TILECAL Kalorimetr pro experiment ATLAS Určen k měření energie částic vzniklých při srážkách protonů na urychlovači LHC Budován ve velké mezinárodní spolupráci.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Atomové jádro, elementární částice
Advertisements

VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE
Standardní model elementárních částic a jejich interakcí
Česko-vlámská spolupráce v subnukleární fyzice od r.2004
Standardní model elementárních částic a jejich interakcí
Zajímavé problémy současné fyziky a spolupráce FJFI na nich.
Ilustrativní obrázek vpravo je výsledkem nedávno minulých analýz z dat 2012, v současnosti se pracuje na kombinaci dat z let Cílem je nalezení.
Problémy fyzikálního vzděláváníJ.Burešová HST Problémy fyzikálního vzdělávání HST at CERN Ženeva 2.− Jana Burešová.
Atomová a jaderná fyzika
Jaderná energie Výroba paliv a energie.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Urychlovače na nebi a pod zemí, aneb Velký třesk za všechno může
Big Bang Jak to začalo s po velkém třesku – hadronová éra vesmír je vyplněn těžkými částicemi (protony a neutrony) hustota vesmíru je 1097.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Mění se vlastnosti částic uvnitř velmi hustého a horkého prostředí? aneb jak studujeme vlastnosti silné interakce 1. Úvod 2. Současný pohled na strukturu.
EGEE is a project funded by the European Union under contract IST Gridy a související aktivity v CR Jiří Kosina Seminář projektu EGEE,
Mgr. Richard Polifka FZÚ Měření účinného průřezu jetů na experimentu H1.
Fyzikální týden, FJFI ČVUT, Praha, 2009
Astronomie Vznik světa a vesmíru.
Jaderná fyzika a stavba hmoty
Rentgen Ota Švimberský.
Experimentální metody jaderné a subjaderné fyziky
Uplatnění spektroskopie elektronů
Pokusné určení tepla.
Spektrometrie vysokoenergetického záření gama Vhodné využít anorganické scintilátory: BGO, BaF 2, PbWO 4 Elektromagnetická sprška E γ >> 1 MeV fotoefekt.
Interakce těžkých nabitých částic a jader s hmotou Elektromagnetická interakce – rozptyl (na elektronech zanedbatelný, na jádrech malá pravděpodobnost),
Neutrina. Experiment Daya Bay jako první na světě změřil nenulovou hodnotu směšovacího úhlu θ13, poskytuje nejpřesnější hodnotu tohoto parametru a dále.
Optický přenosový systém
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_B3 – 09.
Interakce lehkých nabitých částic s hmotou Ionizační ztráty – elektron ztrácí energii tím jak ionizuje a excituje atomy Rozptyl – rozptyl v Coulombovském.
S detektorem ATLAS do nitra hmoty a k velkému třesku … … s přispěním špičkových technologií českého průmyslu Fyzikální ústav Akademie věd České republiky.
Chemicky čisté látky.
EGEE is a project funded by the European Union under contract IST Gridové projekty LCG a D0 v ČR Jiří Kosina Fyzikální ústav AV ČR Seminář.
LHC, nový stroj na částice
Elementární částice hanah.
Mössbauerova spektroskopie
: - prověření zachování C parity v elektromagnetických interakcích - prověření hypotézy, že anifermiony mají opačnou paritu než fermiony energetické hladiny.
Jaderná fyzika 1 Yveta Ančincová.
Slabé interakce Zachovávají leptonová čísla, nezachovávají paritu, izotopický spin, podivnost, c, b, t Mají význam? Nyní standardní model elektromagnetických.
Jaderná energie při chem. reakcích změny v elektronových obalech za určitých podmínek mohou změnám podléhat i jádra atomů nestabilní jádra atomů některých.
Uvidíme mikroskopickou černou díru, která se narodí a hned zase vypaří??? CERN, LHC, ATLAS, ALICE … lhc.avcr.cz Nový obří urychlovač částic.
Fyzika elementárních částic
Standardní model částic
Urychlovače na nebi a pod zemí, aneb Velký třesk za všechno může
Detektory neutrin Obecné charakteristiky: 1) Velmi malé průřezy interakcí → velmi velké objemy detektorů 2) Velmi efektivní stínění → podzemní detektory,
Vybrané kapitoly z fyziky Radiologická fyzika
Detektory nabitých částic a jader
Quiz Jak se jmenuje částice zprostředkující silnou interakci? Neutralino A Snail B Gluon C Pigsino D 1.
Experiment Daya Bay jako první na světě změřil nenulovou hodnotu směšovacího úhlu θ13 [1], náš tým se podílel i na přípravě fyzikálního programu experimentu.
Studium tříštivých reakcí, produkce a transportu neutronů v terčích vhodných pro produkci neutronů k transmutacím Filip Křížek Vedoucí diplomové práce:
Částicová fyzika Zrod částicové fyziky Přelom 18. a 19. století
VI. Neutronová interferometrie cvičení KOTLÁŘSKÁ 3. DUBNA 2013 F4110 Kvantová fyzika atomárních soustav letní semestr
Hadronový kalorimetr TILECAL je část detektoru ATLAS, která měří energii nabitých i neutrálních částic. Do kalori- metru částice vstupují až poté, co proletěly.
Standardní model elementárních částic a jejich interakcí aneb Cihly a malta, ze kterých je postaven náš svět  CERN Jiří Rameš, Fyzikální ústav AV ČR,
Jakub Lukeš, Gymn. Českolipská Martin Večeřa, Gymn. Jeseník Vojtěch Novák, Gymn. Dr. A. Hrdličky.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
stavba atomu – historie 1
Detektor ALFA-ATLAS v CERNu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Radioaktivní záření, detekce a jeho vlastnosti
Interakce neutrin s hmotou
Hmota Částice Interakce
Kvantová fyzika.
Kvark-gluonové plazma
Prvních pár mikrosekund
Kvarky. A co bude dál?? Přednáší Tadeáš Miler www-hep2.fzu.cz.
Standardní model Jiří Dolejší, Olga Kotrbová, Univerzita Karlova v Praze Současným představám o tom, z jakých nejelementárnějších kamínků je svět složen.
Galileova transformace
Fyzika částic
Transkript prezentace:

TILECAL Kalorimetr pro experiment ATLAS Určen k měření energie částic vzniklých při srážkách protonů na urychlovači LHC Budován ve velké mezinárodní spolupráci Start v roce 2005 v CERN WEB: hep.fzu.cz/~nemecek/TilecalveFZU.ppt

Matter, Leptons, Quarks

Základní stavební kameny hmoty

CERN letecky

CERN Evropské středisko fyziky částic - založeno 1954 ( 12 -> 20 člen.států) Výzkum základních stavebních kamenů hmoty a sil, které je drží pohromadě ČSFR (1992), ČR (1993) = členský stát Vedoucí světová laboratoř ve fyzice elementárních částic –výstavba urychlovačů na nejvyšší energie –používání nejmodernějších detekčních aparatur

CERN - členské státy

Nobelovy ceny

CERN - kaskáda urychlovačů

LHC Velký hadronový urychlovač - plánovaný start v r. 2005, srážky p+p při 14 TeV Supravodivé magnety - „dvojčata“ 10 Tesla budou instalovány do existujícího 27km tunelu 100 m pod zemí Dvě velké univerzální detekční aparatury ATLAS a CMS

LHC podzemí

Supravodivý dutinový rezonátor

LHC dipól

ATLAS komplexní detekční zařízení ke studiu srážek protonů v LHC, průměr=20m, délka=44m, váha=7000tun válcovité struktury kolem osy, tvořené proti sobě letícími svazky srážejících se protonů + „pokličky“ uzavírající prostor kolem interakčního bodu jako podstavy válce –vnitřní dráhový detektor v mag. poli –elektromagnetický a hadronový kalorimetr –mionový spektrometr se vzdušným magnetem

ATLAS

Rozpad Higgsova bosonu

Kalorimetr klasický a částicový Teplo vzniklé při chemické reakci se beze ztrát předá okolnímu mediu => množství tepla (energie) se určí z rozdílu teplot media Částice předá svoji energii prostředí, kterým prochází - při srážkách s atomovými jádry vznikají nové částice a záření => množství energie se určí detekcí těchto částic a záření v aktivní části

Hadronový kalorimetr TILECAL Nekonvenční sendvič: –Absorbátor (Fe) PASIVNÍ část – Scintilátor AKTIVNÍ část zdroj světelných záblesků – Poměr objemů Fe:Scintilátor cca 4:1 Sběr světla WLS vlákny do fotonásobičů Délka 12,2 m - vnější průměr 8,5 m - 64 klínů tun

Modul 0 v Dubně

fotonásobič směšovač Optické vlákno WLS Scintilační destička TILECAL - Optika

Cíle LHC Další krok na cestě za poznáním podstaty a struktury hmoty, která začala před sto lety objevením rentgenových a katodových paprsků, záření alfa a beta Dnes nás zajímá: –Proč mají částice hmotnost, proč jsou jejich hmotnosti tak různé? –Lze sjednotit různé druhy sil v přírodě? –Proč vidíme ve vesmíru přebytek hmoty nad antihmotou?

Tabulka leptonů

Tabulka kvarků

Nosiče interakcí

Tabulka interakcí