Pavel Obdržálek GChD IYPT FYGYZ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MAGNETICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
Advertisements

ELEKTRICKÝ PROUD.
SILOVÉ PŮSOBENÍ VODIČŮ
7.3 Elektrostatické pole ve vakuu Potenciál, napětí, elektrický dipól
Elektrostatika III Mgr. Andrea Cahelová Hlučín 2013.
Elektrostatika II Mgr. Andrea Cahelová Hlučín 2013.
Elektrostatika I Mgr. Andrea Cahelová Hlučín 2013.
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o
II. Statické elektrické pole v dielektriku
Magnetické pole.
32. Magnetické vlastnosti látek, částice s nábojem v elektrickém a magnetickém poli DOLEŽAL JAN, 8.A.
ELEKTROMAGNETICKÁ INDUKCE.
VODIČ A IZOLANT V ELEKTRICKÉM POLI.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Tato prezentace byla vytvořena
2. část Elektrické pole a elektrický náboj.
Vzájemné působení těles
MAGNETICKÁ INDUKCE.
OBSAH PŘEDMĚTU FYZIKA Mgr. J. Urzová.
33. Elektromagnetická indukce
MAGNETICKÉ POLE.
Magnetické pole.
Elektrické pole Elektrický náboj, Elektrické pole
magnetické pole druh silového pole vzniká kolem: vodiče s proudem
Částice s nábojem v magnetickém poli
Výpočet indukce magnetických polí
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Nestacionární magnetické pole
VODIČŮ S PROUDEM A MAGNETŮ
Elektrotechnologie 5.
14. STACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE
Magnetické pole Mgr. Andrea Cahelová
Kateřina Novotná, 3.A.  Jev, při kterém dochází ke změně magnetických vlastností látky vlivem působení vnějšího magnetického pole.  Projevuje se u feromagnetických.
zpracovaný v rámci projektu
Základy elektrotechniky Silové účinky magnetického pole
Elektrické vlastnosti II.
Anotace Prezentace, která se zabývá elektrickými vlastnostmi látek. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí vysvětlit a popsat.
ELEKTRICKÉ POLE.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_17 Tematická.
INTENZITA ELEKTRICKÉHO POLE
1. část Elektrické pole a elektrický náboj.
Magnetické pole pohybující se náboje
FS kombinované Mezimolekulové síly
7.3 Elektrostatické pole ve vakuu Potenciál, napětí, elektrický dipól
9.1 Magnetické pole ve vakuu 9.2 Zdroje magnetického pole
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Základní principy.
ELEKTŘINA A MAGNETISMUS 1. část Elektrické pole
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 08.
1 3 Elektromagnetické pole 3.1 Zákony elektromagnetického pole ve vakuu 3.2 Elektrostatické pole v dielektrikách 3.3 Magnetické pole v magnetikách 3.4.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluStacionární magnetické.
Elektrický náboj, elektrické pole. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
Magnetické pole pohybující se náboje
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
MAGNETICKÉ MATERIÁLY (MM) ROZDĚLENÍ A PODSTATA MAGNETISMU
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
10. Magnetismus - základní pojmy, magnetické látky a mag. pole
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
14. STACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE
Elektrický proud Elektrické pole Elektrické siločáry Elektrické napětí.
VODIČ A IZOLANT V ELEKTRICKÉM POLI.
VODIČŮ S PROUDEM A MAGNETŮ
ČÁSTICE S NÁBOJEM V MAGNETICKÉM POLI.
Střídavý proud - 9. ročník
ELEKTROMAGNETICKÁ INDUKCE.
Elektrické vlastnosti látek
MAGNETICKÝ INDUKČNÍ TOK
FYZIKA 2.B 4. hodina.
Fyzika 2.D 6. hodina.
Transkript prezentace:

Pavel Obdržálek GChD IYPT FYGYZ Magnetismus a IYPT Pavel Obdržálek GChD IYPT FYGYZ

Co je to vlastně IYPT? International Young Physicists' Tournament čili Turnaj mladých fyziků Týmová vědecká soutěž studentů středních škol Týmy mají za úkol během několika měsíců vyřešit co největší počet zadaných úloh Porota hodnotí nejen správnost řešení, ale i diskutérské schopnosti; pořadí se určuje součtem bodů ze všech kol Celá soutěž je v angličtině Týmy postupně vystřídají roli vyzyvatele, protivníka i recenzenta

A jak je na tom GChD? Loňského mezinárodního kola ze zúčastnili žáci GChD a Gymnázia Cheb GChD se této soutěže zúčastňuje již od roku 2003, tedy od jejího 16. ročníku Školní rok 2008/2009 3.místo na celostátním kole (tým ve složení P. Malý, M. Hakl, J. Sýkora, P. Sedláček, L. Peksová) 2.místo v semifinále slovenského mistrovství (J. Sýkora, P. Sedláček v týmu Talnet UK MFF) bronzová medaile na rakouském mistrovství (J. Sýkora, P. Sedláček, L. Peksová a A. Vu Hoang v týmu Talnet) Školní rok 2010/2011 13. místo na mezinárodním kole (tým ve složení J. Hazi, Anh Vu Le Quy, Viet Luu Tran – Gymnázium Cheb, P. Jiroušek, T. Kroupová – GChD

9. Magnet and coin Place a coin vertically on a magnet. Incline the coin relative to the magnet and then release it. The coin may fall down onto the magnet or revert to its vertical position. Study and explain the coin's motion.

Co je vlastně magnetismus? The Big Bang Theory S03E09

A teď vážně… Magnetismus je fyzikální jev projevující se primárně silovým působením na nabité částice. Důsledkem tohoto působení jsou např. silové působení na (i nenabitá) tělesa či změny elektrických, optických a dalších materiálových a termodynamických charakteristik látek vystavených magnetickému působení. Magnetismus je vytvářen pohybem elektrického náboje nebo změnou elektrického pole v čase. K popisu se používá vektorová fyzikální veličina magnetická indukce a s ní související veličiny (magnetický indukční tok, intenzita magnetického pole).

Magnetická indukce l – aktivní délka vodiče (ta část, která zasahuje do magnetického pole) I – proud Α – úhel mezi vodičem a indukčními čárami  

Vlastnosti magnetů  

Dělení Diamagnetismus Paramagnetismus Ferromagnetismus Objevuje se jen v přítomnosti vnějšího magnetického pole změní se uspořádání elektronových obalů atomů látky, čímž vzniknou magnetické dipóly, jejichž magnetické pole působí proti vnějšímu magnetickému poli – v látce tak dochází k mírnému zeslabení vnějšího magnetického pole Výsledný magnetický moment je nulový Paramagnetismus Paramagnetické materiály jsou přitahované magnetickým polem, proto mají relativní magnetickou permeabilitu větší než jedna Ferromagnetismus Nejsilnější forma magnetismu Odpovědný za většinu magnetických reakcí; je základem pro všechny permanentní magnety

Vlastní pokusy Vybrány magnety Vybrány mince Změřena magnetická indukce Studováno chování mince na magnetu V závislosti na náklonu V závislosti na poměru velikostí V závislosti na tvarech V závislosti na velikosti plochy podstavy

Děkuji za pozornost