Interakce záření gama s hmotou

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Veličiny a jednotky v radiobiologii
Advertisements

Role fyziky v radiodiagnostice Interakce záření s látkou, výpočet stínění, vznik RTG záření, spektrum RTG záření Mgr. David Zoul 2013.
VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE
Interakce ionizujícího záření s látkou
Interakce neutronů s hmotou
COMPTONŮV JEV aneb O důkazu Einsteinovy teorie fotoelektrického jevu
Hloubka průniku pozitronů
Systémy pro výrobu solárního tepla
Rozpadový zákon Radioaktivní uhlík 11C se rozpadá s poločasem rozpadu T=20 minut. Jaká část radioaktivního uhlíku zůstane z původního množství po uplynutí.
Vybrané kapitoly z obecné a teoretické fyziky
Big Bang Jak to začalo s po velkém třesku – hadronová éra vesmír je vyplněn těžkými částicemi (protony a neutrony) hustota vesmíru je 1097.
Stavba atomového jádra
Detektorové systémy 1) Anticomptonovské spektrometry 2) Párové spektrometry 3) Krystalové koule, stěny, komplexní soustavy polovodičových a scintilačních.
Elektromagnetické vlnění
Radiální elektrostatické pole Coulombův zákon
Fotoelektrický jev Jeden z mechanizmů přeměny primárního záření (elektromagnetické) na sekundární (elektronové = beta) Dopadající foton způsobí ionizaci.
Chemické vazby Chemické vazby jsou soudržné síly, neboli silové interakce, poutající navzájem sloučené atomy v molekulách a krystalech. Podle kvantově.
Elementární částice Leptony Baryony Bosony Kvarkový model
… protože by to znamenalo, že každodenní věci existují pouze jako superpozice všech možných stavů pokud je právě nepozorujeme. Použití Kodaňské interpretace.
1 Registrovaná (detekovaná) intenzita Polarizační faktor  22  z =  /2-2   y =  /2 x z Nepolarizované záření.
Pohyb relativistické částice
VÝVOJ PŘEDSTAV O STAVBĚ ATOMU
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673,
Kvantové vlastnosti a popis atomu
Jaderné reakce 1) Úvod 2) Výtěžek jaderných reakcí 3) Zákony zachování 4) Mechanismy a modely jaderných reakcí 5) Pružný rozptyl 6) Princip detailní rovnováhy.
RADIOAKTIVNÍ ZÁŘENÍ Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Jaderná fyzika a stavba hmoty
Spektrum záření gama, jeho získávání a analýza
4. listopadu 2013, úpravy říjen 2014
2.2. Pravděpodobnost srážky
Uplatnění spektroskopie elektronů
Vlastnosti elektromagnetického vlnění
Spektrometrie vysokoenergetického záření gama Vhodné využít anorganické scintilátory: BGO, BaF 2, PbWO 4 Elektromagnetická sprška E γ >> 1 MeV fotoefekt.
Interakce těžkých nabitých částic a jader s hmotou Elektromagnetická interakce – rozptyl (na elektronech zanedbatelný, na jádrech malá pravděpodobnost),
Studium struktury amorfních látek
Detektory a spektrometry neutronů 1) Komplikované reakce → silná závislost účinnosti na energii 2) Malá účinnost → nutnost velkých objemů 3) Ztrácí jen.
Interakce lehkých nabitých částic s hmotou Ionizační ztráty – elektron ztrácí energii tím jak ionizuje a excituje atomy Rozptyl – rozptyl v Coulombovském.
22. JADERNÁ FYZIKA.
Zpomalování v nekonečném prostředí s absorpcí
Pojem účinného průřezu
BARYONY p, n, Λ, Σ, Ξ, Ω nukleony hyperony nukleony Obecně pro baryon i 1baryony.
Charakteristiky Dolet R
1 Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_11 Tematická.
Vybrané kapitoly z fyziky se zaměřením na atomistiku a jadernou fyziku
Kolik atomů obsahuje 5 mg uhlíku 11C ?
Měkké rentgenové záření a jeho uplatnění
Relativistický pohyb tělesa
Fyzikální metody a technika v biomedicíně
Vybrané kapitoly z fyziky Radiologická fyzika
Kvantová fyzika: Vlny a částice Atomy Pevné látky Jaderná fyzika.
Jaderná fyzika Hlavní vlastnosti hmoty jsou dány chováním elektronů. Různé prvky existují v důsledku jader mít různé, celočíselné násobky elementárního.
Vybrané kapitoly z fyziky Radiologická fyzika Milan Předota Ústav fyziky a biofyziky Přírodovědecká fakulta JU Branišovská 31 (ÚMBR),
Pozitron – teoretická předpověď
Radiologická fyzika Rentgenové a γ záření 22. října 2012.
Neutronové účinné průřezy
Termalizace pozitronu doba termalizace: rychlost ztráty energie při pronikání do materiálu (stopping power):
Vysvětlení? problém vnitřní struktury atomů- kladný a záporný (elektrony) náboj - radioaktivita, rozpady - kolik elektronů v atomu - rozložení náboje -
7 Jaderná a částicová fyzika
6 Kvantové řešení atomu vodíku a atomů vodíkového typu 6.2 Kvantově-mechanické řešení vodíkového atomu … Interpretace vlnové funkce vodíkového atomu.
Radiologická fyzika Rentgenové a γ záření 4. listopadu 2013.
Radioaktivita.
Radioaktivní záření, detekce a jeho vlastnosti
Záření – radiace Druh vlnění - šíření energie prostorem
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Radioaktivita TÉMATICKÝ CELEK: Energie.
Fyzikální ústav AV ČR, v. v. i.
Interakce neutrin s hmotou
Veličiny a jednotky v radiobiologii
Kvantová fyzika.
podzim 2008, sedmá přednáška
Radiologická fyzika Rentgenové a γ záření podzim 2008, osmá přednáška.
Transkript prezentace:

Interakce záření gama s hmotou A) Primární interakce 1) Koherentní rozptyl (Rayleighův rozptyl) 2) Nekoherentní rozptyl (Comptonův rozptyl) 3) Fotoefekt 4) Produkce párů elektron pozitron 5) Interakce s malým příspěvkem 6) Celkové pohlcení záření gama v látce B) Sekundární interakce 1) Rentgenovo záření 2) Augerovy elektrony 3) Anihilace pozitronu a elektronu 4) Brzdné záření γ e- e- γ e+ e- γ

Koherentní rozptyl Koherentní rozptyl na vázaných elektronech (celém atomu) (nepřenáší se energie pouze se mění směr hybnosti) – v limitě Rayleighův rozptyl Eγ, ν Eγ`, ν´ Θ Eγ = Eγ´,ν = ν´ Rezonanční rozptyl γ0  ν0 F(q,Z) – pravděpodobnost přenosu hybnosti na Z elektronů atomu bez přenosu energie Polární graf účinného průřezu bez započtení vlivu F(q,Z), klasická limita Thomsonova rozptylu r0 – klasický poloměr elektronu (v jednotkách SI): α = 1/137 ħc = 197 MeVfm mec2 = 0,511 MeV Vysoká energie → rozptyl do malých úhlů Thomsonův rozptyl – rozptyl na volných elektronech v klasické limitě (koherentní i nekoherentní) Polarizované: Nepolarizované:

Difrakce na krystalové mříži Využití interference při koherentním rozptylu na vrstvách v krystalových mřížích Braggův zákon: n·λ = 2d·sin Θ d – mřížková konstanta λ – vlnová délka záření n – difrakční řád Eγ [keV] 1 10 50 100 500 1000 2000 ν [EHz = 1018 Hz] 0,242 2,42 12,1 24,2 121 242 484 λ [nm] 1,24 0,124 0,025 0,0124 0,0025 0,00124 0,00062 Mřížkové konstanty jsou v řádu 0,1 – 1 nm Závislost úhlu prvního difrakčního maxima na energii rentgenovského a gama záření pro dvě mřížkové konstanty Stavěly se spektrometry až k deseti metrům: Eγ = 1000 keV, d = 0,6 nm, r = 10 m → Θ = 0,059O, x = 10 mm Eγ = 100 keV → Θ = 0,59O , x = 100 mm

Nekoherentní (Comptonův rozptyl) Θ φ Eγ, pγ=Eγ/c Eγ’, pγ’=Eγ’/c mec2, pe= 0 Předpokládáme: 1) rozptyl na volném elektronu (Eγ>>Be) 2) elektron je v klidu Ze zákona zachování energie a hybnosti dostaneme vztahy mezi energiemi a úhly rozptylu či odrazu Energie rozptýleného fotonu: Závislost mezi energií rozptýleného fotonu Eγa úhlem rozptylu Θ kde parametr Energie odraženého elektronu: Úhel odrazu:

Diferenciální účinný průřez popisuje Klein-Nishinův vzorec (na volných elektronech): Dosadíme za energii rozptýleného fotonu: Polární graf účinného průřezu bez započtení vlivu S(q,Z)v limitě E → 0 dostaneme graf pro koherentní rozptyl započtení vlivu vazby elektronů v atomu → vynásobení funkcí S(q,Z) - pravděpodobnost přenosu hybnosti q na elektron při ionizaci nebo excitaci Celkový účinný průřez (dostaneme integrací): Eγ > mec2 → ζ > 1 : Rozptyl vysokoenergetického elektronu a nízkoenergetického fotonu – inverzní Comptonův rozptyl (viz. cvika) Distribuce energie předané elektronům

Fotoefekt e- γ Může proběhnout pouze na vázaném elektronu Předá se celá energie fotonu Energie elektronu: Ee = Eγ - Be Přesný výpočet průběhu fotoefektu (řešení Diracovy rovnice) je velmi náročný: Při dostatku energie (Eγ > BeK vazebná energie na slupce K) se fotoefektu téměř vždy účastní tyto elektrony Účinný průřez (pro Eγ << mec2): kde je konstanta jemné struktury a tedy σF = ~ Z5·Eγ-3,5 blíže K-slupce σF = ~ Z4,5·Eγ-3 Přesnější vztah pro σF blízko K slupce viz. např. Leo Vazebná energie elektronu na K slupce v závislosti na protonovém čísle atomu (Si – 1,8389 keV, Ge – 11.1031 keV, Pb – 88.0045 keV)

Tvorba páru elektron a pozitron Přeměna fotonu v pár elektron pozitron. e+ e- γ Zákony zachování energie a hybnosti → jedině v poli jádra (většinou) Eγ > 2mec2 = 1022 keV případně elektronů Eγ > 4mec2 = 2044 keV (je 1-2Z menší) Popis ekvivalentní popisu brzdného záření (nutnost započíst stínící vliv: převaha tvorby blíž jádra – bez stínění): Ve speciálních oblastech platí pro účinný průřez: Bez stínění: Úplné stínění: kde f(Z) je coulombovská korekce v řádu α2 Produkce v poli elektronu („tripletní“ produkce) Závislost σP na Z a Eγ je : (pro oblast „nižších energií“) σP ~ Z2ln(2Eγ) Eγ>>mec2 elektrony a pozitrony letí dopředu Θ ≈ 1/ζ Závislost účinného půřezu na energii fotonu

Interakce s malým příspěvkem Jaderný Rayleighův rozptyl Jaderný Thomsonův rozptyl – záměna e →Ze , me → Mj a tedy Celkový účinný průřez: Jaderný rezonanční rozptyl ( např. gigantické dipólové rezonance) Fotojaderné reakce – rezonanční proces s malou pravděpodobností Fotojaderné reakce v řádu mbarnů až barnů v malé oblasti energií interakce s elektrony v řádu barnů až 105 barnů v rozsáhlé oblasti energií Interakce fotonu s coulombovským polem jádra (Delbrückův rozptyl) – můžeme se na něj dívat jako na virtuální produkci páru a následnou anihilaci

Sekundární procesy Rentgenovo záření Augerovy elektrony Fluorescenční efektivita (koeficient): NX – rentgenovské fotony NA – Augerovy elektrony Augerovy elektrony Uvolněná energie při přechodu elektronu v obalu atomu se přenese na jiný elektron Anihilace pozitronu s elektronem Pozitrony se ionizačními ztrátami zastaví a anihilují v klidu → 2 kvanta 511 keV (nejsou úplně v klidu → rozmazání energie anihilačních kvant) Brzdné záření při pohybu elektronů a pozitronů proton záření gama elektron Průchod elektronů a pozitronů: Ionizační ztráty Brzdné záření (synchrotronové) V poli jádra se nabitá částice pohybuje se zrychlením → vyzařuje fotony

Celkové pohlcení záření gama v látce Foton může ztratit velkou část (i veškerou) svou energii v jednom aktu → svazek ubývá, nemá pevný dolet dI = -μIdx Vztah pro ubývání fotonů: μ – totální absorpční koeficient – převrácená hodnota střední volné dráhy fotonu v materiálu Přehled hlavních procesů Celkový účinný průřez: σ = σF + σC + σP Vynásobíme počtem atomů objemovou jednotku N: kde Na – Avogadrova konstanta, A – atomová hmotnost, ρ – hustota materiálu Pro sloučeninu nebo směs platí Braggovo pravidlo: Celkový účinný průřez