Prevence bolestí zad a kloubů Rekondiční pobyt Beskydy květen 2005

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hra riskuj pro opakování znalostí.
Advertisements

RISKUJ - Mgr. Marie Šimková.
BIOLOGICKÉ HODINY V NAŠEM TĚLE
Doškolovací seminář Laktační liga Věra Chvojková
Léčivé rostliny Znáš léčivé rostliny a jejich účinky?
do procesu nástupu a zajištění tvorby mléka zasahuje:
Lněné semínko, jak ho možná neznáte
Masáže Liberec Svlečená 12 Liberec Tel:
Zdraví především !!! Jako tvůj přítel mám povinnost tě seznámit s následujícími informacemi !!! Pokračuj kliknutím …
Projektový den - vaření
BOLESTI NERVŮ NEURALGIE.
ZÁKLADY 1. POMOCI část 3 – Neúrazové stavy
První pomoc při poranění elektrickým proudem
VODOLÉČBA Je přirozeným přírodním lékem, používaným již odpradávna. Babyloňané, Řekové a Egypťané používali lázně pro léčení.
BIOLOGICKÉ HODINY V NAŠEM TĚLE
Lidský organismus - Trávicí ústrojí
Opakování - člověk VY_3/2_INOVACE_115_Opakování – člověk1
Návykové látky, závislosti
Prezentace - Jarmila Kirvejová
ZÁSTAVA DECHU A OBĚHU Definice
Přírodní olej bohatý na antioxidanty
ÚRAZY TEPLEM A CHLADEM Mgr. Jana Volemanová.
Ošetřovatelská péče u pacienta s pneumonií
Houba Lion's Mane.
Povrch lidského těla autor: David Hainall.
VODA - TAJEMSTVÍ ZDRAVÍ
Léčivé rostliny I..
DETOXIKACE – očista organismu
Příprava vánoční večeře. Kapr s pivní omáčkou. Ingredience 1,5 kilogramu kapra bez vnitřností a šupinbez 1 velkou cibuli 1 mrkev 1 lžíci másla 1 lžíci.
Mexická kuchyně.
PLNÝ DECH.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
VODA A ŽIVOT Voda je jedním z nejdůležitějších prostředků k životu na naší Zemi. Potřebuje ji člověk, zvířata i rostliny.
Celer
Vnitřní ústrojí Uvnitř těla jsou vnitřní ústrojí, která zajišťují všechny životní projevy člověka. Část vnitřních ústrojí je uložena v horní dutině tělní.
Léčivé rostliny a byliny - sběr a způsoby přípravy Sběr Pro sběr je důležité nejen rostliny dobře znát, ale i dbát na to, aby se sbíraly ve správný čas,
Lidské tělo I. ( kostra, soustava svalová, dýchací, oběhová )
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Ingredience Brokolice 1/2 kg Brambory 4 ks Cibule střední 1 ks Česnek 2 stroužek Tavený sýr - trojúhelníček 2 ks Pomazánkové máslo velká, vrchovatá 1 lžíce.
MATEŘÍDOUŠKA OBECNÁ Thymus serpyllum
Ondřej Zeman, 5.B ZŠ Fryšták
Technologie pokrmů 1.Ročník obor kuchař s maturitou 26.hodina
ÚVOD DO KLASICKÉ MASÁŽE
BYLINKY aromatická (kořeninová) zelenina
Riskuj Lidské tělo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Monika Dudová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
…a jak Nemoc… jí předcházet Lenka Dvořáková.
TROJLÍSTEK DOKTORA KUČERY
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Lenka Němcová Název: VY_32_INOVACE_15_EKO8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Léčivé rostliny.
VY_32_INOVACE_24_ONEMOCNĚNÍ DÝCHACÍCH CEST_P_HORKÁ.
 meduňka (mast, olejíček)  sáček spařeného černého čaje přikládat na opar.
Člověk. Etapy lidského života Kostra a svaly Orgánové soustavy Zdraví
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_VERA_MERKLOVA_PECE_O_VLASY_MASAZ_POKOZKY_HLAVY_PREZEN TACE_1_12 Název školyStřední škola.
Člověk Korunování krále v Edinburgu ve Skotsku. Homo sapiens - člověk moudrý pohybuje se vzpřímeně dorozumívá se řečí charakteristická je rozumová inteligence.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_06_Prvouka_10_3. ročník_Běžné nemoci a jejich příznaky
BIOLOGICKÉ HODINY V NAŠEM TĚLE
Zdraví především !!! Jako tvůj přítel mám povinnost tě seznámit s následujícími informacemi !!! Pokračuj kliknutím …
Žít zdravě Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
VY_32_Inovace_ Druhy rostlin Člověk a jeho svět 3. ročník
Člověk a barvy Barvy jsou přítomny v nesčetných různých formách a jevech Člověk je schopen prostým okem rozeznat aspoň 2000 různých odstínů Člověk barvy.
BIOLOGICKÉ HODINY V NAŠEM TĚLE
AUTOR: Blanka Petlánová
Název: VY_52_INOVACE_PR_17 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
BIOLOGICKÉ HODINY V NAŠEM TĚLE
BIOLOGICKÉ HODINY V NAŠEM TĚLE
Byliny Anna Dominová 3.A.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Prevence bolestí zad a kloubů Rekondiční pobyt Beskydy květen 2005 Přednáší: Jana Konečná, Pracovnice preventivní péče, Absolventka Institutu životního stylu v Norsku a USA

Trpíte bolestmi hlavy, únavou, ztuhlými klouby, zažívacími potížemi,úrazy, bolestmi zad či nízkým sebevědomím? Potřebujeme vědět, JAK ZBAVIT NAŠE TĚLO ZBYTEČNÉHO STRESU NAPĚTÍ. To, jak obvykle stojíme, sedíme nebo se pohybujeme, může být příčinou všech výše uvedených příznaků.

Nejčastější příčiny bolesti zad Špatné držení těla Nedostatek pohybu Vrozené vady Nedostatečná výživa Podchlazení

ZVYK JE ŽELEZNÁ KOŠILE...? Většina z nás si osvojila ŠKODLIVÉ NÁVYKY držení TĚLA, které vyvolávají a posilují ZATÍŽENÍ A NA-PĚTÍ v každodenním životě. Pokud jsme se je naučili, můžeme se je i odnaučit.

Držení těla a psychika Způsob pohybu a držení těla do určité míry vyjad-řuje náš psychický stav. Např. Přehnaně vypjaté držení ukazuje na potřebu silně se kontrolovat či dá- vat najevo svou nadřaze-nost; postoj s povolenými svaly a šouravou chůzí budí dojem rezignace,slabé vůle. ZLEPŠENÍ POHYBOVÝCH NÁVYKŮ SE PROJEVÍ I NA PSYCHICE. Pružné pohyby vyvolávají pocit mladistvé hbytosti, zlepšují náladu.

Stlačení plotýnek Zásada Lehni a dobíjej

zvedání břemen

zvedání břemen

prolaps ploténky

správné držení těla

HORKÉ ZÁBALY - Infekční onemocnění (dutin, hltanu a hrtanu, průdušek, zápal plic) - Oslabený orgán - Neuralgie, nespavost - Artritida, deprese, toxiny ve tkáních - Bolesti zad, zánět svalů a vaziva Celková léčba zahrnuje horký zábal na páteř, sérií 3 horkých zábalů na hruď, co nejteplejší lázeň nohou a studený obklad na obličej, hlavu a krk.

Zábal cibule s anýzem 20 dkg cibule nakrájet, 3 lžíce anýzu, podlijeme 2 lžícemi vody, dusit 10 min. Přiložit teplé na 5 nocí za sebou na 2 hod. Prostata: Dát do gázy, na to vatu a staré kalhotky s gumičkami. Anýz rozpouští vápník, cibule uvolňuje záněty. Lze užít i při tvrdnutí dělohy. Zmírnění artrózy Odvar: do 1-2 l vody dáme 1 lžíce nastrouhané mrkve, 1 lžíce nastr. křenu a 1 lžička kmínu. Vše 5 min.vařit. Během dne se bolestivá místa natírají.

odvar z bobkového listu Očista kloubů Vaříme 5 g bobkového listu ve 3 dcl vody (10minut) a minimálně 3-4 hod. (lépe však přes noc) louhujeme (nejlépe v termosce). Odvar přecedíme a pijeme malými doušky během 12 hodin. Pokud bychom vypili vše najednou, mohlo by dojít ke krvácení! Proceduru opakujeme po třech dnech, po týdnu a během prvního roku každé čtvrtletí. Celkově budeme potřebovat asi 30 g bobkového listu. Později, podle pot- řeby, provádíme očistu kloubů jednou ročně, ale vždy po dokonalé očistě střev.

JAK ELIMINOVAT BOLEST HLAVY? JAK UVOLNIT SVALOVÉ NAPĚTÍ ? JAK ELIMINOVAT BOLEST HLAVY? MASÁŽ ŠÍJE

MASÁŽ ŠÍJE 1) Jednoduché použití kdekoliv 2) Potřebujeme židli (stůl) 3) Není nutné sundávat lehký oděv hmaty je možné dělat i přes něj (při hlubokých hmatech-neklouže)

PROCEDURA ZAHŘÁTÍ třením dlaněmi či malíkovou hranou Vyhledávání spazmů kroužky podél páteře Hnětení palci ve stejné oblasti Tření dlaní podél páteře Roztírání pěstí za lopatkou Tření krku Kolečka na krku a tylní kosti Hnětení ramen, sevření dlaní Tepání Závěrečné tření a nervový hmat

LÉČEBNÉ ÚČINKY BYLINEK Třezalkový olej: Na 100g nerozvitých květů nalejeme 250g olivového nebo slunečnicového oleje (panenského). Láhev s olejem a květy postavíme na 3-4 týdny na slunce. V té době obsah občas promícháme. Po té olej scedíme přes pláténko do neprůhledných lahví. POUŽITÍ: 1 č. lžička 1-2x denně. Působí příznivě na látkovou výměnu,zmírňuje dráždění, zlepšuje krevní oběh. Používá se na popáleniny (i od slunce), těžce se hojící rány a hemoroidy. Hemoroidy: po omytí konečníku vstříkneme do střeva olej. Pak se z venku konečník natře hojivou mastí nebo Perubalzámem z lékárny. To se opakuje 2x denně – ráno a večer. Úspěch je zaručen!

ČESNEK - ZABIJÁK MIKROBŮ I INFARKTŮ Česnek JE ŠIROKOSPEKTRÉ ANTIBIOTIKUM. Má posilující a uvolňující účinek, upravuje tlak. - Léčí špatné zažívání, desinfikuje obsah žaludku u lidí nemajících dostatek solné kyseliny v žaludeční šťávě, ničí hnilobné bakterie v tlustém střevě a neutralizuje jedy v organizmu. - Česnek snižuje hladinu krevního cukru, užívá se při srdečních obtížích a arterioskleróze. POUŽITÍ: ráno a večer spolu s ovocem - pomáhá předcházet nachlazení, onemocnění horních cest dýchacích, chronických zánětech mandlí, slinných žláz, bronchitida atd. Při zevním použití způsobuje prokrvení kůže. Česnekový čaj k obnově střevní flóry: 3 týdny přeléváme 1-2 rozmačkané stroužky česneku 3/4 l vařící vody. Necháme odstát cca 15 min. Čaj účin- kuje na degenerovanou střevní flóru. Začínáme jen 1 stroužkem a později zvýšíme na dva. Ničí spoustu mikrobů, což by mohlo přechodně zhoršit zdrav. stav. I při zředění 1:125000 stále zabíjí bakterie.

Zábal Anýz s cibulí proti angíně 20 dkg syrové cibule nadrobno, na mírném ohni 10 min. pod pokličkou podusit se 2 lžícemi vody a 4 lžícemi anýzu. Nasypat na plátno a na 2 hod. přiložit na krk. Obklad má být příjemně teplý. Opakovat 1x denně u čepů na mandlích. Když bolí 1 mandle či mand. oblouky, když začne škrábat v krku: 1 kostka tvarohu tučného a 4-6 stroužků česneku. Nejdříve nahřát, zabalit do gázy, na to vatu a na 2 hod. přiložit na mandle. Připevnit šátkem, dětem dát kulicha. Dětem do roku, stačí 2 stroužky česneku. 1x denně do úlevy. bez horeček: na noc obklady na krk ze syrové cibule 15-20 dkg, opakovat denně, dokud bolesti nezmizí.

Závěrem Smutné je, že bylinky již téměř opustily naše kuchyně a tak se ochuzujeme nejen o důležité živiny, ale i o pestrost chutí a barev.. I když je tedy někdy reorganizace naší kuchyně náročným opatřením, neuškodí i v oblasti koření. Rozhodně pak pocítíme příjemný vliv na naši chuť, zdraví i psychiku.