Složení potravin Potraviny jsou tvořeny souborem látek - živin, které uspokojují potřeby lidského organizmu. Z tohoto hlediska rozdělujeme živiny na základní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Advertisements

VÝŽIVA – základní složky potravy
Biokatalyzátory Mgr. Lenka Fasorová.
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Látkové složení lidského těla- prvky
Vitamíny.
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
VITAMÍNY.
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
„EU peníze středním školám“
„EU peníze středním školám“
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
SACHARIDY.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Rozdělení potravin „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“ 40, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Přeměna látek a energií (metabolismus)
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
HOBITI.
Sloučeniny v organismech
„EU peníze středním školám“
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
VITAMÍNY Jiří Folbrecht.
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Vitamíny Jak vznikají? Kde se vyskytují? Jaké jsou to látky? K čemu slouží?
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_10 _INOVACE_ZBO5 Název školy SPŠ.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Buňka  organismy Látkové složení.
Suroviny pro cukráře I. ročník
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
= přeměna látek a energií
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Složení potravin Potraviny jsou tvořeny souborem látek - živin, které uspokojují potřeby lidského organizmu. Z tohoto hlediska rozdělujeme živiny na základní bílkoviny tuky sacharidy Bc. Daniel Vančura

nutné vitamíny minerální látky voda

Bílkoviny Dělení bílkovin -      Bílkoviny jsou součástí každé živé buňky, je nutno dodávat lidskému organismu denně v dostatečném množství. -       Množství je závislé na věku strávníka, jeho zdravotním stavu a  pracovním zařazení.          -       Bílkoviny jsou makromolekulární látky složené z aminokyselin. Dělení bílkovin a)   plnohodnotné – vyskytují se především v živočišných potravinách (mléko, maso, vejce)

b)   neplnohodnotné – v potravinách rostlinného původu (obiloviny, luštěniny) Význam ·       Bílkoviny se využívají k tvorbě nových buněk, k obnovení opotřebovaných a odumřelých částí těla – vlasy, nehty, sliznice, svalová tkáň – a jako zdroj energie.   ·    Při nedostatečném příjmu bílkovin se zpomaluje růst, snižuje tělesná hmotnost a pracovní schopnost, organismus se rychleji unaví a při dlouhodobém nedostatku vznikají i poruchy  důležitých funkcí organismu.

Tuky Vyskytují se v každém živočišném organizmu, zejména pod kůží a na vnitřnostech. Z hlediska výživy jsou největším zdrojem energie. Doporučená spotřeba je závislá na věku, na pracovním zařazení a klimatických podmínkách. U dětí se má množství tuků rovnat množství bílkovin. Tuky jsou významné také pro obsah látek -  v tuku rozpustné vitamíny A, D, E, K. Tuky působí v kuchyňské úpravě příznivě: Nevhodnou kuchyňskou úpravou, hlavně působením vysokých teplot, se tuk přepaluje a vznikají zdraví škodlivé látky – karcinogeny, které podporují vznik rakoviny. -         dodávají pokrmům příjemnou chuť, vůni, lesk, vzhled i barvu -         pokrmy jsou sytější -         jsou lépe využitelné

Rozdělení 1.   Podle původu -         živočišné (máslo, sádlo, lůj, rybí tuk) -         rostlinné (oleje, kakaové máslo) 2.   Podle konzistence -         tuhé (lůj) -         mazlavé (máslo, sádlo) -         tekuté (oleje – jsou obsaženy v semenech a plodech)

Sacharidy – glycidy Jsou organické látky, ze kterých organizmus při biologických procesech čerpá nejčastěji energii. Skládají se z prvků uhlíku, vodíku a kyslíku. I. Dělení sacharidů: 1.   Jednoduché – monosacharidy  glukóza – hroznový cukr  fruktóza – ovocný cukr 2.   Složité – disacharidy (ze dvou jednoduchých cukrů) sacharóza – řepný nebo třtinový cukr laktóza – mléčný cukr maltóza – sladový cukr

3.   Polysacharidy – skládají se z molekul jednoduchých cukrů škrob, glykogen – živočišný škrob celulóza (buničina)

II. Zdroje glycidů Nalézáme především v potravinách: a) rostlinného původu: • glukóza v čistém stavu se v potravinách nachází zřídka např. v medu • velmi rozšířená je  sacharóza, která se používá jako sladidlo • štěpením sacharózy se tvoří fruktóza – ovoce • škrob nacházíme zejména v mouce a bramborách • shrnuto: obiloviny, luštěniny, brambory, zelenina a ovoce b) v živočišných potravinách: • cukry se vyskytují ve formě glykogenu a ukládají se v játrech  III. Význam glycidů -         jsou nejdůležitější a nejpohotovější zdroj energie -         potraviny bohaté na glycidy obsahují často i průvodní vitamíny, např. C, skup. B a karoten -         nestravitelné glycidy (celulóza) příznivě ovlivňuje činnost střev -         podporují rozvoj některých mikroorganismů ve střevech

Glukóza je cukr, který je obsažen v krvi Glukóza je cukr, který je obsažen v krvi. Při spálení – oxidaci – může dojít k přeměně až na oxid uhličitý a vodu. ►Na nedostatek je citlivá nervová tkáň. ►Při nadbytku se glukóza mění na tuk a v těle se ukládá. Přeměna glukózy a její množství je regulováno některými hormony – inzulínem, který produkuje slinivka břišní.

Vitamíny • Jsou složité organické sloučeniny, které si naše tělo nedovede  vytvořit, proto musí být denně tělu dodávány v potřebném množství. • Patří mezi ochranné látky. • Nemají žádnou energetickou hodnotu, přesto jsou nepostradatelné. • Vyskytují se jako hotové vitamíny nebo jako provitamíny, které se v našem těle přetvoří na hotové vitamíny.

Avitaminóza = úplný nedostatek vitamínů Základní pojmy Avitaminóza = úplný nedostatek vitamínů Hypovitaminóza = částečný nedostatek vitamínů Hypervitaminóza = nadbytek vitamínů Dělení vitamínů Vitamíny rozpustné v tucích Vitamín Zdroje Význam Nedostatek A Retinol Ž: játra, mléko žloutek, rybí tuk R: v podobě provitamínu – rajčata, rybíz, mrkev, listová zelenina Růst lidského těla, činnost oční sítnice, činnost kůže Šeroslepost, u dětí zastavuje růst, snížení odolnosti proti nemocem D Kalciferol Ž: rybí tuk, mořské ryby, máslo, játra Podporuje činnost štítné žlázy, reguluje hospodaření organismu s vápníkem Křivice, poruchy štítné žlázy E Tokoferol Ž: máslo, žloutek, játra, R: obilné klíčky, rostlinné oleje, zeleniny Ovlivňuje činnost pohlavních žláz, nervstva a svalstva Neplodnost, poruchy v těhotenství, Poruchy činnosti svalů K Fylochinon Listová zelenina Důležitý pro srážlivost krve Poruchy srážlivosti krve – zvýšená krvácivost

Vitamíny rozpustné ve vodě Zdroje Význam Nedostatek B1   Tiamin Pivovarské kvasnice, ovesné vločky, luštěniny, vepřové maso, srdce, slezina K přeměně glycidů, činnost nervstva a kosterního svalstva Nervová choroba „beri-beri“, změny nálady B2 Riboflavin Maso, vejce, droždí, luštěniny, zelenina Nutný pro růst a obnovu buněk Změny na ústech, jazyce, trhliny v koutcích úst, kožní změny B6 Pyridoxin Vnitřnosti, vepřové maso, ryby, droždí, luštěniny, klíčky, ořechy, zelenina Uplatňuje se při látkovém metabolismu Kožní choroby, nervové poruchy B12 Kobalamin Pouze v živočišných zdrojích – játra Důležitý pro tvorbu krve, pro buňky, kostní dřeň, CNS a trávicí soustavu Zhoubná anémie – chudokrevnost C Kyselina askorbová Ničí se varem! Vyskytuje se převážně v rostlinných zdrojích: rajčata, šípky, černý rybíz, kapusta, v malém množství i u živočichů Zvyšuje celkovou odolnost, zmírňuje opotřebování a stárnutí organismu Krvácení dásní, únava, slabost, kurděje; neukládá se, je nutné ho doplňovat PP Kyselina nikotinová Vnitřnosti, maso, luštěniny, obiloviny Činnost nervstva, prevence pelagry Záněty kůže – pelagra, nemoci trávicího systému a NS H Biotin Jsou velmi rozšířené Hypovitaminóza se nevyskytuje

Minerální  látky Minerální látky jsou pro lidské tělo nezbytné. Jsou nutné pro výstavbu lidského těla. Předpokladem působení minerálních látek je jejich pravidelný přísun prostřednictvím stravy.

Každý organismus potřebuje dvanáct tzv. biogenních prvků, z toho je: ► 7 stavebních: kyslík, vodík, dusík, vápník, mangan, železo ► 5 nezbytně nutných: draslík, sodík, chlór, mangan, železo ► důležité jsou i stopové prvky: -         vyskytují se v nepatrném množství -        v metabolismu se uplatňují jako aktivátoři různých procesů, jsou součástí enzymů a hormonů prvky: • Jód – zabezpečuje funkci štítné žlázy;             zdroje: sůl, ryby • Měď – je důležitá při tvorbě krve;      zdroje – ovoce, zelenina, maso • Fluór – nezbytný pro vývoj zubů;       zdroje – ryby, zelenina, maso

Prvek Zdroje Význam Ca P K Na Mg Fe Nedostatek Nadbytek Vápník Ca mléko, sýry, ořechy, luštěniny, zelí, mrkev tvorba kostí, zubů, srážení krve zpomaluje růst, křivice, křeče, srážlivost krve Fosfor P luštěniny, mléko, maso trávení a vstřebávání živin, tvorba kostí a zubů vady zubů, křehké kosti Draslík K zelenina, ovoce, mléko, mléčné výrobky činnost srdce, je součástí buněčných kapalin, ovlivňuje nervové pochody nadbytek způsobuje vysoký krevní tlak, poruchy srdečního svalu Sodík Na solené potraviny a pokrmy je součást buněčných kapalin, uplatňuje se při regulaci chemických  reakcí krevního plazmatu nadbytek způsobuje otoky a zátěž ledvinám Hořčík Mg zelené části rostlin, mléko, obiloviny, luštěniny je důležitý při výstavbě kostí a nervových buněk nedostatek způsobuje křeče, psychické problémy, nespavost, padání vlasů, alkohol vylučuje hořčík z těla Železo Fe maso, vnitřnosti, krev, kapusta, luštěniny, potřebné při tvorbě hemoglobinu

Voda a její význam Příjem vody Vodu dodáváme do těla prostřednictvím nápojů a potravin. Spotřeba vody v klidové poloze je asi 2 – 2,5 l denně, při práci je spotřeba závislá na druhu práce a měla by se pohybovat od 2 – 4 l denně. • Voda je nezbytnou součástí živé hmoty. • Je součástí všech tělních tekutin. • Je obsažena v každé živé buňce. Význam • V lidském těle voda přepravuje látky nutné ke stavbě buněk. • Rozpouští živiny. • Odvádí z těla škodlivé látky. • Reguluje tělesnou teplotu. • Je prostředkem k udržení hygieny.

• Zahušťuje tělesné tekutiny Druhy vody 1.   Měkká – obsahuje málo minerálních látek 2.   Tvrdá – z podzemních pramenů, obsahuje více minerálních látek, je vhodná jako pitná voda 3.   Destilovaná – je zbavena minerálních látek 4.   Užitková – v potravinářství se nepoužívá 5.   Minerální – obsahuje mnoho minerálních látek 6.   Stolní – je vhodná ke každodennímu použití, je zbavená nečistot, obsahuje vyvážené množství minerálních látek tak, aby neškodily zdraví Vylučování • Močí 1 – 1,5 l denně • Pocením – nejméně 500 ml • Dýcháním – asi 300 ml • Stolicí – 100 – 200 ml Nedostatek způsobuje • Pocit žízně a únavu • Zahušťuje tělesné tekutiny • Při velké ztrátě organismus umírá žízní – pozor na zvracení a     průjmy, dochází téměř okamžitě k dehydrataci, zvláště u malých dětí.