PENÍZE Kamila Kuběnová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
V ÝUKOVÝ MATERIÁL VYTVOŘENÝ V RÁMCI PROJEKTU „EU PENÍZE ŠKOLÁM “ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Advertisements

VY_32_INOVACE_ Finanční trh.
Trh peněz Ing. Vojtěch Jindra
Vznik, vývoj a formy peněz
Vznik, vývoj a formy peněz
Peníze a cena Milena Tichá
 VY_32_INOVACE_16_09  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Peníze v tržní ekonomice. Nejvýznamnější objev v dějinách V penězích vyjadřujeme ceny veškerého zboží – jsou všeobecným ekvivalentem Plní v tržní ekonomice.
Hospodářský proces Potřeby, peníze
zboží Statek nebo služba určená ke směně na trhu
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
PENÍZE Historie peněz Hlavní funkce peněz Domácí a zahraniční měna
Funkce peněz Petr Machala.
2. Tržní systém A. Zboží B. Peníze C. Nabídka, poptávka D. Konkurence.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_128.
Mikroekonomie I Peníze a poptávka po peněžních zůstatcích Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Marcela Kubištová Materiál: VY_62_INOVACE_FG4.01 Téma: Vznik bankovek.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO.
1 Postavení bankovnictví v tržní ekonomice.  jsou prostředkem směny a měřítkem hodnot  aktiva, která mají vysokou likviditu a nízkou míru rizika 2.
DUM - Digitální Učební Materiál
Vývoj peněz II. Petr Machala.
Tržní kategorie II. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
PENÍZE Božena Genrtová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marie Grygarová.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Peníze Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
2. téma:. Definice peněz  Peníze jsou jakékoli aktivum všeobecně přijímané při placení za zboží a služby, při placení dluhu.
PENÍZE Ing. Renata Slaná
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Peníze a měny.
PRÁVNÍ REGULACE PENĚŽNÍHO SYSTÉMU
Finanční řízení pro nefinančníky Peníze Ing. Jaroslava Syrovátková
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE přednáška Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 10,30 – 12,00.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_15 Název materiáluMěna a měnové.
Peníze. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_12 Název materiáluPeníze AutorMgr.
Peníze a peněžní trh Pavel Seknička. Směna naturální Přímá naturální směna – zboží za zboží, Z - Z Zprostředkovaná, nepřímá naturální směna – směna zboží.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Peníze ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0108 Název vzdělávacího materiálu: Vývoj peněz.
FINANČNÍ GRAMOTNOST PENÍZE. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
ČESKÁ MĚNA ZA FEUDALISMU Dějepis Mgr. Milan Šimek.
Identifikace vzdělávacího materiáluVY_62_INOVACE_FG.9.r.09 EU OP VK Škola, adresaZŠ Smetanova 1509, Přelouč AutorMgr. Blanka Prokopová Období tvorby VMlistopad.
Monetární politika Peníze. Pecunia – dobytek Platit - plátno Dvojnásobná shoda potřeb Naturální směna Komoditní peníze Drahé kovy Peníze (papírové) Bankovní.
Trh a jeho zákony. Zboží je služba nebo statek určený pro směnu na trhu. SMĚNA  směna naturální neboli bartr  směna realizovaná prostřednictvím peněz.
Peníze, jejich funkce a vývoj platidel Výchova k občanství 7. ročník.
Tematická oblast Numizmatika Datum vytvoření Ročník 6. ročník osmiletého nebo 1. ročník čtyřletého gymnázia Stručný obsah Student se seznámí.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 2 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací.
Anotace Vysvětlit žákům pojem peníze, jak peníze vznikly a jakou mají podobu. Zjistit, kdo peníze vydává a jak se dají zabezpečit před paděláním. Výukový.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Peníze ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jana Drtinová Číslo VY_62_INOVACE_6006 NázevPeníze Téma hodinyPeníze PředmětZáklady finanční gramotnosti.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Simona Valachová Název: VY_62_INOVACE_3301_ mince Téma: Mince aneb od duhovky ke koruně Číslo.
PENĚŽNÍ GRAMOTNOST - PENÍZE
POČETNÍ POMĚRY V ČESKÝCH ZEMÍCH V POLOVINĚ 17. STOLETÍ
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Kurz finanční gramotnosti OA Neveklov
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_02 Peníze
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
FINANČNÍ GRAMOTNOST Platidla
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Peníze a peněžní trh TNH 2 (S-5B)
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Anna Zabranská Číslo
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary,
Obchod, trh Základy hospodaření.
Téma 4 Peníze a měny.
Transkript prezentace:

PENÍZE Kamila Kuběnová

Témata: Co jsou peníze Funkce peněz Podoby směny a peněz Platidla na českém území Měna, kurzy

Co jsou peníze: Zvláštní druh zboží, který slouží jako prostředek směny (=obecný ekvivalent) a k placení Jsou výsledkem přirozeného vývoje výroby, dělby práce, specializace a směny Vyjadřují se v nich ceny, mzdy, náklady, výnosy a další ekonomické veličiny

Funkce peněz: Prostředek směny –vyjadřuje schopnost peněz zprostředkovat směnné akty (schopnost obchodování) a je založena na ochotě ekonomických subjektů přijímat je k úhradě Míra hodnot či zúčtovací jednotka –schopnost peněz působit jako míra ocenění všech ostatních statků a služeb, nástroj k porovnávání hodnot

hodnota v čase příliš nemění, dají se hromadit (akumulace) Uchovatel hodnot –umožňují uchovávat hodnoty v čase, nákup můžeme odložit a uskutečnit až v budoucnu; peníze však plní tuto funkci, pokud se jejich hodnota v čase příliš nemění, dají se hromadit (akumulace) ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA

Podoby směny a peněz: Zvykový systém- kmen produkoval statky, které sloužily jen pro něj, směna byla řídký jev Historicky nejstarší formou směny je naturální směna; je to výměna zboží za zboží (=barter)

Zbožové (komoditní) peníze- funkci peněz plní zvláštní zboží, které byli ochotni za své výrobky přijímat lidé v určité oblasti (plátno, mušle, lastury, drahé kovy…) Mince –(7. - 6. stol. př. n. l.) - nahradily všeobecné ekvivalenty; výhody - skladovatelné, přenosné Papírové peníze –poprvé se začaly používat ve Francii v 18. stol. Cenné papíry Depozitní (bezhotovostní) - převod z účtu na účet , platební karty

Platidla na českém území: Před vznikem prvních mincí fungoval výměnný obchod, dalo se také platit železnými pruty, dobytkem nebo kiráty Hřivny -plátěné síťované šátečky –Velká Morava, 10. století Statéry (=duhovky) -první neužitkové platidlo, které na našem území známe, jde o keltské zlaté mince

Denáry -raženy Boleslavem I., byly na nich křesťanské motivy, platilo se jimi do 13. století Brakteáty -vydávány Přemyslem Otakarem I. a Přemyslem Otakarem II., byly zvlněné, nápisy se rozmazávaly a proto byly staženy z oběhu Groše –stříbrné, raženy v Kutné Hoře, ovládly střední Evropu, platily do konce 16. století, ale v oběhu zůstaly ještě pár dalších století jako drobné

Krejcary -platily od vzniku Habsburské monarchie; souběžně s nimi se používaly také bankocetle, 1. papírové peníze na našem území zavedené Marií Terezií Koruny -korunová měna vyhlášena 11.8. 1892, dlouho zůstávaly v oběhu staré zlatkové peníze, korunové bankovky přišly do oběhu až 1900, po rozpadu Rakouska-Uherska převzata korunová měna pouze Československou republikou, měla spoustu podob 1993 - oddělení české a slovenské měny

Měna Peněžní soustava určitého státu Konvertibilita měny =směnitelnost -nesměnitelná (nekonvertibilní –stát zakazuje držení cizích měn) u nás do r. 1990 -částečně směnitelná (vnitřně směnitelná- státem stanovena pravidla omezující výměnu své měny) u nás od r. 1990-1995 -plně směnitelná (konvertibilní) u nás od r. 1995

Měnový kurz: Cena měnové jednotky jedné země vyjádřená v peněžní jednotce jiné země Kurzovní lístek =soupis měnových kurzů -u nás je vydáván centrální národní bankou každý pracovní den EUR 27,420 GBP 40,911 USD 20,761 AUD 16,299 CHF 17,093

Graf EUR/CZK