Obranný systém těla, krevní skupiny, mízní soustava

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Patologie srdce a cév.
Advertisements

AUTOR: Ing. Helena Zapletalová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Tělní tekutiny.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Boj s choroboplodnými zárodky- nakažlivými chorobami
KREV VY_32_INOVACE_E2-15 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
PŘÍRODOPIS Srdce a krevní oběh | 8.ročník
Přírodověda 5. ročník Gabriela Mikulková 2012
Mízní systém - jednosměrná soustava tvořená mízními cévami, mízou, mízními uzlinami, brzlíkem a slezinou  - základní funkcí je obrana organismu, odvod.
Oběhová soustava Adam Klimeš.
Somatologie Mgr. Naděžda Procházková
Mízní (lymfatická) soustava
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
Lymfatický (mízní) systém
Tělní tekutiny 1. Tkáňový mok tvoří prostředí všech tkáňových buněk
Tělní tekutiny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o složení a funkci tělních.
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyV/2 Inovace.
Oběhová soustava člověka
krev, míza, tkáňový mok imunita
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
TĚLNÍ TEKUTINY nachází se uvnitř / vně buněk
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
IMUNITNÍ SYSTÉM IMUNITA = schopnost organismu chránit se před patogeny (bakterie,viry,houby,prvoci  onemocnění) Nespecifická : Fagocytóza granulocytů,monocytů.
Tělní tekutiny a oběhová soustava obratlovců
Mízní soustava odvod mízy zpět do krve části:
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
Středn í zdravotnick á š kola, N á rodn í svobody P í sek, př í spěvkov á organizace Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Č.
Složení a funkce krve Krev je červená tekutá tkáň
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Oběhová soustava člověka
Název Tělní tekutiny, opakovací test Předmět, ročník
Mízní (lymfatická) soustava
VYPRACOVALA: Lucie Mansourová a Irena Svobodová
rozvod živin, kyslíku, odvod CO2 a odpadů metabolismu
Tělní tekutiny.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Imunita Cholera, 19. století.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Soustava oběhová Tělní tekutiny.
Imunita, obranné mechanismy v těle, infekční nemoci
Přírodní vědy aktivně a interaktivně
Mízní soustava Lymfatická.
Krev SCHÉMATA, OBRÁZKY.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Oběhová soustava.
Tělní tekutiny Autor: Eva Klabenešová
Nakažlivá /infekční/ nemoc Je přenosná z nemocného člověka (zvířete) na zdravého jedince Přenáší se přímým stykem, potravou, vdechnutím, poraněním, bodnutím.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_TĚLNÍ.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
Mízní (lymfatická) soustava
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
VY_52_INOVACE_12_01_ oběhová soustava
MÍZNÍ SOUSTAVA.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Tělní tekutiny.
Přírodopis – 8. ročník, Krev
VY_32_INOVACE_13_Oběhová soustava
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Složení krve krevní plazma – tekutá složka b) krevní buňky
Tělní tekutiny krev tkáňový mok míza.
Krev.
Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Obranný systém těla, krevní skupiny, mízní soustava Všechny bílé krvinky jsou součástí účinného obranného=imunitního systému, který chrání tělo před: Nákazami (virovými, bakteriálními) Cizopasníky (parazitární infekce) Nádory

IMUNITA=ODOLNOST Je schopnost reagovat na cizorodé látky – antigeny (např. původce nemocí). Na přítomnost antigenu reaguje tělo tvorbou protilátek. Buněčnou imunitu zajišťují T-lymfocyty. T-lymfocyty rozhodují i o příjmu nebo odmítnutí transplantovaného orgánu

LÁTKOVÁ IMUNITA = je zprostředkována bílkovinami = IMUNOGLOBULINY. PŘIROZENÁ IMUNITA = si člověk vytváří při prodělání určité nemoci. Při očkování si naše tělo vytváří aktivně ochranu. Při očkování jsou do těla vpraveny zeslabené a upravené látky z virů nebo bakterií. Tuto zeslabenou látku tělo zvládne a vytvoří si vlastní protilátky

KREVNÍ SKUPINY Objev krevních skupin patří mezi významné objevy lékařství počátku 20. století. Jako první objevil krevní skupiny (přesněji krevní skupiny AB0 systému) vídeňský lékař Karl Landsteiner již v roce 1900 (identifikoval však pouze 3 skupiny). Za svůj objev obrdžel v roce 1930 Nobelovu cenu za medicínu a fyziologii. Spolu s Alexandrem Wienerem se podílel i na objevu Rh systému v roce 1937. Objev krevních skupin je však pevně spjat i se jménem českého lékaře Jana Janského (1873 - 1921). Jan Janský jako první zjistil, že člověk má jednu ze 4 krevních skupin (jako první tedy popsal všechny 4 skupiny), a to na základě křížových pokusů s krevními séry. Bez ohledu na objevitele - tento poznatek měl obrovský význam pro transfuze, které postupem času přestaly být smrtelným rizikem pro pacienta.

Podle čeho se vlastně krevní skupiny určují? Máme 4 krevní skupiny: A, B, AB, O Důvod: V červených krvinkách (v membráně): AGLUTINOGENY A a B V plazmě protilátky: AGLUTININY anti A a anti B, které mohou shlukovat (srážet) krvinky. !!!V plazmě nikdy není stejný aglutinogen a aglutinin!!

A B AB krevní skupina aglutinogen (v krvinkách) aglutinin (v plazmě) anti B B anti A AB A,B - anti A, anti B

kompatib ilita krevních skupin dá rce → 0− ☺ 0+ B− B+ A− A+ AB− AB+ kompatib ilita krevních  skupin příjemce ↓

MATKA/OTEC A B AB 0, A 0, B A, B 0, A, B, AB A, B, AB

KREVNÍ SKUPINY Další aglutinogen: Rh faktor 85% lidí: Rh+ 15% nemá : Rh- Někdy komplikace v těhotenství - pokud plod zdědí po otci Rh+ a matka je Rh- (poškození plodu, 15% manželství) Zastoupení krevních skupin: A – 42% 0 – 38% B – 14% AB – 6%

Mízní soustava Mízní cévy začínají slepě mezi buňkami ve tkáních jako sítě mízních vlásečnic. Do nich prolíná část tkáňového moku a organických látek a vzniká míza. Míza se pomalu pohybuje v mízních cévách, které mají také chlopně. Je nasávána směrem k srdci. Mízní cévy se spojují do mízovodů.

Mízní soustava Mízovody ústí do žil v blízkosti srdce a míza se tak dostává do krve. Do mízních cév jsou vsunuty mízní uzliny = malé bělavé uzlíčky. Ty se uplatňují jako filtry, které zachycují a ničí zárodky nemocí. Uzliny se zvětšují a jsou hmatné (jako „hrášky“) – při infekčním nebo nádorovém onemocnění.