Elektronická učebnice - II

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecná charakteristika Stavba těla
Advertisements

Autor:Mgr.Alena Shánělová
VNITŘNÍ ÚSTROJÍ Prvouka 3.ročník. VNITŘNÍ ÚSTROJÍ Prvouka 3.ročník.
44.1 Člověk – pohybová soustava – svaly II.
Ryby autor: David Hainall.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
23.1 Plazi Není plazem vše, co se plazí…
Řád: Šelmy Pes domácí: nezatažitelné drápy
Přírodopis pro žáky 8 . Ročníků
SAVCI - charakteristika
Číslo v digitálním archivu školy
SAVCI Savci mají kostru. Řadíme je mezi obratlovce.
18.1 Obratlovci Kdo jsou obratlovci?
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Název: ČLOVĚK
RYBY Přírodopis 7. ročník.
Kostra.
VYLUČOVACÍ a ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA
VY_52_INOVACE_PŘ Lidské tělo,test Název šablony – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Zaměření VM – Člověk a příroda – Přírodopis.
25.1 Člověk a jeho zdraví – ČLOVĚK VNITŘNÍ ORGÁNY
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ.
Trávicí soustava.
51.1 Člověk – s. žláz s vnitřní sekrecí
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Třída: savci Řád: šelmy.
SAVCI.
SOUSTAVA NERVOVÁ Dokonalý vývoj nervové soustavy umožnil savcům dosáhnout převahu nad ostatními obratlovci. Řídícím ústrojím těla savce je mozek Největší.
SOUSTAVA VYLUČOVACÍ Vylučovacím ústrojím savců jsou párové ledviny
VNITŘNÍ ÚSTROJÍ 3. ROČNÍK
ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Zuzana Šimečková
Vnitřní ústrojí psa domácího
Vnitřní ústrojí psa domácího
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Lidské tělo II. ( soustava trávicí, vylučovací, kožní, nervová )
SOUSTAVA DÝCHACÍ Dýchací soustava sdružuje orgány, které obstarávají výměnu plynů mezi vnějším prostředím a krví. Vdechováním přivádějí do těla kyslík.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
SAVCI Soustava opěrná a pohybová Je tvořena: páteř lebka
OBRATLOVCI RYBY.
SAVCI Soustava trávicí Má několik hlavních částí: dutina ústní hltan
SAVCI Největší rozvoj savců = TŘETIHORY (před 65 miliony let = éra savců Pronikali do všech ekosystémů Čtvrtohory = éra člověka.
SAVCI Mammalia.
Riskuj Lidské tělo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Monika Dudová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
TĚLNÍ POKRYV OBRATLOVCŮ Přírodopis VIII.. Povrch těla  Ochrana před vnějším prostředím  Kůže:  pokožka  škára  Kožní útvary (deriváty):  šupiny.
BIOLOGIE ČLOVĚKA (opakování) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Člověk Korunování krále v Edinburgu ve Skotsku. Homo sapiens - člověk moudrý pohybuje se vzpřímeně dorozumívá se řečí charakteristická je rozumová inteligence.
NERVOVÁ SOUSTAVA.
 AUTOR: Ing. Tereza Kovalská  NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_Stavba těla savců  ROČNÍK: 9. ročník ZŠ  VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Člověk a příroda  VZDĚLÁVACÍ OBOR:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu VY_32_INOVACE_19_Vnitřní orgány.
SAVCI Výživa mateřské mléko Stálá tělní teplota VY_32_INOVACE_BOHACOVA.BIOTER.04 © Sportovní gymnázium Dany a Emila Zátopkových Ostrava.
Obratlovci Pětilístek: páteř
Kožní soustava.
Savci – nejvyvinutější obratlovci
Stavba těla savců.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Orgány lidského těla Přírodověda 5. ročník Zpracovala: Dana Kučerová.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
KOSTERNÍ SOUSTAVA Tvoří kostra těla.
projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Název: VY_52_INOVACE_PR_17 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
SAVCI - charakteristika
  ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Živočichové.
Název sady materiálů: Člověk a zdraví
Elektronická učebnice - II
RYBY Původně sladkovodní, některé druhy se dokázaly přizpůsobit životu ve slané vodě. Je to nejpočetnější třída obratlovců( druhů, u nás žije asi.
Transkript prezentace:

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Přírodopis 28.1 Savci – stavba těla Víte, kdo způsobuje angínu, chřipku, nebo neštovice? Autor: Michal Burian

28.2 Co už víš? SAVCI typický savec krk podlouhlý trup Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Přírodopis 28.2 Co už víš? typický savec krk podlouhlý trup Patří mezi obratlovce. Rodí živá mláďata. ocas K pohybu jim slouží kostra a svaly. Mláďata po narození sají mateřské mléko. hlava Trávicí systém mají z velké části jako ptáci. Osou těla je páteř složená z obratlů. SAVCI Červené krvinky obsahují hemoglobin. 4 končetiny Na povrchu těla má většina srst. Existuje mnoho výjimek. Mají srdce rozdělené na 2 síně a 2 komory. Jsou to konzumenti. Dýchají plícemi.

28.3 Jaké další věci se dozvíme? Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Přírodopis Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 28.3 Jaké další věci se dozvíme? Kostra a svaly - pohyb srst - pomáhá udržovat stálou tělesnou teplotu - ochranné zbarvení - pesíky (dlouhé, řídké), podsada (jemné, husté) - línání - obvykle 2x ročně Znakem savců jsou 3 sluchové kůstky. lebka Povrch těla - srst páteř – z obratlů – 5 částí - krční, hrudní, bederní, křížová a ocasní KŮŽE - má 2 části pokožka + škára pokožka - je na povrchu, chrání, obnovuje se * všichni savci mají 7 krčních obratlů (myš i žirafa) * na hrudní obratle jsou připojena žebra =› vytváří hrudní koš - ten chrání důležité vnitřní orgány škára – pod pokožkou, obsahuje hustou síť cévek => prokrvování, vyživování - kosterní svalstvo – ke kostře připojeno šlachami, umožňuje pohyb * zvláštní sval jen u savců – bránice – plochý sval, odděluje hrudní a břišní dutinu, patří mezi hlavní dýchací svaly * z kůže vyrůstají – nehty, drápy, kopyta, chlupy * zvláštními chlupy jsou hmatové vousy (pes), ostny (ježek) * někdy chlupy chybí zcela (delfín), někdy jsou jen pesíky (tuleň) * co nahrazuje fci srsti u tuleně, velryby, atp.? Silná tuková vrstva pod kůží.

28.4 Další části vnitřní stavby těla savců Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Přírodopis 28.4 Další části vnitřní stavby těla savců Typy zubů a jejich funkce řezáky - ukusování špičáky - usmrcení, přidržování třenové a stoličky - rozmělňování 5 částí mozku - 1. koncový (velký) m.- největší, rýhovaný povrch (závity) = tzv. šedá kůra mozková, 2. mezimozek, 3. střední mozek, 4. mozeček, 5. prodloužená mícha Samičí pohlavní ústrojí – vaječníky – produkují vajíčka – ta se po uzrání uvolňují a vejcovodem postupují do dělohy – v případě oplodnění spermií dojde k uhnízdění v děloze. řídícím orgánem MOZEK - uložený v mozkovně, v mozkomíšním moku (ochrana před nárazy a otřesy) žaludek - potravu rozkládají - žaludeční šťávy a tráv. enzymy slepé střevo - u některých savců (býložravci) plní významnou roli - obsahuje bakterie štěpící škrob Samčí pohlavní ústrojí – varlata – produkují spermie nesoucí gen. informaci. tenké střevo - zde se živiny z potravy vstřebávají do krve Dýchání, výživu a vylučování zajišťuje plodu placenta. tlusté střevo - vstřebávání vody do těla =› zahušťování potravy a k shromažďování zbytků v konečníku - vyluč. stolice - řitním otvorem K výměně vzduchu z plic do krve a zpět dochází v plicních sklípcích. Do srdce je krev vedena žílami a ze srdce tepnami. Dokonalé dýchání a krevní oběh zaručují stálou tělní teplotu okolo 36-39 °C. K vylučování moči, vzniklé v ledvinách filtrací krve, slouží močová trubice. Největší cévou všech savců - tepna – aorta (srdečnice). Vlásečnice - jen 1 vrstva buněk - přes jejich stěny dochází k výměně plynů mezi krví a tkáněmi.

28.5 Procvičení a příklady Doplň chybějící části Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Přírodopis 28.5 Procvičení a příklady Doplň chybějící části 1. Mozek je uložen v _____________. 2. Kůže se skládá ze dvou částí z _____________ a ____________. 3. Páteř savců má 5 částí: ___________, ___________, ___________, __________ a _________. 4. Vylučování přebytečných a škodlivých látek z těla zajišťují ____________ filtrováním _________. 5. Krev je do srdce vedena _____________ a ze srdce ____________. 6. Dýchání a výživu plodu zajištuje _____________. 7. K přidržování, popř. usmrcování potravy (kořisti) slouží zuby zvané _____________. 1. mozkovně, 2. pokožky a škáry, 3. krční, hrudní, bederní, křížová, ocasní, 4. ledviny, krve, 5. žilami, tepnami, 6. placenta, 7. špičáky

28.6 Něco navíc pro šikovné smysly Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Přírodopis 28.6 Něco navíc pro šikovné čich - nejdůl. smyslový orgán pro většinu savců - čichové buňky vedoucí informace do mozku - ve sliznici v nosní dutině - slouží k vyhledávání potravy, partnera, obraně,... smysly sluch – nejsložitější ústrojí - zvuk zachycuje různě utvořený boltec - zpracovává jej vnitřní část sluch. ústrojí uložená v kosti skalní v lebce zrak - predátoři, lovci - oči vedle sebe směrem dopředu - vytváří 1 obraz X kořist - oči po stranách, každé oko vytváří svůj obraz ═> nedokonalé vidění × širší zorné pole ═> snadnější spatření útočníka chuť - chuťové buňky na jazyku v dutině ústní hmat – hmatové buňky - v podstatě všude  * V kůži jsou buňky pro vnímání teploty, tlaku a bolesti. Týrání zvířat je trestné. pachové - důl.pro lov, obranu, vymezování území, rozmnožování mléčné - produkují mléko, prvotní výživa mláďat březost - doba od oplodnění do porodu křeček -16 dní, myš - 23 dní, kočka - 56 dní, pes - 63 dní, kráva - 90 dní, slon - 21 měsíců.  žlázy potní - ochlazují povrch těla mazové - udržují pokožku mastnou a pružnou

Elektronická učebnice - II Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Biology Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 28.7 CLIL Mammals feed their young with milk that females produce in modified sweat glands that are called mammary glands. They have 3 middle ear bones. There are about 5,000 species of living mammals. Mammals They are warm-blooded. They are divided into three subclasses and about 26 orders (there is no consensus among biologists). They are hairy.

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Přírodopis 28.8 Test znalostí 1. Poznej orgánovou soustavu a její hlavní orgán – filtrace krve, odvod škodlivých a přebytečných látek. a. vylučovací, střevo b. vylučovací, moč c. vylučovací, ledvina d. trávicí, střevo 2. Ke vstřebávání živin do krve dochází v …? a. játrech b. žaludku c. tenkém střevu d. tlustém střevu 3. Stálou tělní teplotu savcům zaručuje… a. tuková vrstva v kůži. b. chlupy. c. dokonalé dýchání a krevní oběh. d. nemají stálou tělní teplotu. 4. Nejdůležitějším smyslem savců je …? a. zrak b. sluch c. čich d. chuť Správné odpovědi: c

Elektronická učebnice - II Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Přírodopis 28.9 Použité zdroje, citace 1. http://www.biolib.cz/cz/taxonimage/id2148/?taxonid=2287 (slide 2) 2. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Anatomy_and_physiology_of_animals_A_hair-cs.jpg (slide 3) 3. http://neviditelnypes.lidovky.cz/rozhlednik-spravne-krmeni-psu-a-kocek-2-dyk-/p_zviretnik.asp?c=A081007_182226_p_zviretnik_dru (slide 3) 4. http://cs.wikipedia.org/wiki/Anatomie_ko%C4%8Dky_dom%C3%A1c%C3%AD (slide 4) 5. http://www.hafici.cz/profily/fotografie/5401/4336/350321/ (slide 6) Obrázky z databáze klipart

28.10 Anotace Autor Michal Burian Období 01 – 06/2012 Ročník 8. ročník Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Přírodopis 28.10 Anotace Autor Michal Burian Období 01 – 06/2012 Ročník 8. ročník Klíčová slova Stavba těla savců, části orgánových soustav – srdce, mozek, plíce, ledvina, žaludek, střeva, atd. Anotace Prezentace zabývající se vnější i vnitřní stavbou těla savců, popisující jednotlivé orgánové soustavy a jejich význam, ukazující odlišnosti mezi některými savci.