Vitamíny rozpustné v tucích vitamín A vitamín D vitamín E vitamín K
Proč se nazývají rozpustné v tucích? přenášejí se pomocí tuků v potravě ukládají se tukových buňkách těla vylučují se stolicí
vitamín A 2 formy vitamínu A ve stravě aktivní forma prekurzor estery sítnice pouze v živočišné tkáni prekurzor karotenoidy nejrozšířenější karotenoid vitamínu A: β-karoten
Vitamín A a β-karoten V POTRAVĚ V TĚLE živočišná potrava (estery sítnice) V POTRAVĚ V TĚLE
Absorpce a funkce Absorpce játra hrají u vitamínu A životně důležitou úlohu pomáhá s transportem zásob Doporučení DRP: muži: 900 g RAE/den ženy: 700 g RAE/den Funkce vidění udržování rohovky, buněk epitelu, sliznic, kůže růst kostí a zubů reprodukce imunita
Potravinové zdroje vitamínu A Jezte barevně Formy β-karotenu: sladké brambory mrkev špenát dýně meruňky ananasový meloun brokolice játra
nedostatek a Toxicity Příznaky nedostatku Nemoc z nedostatku: Hypovitaminóza A Symptomy noční slepota vysychání rohovky (xeróza), trojúhelníkové šedé skvrny na oku (Bitotovy skvrny), měknutí rohovky (keratomalacie) degenerace rohovky a slepota (xeroptalmie) Příznaky předávkování HL: 3000µg / den bolest a lámavost kostí nadměrný růst hlavy / zvracení u dětí suchá kůže (alopecie) vypadávání vlasů zánět dásní suché rty (cheilóza) anorexie podrážděnost únava abnormálně zvětšená játra „Ascities“ a plicní(?,portal) hypertenze
Příznak nedostatku: Keratinizace
Vitamín D: Sluneční vitamín
Typy vitamínu D Živočišná verze: vitamín D3 nebo cholekalciferol Rostlinná verze: vitamín D2 nebo ergokalciferol Prekurzorem je vlastní cholesterol v těle
Jak tělo vytváří vitamín D Sluneční světlo kůže Cholesterol v olejových žlázách vitamín D3 (prekurzor) krev játra ledviny GI - trakt kosti využívá sluneční svit a cholesterol v naší kůži v játrech metabolizuje do aktivní formy přemisťuje se do ledvin část jde do GIT a část do kostí přechází do krve
Funkce a doporučená množství Hlavní funkce v těle Mineralizace kostí zvyšuje obsah vápníku a fosforu v krvi zvyšuje absorpci z trávicího traktu odebírá vápník z kostí stimuluje zadržování vápníku v ledvinách Odpovídající příjem (AI) 19-50 let: 5 g/den 51-70 let: 10 g/den nad 70 let: 15 g/den HL (UL) dospělých: 50 g/den
Zdroje vitamínu D Významné zdroje Vytváří se v těle vlivem slunečního světla 10-15 minut přímého slunce na kůži denně zajišťuje dostatek vitamínu D obohacené mléko, margarin, máslo, cereálie a vaječný žloutek
Nedostatek Děti Dospělí Křivice (rachitis) Osteomalacie (měknutí) nedostatek vápníku způsobuje zvětšení konců dlouhých kostí (kolena, zápěstí) deformace žeber (prohnutí, nárůstky) zpožděné srůstání fontanely, výsledkem bývá značné zvětšení hlavy uvolnění svalů a následné vyvalení břicha svalové křeče Dospělí Osteomalacie (měknutí) ztráta vápníku způsobuje měknutí, poddajnost, křehkost a deformaci kostí prohlubující se malátnost bolest pánve, spodní páteře a nohou
Toxicita vitamínu D Hypervitaminóza D Symptomy zvýšená hladina vápníku v krvi vápenatění měkkých tkání (cév, ledvin, srdce, plic, tkáně okolo kloubů) časté močení
Křivice Rentgenový obrázek dítěte s nohami zahnutými křivicí
Vitamín E Jiný název: alfa-tokoferol DRP 2000 dospělí: 15 mg/den HL (UL) pro dospělé: 1000 mg/den Hlavní funkce Antioxidant: stabilizace buněčných membrán regulace oxidační reakce ochrana vícenenasycených mastných kyselin a vitamínu A
Zdroje vitamínu E Významné zdroje Mono- a polynesaturované rostlinné tuky (margarin, salátové dresinky, pokrmové tuky) Listová zelenina, pšeničné klíčky, obilí, žloutky, ořechy, semena
Nedostatek a přebytek Snadno ho ničí horko a kyslík Symptomy nedostatku borcení červených krvinek poškození nervů Symptom přebytku mění účinek léků proti srážlivosti krve
Vitamín K Hlavní funkce Odpovídající příjem syntéza při srážení krve reguluje hladinu vápníku v krvi Odpovídající příjem muži: 120 g/den ženy: 90 g/den
Potravinové zdroje produkty baktérií v zažívacím traktu listová zelenina, brukvovitá zelenina mléko
Nedostatek a přebytek Symptomy nedostatku Symptomy přebytku hemoroidy nejsou známy
Souhrn Rozmanitá a střídmá strava dává záruku, že všechny vitamíny rozpustné v tucích přijímáme v dostatečné míře Volme barevnou stravu obsahující: zeleninu ovoce ořechy a semena mléčné výrobky