Přeměna látek a energií (metabolismus)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa člověka.
Advertisements

Lidské zdraví a potrava - pokračování
VÝŽIVA – základní složky potravy
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P20/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Biologie člověka Autor:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Soustava opěrná – lebka
Autor: Mgr. Helena Uhříková
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE - opakování
„EU peníze středním školám“
Neživá příroda - vzduch
Savci – řád hlodavci (úvod)
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Neživá příroda - vzduch
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Tepelná poranění Autor: Mgr. Vladimír Drápal Př_190_Biologiečlověka_Prvnípomocpřitepelnýchporaněních Škola: Základní a mateřská škola Kašava, okres Zlín,
Přeměna látek a energií (metabolismus)
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA NAŠE ZDRAVÍ Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Autor: Mgr. Helena Koždoňová
„EU peníze středním školám“
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Trávicí soustava Práce s učebnicí str
TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
První pomoc při šoku Autor: Mgr. Vladimír Drápal Př_189_Biologiečlověka_Prvnípomocpřišoku Škola: Základní a mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková.
První pomoc při šoku Autor: Mgr. Vladimír Drápal Př_189_Biologiečlověka_Prvnípomocpřišoku Škola: Základní a mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková.
Zlomeniny a poranění kloubů
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Metabolismus (přeměna látek a energií) Výživa U/49
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Buňka  organismy Látkové složení.
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
= přeměna látek a energií
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Transkript prezentace:

Přeměna látek a energií (metabolismus) Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Přeměna látek a energií (metabolismus) Autor: Mgr. Vladimír Drápal Př_179_Biologiečlověka_Metabolismus Škola: Základní a mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace

Anotace: Tento digitální učební materiál je určen pro seznámení žáků s přeměnou látek a energií v lidském těle Materiál vysvětluje pojmy metabolismus, chemická a mechanická energie, základní živiny, hygiena potravy Je určen pro předmět přírodopis, 8.ročník. Tento materiál vznikl ze zápisů autora, který vycházel z učebnice: Černík,V., Bičík,V, Martinec,Z., Přírodopis 3: Biologie člověka se základy etologie a genetiky pro žáky základní školy (8. ročník) a nižší ročníky víceletých gymnázií. 1.vyd. Praha:SPN, 1998, ISBN 80-85937-97-2

Metabolismus Metabolismus: souhrn všech chemických látkových přeměn v těle Katabolismus: složité látky se v těle štěpí na jednoduché a přitom se uvolňuje energie Anabolismus: z jednoduchých látek se v těle tvoří látky složitější a přitom se spotřebovává energie

Metabolismus Energie uvolněná rozkladem organických látek uvnitř těla se přeměňuje v: a) teplo b) chemickou energii c) mechanickou energii (sloužící k pohybu) Člověk přežije bez přísunu kyslíku nejdéle 5 minut (jsou výjimky), bez vody nejdéle 5 dnů, bez jídla až 5 týdnů.

Výživa Organismus potřebuje ke krytí svých metabolických potřeb určité množství základních živin: jsou to cukry, bílkoviny a tuky. Voda: nezbytná složka potravy Minerální látky, vitamíny: důležité doplňky stravy Základní látková přeměna (metabolismus) zajišťuje: minimální množství energie nezbytné k životu – činnost srdce, dýchání, střevní peristaltika …

Výživa Celková látková přeměna – organismus vykonává fyzickou činnost (práce, sport) Energetická spotřeba u dospělého člověka je závislá na namáhavosti vykonávané práce. Energie se získává oxidací živin (spotřebovává se kyslík, uvolňuje se energie, odpadový produkt je oxid uhličitý).

Různé skupiny potravin

Cukry Cukry: hlavní zdroj energie Složitý cukr – škrob: obsažen v mouce, ryži, bramborách Mléčný cukr – laktóza: obsažen v mléce a mléčných výrobcích Řepný cukr – sacharóza: používá se jako sladidlo Lilek brambor

Cukry Glukóza: jednoduchý cukr - vzniká štěpením složitých cukrů – obsažen v krevní plazmě Glykogen: přebytečná glukóza, která se ukládá v játrech a svalech jako zásobní látka Rostlinná celulóza : podporuje správnou střevní činnost – zdroj zelenina, ovoce, obiloviny, luštěniny zelenina

Příklad tuku – trimyristoylglycerol Tuky Tuky: nejvydatnější zdroj energie tělo si je ukládá do zásoby v tukových tkáních tvoří tepelnou izolaci a mechanickou ochranu vnitřních orgánů jsou důležité pro příjem vitamínů rozpustných v tucích (A,D,E,K) Tuky živočišné (máslo, sádlo, rybí tuk) i rostlinné (rostlinné oleje – olivový, slunečnicový) by měly být v potravě zastoupeny. Nadbytek tuků v potravě (hlavně živočišných) – vznik srdečných chorob. Příklad tuku – trimyristoylglycerol

Bílkoviny Bílkoviny: základní stavební látka buněk Význam: růst organismu obnova tkání tvorba enzymů a hormonů v těle . Různé druhy sýrů

Bílkoviny Původ: živočišný – maso, vejce, mléko, mléčné výrobky rostlinný – luštěniny (sója, hrách, čočka, fazole) Jsou zdrojem aminokyselin – tělo si vytváří důležité stavební části buněk a orgánů. Přebytečné aminokyseliny se v těle přeměňují na tuk.. Maso

Voda Voda: nezbytná součást těla je důležité rozpouštědlo - probíhá zde většina chemických procesů v těle podílí se na termoregulaci zajišťuje transport látek Denní norma – 2 litry

Minerální látky Minerály: důležité složky potravy potřebné k růstu, k tělesné a duševní pohodě organismu Největší význam: soli sodíku, draslíku, vápníku, hořčíku, fosforu, ionty železa, jodu, ….. Funkce : podílejí se na stavbě kostí, zubů, ovlivňují činnost svalů a nervů jsou součástí krve udržují rovnováhu vody a iontů v těle Zdroj: zelenina, ovoce, mléko, ryby, celozrnné obilniny, kuchyňská sůl, minerální vody Kuchyňská sůl

Vitamíny Vitamíny: látky nezbytné pro lidský organismus neumíme je vytvořit – musí být přijímány v potravě Zvýšená potřeba – doba růstu, nemoc, těhotenství, zátěž organismu Funkce: účast na chemických reakcích v těle Rozpustné: a) v tucích – A,D,E,K b) ve vodě – B,C Zdroj: zelenina, ovoce, obilniny, maso, mléko, vejce ovoce

Použité zdroje Rueda de los alimentos.jpg, In: Wikipedia.the free encyclopedia [online], Wikimedia Commons, 9-6-2007, [cit. 9. 6. 2007, 11:56]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Rueda_de_los_alimentos.jpg#file Trimyristin-3D-vdW.png, In: Wikipedia.the free encyclopedia [online], Wikimedia Commons, 4. 8. 2006, 17:05. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Trimyristin-3D-vdW.png Stilles Mineralwasser.jpg, In: Wikipedia.the free encyclopedia [online], Wikimedia Commons, 20. 6. 2005, 16:57. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Stilles_Mineralwasser.jpg Selpologne.jpg, In: Wikipedia.the free encyclopedia [online], Wikimedia Commons, 29. května 2009, [cit. 11. 7. 2010, 11:00]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Selpologne.jpg 5. COMMONS. Cheese platter [online]. [cit. 28. 2.2013]. Dostupný na WWW: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a8/Cheese_platter.jpg 6. DADEROT. Fruit Stall in Barcelona Market [online]. [cit. 8.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Ovoce#mediaviewer/File:Fruit_Stall_in_Barcelona_Market.jpg 7. COMMONS. Food meat [online]. [cit. 3.3. 2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/ae/FoodMeat.jpg/1280px-FoodMeat.jpg