Sub-projekt BRIE Potštát 12. října 2006. Praktické využití obnovitelných zdrojů energie v rodinných domech Ing. Libor Lenža Regionální energetické centrum,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aktivní domy a inteligentní regiony
Advertisements

DOMY Otázky a odpovědi.
TZ 21 – navrhování otopných soustav
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
Fyzika Ekologie ©2008 (PowerPoint) Petra Křenová, Jirka Juřena a Lukáš Gottwald™
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Výroba a distribuce elektrické energie
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
Pasivní dům Marek Švestka.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Anna Šimonová. Těžba uhlí již od r Vyrábí zhruba polovinu celkové elektrické energie na území ČR Staré technologie – vysoké procento znečišťování.
Využití solární energie A5M13VSO soubor přednášek
Sluneční elektrárna.
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Solární systémy třetí generace
Alternativní zdroje energie
Využití obnovitelných zdrojů energie, energeticky soběstačné obce
Zdroje energie.
Elektrárny využívající biomasy na výrobu elektřiny
Projekt BRIE potenciál a možnosti konverze energeticky využitelné biomasy a energetické úspory Národní konference INNOREF - sub-projektu BRIE.
Obnovitelné zdroje energie (OZE)
Využívání druhotných zdrojů energie
Úspora elektrické energie
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Solární systémy Solární systémy, které využívají jako hlavní zdroj energie SLUNCE, jsou v současné době jednoznačně nejefektivnějším a nejekonomičtějším.
UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Zdravotechnika Příprava teplé vody II (STA56) Ing. Vladimíra Straková STAVEBNICTVÍ.
Obnovitelné a Alternativní zdroje energie
Zpracoval: Lakomý Jan Třída: 2.L Šk. rok: 2013/2014 Předmět: Biologie
Společnost Skanska je tu pro vás
ZDROJE ENERGIE Chemie 9. ročník
Martin VRZALA. * Energetika * Primární energetické zdroje * Obnovitelné energetické zdroje.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Společenské a hospodářské prostředí
Fotovoltaická elektrárna 650 kWp, Business Park Benátky
Úspory energie a regenerace
Trunkát Tadeáš, 1.U. -nevyčerpatelnost -ekologičnost.
získávání energie z biomasy
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Pasivní stavitelství jako ekonomický koncept. Východiska Výstavba a provoz budov je hltoun energetických zdrojů Každá budova má být v takovém stavu, aby.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Program Zelená úsporám KBI/OZP Nikola Bílá. Kjótský protokol a emisní kredity  Kjótský protokol nás zavázal snížit v ročním průměru za období 2008 –
Příklady integrace úspor a obnovitelných zdrojů na úrovni domácnosti Eva Fraňková Horní Mlýn, Křtiny u Brna.
Tepelné akumulátory.
Využití energie Slunce
Tepelná čerpadla a solární systémy pro bytové domy
KONCEPCE NAVRHOVÁNÍ NÍZKOENERGETICKÝCH A PASIVNÍCH BUDOV Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
ZELENÁ ÚSPORÁM PRO RODINNÉ DOMY DOTACE POUŽITO MATERIÁLŮ Z: WWW. ZELENAUSPORAM.CZ.
Dotační program Zelená úsporám Ing. Zbyněk Bouda Energetická Agentura Vysočiny, z.s.p.o.
Obnovitelné zdroje energie. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Výroba a přenos elektrické energie. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Nevyčerpatelné energetické zdroje Zbožíznalství 1. ročník.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_05_32_ČLOVĚK A ENERGIE. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 23 AnotacePřehled.
zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Lidské aktivity a životní prostředí Zdroje energie III. Alternativní zdroje 2/2 Anotace: Prezentace slouží jako.
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
TECHNOLOGICKÝ VÝVOJ VE VŠECH ODVĚTVÍCH průměrné auto vs. šetrné auto spotřeba 6,5 l/100km spotřeba 1,5 l/100km, příp. 6,5 kWh/100km.
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST BIOLOGIE A EKOLOGIE - PRŮŘEZOVÉ TÉMA
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Operační program životní prostředí
Elektřina VY_32_INOVACE_05-36 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
Toky energií v přírodě a v člověkem ovlivněné krajině, efektivní využití energie Kristina Zindulková, 2016.
Energetické úspory pro veřejné budovy s podporou OPŽP
STRATEGIE VYUŽÍVÁNÍ DOMÁCÍCH ZDROJŮ BIOMASY
Transkript prezentace:

Sub-projekt BRIE Potštát 12. října 2006

Praktické využití obnovitelných zdrojů energie v rodinných domech Ing. Libor Lenža Regionální energetické centrum, o. p. s.

Obnovitelné zdroje Jako obnovitelné zdroje energie chápeme takový zdroj, který se může samovolně obnovit (přírodními procesy), a z hlediska života člověka je nevyčerpatelný.

Které to tedy jsou? Sluneční energie. Energie biomasy. Větrná energie. Energie vody. Energie geotermální.

Prakticky využitelné v RD. Tzn. relativně snadno využitelné s pozitivním ekonomickým dopadem pro investora a uživatele. Výběr se nám OMEZÍ! SLUNCE BIOMASA GEOTERMÁLNÍ

…rodinný dům je systém! O využití obnovitelných zdrojů by se mělo nejen přemýšlet, ale také (a snad především) počítat. Cena zařízení je vysoká, proto nelze doporučit příliš velkou „lidovou tvořivost“. NOVOSTAVBA REKONSTRUKCE

Pasivní faktory. Koncepční návrh rekonstrukce či stavby s maximálním využitím pasivních faktorů je nejlepší (a také nejlevnější) cestou k využití obnovitelných zdrojů energie.

Co jsou to pasivní faktory? Stručně řečeno je to geometrické a dispoziční řešení budov, ovlivňující spotřebu energie na vytápění. Jedná se o celý komplex problémů, které je při navrhování nutné zvažovat. Vhodná orientace domu vůči světovým stranám v návaznosti na vnitřní dispozice domu. Dostatečná tepelná izolace. Dům by měl mít vhodný tvar. Kritický přístup k návrhu zasklených ploch v obvodovém plášti.

Od pasivity k aktivitě… Od pasivních prvků a opatření k aktivnímu získávání energie z obnovitelných zdrojů. ENERGIE SLUNCE GEOTERMÁLNÍ ENERGIE DŘEVO

Sluneční energie. Solární zařízení aktivní Přeměna solárního záření na teplo pomocí kolektorů Kapalinové Vzduchové Přeměna solárního záření na elektrickou energii Fotovoltaické články Solárně termická zařízení pasivní Přeměna solárního záření na teplo vhodnými architektonickými prvky budov

Čím „chytat“ Sluníčko? Máme velkou paletu možností a zařízení.

Fotovoltaika – s ??? Aplikace přímé přeměny slunečního záření na elektrický proud u nás nejsou nijak rozšířeny. Obecně jsou pro RD neekonomické. Uplatní se však při specifických situacích.

Biomasa zatím vede! Je to dáno historickým postavením biomasy, především dřeva. Relativní dostupností dřeva a nižšími investičními náklady. Dnešní trend: posun využívání biomasy i pro větší energetická zařízení, CZT apod. Vysoké procento využívání především v obcích, špatné spalování, špatné tepelně-technické vlastnosti staveb.

Získávání paliva ZDROJE: 1.Využitím dřevního a organického odpadu ke spalování (komunální odpady, odpadní dřevěné hmoty, zemědělský odpad – sláma). 2.Pěstováním rychle rostoucích rostlin. 1.dřeviny (tzv. rychle rostoucí): výmladkové plantáže topolů a vrb na zemědělské půdě; 2.nedřevnaté rostliny: ozdobnice, energetické obilí a mnoho dalších (u nás šťovík krmný); 3.palivové dříví (v některých případech). V dalším výkladu se zaměříme pouze na dřevní hmotu a její spalování:

V čem ji spalovat. Dnes existuje na trhu velké množství více či méně kvalitních zařízení určených ke spalování dřevní hmoty (ale i odpadů, slámy apod.). Systémy, regulace, zásobníky…

Vhodná zařízení.

Geotermální energie Původ v energii Země. Část energie pochází i ze Slunce v podobě teploty prostředí. V ČR těžko dostupné.

Teplota prostředí a tepelný tok ze Země. V ČR dostupné – lokality se však různí. Možnost využít tepelnými čerpadly – pozice TČ.

Jaké druhy známe vzduch - vzduch vzduch – voda voda – voda země - voda

Vítr a voda popelkami… Jen velmi specifické aplikace a instalace. Nelze je využívat hromadně a všude.

Opět k začátku… Využití OZ nutno zvážit z hlediska konkrétní stavby, rekonstrukce, kvality a parametrům objektu.

Místo závěru. Praktické využití obnovitelných zdrojů v RD

Děkuji za pozornost. Dotazy, připomínky, komentáře…