Morálka a mravnost Mgr. Michal Oblouk.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
37. Izraelité od Hospodina dostali pravidla pro život
Advertisements

Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Desatero 1/3 – přirozený mravní zákon
SEBEPOZNÁNÍ JÁ Mgr. Michal Oblouk.
ETIKA ODPOVĚDNOSTI Karolina Krajcová C4B.
PŘÁTELSTVÍ Mgr. Michal Oblouk. PŘÁTELSTVÍ  mezilidský vztah vyznačující se vzájemnou náklonností a porozuměním  lidé v přátelském vztahu se vůči svým.
O Název Desatero O Šablona CZ.1.07/1.4.00/ O Poř.číslo 12 O Autor šablony Mgr. Zuzana Vyhnálková DiS O Datum
ZÁKLADNÍ ETICKÉ KATEGORIE II
Etika v podnikání Business Ethics
Úvod.
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Etika „Žít spolu a žít jeden pro druhého je vztah, ve kterém se zúčastnění mohou plně rozvinout svou osobnost.“ E. H. Erikson.
Dosáhni cíle!.
SOBOTA.
Anotace: Objasnění etických pojmů se zaměřením na věcný a společenský význam Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní vzdělávání Vzdělávací obor:
Etika – vznik, druhy Střední odborná škola Otrokovice
Zpívá – Lucie Bílá hudba –Leonard Kohen český text –Gabriela Osvaldová
FILOZOFIE VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.11/Md CZ.1.07/1.5.00/
CHUDOBA, ROVNOST, VZDĚLÁNÍ
SVOBODA ČLOVĚKA Mgr. Michal Oblouk.
Starověká Palestina.
Právo jako filozofický pojem
Desatero božích přikázání
Neurofysiologické principy a etika v doktorském studiu komise pro vědu RVŠ zpracoval Jaroslav Pokorný Galenos.
E TIKA „Žít spolu a žít jeden pro druhého je vztah, ve kterém se zúčastnění mohou plně rozvinout svou osobnost.“ E. H. Erikson.
Rodina, ve které žiji Není nejmenších pochyb o tom, že je to v prostředí rodiny a domova, kde se všechny největší ctnosti, veškeré ctnosti, které vévodí.
ZÁKLADNÍ ZNAKY A DRUHY CITŮ
Etika chovu zvířat Doc. Ing. Lukáš Jebavý, CSc
Morálka a mravnost Petr Machala.
12. října  z řeckého filein – milovat / sofia – moudrost  touhu po vědění, které by obsáhlo celou skutečnost a vyjevilo člověku smysl jeho života,
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ - KŘESŤANSTVÍ
Principy etiky v medicíně ● Medicína – aplikace poznatků přírodních věd ve světě lidských vztahů ● Objektivita x Subjektivita ● Fakta x Hodnoty ● Vědění.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_04_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Název projektu:
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Metaetika Shrnutí.
Psychologie osobnosti
Křesťanská etika Lukáš Berczik.
Charakter Pavel Šuranský.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.MORÁLKA Autorka:
DOBRO A ZLO – etické kategorie
Paradigmata v dějinách a jejich vztah k výchově Člověk jako obraz Boží – imago Dei Jana Skácelová.
D OBRO A ZLO Jakub Novák, C4A. D OBRO X Z LO Nekonečná rivalita protipólů Nikdy nepoznáme dobro bez zla Nekonečná bitva Nejvyšší a nejobecnější kategorie.
Význam hodnotové orientace v OM Osnova Hodnoty obecně a hodnoty týkající se nás samých 4 kardinální ctnosti a nově diskutované hodnoty Hodnoty jako zdroj.
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_15_OSVZ_ZSVB ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
Právo souhrn pravidel stanovených a vynutitelných státem organizuje a řídí lidské soužití.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 19. Etika, základní etické pojmy Název sady: Občanská nauka Ročník:
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U Moderní etika Mgr. Marie Mikulcová.
Seberegulační vlastnosti osobnosti
Osobní bezpečí. Sebepojetí Sebepojetí - znamená porozumět sám sobě, svému JÁ, svým náladám, chování Sebepojetí – zahrnuje sebepoznávání, sebehodnocení.
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_50_Občanská výchova_Morálka.
Osobní bezpečí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Pravidla chování, právo a morálka
Morálka a život člověka dnešní doby
FILOsOFIE A VĚDA.
Morálka a mravnost Mgr. Michal Oblouk.
Etika Literatura: Kohák, E. Svoboda, svědomí, soužití. Praha: Slon, 2009 MacIntyre, A. Ztráta ctnosti. Praha: Oikoymenh, Robinson, D. – Garratt C.
psychologie osobnosti – vztahově-postojové složky
ZÁKLADNÍ ZNAKY A DRUHY CITŮ
Víra, náboženství, církve, sekty 3 – Křesťanství
Morálka 1 – Morálka VY_32_INOVACE_ 42_836
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
VY_32_INOVACE_54 KŘESŤANSTVÍ. VY_32_INOVACE_54 KŘESŤANSTVÍ.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Starověká Palestina.
Občanská výchova 6.ročník PhDr. Martina tesaříková
Souvislá pedagogická praxe Bc. Lenka Ďurišová 2. ročník, NMgr. D-Zsv
Základní filozofické otázky
Transkript prezentace:

Morálka a mravnost Mgr. Michal Oblouk

MORÁLKA/MRAVNOST z latiny moralitas = správné chování celková představa správného jednání ve společnosti souhrn mravních zásad a názorů na to, co je dobré a co zlé od pravidel zdvořilosti se liší tím, že se týká věcí závažných a podstatných, na druhé straně od práva se liší tím, že se nedá soudně vymáhat a na její porušení nejsou sankce (tresty) způsob jednání, který je většinou lidí vnímán jako dobrý, správný, vhodný mravné je takové jednání, jehož záměrem je dobro „Co nechceš, aby ti jiní činili, nečiň ty jim.“ „Jak chcete, aby lidé jednali s vámi, tak jednejte vy s nimi.“

MRAVNOST již od počátku si lidé vytvářeli určitá pravidla, která vymezovala jejich jednání: v antice bylo pojetí mravnosti založeno na ctnostech (statečnost, moudrost, uměřenost, spravedlnost) judaismus – Desatero božích přikázání (soubor nařízení a zákazů) křesťanství – zdůrazňuje úctu k lidské důstojnosti, sedm základních ctností islám – mravní život muslimů určuje korán (posvátná kniha)

SEDM CTNOSTÍ POKORA – víra, skromné chování, nesobeckost, mající respekt, mít důvěru, když se očekává, nikoliv neúměrně velebit sám sebe ŠTĚDROST - láska, charita, velkorysost, ochota dávat, uskutečňování šlechetných myšlenek nebo činů PŘEJÍCNOST - laskavost, lidskost, obdiv, charita, soucit, přátelství bez předsudku a bez příčiny MÍRUMILOVNOST - trpělivost, schopnost snášet, otužilost, shovívavost, vyrovnanost CUDNOST - zahrnuje přísnou mravní čistotu, prospěšnost a dosažení čistoty myšlenky pomocí vědomého zdokonalování, zdrženlivost, bezúhonnost STŘÍDMOST - sebekontrola, zdrženlivost a umírněnost, vnímání plnou myslí, sebeovládání ČINORODOST - úsilí, pracovitost, píle, přičinlivost, iniciativa

SEDM HŘÍCHŮ PÝCHA - touha po vyšší atraktivitě a důležitosti než mají ostatní, projevuje se nadřazeným chováním LAKOMSTVÍ - vyznačuje se touhou samoúčelně navyšovat majetek a realizování této touhy ZÁVIST - vzniká tehdy, kdy určitá osoba vášnivě touží po majetku (nebo vlastnostech) druhé osoby HNĚV - projevuje se nekontrolovatelnými pocity zlosti a nenávisti vůči jiné osobě SMILSTVO - označuje jakoukoliv přemrštěnou touhu po sexuálním uspokojení OBŽERSTVÍ - přespřílišné požívání nápojů i potravin LENOST - malomyslnost, duchovní znechucenost, nevěříte v nic, rezignujete

DESATERO PŘIKÁZÁNÍ Nebudeš mít jiného boha mimo mne. Nezobrazíš si Boha zpodobením ničeho, co je nahoře na nebi, dole na zemi nebo ve vodách pod zemí. Nebudeš se ničemu takovému klanět ani tomu sloužit. Já jsem Hospodin, tvůj Bůh. Nezneužiješ jména Hospodina, svého Boha. Pamatuj na den odpočinku, aby ti byl svatý. Šest dní budeš pracovat a dělat všechnu svou práci, ale sedmý den je dnem odpočinku, zasvěceným Hospodinu, tvému Bohu. Cti svého otce a svou matku, abys byl dlouho živ na zemi, kterou ti dává Hospodin, tvůj Bůh. Nezabiješ. Nesesmilníš. Nepokradeš. Nevydáš proti svému bližnímu křivé svědectví. Nebudeš dychtit po domě svého bližního. Nebudeš dychtit po ženě svého bližního, vůbec po ničem, co patří tvému bližnímu.

ETIKA z řeckého ethos = mrav věda o morálce - zkoumá morálku nebo morálně relevantní jednání a jeho normy je disciplínou praktické filozofie zabývá se teoretickým zkoumáním hodnot a principů, které usměrňují lidské jednání v situacích, kdy existuje možnost volby prostřednictvím svobodné vůle hodnotí činnost člověka z hlediska dobra a zla na rozdíl od morálky, která je blíže konkrétním pravidlům, se snaží najít společné a obecné základy, na nichž morálka stojí, popř. usiluje morálku zdůvodnit

MRAVNÍ ROZHODOVÁNÍ rozhodování o tom, zda je něco dobré nebo špatné – pomáhá nám naše SVĚDOMÍ vnitřní instance, „mlčenlivé volání“, které vede soudy člověka o tom, co sám způsobil nebo co se chystá způsobit vnitřní hlas každého z nás nejčastěji k nám promlouvá jako výčitka – upozorňuje nás na to, že jsme něco udělali špatně

ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/Mravnost http://cs.wikipedia.org/wiki/Etika http://cs.wikipedia.org/wiki/Sedm_ctnost%C3%AD http://cs.wikipedia.org/wiki/Sedm_hlavn%C3%ADch_h%C5%99%C3%ADch%C5%AF http://cs.wikipedia.org/wiki/Desatero http://cs.wikipedia.org/wiki/Sv%C4%9Bdom%C3%AD http://islam.mypage.cz/menu/zahalovani http://www.komiks.cz/clanek.php?id=955 http://ografologii.blogspot.cz/2010/01/svedomi.html http://zena-in.cz/clanek/take-mate-spatne-svedomi http://cs.wikipedia.org/wiki/Zpytov%C3%A1n%C3%AD_sv%C4%9Bdom%C3%AD