotně sociální fakulta JU v Českých Budějovicích 2011.
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
ANTINUTRIČNÍ LÁTKY.
Průmyslová toxikologie (C867)
Toxické účinky nízkých dávek
Hodnocení zdravotních rizik škodlivin v ostravském ovzduší
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Biopotraviny ve školním stravování
Michaela Vlasáková Pesticidy.
Lékařská toxikologie Lekce I. Úvod
Dioxiny SŠZePř Rožnov p. R PaedDr.Lenka Těžká Modernizace výuky odborných předmětů CZ.1.07/1.1.08/
Doplňující přednáška č. 4 Otravy ryb
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Žena a sport.
Stanovení genotypu a aktivity alkohol dehydrogenasy z krve
Antioxidanty Hejmalová Michaela.
Toxikologie – nauka o jedech
JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA TOXICKÉ LÁTKY V POTRAVINÁCH 1. OVZN Vendula Fedrová.
Ing.Miroslava Rýparová
Biologická léčba Olga Bürgerová. Biologická léčba nazývaná někdy také cílená léčba, využívá obranyschopnosti organismu k boji proti rakovině či některým.
Teratogenní faktory - vliv na vývoj plodu
Postupy při hodnocení zdravotních rizik
Hodnocení zdravotních rizik
HYGIENA A PREVENTIVNÍ LÉKAŘSTVÍ ÚVODNÍ SEMINÁŘ PRO STUDENTY ZL.
Měď Cu.
Analýza dat při vývoji diagnostiky azbestózy a silikózy Jitka Housková Studijní obor: Syntéza a výroba léčiv Vedoucí práce: Ing. P. Kačer, Ph.D.
Toxické látky ve výživě
VYUŽITÍ BIOMARKERŮ V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ A V OBLASTI VEŘEJNÉHO ZDRAVÍ Prostředí Zdravotní stav BIOMARKERY Genetické vybavení.
Problematika volných radikálů a antioxidantů v medicíně
Antioxidanty a volné radikály
Hodnocení zdravotních rizik praktické postupy
Hodnocení zdravotních rizik
VUOS.
GENETICKÁ EKOTOXIKOLOGIE Sledování genotoxických účinků faktorů prostředí (fyzikálních i chemických) a popis jejich biologických účinků na živé organismy.
TROJLÍSTEK DOKTORA KUČERY
Základy toxikologie VZ – 2.r..
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA ODBORNÝ PRACOVNÍK V OCHRANĚ A PODPOŘE VEŘEJNÉHO ZDRAVÍ Nikol Vokáčová 2015/2016.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_334_Vlivy prostředí na zdraví člověka Název školy Masarykova střední škola zemědělská.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Cvičeni Rizika spojená s toxickými látkami Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Definice, základní pojmy
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné v tucích řadíme: Vitamín A Vitamín D Vitamín E Vitamín K.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Vitamíny Jak vznikají? Kde se vyskytují? Jaké jsou to látky? K čemu slouží?
Antioxidační systém živého organismu. Aerobní svět Efektivní produkce energieEfektivní produkce energie Kyslík toxickýKyslík toxický Antioxidační systémyAntioxidační.
Antioxidanty  Antioxidanty jsou látky, které zabraňují oxidačním procesům probíhajícím v našem těle  Oxidační procesy v těle vyvolávají volné radikály.
Je celková antioxidační kapacita potravin kritériem jejich biologické hodnoty ? Z. Zloch Ústav hygieny Lékařské fakulty UK, Plzeň.
Konkrétní případy nutričně- epidemiologického hodnocení biologických škodlivin. Mgr. Aleš Peřina, Ph. D.
NEBEZPEČÍ V POTRAVINÁCH. Typy nebezpečí Biologické Patogenní, podmíněně patogenní agens Salmonely, Listeria monocytogenes, E. coli O157:H7, Enterobacter.
PREVENCE ŠKODLIVÝCH ÚČINKŮ KONZUMACE ALKOHOLU Bohumil Fišer Simon Jirát.
TOXICKÉ LÁTKY VE VÝŽIVĚ
VLIV NADMĚRNÉHO PŘÍJMU FLUORIDŮ NA ORGANISMUS
CIZORODÉ LÁTKY TOXIKOLOGIE.
Z. Zloch Ústav hygieny LF UK v Plzni
PRÁCE A ZDRAVÍ Pro nelékařské obory.
Současný výzkum environmentálních hrozeb v rámci bezpečnostních studií – metodologické úvahy
Stanovení genotypu a aktivity alkohol dehydrogenasy z krve
VLOZ0241c: Ochrana a podpora zdraví I – cvičení Životní prostředí v ČR
HYGIENA A PREVENTIVNÍ LÉKAŘSTVÍ
NAUKA O POVAZE A MECHANISMU ÚČINKŮ CHEMICKÝCH LÁTEK
Biopotraviny.
PŘÍDATNÉ LÁTKY (PŘÍSADY)
Principy ochrany a podpory zdraví. Determinanty zdraví
Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU
Transkript prezentace:

Přednáška č. 6 Nové směry v toxikologii Prof. MVDr. Zdeňka Svobodová, DrSc.

Imunotoxikologie Obor toxikologie zabývající se toxicitou látek pro imunitní systém Imunotoxicita je charakterizována jako negativní působení chemických či fyzikálních faktorů na funkce imunitního systému, přičemž toto působení může vést ke zvýšené incidenci či závažnosti infekčních chorob, k rozvoji rakoviny či autoimunitních onemocnění a alergií Mezi látky známé jako imunotoxikanty patří PCB, PAH, azbest, benzen, dioxiny, některé mykotoxiny atd.

Reprodukční toxikologie Obor toxikologie zabývající se škodlivým vlivem látek na reprodukci Reprodukční toxicita je definována jako negativní účinek chemikálií na pohlavní vývoj, sexuální chování, plodnost a vývoj plodu Látky s touto toxicitou mohou vést ke změnám pohlaví, sex. chování, předčasné pohl. dospělosti, poruchám cyklu, fertility, gestace, průběhu těhotenství či laktace, ovlivnit životaschopnost či vznik malformací u potomstva (teratogenita) atd.

Řadíme sem látky a xenoestrogenním, xenoandrogenním, antiestrogenním a antiandrogenním účinkem Nejvíce prozkoumány jsou xenoestrogeny mimikující účinek endogenních ženských pohlavních hormonů. Biomarkerem je u ryb vitellogenin. Testování dle metodik OECD na různých živočišných druzích - 206, 211, 220, 222, 414, 415, 416, 421, 422

Biochemické markery kontaminace Kyselina 5-aminolevulová (ALA) – kontaminace Pb Acetylcholinesteráza – otrava OF a karbamáty Metallothioneiny – zvýšená tvorba při otravách kovy Cytochrom P 450 (monooxygenázy) – měříme v játrech, při kontaminaci PAH, PCB, dioxiny apod. glutathion–S–transferáza (GST) a další konjugační enzymy – oxidační stres, PCB, pesticidy a další Vitellogenin – xenoestrogenní zatížení – DDE, nonylfenol, PAH, Hg, Cd a další, v plasmě, játrech (měření u samců, kde se normálně nevyskytuje) 1- hydroxypyren – marker PAH, ve žluči

Defenzní látky Zhášeče volných radikálů, antioxidanty Enzymové – kataláza, SOD - superoxiddismutáza, glutathionperoxidáza Neenzymové – Vit. E + C, karotenoidy, selen, ceruloplasmin, karnosin, flavonoidy, acetylcystein, manitol atd. Francouzský paradox

VKR (volný kysl. radikál) tokoferylový radikál vitamin E (tokoferol) + VKR (volný kysl. radikál) tokoferylový radikál vitamin C (kys. askorbová) vitamin E (tokoferol) a radikál kys. askorbové Cys, GSH

Definice a koncept expozičních limitů Metody hodnocení - pro nekarcinogenní látky - pro karcinogenní látky Pro nekarcinogenní látky Metoda využívající bezpečnostních faktorů (SF) – používaná FAO/WHO Metoda využívající bezpečnostních faktorů (UF, MF) – používaná EPA USA

Ad 1) NOAEL ADI = SF ADI = acceptable daily intake NOAEL = no observable adverse effect level SF = safety factor

ADI not specified No ADI allocated Temporary ADI AWI - acceptable weekly intake (po 70 let, u l. s kumulativním účinkem) PTWI - provisional tolerable weekly intake PMTDI - provisional maximum tolerable daily intake

Ad 2) NOAEL RfD = UF x MF RfD – referenční dávka UF = faktor nejistoty (přesnosti) MF = modifikační faktor

Pro karcinogenní látky - Využívány metody matematického modelování - VSD – virtually safe dose (prakticky bezpečná dávka) - Identifikuje dávku, která zvyšuje riziko výskytu rakoviny o 1x106 případů.

Hodnocení rizika (risk assessment) postupuje ve 4 krocích: identifikace nebezpečí (hazard identification) charakterizace nebezpečí (hazard characterization) hodnocení expozice (exposure assessment) charakterizace rizika (risk characterization) - hazard index expoziční dávka HI = ADI