O povaze právní interpretace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cíle a postupy empirického výzkumu
Advertisements

Podpora trvalého řešení situace nezletilých žadatelů o azyl v ČR TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Interpretace práva.
V OLBA PRÁVA A JEJÍ POZICE V MEZINÁRODNÍM PRÁVU SOUKROMÉM Zpracovala: Pavlína Adamíková.
1 Informace o studiu. 2 Počty přihlášených uchazečů PrF B-PSP MPS kombin. 398 PrF B-PSP OPS kombin. 544 PrF B-PSP VYJU kombin. 366 PrF B-VS TPTSP kombin.
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Právní odpovědnost sportovců za sportovní úrazy (teoretický vstup do problematiky) M ICHAL K RÁLÍK,
Co je to logika? KFI/FIL1 Lukáš Košík Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
Pracovněprávní vztahy v organizaci
Předmět a prameny pracovního práva
JUDr. Karel Zuska Mgr. Michaela Hájková
Projekt Rozvoj praktických forem výuky na PF UP Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
Sociální politika a Welfare State
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 14. dubna 2014.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
Sociální konstruktivismus
Školení Maxov 9.9. – „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.. VOLBY V ČESKÉ.
Teorie práva 3 Semináře – sudý týden.
Matěj Klíma Filosofie, Česká filologie UPOL
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Výstupy z učení a národní kvalifikační rámec terciárního.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
1 Zkušenosti s výukou dovedností z předmětů ELCP a IBT Simona Trávníčková
Výukový program:Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
1 Desatero začínajícího lektora Mgr. Vítězslav Dohnal, Pro bono aliance
Monika Pokorná FF UPOL Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
Geografie dopravy Práce s literaturou Mgr. Filip Chvátal Prezentace vznikla v rámci projektu OP VK Inovace výuky geografických studijních oborů" (reg.
Koordinace dávek v nezaměstnanosti
Metaetika Shrnutí.
Správní právo Pojem: ta část právního řádu, která upravuje veřejnou správu Předmět úpravy: široký okruh právních norem, které upravují práva a povinnosti.
Úmysl zákonodárce – autorita práva
(přednáška k předmětu Základy práva)
Veřejnosprávní činnost
Rozhodování ve veřejné správě Přednáška M. Horáková.
PATOLOGICKÉ ROZHODČÍ DOLOŽKY I ČÁST. DĚLENÍ A) mohou způsobit přímo neplatnost doložky B) působí spíše problémy v zahájení či postupu v řízení.
Výhrady k mezinárodním smlouvám Výklad mezinárodních smluv
Tvorba vnitřních předpisů zaměstnavatele
Ochrana duševního vlastnictví a design
Řešení sporů – úvod I. konzultace Naděžda Rozehnalová Tereza Kyselovská.
Právo, právní norma a právní předpis. Principy a pravidla.
1 Exekuční právo-modelové řízení I. část JUDr. Ing. Radovan Dávid, Ph.D.
ZÁSADY KONCIPOVÁNÍ LOGISTICKÝCH SYSTÉMŮ KAPITOLA 5: VZTAH STRATEGIE PODNIKU A LOGISTICKÉHO PLÁNOVÁNÍ, CÍLE, METODY A NÁSTROJE PLÁNOVÁNÍ, POSTUPOVÉ KROKY.
Přednáška K čemu je právní filosofie
1 Přístup jednotlivce k Ústavnímu soudu PVP
KONZULTACE ČÍSLO 2 NĚKOLIK POZNÁMEK KE SPOTŘEBITELSKÉMU ROZHODČÍMU ŘÍZENÍ 1.
ZÁKLADNÍ DISPOZIČNÍ PRINCIPY NAVRHOVÁNÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Správní řád -vybrané instituty
Řešení sporů – úvod I. konzultace Naděžda Rozehnalová.
SOCIÁLNÍ KOMUNIKACE KAPITOLA 8. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
7. STRUKTURA ODBORNÉHO TEXTU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Právní norma a právní předpis Doc. JUDr. Jan Kysela, Ph.D.
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
Filozofie pro právníky Současné otázky právní interpretace; interpretační proces Michal Malaník.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Plošné spoje Obor:Elektrikář.
Obchodní právo. Subjekty obchodního práva. Jednání podnikatele
Úvod do kvalitativního výzkumu
Vysoké učení technické v Brně
Vysoké učení technické v Brně
Grantový projekt „Moderní absolvent strojírenství“
Základy právní argumentace, Výklad adekvátní, restriktivní a extenzivní; aplikace práva podle analogie a extenzivní výklad.
Právní principy v soudobém právu; právní principy a právní normy
Legislativní proces v Parlamentu ČR
Literární Praha - Muzeum Franze Kafky
Tvorba vnitřních předpisů zaměstnavatele
Ekonomický základ veřejné správy MP313K Úvod do studia veřejné správy 9. přednáška doc. JUDr. Petr Havlan, CSc. Definujte zápatí - název.
Transkript prezentace:

O povaze právní interpretace JUDr. Tomáš Sobek Ph.D.

Co je to interpretace Interpretace jako výklad – ukázání významu textu - význam textu není něco, co lze předložit - to, co předložíme, je jenom další věta Interpretace jako způsob překladu – interpretovat text znamená říct zhruba totéž jinými slovy - z jazyka nelze vyskočit. víceznačnou, neurčitou nebo rozpornou větu nahradíme větou (relativně) jednoznačnou, určitou a konzistentní. odůvodňujeme, že zvolený překlad je vhodnější než alternativní (sémanticky) možné překlady.

Tři ideologie interpretace Textualismus Intencionalismus Funkcionalismus (= purposive interpretation)

Textualismus Předmětem výkladu je text zákona (smlouvy, závěti, …). Cílem výkladu je jazykový význam textu. Hlavní metodou je jazykový výklad (sémantika, gramatika, logika). Důraz na hledisko čtenáře. Škola právní exegeze.

Intencionalismus Předmětem interpretace je právní akt (normativní právní akt, individuální akt, právní jednání). Nejde tedy o zákon jakožto text ale o zákon jakožto legislativní akt (= čin) zákonodárce. Cílem interpretace je úmysl zákonodárce (smluvních stran, zůstavitele, …). Základní metodou je racionální rekonstrukce úmyslu – pragmatika jazykové komunikace Důraz na hledisko autora. Předpoklad racionálního autora.

Úmysl Intencionální originalismus – zajímá nás původní (skutečný) úmysl zákonodárce Intencionální kontrafaktualismus – zajímá nás hypotetický úmysl zákonodárce, totiž jaký by měl zákonodárce úmysl, kdyby měl stejné informace, jaké máme my dnes Odliš! Textualismus Sémantický originalismus – vykládáme slova zákona podle jejich tehdejšího významu Sémantický aktualismus – vykládáme slova zákona podle jejich současného významu

Jak zjistit úmysl? Kontextuální analýza – Za jakých okolností byl řečový akt učiněn? Jaké cíle autor sleduje? Předpoklad racionality: Co by za těchto okolností sledoval racionální aktér? Idiot může čímkoli sledovat cokoli. Problém důvodové zprávy (teorie paktů).

Funkcionalismus = Purposive interpretation Předmětem interpretace je právní norma. Cílem interpretace je zjistit objektivní účel (= regulativní funkci) právní normy. Účel právní normy uvažujeme v kontextu celého právního institutu. Účel normy spočívá v tom, jak přispívá (jakou hraje roli) k efektivnímu fungování právního institutu. Metodou je tzv. teleologický výklad. Funkcionalismus se vymezuje proti formalismu.

Účel vs. úmysl Vlastně je to objektivismus vs. subjektivismus. Účel zákona lze uvažovat jako objektivizovaný (hypotetický) úmysl racionálního zákonodárce. Účel je tedy idealizací úmyslu. Přechod od subjektivismu k objektivismu – pol. 19 století. „Zákon může být rozumnější nežli zákonodárce.“ J.H. Thöl (1849) Původním autorem tohoto výroku není G. Radbruch.

Text vs. úmysl Minimální intencionalismus (J. Raz) – úmyslem zákonodárce je pouze to, že text přijatého zákona se má stát pramenem práva. Minimální intencionalismus je slučitelný s textualistickou metodologií výkladu.

Účel a text Teleologický výklad se v zásadě pohybuje v rámci sémantického pole zákona (co ještě unese text zákona), takže už předpokládá nějaký jazykový výklad. Vlastně ho předpokládá i tehdy, když se rozhodneme vykládat normu ve směru jejího účelu ale proti její doslovné formulaci v zákoně. Takže máme 2 myšlenkové kroky: Předběžná identifikace normy (jazykový výklad). Přizpůsobení normy celkové funkci právního institutu (teleologický výklad). To, čemu říkáme „teleologický výklad“, je vlastně ta část zdůvodnění, která ukazuje, že z hlediska efektivního fungování právního institutu je zvolený překlad textu zákona vhodnější než alternativní (sémanticky) možné překlady.

Děkuji za pozornost Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/15.0198 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.