ITÁLIE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ITÁLIE.
Advertisements

Itálie (Italy) Tomáš Markl 8.B 08/09.
Itálie Italská republika
Itálie.
Itálie (Jižní Evropa) Autor: Mgr. Marian Solčanský
SLOVINSKO.
Označení DUM Fa - DUM Autor Příjmení a jméno: Fichna Josef, Mgr. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace.
Maďarsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
dicotto italiano bambino (osmnáct italských dětí)
REGIONY EVROPY JIŽNÍ EVROPA.
ITÁLIE Autor: Josef Říkovský, Zuzana Hložková
ITÁLIE KOLÉBKA EVROPSKÉ CIVILIZACE ANTIKA KŘESŤANSTVÍ RENESANCE BAROKO
Evropská nej... Jakub Drahokoupil.
I T Á L I E. Poloha jižní Evropa na Apeninském poloostrově v jižní části se větví do dvou poloostrovů - Salentinského - Kalabrijského mezi nimi - Tarentský.
BULHARSKO.
Oblast: Jižní Evropa Řecko
ŠVÝCARSKO.
ITÁLIE Autor: David Savič, 3.ag
Itálie.
ČESKÁ REPUBLIKA Vlajka Znak. Obecně Hlavní město: Praha Hlavní město: Praha Počet obyvatel: Počet obyvatel: Rozloha: km².
Itálie 30. září 2005.
STÁTY JIŽNÍ EVROPY JSOU
STÁTY JIŽNÍ EVROPY a ITÁLIE.
ITALSKÁ REPUBLIKA HOSPODÁŘSTVÍ.
Itálie – bohatý sever a chudý jih
Itálie a Řecko Z_117_Evropa_Itálie a Řecko
Politický systém Itálie
Please click HERE to startHERE. CVInteractive presents.
Jméno autora: František Sajdl Třída/ročník: H4A, 4ročník
Francie Petra Kovaříková 8.A
Itálie.
SLOVINSKO.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Zeměpis Ročník : 7.
EVROPA Itálie III2-Z7-III-01.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Německo.
Francie Miroslav Chmelka.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Itálie Kryštof Lehečka.
ITÁLIE Obr. 1.
Rumunsko Rumunsko je stát ležící z větší části na Balkánském poloostrově v jihovýchodní části Evropy. Sousedí s Ukrajinou a Moldavskem na severovýchodě,
Francie Francie, oficiální název Francouzská republika je demokratický stát, jehož většina území (někdy označovaná jako Metropolitní Francie) se nachází.
Litva V několika jazicích : Anglicky : Lithuania / Lithuanian
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Středomořské země Řecko - Atény Portugalsko - Lisabon Itálie - Řím Španělsko.
Řím. Oficiální název: Repubblica Italiana Rozloha: km² Počet obyvatel: Jazyk: italština Státní zřízení: parlamentní republika Měna:
Č í slo projektuCZ.1.07/1.5.00/ N á zev š kolyGymn á zium, Soběslav, Dr. Edvarda Bene š e 449/II K ó d materi á luVY_32_INOVACE_63_07 N á zev materi.
Itálie Zdeněk Fišr, Petr Pištělka, Jakub Rachač a Lukáš Veinar 7.A.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_12_INOVACE_001_ Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
ITÁLIE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_12_A_15_Itálie Téma: Vlastivěda -Evropa Číslo.
Vzdělávací materiál: Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_04_Itálie Téma:
Velká Británie.
ZÁKLADNÍ ÚDAJE rozloha km2 (69.na světě)
EVROPA Německo Velká Británie Švédsko Česká republika Francie Itálie.
Antonín Košíček Sára Šobková
Prezentace Isabelle Masná
Určeno pro : žáky 2. stupně ZŠ Sekce: základní Předmět : zeměpis
Maďarsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Itálie AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_15_Z8_Skála
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Zeměpis - Itálie Číslo DUM: VY_32_INOVACE_10 Autor: Marcela Holíková
Švýcarsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
NÁZEV ŠKOLY: AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_ TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Severní Západní 8. a Jižní Střední Jihovýchodní Východní
Transkript prezentace:

ITÁLIE

Mapa Itálie

Italská národní vlajka Italská lodní vlajka Italský znak Prezidentská standarta

Římské Koloseum Hlavní město: Řím (Roma) Rozloha: 301 230 km2 Počet obyvatel: 57 679 825 Jazyk: Italština Měna: Euro Náboženství: Katolické (85-90%) Zbytek ateisté a přistěhovalci. (islám)

Řím se stal hlavním městem roku 1871. Hranice Na severu hraničí s Francií (488 km), Švýcarskem (740 km), Rakouskem (430 km) a Slovinskem (232 km). Uvnitř Itálie leží dva městské státy: Vatikán (3,2 km) a San Marino (39 km). Itálii navíc patří území obklopené Švýcarskem Campione d‘Italia . Z východu Itálii omývá Jaderské moře, z jihu Jónské moře a ze západu Tyrhénské a Ligurské moře . K Itálii patří dva velké ostrovy ve Středozamním moři : Sardinie a Sicílie. Itálie je členskou zemí Evropské unie a NATO. Řím se stal hlavním městem roku 1871.

Geografie Pobřeží je na západě členité se zálivy, na východě ploché. Celková délka pobřeží je asi 7600 km. Povrch převážně hornatý. Dominují Západní a Východní Alpy, na severu přesahující 4000 m n.m. včetně nejvyšší hory Monte Bianco (Mont Blanc). V nich jsou častá jezera (Lago di Garda, Lago Maggiore,Lago di Como) vzniklá ústupem ledovců. Celý Apeninský a Kalabrijský poloostrov a největší středomořský ostrov Sicílie vyplňuje pohoří Apeniny dosahující téměř 3000 m n.m. Pásmo Apenin je seismicky velmi aktivní. Častá jsou Zemětřesení a erupce sopek Vesuv a Etna (nejvyšší činná sopka Evropy, 3323 m n.m.) a sopek v souostroví Lipari. Hospodářsky významná je Pádská nížina v okolí řeky Pád. Druhým největším ostrovem Středozemního moře je Sardinie. Pohoří: Apeniny,Alpy, Dolomity Hory:Mont Bianco, Marmolada, Corno Nero

Vodstvo Moře:Ligurské moře, Tyrhénské moře, Středozemní moře, Jónské moře, Jaderské moře Zálivy:Janovský záliv, Gaetský záliv,Salernský záliv,Tarentský záliv, Benátský záliv Průlivy:Messinský průliv, Otrntský průliv, Bonifácký průliv Ostrovy:Sicílie, Sardínie, Elba Souostroví: Toskánské, Kampánské, Eolské ostrovy, Tremitské ostrovy Poloostrovy: Apeninský poloostrov, Salentina, Kalabrijský, Gargano Jezera: Gardské, Como, Maggiore, Trasimenské jezero Řeky: Pád, Adiže, Tibera, Arno, Piave, Ofanto, Sineto

Nejlidnatější města Řím (Roma) (2 774 000 obyvatel) Milán (Milano) (1 256 000 obyvatel) Neapol (Napoli) (1 004 000 obyvatel) Turín (Torino) (903 000 obyvatel) Palermo (687 000 obyvatel) Bologna (374 000 obyvatel) Janov (Genova) (610 000 obyvatel) Florencie (Firenze) (356 000 obyvatel) Bari (317 000 obyvatel) Catania (313 000 obyvatel) Benátky (Venezia) (272 000 obyvatel) Urbanizace dosahuje 67%. V Itálii je mnoho měst s více než sto tisíci obyvateli. Všechna velká italská města se potýkají s rychlým úbytkem obyvatel.

Státní a náboženské svátky Náboženství a Obyvatelstvo V Itálii má největší podíl katolické obyvatelstvo. Je to dáno historií a velký vliv má i samotný Vatikán a osobnost papeže (v současnosti Benedikt XVI.). Převažující národnost je italská (94%), avšak někteří Italové pocházejí z jiného národa a mají jiný mateřský jazyk. Týká se to Sardů na Sardinii, hovořících sardsky, Rétorománců u východních hranic se Švýcarskem, hovořících rétorománsky, Němců na severu u hranic s Rakouskem, hovořících německy a Provensálců na západě u hranic s Francií, hovořících francouzsky. Přistěhovalci pocházejí především z bývalých kolonií,Libye, Somálska, Etiopie a Albánie. Státní a náboženské svátky 1.leden - Nový rok 6.leden - Tři králové (Befana) Pasquetta - Velikonoční pondělí (pohyblivý svátek) 25.duben - Den osvobození 1.květen - Svátek práce 15.srpen - Nanebevzetí Panny Marie (Ferragosto) 1.listopad - Svátek všech svatých (Ognissanti) 8.prosinec -Neposkvrněné početí Panny Marie 25.prosinec - Narození páně (Natale) 26.prosinec - Svátek sv.Štěpána (Santo Stefano)

Historie Itálie vznikla roku 1861 spojením států na poloostrově. Po první světové válce se v Itálii chopili moci fašisté v čele s Benitem Musolinim. Během druhé světové války se Itálie přidala na stranu hitlerovského Německa, což nakonec vedlo k porážce Itálie. Itálie je zakládajícím členem EU a NATO. Starověk a středověk Již ve starověku zde existovalo mnoho městských států, částečně založených v rámci řecké kolonizace a také, hlavně v severní části, pak města Etrusků. V 8.st.př.n.l. pak se konsolidovalo z několika osad nové město Řím, které neustálým růstem určovalo dění na Apeninském poloostrově po více než tisíc let. Římská říše se rozpadla a definitivně zanikla roku 476 n. l. Sám Řím zůstal centrem křesťanství i po tomto zhroucení, kdy byl Apeninský poloostrov ovládnut barbary. Novověk Na Apeninském poloostrově existovalo více států. Některé tyto státy byly sjednoceny králem Viktorem Emanuelem II. do Italského království. Další státy (například Benátsko nebo Papežský stát) byly připojovány postupně v následujících letech. V první světové válce bojovala Itálie na straně Dohody od roku1915, po válce připojila území Jižního Tyrolska, přístav Terst a mohla si ponechat Dodekaneské ostrovy. Přesto byla italská veřejnost nespokojena s výsledky války. V roce 1922 se stal předsedou vlády Bennito Musolini po pochodu na Řím. Musolini vytvořil fašistickou diktaturu. Postupně ovládl zemi. Roku 1929 se mu podařilo dojednat vyrovnání s papežem ohledně rozsahu papežského státu. Fašistická Itálie vedla výbojnou politiku a v roce 1939 obsadila Albánii. Dne 28.října 1940 zaútočila italská vojska také na Řecko. Musoliniho spojenectví s hitlerovským Německem za druhé světové války vedlo nakonec k porážce Itálie v roce 1943. Království bylo v roce 1946 nahrazeno demokratickou republikou.

Ekonomika Itálie je vysoce rozvinutý průmyslově- zemědělský stát, nejrozvinutější v jižní Evropě. průmysl zemědělství Pěstují se tyto plodiny: pšenice, ječmen, žito, oves, kukuřice, rýže, brambory, cukrová řepa, sója, slunečnice, olivy, citrusy, jablka, hrušky, broskve, luštěniny, tabák, vinná réva a zelenina. Itálie vyniká ve sklizni vinné révy a výrobě vína. Sklizeň okolo 9 000 tun ročně je největší na světě a výroba okolo 57 000 hektolitrů vína je srovnatelná jen s produkcí Francie.Chovají se tato zvířata: skot, ovce, prasata, drůbež, koně, osli, kozy a bourci morušoví. Velmi významný je též rybolov Itálie má malé zásoby paliv. Téměř veškerá se dovážejí. Naopak velký potenciál mají v energetice vodní zdroje. Do Itálie vede z Alžírska přes Tunisko plynovod. Zemní plyn se v malé míře těží na severu Jaderského moře, na jihu Apenin a na Sicílii. Ropa v ještě menší míře na jihu Sicílie. Stojí zde čtyři jaderné elektrárny

Benátky Hlavní město severoitalské oblasti Benátsko. Je to ostrovní město. Jeho historické jádro se nachází na mělké laguně, novější části města pak byly vybudovány na rozsáhlém břehu. Ve dnech zvaných "aqua alta" (vysoká voda), kterých bývá každoročně průměrně 54, se zde zvýší hladina moře až o 90 cm.Benátky mají podstatný historický, kulturní, společenský i administrativní význam. Ve středověku byly centrem Benátské republiky, dnes jsou středem své oblasti, probíhá tu bohatý kulturní život. Nachází se zde velký přístav (na západním kraji) a letiště (na pevnině). Od roku 1987 jsou Benátky jako jedna z nejnavštěvovanějších italských destinací památkou UNESCO.