Stravitelnost luštěnin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Zuzana Hlaváčová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Charakteristika DUM Název školy a adresaStřední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ /3 Autoring. Zuzana Hlaváčová Označení DUMVY_32_INOVACE_SOSOTR-KC-PN/1-SL- 2/8 Název DUMStravitelnost luštěnin Stupeň a typ vzděláváníStředoškolské vzdělávání Kód oboru RVP65-51-H/01 Obor vzděláváníKuchař-číšník pro pohostinství Vyučovací předmětPotraviny a nápoje Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, 15 – 16 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: význam luštěnin ve výživě, složení luštěnin, stravitelnost luštěnin Vybavení, pomůckyDataprojektor Klíčová slovaSložení luštěnin, stravitelnost luštěnin Datum
Stravitelnost luštěnin Náplň výuky Význam luštěnin ve výživě Složení luštěnin Stravitelnost luštěnin Kontrolní úkol
Význam luštěnin ve výživě Luštěniny, díky svému složení jsou přínosem pro lidský organismus v rámci prevence ochrany před srdečně cévními chorobami a například před nemocemi zažívacího traktu. Obsahují: Větší množství škrobu – vyšší energetická hodnota Hodnotné bílkoviny – přechod mezi bílkovinami rostlinného a živočišného původu Vitamíny skupiny B, C, A Minerální látky K, P, Ca, Mg, Fe Vlákninu, Celulózu Tuky
Složení luštěnin Druh 100 g Množství energie KJ Bílkoviny g Tuky g Sacharidy g Některé minerální látky a některé vitamíny Ca Fe B1 C mg HRÁCH141823,72,1961,576,16,30,82,7 ČOČKA ,259,277,914,670,52,5 FAZOLE141123,51,9759,8120,16,590,72,5 SÓJA178343,832,8116,3254,29,051,1- Tabulka 1. Složení luštěnin
Stravitelnost luštěnin Horší stravitelnost luštěnin způsobují: Celulóza Škrob U většiny lidí trávení těchto živin způsobuje nepříjemné nadýmání Lepší stravitelnosti se můžeme docílit: Máčením luštěnin ve vodě, která se potom vyleje a luštěniny se uvaří v nové vodě – dojde ke ztrátám některých vitamínů a minerálů, ale rozpustí se těžce stravitelné sacharidy. K luštěninovým pokrmům se podávají kyselé doplňky – kyselé okurky nebo jiná kyselá zelenina Nakličování luštěnin – stoupá obsah vitamín a enzymů, sacharidy se mění na lehce stravitelné (během klíčení je nutné vyměnit vodu, hrozí výskyt mikroorganizmů: bakterie, plísně )
Kontrolní úkol 1. Čím se od sebe liší hrách, fazole a sója z hlediska výživového?
Seznam obrázků:
Seznam použité literatury: [1] Kolaříková, Jana, Potraviny a výživa, 1. díl, Vydavatelství Orlík, 1994, Tisk Agrodat, Nové Město nad Cidlinou
Děkuji za pozornost