Prezident ČR. Neodpovědnost a imunita Pro postavení prezidenta republiky jako hlavy státu v parlamentní republice je charakteristická neodpovědnost a.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vývoj české ústavnosti
Advertisements

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Moc výkonná I Prezident VY_32_INOVACE_ 07 - Moc výkonná I.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michal Kapoun. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.9
Dělba moci.
Naši prezidenti aneb jak znáš vůdce našeho státu ve 20. století
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Česká republika-demokratický stát
Občanská nauka Ústava ČR; VY_32_INOVACE_D2_10 Interaktivní výklad: Ústava ČR Mgr. Ludmila Muchová.
Pilíře politického systému 1 Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 Aktivita.
Daně.
PREZIDENTI ČESKÉ REPUBLIKY
Anotace Parlament, úřad prezidenta, vláda Autor Mgr. Martin Nosek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák pochopí, které činnosti má v gesci parlament, prezident.
Volby – volba prezidenta v ČR
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Česká republika – demokratický stát
Česká republika Demokratický stát.
9. ročník Novověk, moderní dějiny
Tomáš Garrigue Masaryk „Nebát se a nekrást“
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Období: 1918 – 1993 Dějepis a občanská nauka Zpracoval: Milan Šimek
ÚSTAVNÍ PRÁVO A STÁTOVĚDA Státní občanství ČR a občanství EU
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
TEST 17. POLITOLOGIE
Prezidenti naší vlasti.
Ústavní soudnictví J.Kožiak. Ústava - čl. 83 a následující Ústava - čl. 83 a následující Zákon o ústavním soudu č. 182/1993 Zákon o ústavním soudu č.
Vývoj české ústavnosti
Zpracoval: ing. Pavel Králík
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Vrcholné státní orgány Autor:
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceStát a jeho představitelé Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje státní.
ČLOVĚK JAKO OBČAN V DEMOKRATICKÉM STÁTĚ PREZIDENT ČR Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl17
Zpracoval: ing. Pavel Králík
Řád: Strašilky.
Petr Machala slovenských stran pro nezávislost oslavy Andreje Hlinky „Memorandum o suverénním Slovensku“ – ve Slavkově přijata Deklarace.
Základy práva 14. Moc výkonná Mgr. Petr Čechák, Ph.D.
Dělba moci Moc soudní.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY AUTOR: MGR. MARTINA MYŠKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_750_VYHLÁŠENÍ_ČESKOSLOVENSKA TÉMA: Vyhlášení.
Roční období a změny v přírodě
Zpracoval: ing. Pavel Králík Zlato, stříbro, platina, měď
Třída: Mnohonožky.
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Naši prezidenti.
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky
PODZIM.
Prezidenti ČSR a ČR.
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Blanokřídlí Lumci.
Prezident ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Prezident a vláda. Prezident ● Prezident je titul, kterým se označuje vedoucí organizace, obchodní společnosti nebo státu. V některých jazycích (francouzština)
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
PREZIDENT. Prezident České republiky  je hlava České republiky  od roku 2013 volen přímo občany ČR  skládá slib do rukou předsedy Senátu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_14/12_VLÁDA__MINISTŘI_PREZIDENT Téma: Vláda, ministři,
Výchova k občanství Moc výkonná
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Výchova k občanství Moc soudní
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Úvod do práva.
Číslo projektu: Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Volby prezidenta
Veřejný ochránce práv.
Ústavní systém České republiky
Transkript prezentace:

Prezident ČR

Neodpovědnost a imunita Pro postavení prezidenta republiky jako hlavy státu v parlamentní republice je charakteristická neodpovědnost a imunita. Zdroje tohoto privilegia hlavy státu pocházejí z dob monarchie. Imunita prezidenta republiky znamená, že ho nelze zadržet, ani trestně stíhat. Trestné stíhání pro trestné činy spáchané prezidentem republiky po dobu jeho výkonu jeho funkce je navždy vyloučeno.

Odpovědnost za velezradu Obr. Ústavní soud v Brně Prezident republiky může být podle ústavy stíhán jen pro velezradu. Nelze ho stíhat před obecním soudem, ale před soudem Ústavním, a to na základě podané žaloby Senátem.

Skládání slibu Prezident republiky se ujímá svého úřadu složením slibu. Obr. Václav Havel Obr. Václav Havel

Slib věrnost České republice věrnost České republice zachování Ústavy a zákonů zachování Ústavy a zákonů zastávání úřadu prezidenta republiky v zájmu všeho lidu a podle nejlepšího vědomí a svědomí. zastávání úřadu prezidenta republiky v zájmu všeho lidu a podle nejlepšího vědomí a svědomí. Věrnost České republice je prvořadou povinností hlavy státu. Znamená především povinnost hájit svrchovanost a celistvost republiky a její demokratický řád.

Způsob volby musí mít české státní občanství musí mít české státní občanství musí mít právo volit musí mít právo volit dosažení věku 40 let dosažení věku 40 let (Prezident republiky může být zvolen občan, který je volitelný do Senátu.) (Prezident republiky může být zvolen občan, který je volitelný do Senátu.) Obr. Edvard Beneš Obr. Edvard Beneš

Způsob volby Nikdo nemůže být zvolen prezidentem republiky více než 2x za sebou po dobu trvání jednoho volebního období 5 let.

T.G.Masaryk Jedinou výjimku tvoří T.G.Masaryk, který byl zvolen v pětiletém volebním období 4x za sebou v letech 1918, 1920, 1927, 1934.

T.G. Masaryk 14. prosince roku 1935 Tomáš Garrigue Masaryk ze zdravotních důvodů abdikuje z funkce prezidenta (18. prosince je novým prezidentem zvolen E. Beneš). 14. září roku 1937 pak Tomáš Garrigue Masaryk, zakladatel svobodného Československa v roce 1918 a první jeho prezident, na zámku v Lánech umírá.

Zpracoval: J.Vidensky soud.jpg&imgrefurl= 2&h=150&w=201&sz=24&hl=cs&start=4&tbnid=8zBwz-uQZysORM:&tbnh=78&tbnw=104&prev= soud.jpg&imgrefurl= 2&h=150&w=201&sz=24&hl=cs&start=4&tbnid=8zBwz-uQZysORM:&tbnh=78&tbnw=104&prev= :// F15v1AlH1M:&tbnh=150&tbnw=106&prev= :// F15v1AlH1M:&tbnh=150&tbnw=106&prev= :// F15v1AlH1M:&tbnh=150&tbnw=106&prev :// F15v1AlH1M:&tbnh=150&tbnw=106&prev