Přeměna látek a energií (metabolismus) Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Přeměna látek a energií (metabolismus) Autor: Mgr. Vladimír Drápal Př_179_Biologiečlověka_Metabolismus Škola: Základní a mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace
Anotace: Tento digitální učební materiál je určen pro seznámení žáků s přeměnou látek a energií v lidském těle Materiál vysvětluje pojmy metabolismus, chemická a mechanická energie, základní živiny, hygiena potravy Je určen pro předmět přírodopis, 8.ročník. Tento materiál vznikl ze zápisů autora, který vycházel z učebnice: Černík,V., Bičík,V, Martinec,Z., Přírodopis 3: Biologie člověka se základy etologie a genetiky pro žáky základní školy (8. ročník) a nižší ročníky víceletých gymnázií. 1.vyd. Praha:SPN, 1998, ISBN 80-85937-97-2
Metabolismus Metabolismus: souhrn všech chemických látkových přeměn v těle Katabolismus: složité látky se v těle štěpí na jednoduché a přitom se uvolňuje energie Anabolismus: z jednoduchých látek se v těle tvoří látky složitější a přitom se spotřebovává energie
Metabolismus Energie uvolněná rozkladem organických látek uvnitř těla se přeměňuje v: a) teplo b) chemickou energii c) mechanickou energii (sloužící k pohybu) Člověk přežije bez přísunu kyslíku nejdéle 5 minut (jsou výjimky), bez vody nejdéle 5 dnů, bez jídla až 5 týdnů.
Výživa Organismus potřebuje ke krytí svých metabolických potřeb určité množství základních živin: jsou to cukry, bílkoviny a tuky. Voda: nezbytná složka potravy Minerální látky, vitamíny: důležité doplňky stravy Základní látková přeměna (metabolismus) zajišťuje: minimální množství energie nezbytné k životu – činnost srdce, dýchání, střevní peristaltika …
Výživa Celková látková přeměna – organismus vykonává fyzickou činnost (práce, sport) Energetická spotřeba u dospělého člověka je závislá na namáhavosti vykonávané práce. Energie se získává oxidací živin (spotřebovává se kyslík, uvolňuje se energie, odpadový produkt je oxid uhličitý).
Různé skupiny potravin
Cukry Cukry: hlavní zdroj energie Složitý cukr – škrob: obsažen v mouce, ryži, bramborách Mléčný cukr – laktóza: obsažen v mléce a mléčných výrobcích Řepný cukr – sacharóza: používá se jako sladidlo Lilek brambor
Cukry Glukóza: jednoduchý cukr - vzniká štěpením složitých cukrů – obsažen v krevní plazmě Glykogen: přebytečná glukóza, která se ukládá v játrech a svalech jako zásobní látka Rostlinná celulóza : podporuje správnou střevní činnost – zdroj zelenina, ovoce, obiloviny, luštěniny zelenina
Příklad tuku – trimyristoylglycerol Tuky Tuky: nejvydatnější zdroj energie tělo si je ukládá do zásoby v tukových tkáních tvoří tepelnou izolaci a mechanickou ochranu vnitřních orgánů jsou důležité pro příjem vitamínů rozpustných v tucích (A,D,E,K) Tuky živočišné (máslo, sádlo, rybí tuk) i rostlinné (rostlinné oleje – olivový, slunečnicový) by měly být v potravě zastoupeny. Nadbytek tuků v potravě (hlavně živočišných) – vznik srdečných chorob. Příklad tuku – trimyristoylglycerol
Bílkoviny Bílkoviny: základní stavební látka buněk Význam: růst organismu obnova tkání tvorba enzymů a hormonů v těle . Různé druhy sýrů
Bílkoviny Původ: živočišný – maso, vejce, mléko, mléčné výrobky rostlinný – luštěniny (sója, hrách, čočka, fazole) Jsou zdrojem aminokyselin – tělo si vytváří důležité stavební části buněk a orgánů. Přebytečné aminokyseliny se v těle přeměňují na tuk.. Maso
Voda Voda: nezbytná součást těla je důležité rozpouštědlo - probíhá zde většina chemických procesů v těle podílí se na termoregulaci zajišťuje transport látek Denní norma – 2 litry
Minerální látky Minerály: důležité složky potravy potřebné k růstu, k tělesné a duševní pohodě organismu Největší význam: soli sodíku, draslíku, vápníku, hořčíku, fosforu, ionty železa, jodu, ….. Funkce : podílejí se na stavbě kostí, zubů, ovlivňují činnost svalů a nervů jsou součástí krve udržují rovnováhu vody a iontů v těle Zdroj: zelenina, ovoce, mléko, ryby, celozrnné obilniny, kuchyňská sůl, minerální vody Kuchyňská sůl
Vitamíny Vitamíny: látky nezbytné pro lidský organismus neumíme je vytvořit – musí být přijímány v potravě Zvýšená potřeba – doba růstu, nemoc, těhotenství, zátěž organismu Funkce: účast na chemických reakcích v těle Rozpustné: a) v tucích – A,D,E,K b) ve vodě – B,C Zdroj: zelenina, ovoce, obilniny, maso, mléko, vejce ovoce
Použité zdroje Rueda de los alimentos.jpg, In: Wikipedia.the free encyclopedia [online], Wikimedia Commons, 9-6-2007, [cit. 9. 6. 2007, 11:56]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Rueda_de_los_alimentos.jpg#file Trimyristin-3D-vdW.png, In: Wikipedia.the free encyclopedia [online], Wikimedia Commons, 4. 8. 2006, 17:05. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Trimyristin-3D-vdW.png Stilles Mineralwasser.jpg, In: Wikipedia.the free encyclopedia [online], Wikimedia Commons, 20. 6. 2005, 16:57. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Stilles_Mineralwasser.jpg Selpologne.jpg, In: Wikipedia.the free encyclopedia [online], Wikimedia Commons, 29. května 2009, [cit. 11. 7. 2010, 11:00]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Selpologne.jpg 5. COMMONS. Cheese platter [online]. [cit. 28. 2.2013]. Dostupný na WWW: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a8/Cheese_platter.jpg 6. DADEROT. Fruit Stall in Barcelona Market [online]. [cit. 8.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Ovoce#mediaviewer/File:Fruit_Stall_in_Barcelona_Market.jpg 7. COMMONS. Food meat [online]. [cit. 3.3. 2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/ae/FoodMeat.jpg/1280px-FoodMeat.jpg