Vitamíny rozpustné v tucích

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Lidské zdraví a potrava - pokračování
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Biokatalyzátory Mgr. Lenka Fasorová.
Digitální učební materiál
Vitamíny rozpustné v tucích
Vitaminy.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první Téma: Vitaminy
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
VITAMÍNY.
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Vitamíny.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Vitamíny rozpustné ve vodě
Stopové prvky Olivia Stamates.
Vitamíny rozpustné ve vodě
VITAMÍNY VY_32_INOVACE_05_26
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Vitamíny rozpustné v tucích
Vitaminy © Jan Novák 2007.
HOBITI.
Vitaminy rozpustné v tucích
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
Vitaminy.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
VITAMÍNY Jiří Folbrecht.
Stavba kosti.
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích Vitamíny rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitamíny rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
„Sluneční“ Vitamín D - v zimě nedostatkové zboží.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
N ÁZEV ŠKOLY : Z ÁKLADNÍ ŠKOLA A M ATEŘSKÁ ŠKOLA K LADNO, N ORSKÁ 2633 A UTOR : M GR. K ATEŘINA W ERNEROVÁ N ÁZEV MATERIÁLU : VY_52_INOVACE_C H.9.W E.12_V.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné v tucích řadíme: Vitamín A Vitamín D Vitamín E Vitamín K.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Vitamíny Jak vznikají? Kde se vyskytují? Jaké jsou to látky? K čemu slouží?
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Vitaminy rozpustné v tucích
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Suroviny pro cukráře I. ročník
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
= přeměna látek a energií
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Vitamíny rozpustné v tucích vitamín A vitamín D vitamín E vitamín K

Proč se nazývají rozpustné v tucích? přenášejí se pomocí tuků v potravě ukládají se tukových buňkách těla vylučují se stolicí

vitamín A 2 formy vitamínu A ve stravě aktivní forma prekurzor estery sítnice pouze v živočišné tkáni prekurzor karotenoidy nejrozšířenější karotenoid vitamínu A: β-karoten

Vitamín A a β-karoten V POTRAVĚ V TĚLE živočišná potrava (estery sítnice) V POTRAVĚ V TĚLE

Absorpce a funkce Absorpce játra hrají u vitamínu A životně důležitou úlohu pomáhá s transportem zásob Doporučení DRP: muži: 900 g RAE/den ženy: 700 g RAE/den Funkce vidění udržování rohovky, buněk epitelu, sliznic, kůže růst kostí a zubů reprodukce imunita

Potravinové zdroje vitamínu A Jezte barevně Formy β-karotenu: sladké brambory mrkev špenát dýně meruňky ananasový meloun brokolice játra

nedostatek a Toxicity Příznaky nedostatku Nemoc z nedostatku: Hypovitaminóza A Symptomy noční slepota vysychání rohovky (xeróza), trojúhelníkové šedé skvrny na oku (Bitotovy skvrny), měknutí rohovky (keratomalacie) degenerace rohovky a slepota (xeroptalmie) Příznaky předávkování HL: 3000µg / den bolest a lámavost kostí nadměrný růst hlavy / zvracení u dětí suchá kůže (alopecie) vypadávání vlasů zánět dásní suché rty (cheilóza) anorexie podrážděnost únava abnormálně zvětšená játra „Ascities“ a plicní(?,portal) hypertenze

Příznak nedostatku: Keratinizace

Vitamín D: Sluneční vitamín

Typy vitamínu D Živočišná verze: vitamín D3 nebo cholekalciferol Rostlinná verze: vitamín D2 nebo ergokalciferol Prekurzorem je vlastní cholesterol v těle

Jak tělo vytváří vitamín D Sluneční světlo kůže Cholesterol v olejových žlázách vitamín D3 (prekurzor) krev játra ledviny GI - trakt kosti využívá sluneční svit a cholesterol v naší kůži v játrech metabolizuje do aktivní formy přemisťuje se do ledvin část jde do GIT a část do kostí přechází do krve

Funkce a doporučená množství Hlavní funkce v těle Mineralizace kostí zvyšuje obsah vápníku a fosforu v krvi zvyšuje absorpci z trávicího traktu odebírá vápník z kostí stimuluje zadržování vápníku v ledvinách Odpovídající příjem (AI) 19-50 let: 5 g/den 51-70 let: 10 g/den nad 70 let: 15 g/den HL (UL) dospělých: 50 g/den

Zdroje vitamínu D Významné zdroje Vytváří se v těle vlivem slunečního světla 10-15 minut přímého slunce na kůži denně zajišťuje dostatek vitamínu D obohacené mléko, margarin, máslo, cereálie a vaječný žloutek

Nedostatek Děti Dospělí Křivice (rachitis) Osteomalacie (měknutí) nedostatek vápníku způsobuje zvětšení konců dlouhých kostí (kolena, zápěstí) deformace žeber (prohnutí, nárůstky) zpožděné srůstání fontanely, výsledkem bývá značné zvětšení hlavy uvolnění svalů a následné vyvalení břicha svalové křeče Dospělí Osteomalacie (měknutí) ztráta vápníku způsobuje měknutí, poddajnost, křehkost a deformaci kostí prohlubující se malátnost bolest pánve, spodní páteře a nohou

Toxicita vitamínu D Hypervitaminóza D Symptomy zvýšená hladina vápníku v krvi vápenatění měkkých tkání (cév, ledvin, srdce, plic, tkáně okolo kloubů) časté močení

Křivice Rentgenový obrázek dítěte s nohami zahnutými křivicí

Vitamín E Jiný název: alfa-tokoferol DRP 2000 dospělí: 15 mg/den HL (UL) pro dospělé: 1000 mg/den Hlavní funkce Antioxidant: stabilizace buněčných membrán regulace oxidační reakce ochrana vícenenasycených mastných kyselin a vitamínu A

Zdroje vitamínu E Významné zdroje Mono- a polynesaturované rostlinné tuky (margarin, salátové dresinky, pokrmové tuky) Listová zelenina, pšeničné klíčky, obilí, žloutky, ořechy, semena

Nedostatek a přebytek Snadno ho ničí horko a kyslík Symptomy nedostatku borcení červených krvinek poškození nervů Symptom přebytku mění účinek léků proti srážlivosti krve

Vitamín K Hlavní funkce Odpovídající příjem syntéza při srážení krve reguluje hladinu vápníku v krvi Odpovídající příjem muži: 120 g/den ženy: 90 g/den

Potravinové zdroje produkty baktérií v zažívacím traktu listová zelenina, brukvovitá zelenina mléko

Nedostatek a přebytek Symptomy nedostatku Symptomy přebytku hemoroidy nejsou známy

Souhrn Rozmanitá a střídmá strava dává záruku, že všechny vitamíny rozpustné v tucích přijímáme v dostatečné míře Volme barevnou stravu obsahující: zeleninu ovoce ořechy a semena mléčné výrobky