SVĚTOVÁ PRÓZA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Josef Čapek.
Advertisements

 židovský původ  dva bratři zemřeli v dětství, tři sestry zemřely v koncentračním táboře  narodil se na Starém Městě v Praze  se svým otcem nevycházel.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Zdeněk Brdek UBO FF JU. osnova stručný přehled dějin rakouské literatury Thomas Bernhard dramatik: ukázky Thomas Bernhard prozaik: ukázky.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá.
Kdo to byl William Shakespeare
VY_32_INOVACE_31-17 Česká próza po r Ota Pavel.
2.Světová válka v próze obrázek
KAREL ČAPEK -ŽIVOT * Malé Svatoňovice u Trutnova
Narodil se roku 1890 v Malých Svatoňovicích. Jeho otec byl lékař a jeho matka sbírala lidový folk l or.Měl bratra Josefa a sestru Helenu. Vystudoval gymnázium.
ALOIS MRŠTÍK VILÉM MRŠTÍK Autorem materiálu a všech jeho částí,není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Bratři Čapkové.
Karel Čapek.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_483_Život a dílo Aloise Jiráska AUTOR: Mgr. Martina Ringová.
Bratři Čapkové. Společně se podíleli na některých knihách a povídkách: Povídky Zářivé hlubiny Krakonošova zahrada Devatero pohádek Dramata Loupežník Ze.
Karel a Josef Čapek Štěpánka Bořková Naty Kalousková Terka Koldinská Pája Kormošová Monča Bartůšková 9.A.
VY_32_INOVACE_31-19 Česká próza po r Milan Kundera.
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
Sourozenci Čapkovi.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_733_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Jan Neruda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Portréty literárních osobností světové literatury.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/17/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvořeníLeden.
Portréty literárních osobnostní světové literatury.
EDUARD BASS 9. ročník.
Anotace Žák se seznámí s dílem Karla Čapka …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo K. Čapka, písemně správně přiřazuje.
František Hrubín Jan Musil.
Portréty literárních osobnostní světové literatury.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Ladislav Fuks životopis, romány,
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/12/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_361_Jan Amos Komenský AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
PRAŽSKÁ NĚMECKÁ LITERATURA
PRAŽSKÁ NĚMECKÁ LITERATURA FRANZ KAFKA
Anotace Žák se seznámí s dílem Karla Čapka …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo K. Čapka, písemně správně přiřazuje.
LION FEUCHTWANGER Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová.1 Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ;
Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CJL_4S2N_NT_01_04 NázevArnošt Lustig Druh učebního materiáluPrezentace PowerPoint PředmětČeský jazyk a literatura Ročník4.
Michail Šolochov (1905 – 1984).
Friedrich Dürrenmatt Katka Berková, V8A
VY_32_INOVACE_3D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
PRAŽSKÁ NĚMECKÁ LITERATURA
Karel Havlíček Borovský
Portréty literárních osobností světové literatury
VY_32_INOVACE_ČJPS2A_1860_ZEM Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Eduard Petiška Český jazyk 6. ročník ZŠ
PRAŽSKÁ NĚMECKÁ LITERATURA 2
Eliška Dlouhá Gymnázium Jiřího Ortena V8A
SVĚTOVÁ PRÓZA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ
Mgr. Marie Havránková ODRAZ 1. SVĚT. VÁLKY VE SVĚTOVÉ LITERATUŘE Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Egon Erwin Kisch (1885 –1948) Petra Henychová. „Zuřivý reportér“
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
Tomáš Garrigue Masaryk. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Tomáš Garrigue.
SVĚTOVÁ PRÓZA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_Inovace_ Arnošt Lustig Český jazyk 9. ročník
Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Autoři české a světové literatury 6.-9.
Světová literatura 1. poloviny 20. století Lion Feuchtwanger
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_ČESKÝ JAZYK
Franz Kafka Zdeňka Faltusová Septima 2009/2010
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ JAZYK
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Franz Kafka.
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
Německá próza mezi válkami
VY_32_INOVACE_Jir_I-21 Pavel Kohout Název projektu: OP VK
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

SVĚTOVÁ PRÓZA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ NĚMECKY PSANÁ LITERATURA V ČECHÁCH RAKOUSKO SLOVENSKO Mgr. Michal Oblouk

FRANZ KAFKA (1883 – 1924) pražský spisovatel židovského původu narodil se na Starém Městě v rodině židovského velkoobchodníka s galanterií, měl dva bratry a tři sestry (všechny zemřely v koncentračních táborech) vystudoval práva v letech 1907 – 1922 pracoval v Dělnické úrazové pojišťovně (kariérně úspěšný a oblíbený) měl komplikovaný vztah k ženám (sex považoval za cosi nečistého), důležitou úlohu v jeho životě hrála Milena Jesenská (první překladatelka jeho díla do češtiny), se kterou si intenzivně dopisoval zemřel na tuberkulózu hrtanu (předtím se léčil v různých sanatoriích a lázních) vyhýbal se lidem, byl nekuřák, vegetarián, abstinent, nejedl sladké o vydání jeho díla se zasloužil Max Brod

KAFKOVO DÍLO Amerika (Nezvěstný) – nedokončený román o 16letém chlapci poslaném za trest do Ameriky Zámek – román o marné snaze člověka (zeměměřič K.) překonat byrokracii a dosáhnout přijetí do zámeckých služeb Proces – nedokončený román, hlavní postava Josef K. je v den svých 30. narozenin zatčen a obviněn, zpočátku se brání a snaží se zjistit příčinu svého zatčení, ale postupem času začíná věřit ve svou vinu, rok po zahájení procesu je popraven Proměna – povídka, hlavní postava se proměnila v obří hmyz

GUSTAV MEYRINK (1868 – 1932) německy píšící spisovatel ovlivněný atmosférou staré Prahy, představitel expresionismu narodil se ve Vídni jako nemanželský syn ministra a dvorní herečky v letech 1884 – 1904 žil v Praze, otevřel si zde bankovní dům zajímal se o východní vědy, okultismus a historii tajných spolků Prahu opustil pod vlivem nenávisti měšťáků a policejního šikanování, žil pak v Německu dílo: GOLEM – tzv. magický román, odehrává se v pražském židovském ghettu, prolíná se zde současnost a mystická minulost rudolfínské Prahy VALPURŽINA NOC – román z Malé Strany za noci čarodějnic

FRANZ WERFEL (1890 – 1945) VERDI – životopisný román spisovatel, básník, dramatik a publicista, zakladatel rakouského expresionismu narodil se v Praze pocházel z rodiny zámožného obchodníka studoval na vysokých školách v Praze, Lipsku a Hamburku za 1. světové války byl nasazen na východní frontě r. 1938 emigroval do Francie, později do USA byl vášnivým odpůrcem války a fašismu dílo: VERDI – životopisný román PÍSEŇ O BERNADETTĚ – křesťansky laděné dílo o lurdském zázraku ČTYŘICET DNŮ – napínavý román o turecké genocidě Arménů

EGON ERWIN KISCH (1885 – 1948) pražský německy píšící novinář („zuřivý reportér“) a spisovatel židovského původu narodil se v tradiční pražské židovské rodině studoval techniku, germanistiku a později žurnalistiku byl přesvědčeným komunistou procestoval 5 světadílů, účastnil se španělské občanské války, později prchl z Evropy do USA a do Mexika zemřel v Praze dílo: PRAŽSKÝ PITAVAL – soubor drobných kriminálních próz PASÁK – román, problematika prostituce v Praze NANEBEVSTOUPENÍ TONKY ŠIBENICE - povídka

STEFAN ZWEIG (1881 – 1942) rakouský prozaik a esejista, humanista židovského původu vystudoval filozofii, germanistiku a romanistiku v Berlíně a ve Vídni během 1. světové války pracoval v archivu Ministerstva války ve Vídni často cestoval, stýkal se s kulturní elitou západní civilizace, jeho dům v Salcburku se stal místem setkávání významných evropských osobností r. 1938 emigroval do Velké Británie, později do Brazílie vývoj světových událostí mu vzal veškerou naději a spolu se svou druhou manželkou odešel dobrovolně ze života (otrávili se) jeho literární tvorbu ovlivnila psychoanalýza

ZWEIGOVO DÍLO Netrpělivost srdce – román o lásce fyzicky těžce postižené dívky k poručíkovi, jeho soucit přivede dívku k sebevraždě Amok, Zmatení citů, Šachová novela, Letní novelka – soubor psychologických novel Romain Rolland, Marie Antoinetta, Marie Stuartovna, Balzac – historické a biografické knihy

ROBERT MUSIL (1880 – 1942) prozaik, dramatik a esejista, představitel expresionismu narodil se v rodině inženýra a profesora vystudoval Technickou univerzitu v Brně, později studoval filozofii a psychologii v Berlíně v letech 1914 – 1918 bojoval v rakouské armádě na italské frontě r. 1938 uprchl s rodinou do Švýcarska zemřel při rozcvičce (velké kruhy pažemi) dílo: ZMATKY CHOVANCE TÖRLESSE – román, vyvolal skandál zobrazením šikany a homosexuálních praktik na chlapeckém internátě MUŽ BEZ VLASTNOSTÍ – nedokončený 3dílný román-esej, příprava oslavy 70 let vlády císaře, hl. postava Ulrich, tajemník pro přípravu akce

KARL KRAUS (1874 – 1936) spisovatel, básník, dramatik a novinář narodil se v Jičíně v rodině židovského majitele papírny, po 3 letech se přestěhovali do Vídně vystudoval práva a filozofii, pracoval jako novinář od r. 1899 vydával vlastní časopis Die Fackel pořádal přednášková turné, na kterých dokonce zpíval za doprovodu klavíru nikdy se neoženil, ucházel se ale o českou baronku Sidonii Nádhernou veřejně se zřekl židovské víry a vstoupil do katolické církve dílo: POSLEDNÍ DNOVÉ LIDSTVA – monumentální knižní drama, groteska Rakouska, satira proti válce TŘETÍ VALPURŽINA NOC – hra, obraz hrůz fašismu

ARTHUR SCHNITZLER (1861 – 1931) prozaik, dramatik a lékař židovského původu, představitel tzv. vídeňské moderny pocházel z rodiny významného laryngologa vystudoval medicínu, zajímal se o psychologii pracoval ve vídeňské Všeobecné nemocnici od 17 let až do smrti si vedl deník, kde si zaznamenával všechny své přítelkyně jeho dcera spáchala sebevraždu dílo: ANATOL, HRA NA LÁSKU, REJ – jednoaktovky o konfliktech mileneckých dvojic, erotická odvážnost PROFESOR BERNHARDI – drama PORUČÍK GUSTÍK, SLEČNA ELSA – psychologické novely SNOVÁ NOVELA – o volnosti sexuální fantazie

SLOVENŠTÍ AUTOŘI JANKO JESENSKÝ (1874 – 1945) – básník, prozaik a překladatel ruské poezie PETR JILEMNICKÝ (1901 – 1949) - prozaik a novinář českého původu MILO URBAN (1904 – 1982) – prozaik a novinář, překladatel z polštiny a češtiny MARGITA FIGULI (1909 – 1995) – prozaička PAVEL EISNER (1889 – 1958), CARL WEISKOPF (1900 – 1955) – další představitelé německy psané literatury v Čechách

ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/Franz_Kafka http://cs.wikipedia.org/wiki/Gustav_Meyrink http://cs.wikipedia.org/wiki/Franz_Werfel http://cs.wikipedia.org/wiki/Egon_Erwin_Kisch http://cs.wikipedia.org/wiki/Stefan_Zweig http://cs.wikipedia.org/wiki/Robert_Musil http://www.nndb.com/people/316/000115968/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Karl_Kraus http://www.theabsolute.net/minefield/kraus.html http://cs.wikipedia.org/wiki/Arthur_Schnitzler