JUDr. Jiří Beran Ministerstvo financí ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecná část finančního práva II
Advertisements

Obecná část finančního práva II
BEZPEČNOST ÚSPOR VE II. A III. PILÍŘI Ministerstvo financí ČR.
Nová právní úprava platebního styku
Ekonomická gramotnost
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Kapitálové trhy – Podstata Finanční trh a finanční systém
VY_32_INOVACE_ Finanční trh.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
SEPA a harmonizace platebního styku v Evropě
Jednotné kontaktní místo Praha 1 Jednotné kontaktní místo.
Změny v podnikové praxi vyplývající ze zákona o platebních službách Ondrej Simon.
1 „Zájmy České republiky a přijetí společné měny“ Stav příprav v jednotlivých sektorech a úkoly pro další období Vladislav Flek vedoucí Organizačního výboru.
Právní úprava platebních služeb
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Regulace distribuce v ČR
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
1 VOLKSBANK – PARTNER PŘI EXPORTU DO RUSKA Filip Vavruška.
Vznik, podstata a význam Single Euro Payments Area
Způsoby placení a hospodaření domácnosti
Návrh nařízení o požadavcích na úhrady a inkasa v eurech Povinný přechod na produkty SEPA? Jiří Beran Ministerstvo financí ČR.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
Poskytování služeb na vnitřním trhu EU. Obsah I.Směrnice o službách na vnitřním trhu. II.Způsob implementace v ČR. III.Přínosy zákona o volném pohybu.
Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_127 Jméno autora:Ing. Yvona Špílová Třída/ročník:2. ročník M/02 Obchodní akademie Datum vytvoření:11/2012.
S€PA – platební služby pro €vropany Česká národní banka Praha, 21. září 2010 Ing. Tomáš Hládek, ředitel sekce peněžní a platebního styku Česká národní.
Poštovní poukázky.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Výukový materiál zpracovaný v rámci "EU peníze školám" Projekt: Škola pro život Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: C.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Proces slučování bankovních a nebankovních úvěrových registrů v České.
SLUŽBY POJIŠTĚNÍ. Princip pojištění vytváření finanční rezervy sloužící k úhradě potřeb nebo škod, které vzniknou pojištěným osobám z nahodilých událostí.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 19. března 2014.
Jednotná kontaktní místa podle zákona o volném pohybu služeb Vlastimil Slovák, odbor Vnitřního trhu a služeb EU Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
VY_62_INOVACE_02_11 CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_62_INOVACE_02_11 Zpracoval:Ing.
Spotřebitelská legislativa EU a nejnovější vývoj
PŘÍLOHA A: SCHÉMA INTEGRACE DOHLEDU NA FINANČNÍM TRHEM V ČR.
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Katedra práva Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních trhů Integrace.
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
1 Dáky v nemoci, mateřství a rovnocenné otcovské dávky.
Finanční arbitr JUDr. Dana Šramková, Ph.D..
Správa sociálního zabezpečení Veřejné zdravotní pojištění.
Poskytování finančních služeb v EU Úvod, geneze a kontext.
KAPITOLA 9: ZÁKLADNÍ DRUHY OPERACÍ - KOMERČNÍ BANKOVNICTVÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
Platební styk - teorie a praxe JUDr. Denisa Jindřichová, Ph.D. Právnická fakulta UK 9. března 2015, Praha Prezentace vyjadřuje osobní názor autora.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Měnové právo I 30. března 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 27.
BRONISLAV ČÍŽ – PLATEBNÍ PRODUKTY / TPS C1 XML FORMÁTY PRO PLATBY A VÝPISY NEJEN PRO SEPA PLATBY.
Bezhotovostní platební styk Petr Mrkývka. Rozvinutá ekonomika Platby předáváním oběživa Bezhotovostní platební styk prosté převody*platební karty*šeky*jiné.
Finanční trh. Banka. Bankovní systém.. TRHY ZBOŽÍ A SLUŽEB PRODUKČNÍ JEDNOTKY (PODNIKY) DOMÁCNOSTI TRHY VÝROBNÍCH FAKTORŮ výrobní faktory tok výdajů za.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
Platební služby On-line v EU 2012 JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D., vedoucí katedry bankovnictví a pojišťovnictví VŠFS, externí odborný asistent.
Občanská výchova Formy placení. Platby a platební styk  Za zakoupené zboží nebo službu je vždy nutné zaplatit.  Mezi plátcem a příjemcem peněžní částky.
BANKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Datum: od Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_62_INOVACE_40 Jméno autora: Ing. Gabriela Hautová Název.
Měnové právo I 5. dubna 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Měnové právo II 12. dubna 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Obecná část finančního práva III
Železniční doprava pro kraje Praha, 28. listopadu 2016
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Sociální politika EU Dávky v nemoci.
Správa sociálního zabezpečení
Finanční arbitr.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
Bezhotovostní platební styk
Právo finančního systému
Transkript prezentace:

JUDr. Jiří Beran Ministerstvo financí ČR 17.05.2010 Finanční služby JUDr. Jiří Beran Ministerstvo financí ČR

Finanční služby Čl. 2 odst. 2 písm. b) směrnice 2006/123/ES Tato směrnice se nevztahuje na (…) finanční služby jako bankovnictví, úvěry, pojištění a zajištění, zaměstnanecké nebo osobní důchody, cenné papíry, investiční fondy, platby a investiční poradenství, včetně služeb uvedených v příloze I směrnice 2006/48/ES Jednotlivé směrnice upravují režim přeshraničního poskytování služeb na principu tzv. jednotného pasu Povolení získané v jednom ČS opravňuje k výkonu činnosti v rámci celé EU

Platební služby SEPA (Single Euro Payments Area) projekt evropských bank (European Payments Council) cílem je integrovat platební styk v EU tak, aby neexistovaly rozdíly mezi vnitrostátními a přeshraničními platebními transakcemi vytváření společných standardů (rulebooks) SEPA credit transfers (bezhotovostní úhrady) – od 01/2008 SEPA direct debits (inkasa) – od 11/2009 SEPA card transactions (karetní transakce) harmonizace legislativy Směrnice o platebních službách (Payment Services Directive)

Zákon o platebním styku č. 284/2009 Sb. (účinnost od 01.11.2009) nebankovní poskytovatelé platebních služeb platební instituce, poskytovatelé PS malého rozsahu nová úprava lhůt vnitrostátní PT: D+1 přeshraniční PT v rámci EU: D+3 (od 2012: D+1) poplatky / slevy za přijetí platebního prostředku tzv. drobní podnikatelé mají stejný režim jako spotřebitelé vrácení částky biankoautorizované transakce mobilní platby, poukazování peněz (money remittance)

? SEPA – kam dál? pomalý přechod na SEPA EU: pouze 6 % bezhotovostních plateb v eurech se provádí ve standardech SEPA uživatelé jsou zvyklí na stávající platební nástroje členské státy s rozvinutým platebním stykem si chrání stávající platební nástroje diskuse o stanovení závazných „end dates“ právní a ekonomická jistota x omezení inovací ?

Děkuji za pozornost jiri.beran@mfcr.cz tel. 257 043 110