Stravitelnost luštěnin Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Zuzana.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Im Café bestellen Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Novotná Dostupné
Advertisements

Účtování materiálových zásob, způsob A
Snímače polohy I Střední odborná škola Otrokovice
Základní výpočty mzdy Střední odborná škola Otrokovice
Ocelové zárubně Střední odborná škola Otrokovice
Tagesablauf Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Novotná Dostupné z.
Výměna schodišťových stupňů
Použití luštěnin v kuchyni
Oceňování zásob Střední odborná škola Otrokovice
Náklady – členění Střední odborná škola Otrokovice
Společné stravování Střední odborná škola Otrokovice
Rozdělení motorových vozidel
Propojení dat mezi MS-Word a MS-Excel
Schématické znázornění logických funkcí
Použití obilovin v kuchyni
Recepce Střední odborná škola Otrokovice
Souvislý příklad na mzdy
Výnosy – členění Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Klimánková.
Vlastnosti číslicových součástek
Klikový mechanizmus, demontáže a montáže
Dilatace potrubí Střední odborná škola Otrokovice
Faktury a jejich zpracování Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Finanční matematika – úvod Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva.
Vlastnosti posloupností
Použití těstovin v kuchyni
Rozdělení zeleniny Střední odborná škola Otrokovice
Word – Hypertextový odkaz
Excel – základní početní operace
Exponenciální rovnice řešené pomocí logaritmů
MS-Excel – relativní a absolutní odkaz
Rozvaha – sestavení Střední odborná škola Otrokovice
Pečení rostlinných a živočišných potravin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Dvojitá okna deštěná Střední odborná škola Otrokovice
Obložkové zárubně Střední odborná škola Otrokovice
DHM – degresivní odpisy
Střední odborná škola Otrokovice
Účelové stravování Střední odborná škola Otrokovice
Jednotrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Spojka třecí kotoučová – diagnostika
Účtování materiálových zásob, způsob B
Účtování nákladů – příklady souvztažností
Vaření – rozdělení, způsoby
Použití hub v kuchyni Střední odborná škola Otrokovice
Posloupnosti – základní pojmy Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Studené předkrmy Střední odborná škola Otrokovice
Úvodní lekce do programu Excel Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr.
Nápravy – druhy, diagnostika závad
Kontrola tlumičů pérování
Příklad na zpracování účetních dokladů
Snellův zákon lomu Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – řešení bilanční rovnosti
Zpracování obilovin Střední odborná škola Otrokovice
Ostatní tepelné úpravy
Vaření rostlinných potravin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena.
Potraviny rostlinného původu
Souvislý příklad na zásoby
Realizace logických obvodů
Typy a výpočty hospodářského výsledku
Vaření živočišných potravin
DHM – lineární odpisy Střední odborná škola Otrokovice
Okna zdvojená Střední odborná škola Otrokovice
Aritmetická posloupnost – základní pojmy
Slovní úlohy řešené pomocí rovnic Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Zboží z dovozu Střední odborná škola Otrokovice
Sčítání a odčítání výrazů Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana.
Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva Kočtúchová Dostupné z Metodického.
Použití zeleniny v kuchyni
Řízení – diagnostika závad, opravy
Lineární nerovnice Střední odborná škola Otrokovice
Geometrická posloupnost – základní pojmy
Transkript prezentace:

Stravitelnost luštěnin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Zuzana Hlaváčová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Charakteristika DUM Název školy a adresaStřední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ /3 Autoring. Zuzana Hlaváčová Označení DUMVY_32_INOVACE_SOSOTR-KC-PN/1-SL- 2/8 Název DUMStravitelnost luštěnin Stupeň a typ vzděláváníStředoškolské vzdělávání Kód oboru RVP65-51-H/01 Obor vzděláváníKuchař-číšník pro pohostinství Vyučovací předmětPotraviny a nápoje Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, 15 – 16 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: význam luštěnin ve výživě, složení luštěnin, stravitelnost luštěnin Vybavení, pomůckyDataprojektor Klíčová slovaSložení luštěnin, stravitelnost luštěnin Datum

Stravitelnost luštěnin Náplň výuky Význam luštěnin ve výživě Složení luštěnin Stravitelnost luštěnin Kontrolní úkol

Význam luštěnin ve výživě Luštěniny, díky svému složení jsou přínosem pro lidský organismus v rámci prevence ochrany před srdečně cévními chorobami a například před nemocemi zažívacího traktu. Obsahují:  Větší množství škrobu – vyšší energetická hodnota  Hodnotné bílkoviny – přechod mezi bílkovinami rostlinného a živočišného původu  Vitamíny skupiny B, C, A  Minerální látky K, P, Ca, Mg, Fe  Vlákninu, Celulózu  Tuky

Složení luštěnin Druh 100 g Množství energie KJ Bílkoviny g Tuky g Sacharidy g Některé minerální látky a některé vitamíny Ca Fe B1 C mg HRÁCH141823,72,1961,576,16,30,82,7 ČOČKA ,259,277,914,670,52,5 FAZOLE141123,51,9759,8120,16,590,72,5 SÓJA178343,832,8116,3254,29,051,1- Tabulka 1. Složení luštěnin

Stravitelnost luštěnin Horší stravitelnost luštěnin způsobují:  Celulóza  Škrob U většiny lidí trávení těchto živin způsobuje nepříjemné nadýmání Lepší stravitelnosti se můžeme docílit:  Máčením luštěnin ve vodě, která se potom vyleje a luštěniny se uvaří v nové vodě – dojde ke ztrátám některých vitamínů a minerálů, ale rozpustí se těžce stravitelné sacharidy.  K luštěninovým pokrmům se podávají kyselé doplňky – kyselé okurky nebo jiná kyselá zelenina  Nakličování luštěnin – stoupá obsah vitamín a enzymů, sacharidy se mění na lehce stravitelné (během klíčení je nutné vyměnit vodu, hrozí výskyt mikroorganizmů: bakterie, plísně )

Kontrolní úkol 1. Čím se od sebe liší hrách, fazole a sója z hlediska výživového?

Seznam obrázků:

Seznam použité literatury: [1] Kolaříková, Jana, Potraviny a výživa, 1. díl, Vydavatelství Orlík, 1994, Tisk Agrodat, Nové Město nad Cidlinou

Děkuji za pozornost