90.1 Lidské tělo- stavba, části

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Člověk a vývojová stádia člověka
Advertisements

16.1 Odčítání desítek V obchodě mají 70 krabiček mléka. Balí je po 10.
Elektronická učebnice - I
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: MGR. JINDRA BENEŠOVÁ, 2011 – 10 – 31 NÁZEV: VY_12_INOVACE_27_ LIDSKÉ TĚLO TÉMA:
10.1 Vztahy o několik více, o několik méně
19.1 Odčítání v oboru do 100 s přechodem přes desítku
29.1 Cukry a jiné příbuzné látky
92.1 Svalová a kožní soustava
Elektronická učebnice - I
44.1 Člověk – pohybová soustava – svaly II.
VNĚJŠÍ ČÁSTI LIDSKÉHO TĚLA
1.1 Vznik a vývoj života Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Přírodopis Autor: Mgr. Petra.
15.1 Sčítání desítek Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Matematika Autor: Mgr. Dana Krenková.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Velké Albrechtice,
Víte, jak vypadá rostlina uvnitř?
37.1 Ekologie – vztah organismus x prostředí
62.1 Rovnováha v přírodě, potravní řetězec
2.1 Viry, bakterie Víte, kdo způsobuje angínu, chřipku nebo neštovice?
60.1 Základy mikroskopování
18.1 Obratlovci Kdo jsou obratlovci?
VY_32_INOVACE_36_ Prvouka 3.ročník Naše tělo / části těla/
7.1 Odčítání v oboru V krabici byly žárovky.
ČLOVĚK STAVBA TĚLA.
Části lidského těla Vypracovala: Mgr. Miloslava Tremlová.
2.1 Sluchová diferenciace
6e.1 Písmenko S Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk Autor: Mgr. Hana Kopčanová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
VY_52_INOVACE_PŘ Lidské tělo,test Název šablony – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Zaměření VM – Člověk a příroda – Přírodopis.
25.1 Člověk a jeho zdraví – ČLOVĚK VNITŘNÍ ORGÁNY
Elektronická učebnice - I
21.1 Malá násobilka - dělení
Elektronická učebnice - I
Svalstvo Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci svalstva člověka.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
pro 5. ročník ZŠ Člověk a jeho svět – Člověk a jeho zdraví – Kostra
31.1 Aminokyseliny, bílkoviny
Elektronická učebnice - I
Elektronická učebnice - I
Elektronická učebnice - I
34.1 Dusíkaté organické sloučeniny
18.1 Sčítání v oboru do 100 s přechodem přes desítku
Elektronická učebnice - II
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Elektronická učebnice - II
93.1 Nervová soustava a smysly
39.1 Vznik a vývoj druhů na Zemi
ČLOVĚK – NAŠE TĚLO Pracovní listy
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Elektronická učebnice - II
Elektronická učebnice - I
14.1 Numerace do 100 Čti čísla v první desítce, ve druhé desítce atd.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Petra Hejlová ČísloVY_32_Inovace_3356 NázevLidské tělo Téma hodinyLidské tělo PředmětPřírodověda.
Znáš se? Hráč nebo skupina si vyberou oblast a odpoví na otázku. Za správnou odpověď si body připočítají, pokud odpoví špatně, mají šanci další. Vyhrává.
Kosterní soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_1_Kosterní soustava Téma: Přírodověda.
Člověk Korunování krále v Edinburgu ve Skotsku. Homo sapiens - člověk moudrý pohybuje se vzpřímeně dorozumívá se řečí charakteristická je rozumová inteligence.
Lidské tělo - kostra.
Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná Lidské tělo
Znaky života člověka Průběh lidského života
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_5.ročník_ 01_Soustava opěrná a pohybová
Hlavní části těla: hlava krk trup horní končetiny dolní končetiny
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_18_lidské tělo
LIDSKÝ ORGANISMUS STAVBA TĚLA.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_34_ČLOVĚK - ČÁSTI TĚLA
Somatologie zkoumá vlastnosti nejdokonalejšího a nejsložitějšího organismu, lidské bytosti zahrnuje mnoho vědních oborů.
AUTOR: Mgr. Jaromíra Stropková NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_NAŠE TĚLO
LIDSKÉ TĚLO ANOTACE DATUM AUTOR JAZYK OČEKÁVANÝ VÝSTUP
ČLOVĚK – NAŠE TĚLO PODPORA PRO VÝUKU
Transkript prezentace:

90.1 Lidské tělo- stavba, části Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 90.1 Lidské tělo- stavba, části Víte, kdo způsobuje angínu, chřipku, nebo neštovice? Autor: Mgr. Pavlína Sirová

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 90.2 Co už víš? Naše tělo se skládá z hlavy, krku, trupu, horních a dolních končetin. Rozlišujeme u nich další části. Hlavu tvoří: čelo, oči, nos, uši, brada, ústa. Trup tvoří: prsa, břicho, záda. Horní končetinu tvoří: rameno, paže, loket, předloktí, zápěstí, dlaň, prsty. Dolní končetina obsahuje: stehno, koleno, lýtko, kotník, patu, nárt, prsty, chodidlo.

90.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět klem nás 90.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? Soustavy lidského těla- skupina orgánů, které společně plní určitý úkol a zajišťují správné fungování organismu. Orgány- stavební jednotky s určitou funkcí (srdce, mozek, žaludek a ledviny). Jak se dozvídáme o lidském těle? - využití přístrojů a vyšetřovacích metod Tkáně- soubory buněk plnící funkci (svalová tkáň zkracováním a stahováním zajišťuje pohyb…). Buňky- nejmenší stavební a funkční jednotky těla (mikroskopické „cihličky“).

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 90.4 Co si řekneme nového? Lidské tělo je tvořeno několika soustavami - nervovou, kosterní, svalovou, dýchací, trávicí a dalšími. Ty se skládají z jednotlivých orgánů. Každý z těchto orgánů vykonává jinou práci. Jejich souhra nám umožňuje žít. Přístroje a vyšetřovací metody: - skenery a rentgenovými přístroji nahlížíme dovnitř těla - biochemickým vyšetřením krve a dalších tekutin se stanovují různé látky - v mikroskopu pozorujeme buňky a geny - EKG a EEG - elektrická aktivita srdce a mozku Některé části lidského těla lze nahradit. Zlomené kosti se fixují destičkami, dlahami, šrouby. Lékaři mohou voperovat umělý kloub plastový nebo kovový (při potížích s kyčlemi, rameny, koleny, lokty, prsty). Je možné transplantovat vnitřní orgány jako srdce, plíce, játra či ledviny. Orgány pro transplantaci se většinou získávají od zesnulých dárců.

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 90.5 Procvičení a příklady K obrázkům přiřaď správné názvy lidského těla.

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 90.6 Něco navíc pro šikovné Zajímavé údaje rentgen- znázorňuje části těla, jako jsou kosti, chrupavky či zuby, jako bílé či světlé útvary na černém pozadí CT (počítačová tomografie)- využívá velmi slabých rentgenových paprsků k trojrozměrnému zobrazení kostí a měkkých tkání, například cév a nervů NMR (nukleární magnetická rezonance)- využívá silného magnetického pole a radiových impulsů k ještě podrobnějšímu zobrazení než CT ultrazvukové přístroje- k zobrazení například plodu v děloze Zajímavé údaje Objevy a odhalení - r. 160- Galén ve starověkém Římě začal zkoumat lidské tělo - do jeho nitra nahlížel úděsnými ranami gladiátorů - r. 1543 Andreas Vesalius napsal první podrobnou anatomii člověka Sedm knih o stavbě lidského těla - r. 1610 právě vynalezeným mikroskopem lékaři odkrývají buňky a další detaily - r. 1628 Wiliam Harvey zjistil, že krev ustavičně nevzniká a nezaniká, ale je přečerpávána srdcem - r. 1895 Wilhelm Rontgen objevil rentgenové paprsky a to, že procházejí měkkými tkáněmi, ale kostmi ne - r. 1900 Karl Landsteiner vyřešil problém krevních skupin, čímž se zvýšila bezpečnost transfúzí krve - 70. léta 20. století první CT a NMR poskytují detailní obrazy vnitřních orgánů - r. 2000 je odhaleno pořadí látek tvořící genetický kód v DNA, tedy celý genom člověka

90.7 CLIL human body skeletal system muscular system nervous system Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 90.7 CLIL human body skeletal system muscular system nervous system respiratory system circulatory system excretory system digestive system reproductive system skin system lidské tělo, soustava kosterní, svalová, nervová, dýchací, oběhová, vylučovací, trávicí, rozmnožovací, kožní

Elektronická učebnice - I Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 90.8 Test znalostí Přístroj, který zobrazuje části těla, například kosti, se nazývá: mikroskop rentgen magnetická rezonance rádio 3. Náhrada orgánu jiným orgánem od dárce je: transplantace výměna transakce drenáž 2. Lidské tělo je tvořeno několika: kousky díly soustavami údy 4. Mezi části dolní končetiny nepatří: koleno stehno kotník předloktí Správné odpovědi: b c a d Test na známku

Elektronická učebnice - I Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 90.9 Použité zdroje, citace Otázky a odpovědi, Lidské tělo- Steve Parker, nakladatelství Fragment, 2005 Člověk a jeho zdraví, M.Jančová, M. Grigárková – učebnice pro 4. a 5. ročník ZŠ, 2008 Já a můj svět, V. Štiková – prvouka pro 3. ročník, nakladatelství Nová škola, 2008 Od vesmíru k člověku, D.Kvasničková, J.Froněk, M.Šolc- přírodověda pro 5. ročník ZŠ, nakladatelství Fortuna, 1996 Obrázky z databáze klipart http://www.kulturisticky-oddiel.estranky.sk/img/mid/1/jpg.jpg http://www.sportujeme.sk/gallery/1306097019_kulturistika-piestany03.jpg http://i.lidovky.cz/09/083/lngal/MPR2d7008_Zach.jpg http://www.akzlin.cz/data/atleti-foto/img_atlet_kozmikova_eva_n-1182167890.jpg http://21stoleti.cz/wp-content/uploads/ct.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/36/MRI_head_side.jpg/220px-MRI_head_side.jpg http://www.armenianweekly.com/wp-content/uploads/2011/11/ultrasound-fetus.jpg http://www.dicts.info/img/ud/x-ray.gif http://www.kvalitni-hracky.cz/images/stories/smart_toys/Prozkoumejte_lidske_telo/prozkoumejte_lidske_telo_02_550.jpg http://faculty.etsu.edu/forsman/ftl_3_presentation/skeletal%20system%202.gif http://www.edgargonzales.com/Website%203/muscular-anatomy-front.jpg http://medicalcenter.osu.edu/greystone/images/us_0324.gif http://gymtri.trinec.org/soubory/Biologie/4-rocnik/biologie-cloveka/dychaci-soustava/stavba-ds.jpg http://science.discovery.com/top-ten/2009/science-mistakes/images/1-circulatory-system.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/18/Illu_urinary_system.jpg/220px-Illu_urinary_system.jpg http://nd04.jxs.cz/501/933/7469b98912_73672832_o2.jpg http://scienceblogs.com/denialism/wp-content/blogs.dir/428/files/2012/04/i-ec01c2239e3d4a89de41331d214c2397-Female%20reproduction.jpg http://nd05.jxs.cz/263/463/8735334791_86024312_o2.png

90.10 Anotace Autor Mgr. Sirová Pavlína Období 07 – 12/2012 Ročník Elektronická učebnice – I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 90.10 Anotace Autor Mgr. Sirová Pavlína Období 07 – 12/2012 Ročník 5. ročník Klíčová slova Lidské tělo - stavba, části, soustavy, přístroje Anotace Prezentace popisující lidské tělo, jeho stavbu a části.